GPS navigacija – Kako da odaberete najbolju navigaciju za auto?

  2

GPS navigacija je postala neizostavni deo svakog putovanja. Bilo da planirate put preko celog kontinenta, ili tražite nepoznatu ulicu u gradu, ovi mali aparati mogu biti pravi spasioci. Ukoliko planirate da sebe i svoj automobil obradujete jednim od njih, sigurno se pitate koje su glavne karakteristike na koje bi trebalo da obratite pažnju prilikom kupovine. Istina je, ako niste nimalo upućeni u ono što navigacija može pružiti, onda odabir one prave može predstavljati problem. Zato ćemo vam mi u nekoliko jednostavnih koraka pojasniti sve ono što treba znati kada je u pitanju izbor najbolje navigacije za auto.

gps navigacija

Podela GPS navigacija

Suštinski, auto navigacija i nemaju neke određene karakteristike koje bi ih delile po tipovima. Najosnovnija podela ovih aparata svodi se na to da li su oni ugradni ili samostalni. Ugradni navigacioni aparati se postavljaju na instrument tablu i vezuju se direktno na elektroniku automobila. Dok, samostalne navigacije stoje izdvojeno, prikačene za šoferšajbnu, ili neki drugi deo automobila.

Osim razlike u poziciji i načinu montiranja, postoji još nekoliko razlika između ove dve vrste. Ugradne navigacije često imaju mogućnost da se koriste i kao audio uređaji u kolima. Mogu biti opremljene USB ulazima i reprodukovati muzičke ili video fajlove. Takođe se ponašaju i kao ugrađeni mini računari u automobilu.

Još jedna od razlika je i ta što samostalni GPS uređaji moraju biti povezani sa izvorom električne energije putem kabla. Druga opcija je korišćenje baterija koje u zavisnosti od uređaja mogu biti punjive ili zamenske.

 

gps navigacija

Na šta obratiti pažnju prilikom kupovine GPS navigacije?

Veličina ekrana i rezolucija su jedni od ključnih parametara pri izboru GPS uređaja. Obzirom da tokom vožnje svu svoju pažnju treba posvetiti onome što je ispred vas, GPS uređaj mora biti dovoljno veliki kako biste brzim pogledom videli sve što vas interesuje. Iz istog razloga je i rezolucija jako bitna. Ukoliko je slika zamućena i nerazgovetna duže ćete gledati u ekran navigacije i samim tim biti manje skoncentrisani na put ispred vas. GPS navigacija koja ima zavidnu veličinu ekrana je i PRESTIGIO GEO VISION 7059 4 čija dijagonala displeja je čak 7 inča. Uz to ima i odličnu 800×600 rezoluciju i internu memoriju od 4GB. Kao dodatne pogodnosti izdvajamo i mogućnost reprodukovanja audio i video zapisa i rad u WINDOWS CE 6.0 operativnom sistemu.

prestigio navigacija

 

Način unošenja podataka u vaš GPS uređaj je takođe važna stavka. Sigurno je da ne želite uređaj na kom je unošenje željene destinacije prava misterija. Zato vam preporučujemo da prilikom odabira aparata isprobate ovu opciju i vidite odgovara li vam. Jer, ukoliko vam ova funkcija oduzima previše vremena to može uticati na vašu skoncentrisanost i bezbednost prilikom vožnje.

 

Još jedna od stvari koja je veoma bitna prilikom kupovine navigacije jeste GPS prijemnik. Pre nego što se odlučite za neki od modela, naša preporuka je da se raspitate o kvalitetu prijemnika kojim je taj model opremljen. GPS prijemnik je ključna komponenta za kvalitet signala koji vaš aparat prima. Ukoliko je prijemnik lošijeg kvaliteta, vaš uređaj će kasniti u odnosu na vašu realnu lokaciju i neće pokazivati tačnu poziciju na putu.

 

Prilikom kupovine navigacionog uređaja proverite i dostupnost opcije automatske promene rute. Ova opcija omogućava ponovno izračunavanje i pronalaženje alternativne rute ukoliko odstupite od one zadate. Ovo se pokazalo kao korisno u situacijama kada su određene deonice puta zatvorene zbog radova ili automobilskih nesreća i potrebno je pronaći alternativna rešenja.

