Slavska trpeza je nezamisliva bez kolača, a ukoliko slavite Aranđelovdan ili se vaša slava bliži u narednim nedeljama, evo jednog sjajnog recepta za lenju pitu, koji je za vas pripremo Lepi Brka iz emisije “Gastronomad”.
Lenja pita – za 8 osoba
Testo
550 g brašna
125 g maslaca
250 g šećera
2 jaja (jedno celo i jedno žumance)
2 dl mleka
prašak za pecivo
kašičica sode bikarbone
Fil
700 g šljiva
200 g višanja
250 g šećera
100 g badema
½ kašičice vanilin šećera
Dekoracija
šećer u prahu
Način pripreme
1. Šljive oljuštiti i izvaditi koštice (po želji šljive posuti cimetom.
2. U posudi odgovarujeće veličine pomešati mikserom brašno i maslac dok se ne dobije rastresita (prhka) tekstura.
3. U mešavinu maslaca i brašna dodati 250 g šećera, prašak za pecivo i sodu bikarbonu, dobro promešati, a nakon toga dodati jaje, žumance i mleko. Mesiti dok se ne dobije kompaktno testo koje se odvaja od zidova posude. Po potrebi dodati još brašna.
4. Testo podeliti na dva dela, oklagijom razvući prvu “koru”, prekriti dno tepsije za pečenje koja je prethodno dobro podmazana ili obložena papirom za pečenje.
5. Na tu koru rasporediti voće. Voće posuti krupno mlevenim bademima i ostatkom šećera. Prekriti drugom korom napravljenom od ostatka testa.
6. Peći 20 min na 180°C ili dok kolač ne dobije zlatno žutu boju.
7. Nakon pečenja sačekati da se ohladi, servirati posuto prah šećerom.
Prijatan obrok!
Ostavite komentar