Kako očistiti veš mašinu? 5 saveta za duže trajanje i bolje pranje

  0

Tokom dužeg korišćenja, ukoliko se ne održavaju redovno, u mašinama za pranje veša se mogu nakupiti različite prljavštine – ostaci od praška i sapunice, neprijatni mirisi, pa čak i sitni predmeti ukoliko ti je nekad ostalo nešto u džepu.

Ako primećuješ da je tvojoj mašini potrebno osveženje, saznaj kako da očistiš mašinu za pranje veša i sprečiš pojavu i širenje neugodnih mirisa, nastanak buđi i dalje taloženje prljavštine.

Bilo da imaš mašinu sa prednjim ili sa gornjim punjenjem, donosimo ti nekoliko korisnih saveta na koji način da obezbediš da te mašina služi dugo, pere kvalitetno, a opran veš učini besprekorno čistim i mirisnim, bez opasnosti od neprijatnih mirisa.

Zašto je važno redovno čišćenje mašine za veš?

Higijena mašine za pranje veša je od suštinskog značaja da bi uređaj radio ispravno i pružio ti maksimalne rezultate pranja.

Čišćenje veš mašine - Muška ruka dodaje prašak u bubanj

Napomena: Čišćenje veš mašine treba da bude lako i ne bi trebalo da iziskuje mnogo tvog vremena. Najvažnije je da prvo pročitaš uputstvo, kao i naznake o njenom održavanju.

Ovo je posebno važno jer neki proizvođači izričito zabranjuju upotrebu proizvoda za uklanjanje kamenca u svojim mašinama, te u nekim slučajevima ovo može poništiti garanciju – Iz tog razloga preporučujemo obaveznu proveru pre nego što bilo šta uradite, a posebno ako je mašina novija i nedavno kupljena.

Koliko često treba čistiti veš mašinu?

Kao i svi ostali uređaji i mašine za pranje veša zahteva redovno održavanje kako bi ti obezbedila maksimalne rezultate pranja. Bilo koji model da imaš, održavanje ne bi trebalo da se svede samo na ono poznato prolećno čišćenje jednom godišnje, već bi trebalo da bude relativno redovno.

U zavisnosti od toga koliko radi i koliko često koristiš mašinu za veš, preporučuje se dubinsko čišćenje svakog meseca. Ukoliko ti se ovo učini prečesto ili jednostavno svoju mašinu i ne koristiš toliko često i intenzivno da bi ona zahtevala učestalo čišćenje, dobro je to uraditi jednom u par meseci.

1. Čišćenje veš mašine – Osnovni način

Prva stvar koju treba da znaš o čišćenju mašine za pranje veša je da će i samo vruća voda obaviti dosta posla. Dakle, ako tvoja mašina do sada nije čišćena, dovoljno je za početak da uključiš najtopliji ciklus bez odeće u njoj.

Žena izvlači čist veš iz mašine i divi se njegovom mirisu i mekoći

Možeš da koristiš sredstvo za čišćenje veš mašina ili malo deterdženta za veš, ali čak i voda koja je skoro ključala bi trebalo da ti obezbedi dobre rezultate, da tvoja mašina bude čistija i bolja. Ukoliko se odlučiš za upotrebu deterdženta, ne bi trebalo preterivati sa količinom, kako se ne bi napravila velika sapunica i tako otežalo kompletno ispiranje.

Ukoliko veš mašina koju imaš poseduje program samočišćenja, to je sjajan način da lako pokreneš ovaj ciklus s vremena na vreme i tako obezbediš njeno redovno održavanje. Obavezno pročitaj u uputstvu na koji način ovaj program funkcioniše i da li se preporučuje upotreba praška ili to nije potrebno.

2. Kako očistiti fioku za deterdžent i omekšivač?

Ukloni fioku za deterdžent na prednjoj strani mašine ili proveri uputstvo ako ti je potreban savet kako da je potpuno ukloniš. Nakon toga, potopi fioku u vrelu vodu sa sapunom i, koristeći staru četkicu za zube, očisti sav sapun ili buđ ukoliko je ima.

