Praznici su idealno vreme za isprobavanje novih recepata i uživanje u novim ukusima! Lepi Brka iz emisije “Gastronomad” spremio je za vas novi recept:
Pita sa žitom i orasima
Sastojci
½ kg kora za pitu
300 g kuvanog žita
150 g mlevenih oraha
1,5 dl ulja
Sirup
3 dl vode
200 g šećera
Način priprme
1. Nekuvano žito isprati, pa ga naliti vodom i ostaviti da prenoći. Skuvati žito i ostaviti da se ohladi. Samleti orahe koristeći seckalicu.
2. Dobro nauljen pleh obložiti korama za pitu. Preko obloženih kora ređati zgužvane kore kao za gibanicu, a preko njih posipati fil od oraha i žita dok se ne utroši, sve to lagano prelivati uljem. Poslednju koru iskoristiti za pokrivanje pite.
3. Peći na temperaturi od 180° C, 20-ak minuta dok pita ne porumeni.
4. Od šećera i vode napraviti sirup za prelivanje pite, tako što prokuvate vodu i šećer.
5. Ispečenu pitu preliti sirupom, ostaviti da odstoji i da se ohladi. Servirati je ohlađenu.
Prijatno!
Ostavite komentar