 

Jezik i glasovno navođenje vašeg uređaja su takođe jako bitni. Ono što vam treba jeste uređaj koji ima opciju glasovnog navođenja. Ukoliko je moguće, preporučeno je da glas bude na jeziku kojim govorite. Mnoge GPS navigacije imaju opciju čitanja i izgovaranja imena ulica što može biti od pomoći u nepoznatim delovima grada. Ove opcije takođe doprinose lakoći upotrebe navigacije i povećavaju vašu sigurnost tokom vožnje.

 

Ono na šta treba obratiti posebnu pažnju prilikom izbora urađaja je da izabrana GPS navigacija ima ubačene najnovije mape. Ukoliko kupujete polovan uređaj ili vam prodavac nudi malo stariji model, postoji šansa da on u sebi poseduje mape koje su zastarele. Ovo može dovesti do lošijeg proračunavanja rute ili nedostatka nekih puteva ili ulica na mapi.

 

Ukoliko uređaj koji kupite ima mape koje su starijeg datuma, njima je potrebno ažuriranje. Ovo je još jedna od stavki na koju morate obratiti pažnju. Neki modeli navigacija uopšte nemaju opciju za ažuriranje mapa koje se nalaze u aparatu. Kod drugih su, pak, ažuriranja veoma skupa. Tako da neka vam “svežina” mapa na uređaju bude jedna od glavnih vodilja prilikom izbora.

 

Dodatne opcije na GPS uređajima

Pored navedenih karakteristika kojima treba posvetiti pažnju prilikom izbora navigacije za auto, tu su neke od dodatnih ili “extra” opcija koje vam mogu pomoći u donošenju konačne odluke. Jedna od ovih dodatnih opcija je svakako i opcija “Saobraćaj”. Uz njenu pomoć GPS uređaj će vam prikazati gustinu saobraćaja na ruti koju ste odabrali. Takođe ćete imati uvid i u ograničenja brzine i saobraćajne znakove koji važe na vašoj ruti. Ovo vam može pomoći u izbegavanju saobraćajnih gužvi i znatno skratiti vreme provedeno u automobilu.

Jedan od uređaja koji nudi ovu opciju je i GARMIN DRIVE 51 LM navigacija za auto koja nudi još i opcije navođenja u ispravnu traku za isključenja s puta i prikaz komplikovanih saobraćajnica. Uređaj je opremljen ekranom od 5 inča, rezolucije 480 x 272 piksela a kao jedna od glavnih pogodnsti ističe se doživotna mogućnost ažuriranja mapa.

 

garmin navijacija

 

Glasovne komande mogu biti veoma korisne u toku vožnje. Kako ne biste morali ručno unositi željenu adresu ili destinaciju, neki od uređaja nude i mogućnost glasovnog unosa podataka. Dovoljno je samo da izgovorite željenu adresu i navigacija će automatski izračunati zadatu rutu.

 

Tačke interesovanja i 3D prikaz putanje mogu biti veoma zanimljive opcije takođe. Opcija prikazivanja tačaka interesovanja prikazuje obližnje benzinske pumpe, hotele, restorane, parkinge, i ostala mesta koja vam mogu biti od pomoći na putu. 3D prikaz vam omogućava da vidite svoju rutu u 3D okruženju. Ova opcija može biti veoma korisna u situacijama kada niste upoznati sa okruženjem kroz koje prolazite pomagajući vam da se lakše orijentišete.

 

Sada kad smo vas proveli kroz najbitnije stavke za odabir GPS navigacije za auto i približili vam neke od dodatnih opcija tih uređaja, ostaje da vi donesete konačni sud. Uporedite budžet kojim raspolažete sa karakteristikama koje su za vas najbitnije i počnite da uživate u vožnji na potpuno nov način sa svojim potpuno novim prijateljem. Srećan Put!




  1. Ja prošle godine kupio ovu
    https://www.gsmpcshop.rs/artikal/blueberry-navigacija-2go579-
    i pokazala se sasvim ok. Sad trebam za drugoga nešto za više para

    • Tehnomanija


      Pozdrav,

      Hvala Vam na komentaru, drago nam je da ste zadovoljni uređajem i unapred se radujemo narednoj kupovinu koju ćete obaviti kod nas.

      Srdačan pozdrav! 🙂

Ostavite komentar