Zatim je temeljno isperi i osuši kuhinjskom krpom.

Pre nego što je vratiš na svoje mesto, očisti i šupljinu – može da se desi da se određena prljavština nakupi u skrivenim kalupima i neravninama.

3. Kako očistiti bubanj veš mašine sirćetom i sodom bikarbonom?

Svi znamo da je alkoholno sirće savršeno rešenje za čišćenje različitih uređaja i površina, pa se tako koristi i za pročišćavanje veš mašina – to je odličan i prirodan način za ubijanje bakterija i dezinfekciju, a njegov miris će nestati tokom ciklusa ispiranja.

Bilo da imaš mašinu sa frontalnim ili gornjim punjenjem, veoma lako možeš primeniti neki od recepata za njeno temeljno čišćenje i to uz sastojke koje gotovo svi imamo u svojim kuhinjama – već spomenuto sirće, soda bikarbona, sok od limuna.

Ima više načina kako se ovi sastojci mogu kombinovati ili primenjivati odvojeno – prema jednom od odličnih recepata, potrebno je šolju sirćeta sipati u bubanj mašine, a mešavinu sode bikarbone i vode dodati u pregradu za prašak i omekšivač. Odaberi neki od najtoplijih ciklusa pranja (najmanje 60°C) kako bi kombinacija visoke temperature, velike količine vode i ovih sastojaka na pravilan način delovala na eliminaciju nečistoća i neprijatnih mirisa.

Soda bikarbona, sirće, sok od limuna za čišćenje veš mašine

Nakon toga obriši bubanj suvom krpom, pokupi višak vode sa gume na vratima i prebriši spoljašnjost. Kada završiš i uveriš se da je unutrašnjost potpuno suva i obrisana, najbolje je da ostaviš vrata otvorena kako bi nestali ostaci vlage i mašina bila spremna za novu upotrebu.

4. Čišćenje gume na vratima veš mašine

Zaštitna guma na vratima mašine za pranje veša, kao i fioka za deterdžent, su idealno utočište za nastanak buđi, nakupljanje manje količine vode koja tu ostaje, kao i gomilanje drugih prljavština – ali tu se takođe mogu pronaći i novčići, vlasi kose, pa i drugi sitni predmeti.

Za održavanje ovog dela dobro je da koristiš vlažnu mekanu krpu blago natopljenu sapunom i obrišeš gumu. Svetujemo da ne preteruješ sa količinom sapuna, kao i da ne koristiš jake proizvode na bazi hemije, kao ni abrazivna sredstva, koja mogu oštetiti gumu.

Kada je to moguće, obriši sve ostatke koji su se zalepili u šupljinama gume i njenim naborima, a ako je potrebno, nežno ukloni tvrdokornu prljavštinu ili kamenac starom četkicom za zube i eventualno sa malo sirćeta.

Ono što je ovde važno da znaš jeste da što redovnije brineš o svom uređaju, to je i samo održavanje lakše.

5. Kako očistiti filter veš mašine?

Filter mašine za pranje veša se obično nalazi ispod vrata bubnja i odmah iznad nivoa poda. On sprečava da različite vrste nečistoća koje se skupljaju u pukotinama, kosa, pa i sitni predmeti poput dugmića i svega onoga što je moglo da ostane u nekom džepu garderobe, ne dospeju do pumpe.

Dakle, ima veoma značajnu funkciju, te ga treba i redovno održavati.

Muška ruka drži filter veš mašine koji se treba očistiti

Baš kao i fioka za deterdžent, i filter može biti odlično mesto za nastanak buđi i klica, što zauzvrat može učiniti da tvoja veš mašina ne radi dobro.

Proveri uputstva kako da ukloniš poklopac filtera, ako je on fiksiran, i kako da ukloniš filter. Uputstvo za upotrebu takođe treba da objasni kako očistiti filter. Možda ćeš morati da staviš posudu ili poslužavnik na peškir ispod nje da bi se sprečilo curenje iz odvoda.

Posle pranja i čišćenja, pažljivo vrati sve na svoje mesto, zatvori poklopac i mašina je čista i spremna za nova pranja.

Jednostavni načini da sprečiš nastajanje neprijatnih mirisa u veš mašini

Pored svih saveta o čišćenju mašina za veš, donosimo ti i nekoliko predloga kako da deluješ unapred i ne dozvoliš da se u tvojoj mašini stvaraju bakterije i neprijatni mirisi koji se mogu preneti i na garderobu koju pereš.

  • Ostavi fioku za deterdžent otvorenu – Pusti da se ovaj deo prozrači između ciklusa pranja kako bi se neutralisala vlažnost i tako predupredilo stvaranje buđi.
  • Pokreni prazan vruć ciklus pranja – Jednom mesečno uključi prazanu mašinu na program sa višom temperaturom – soda bikarbona i sirće ti mogu biti odlični dodaci i mera predostrožnosti da bi se uklonila eventualna nakupljanja praška, mirisa i prljavštine.
  • Koristi samo onoliko deterdženta koliko je potrebno, prateći uputstva na pakovanju – Upotreba praška preko preporučenih mera može doprineti taloženju viška unutar mašine ili u pregradama.

Ženska ruka dodaje prašak u pregradu za prašak i omekšivač

  • Isprazni i otvori bubanj nakon pranja – Između pranja ostavi vrata mašine otvorena, ili barem dok se unutrašnjost i bubanj ne osuše. Ovo smanjuje mogućnost nastajanja bakterija i buđi.
  • Ne dozvoli da ti opran veš u mašini stoji satima – To može doprineti zadržavanju vlage i javljanju neprijatnih mirisa.
  • Održavaj gumu na vratima čistom – Nakon svakog pranja, dok prazniš mašinu za pranje veša, proveri da nešto nije zapalo u prevoje gume.
  • Održavaj filter čistim – Ponovi proces čišćenja filtera jednom u tri ili četiri meseca i tvoja veš mašina će funkcionisati mnogo bolje.
  • Razmisli o kamencu: Ako živiš u oblasti sa tvrdom vodom, koristi filter za mašinu protiv kamenca koji se pričvršćuje na dovodnu cev, ili stavi tablete omekšivača vode uz pranje. I jedno i drugo će pomoći da se smanji nakupljanje kamenca.
  • Za kraj, vodi računa o spoljašnjosti mašine. Brzinsko i redovno brisanje će dugoročno biti lakše nego temeljno godišnje čišćenje.

Gledaj da sebi maksimalno olakšaš posao i trudi se da bar s vremena na vreme koristiš neke od ovih trikova koji će ti uštedeti sve ono vreme koje bi bilo potrošeno da se nešto pokvari i ne održava kako treba.

Redovno čišćenje veš mašine za savršeno čist i mirisan veš

Iako će ti možda delovati teško izvodljivo, bilo bi idealno da svakih nekoliko pranja pogledaš sve važne komponente tvoje mašine kod kojih može da dođe do prljanja i zadržavanja nečistoća – to su guma na vratima, njeni pregibi i bubanj – ukoliko je to potrebno, dobro ih je odmah obrisati, kako se ne bi nastavilo taloženje prljavštine i njeno stvrdnjavanje. U slučaju da tvoja veš mašina ima i filter za dlačice, obavezno ga očisti na svakih nekoliko pranja.

I na kraju, nikada ne preopterećuj mašinu za pranje veša. Punjenje mašine preko njenog kapaciteta je teško za uređaj i može dovesti do njenog bržeg habanja, a ni vaš neće biti tako lepo opran ili ispran od praška ako je mašina prepunjena.

Uz primenu bar nekih od ovih saveta i preporuka, tvoja mašina će raditi neometano, prati savršeno i trajati duže.



Ostavite komentar