Koji gaming laptop kupiti? Vodič za izbor gaming laptop računara

  0

Ukoliko ti je potreban gaming laptop, nikako nemoj krenuti u kupovinu, a da prethodno nisi naoružan bar osnovnim znanjem o laptop računarima, jer nije svaki laptop idealan za gaming.

Potrudićemo se da ti pomognemo da proširiš svoja trenutna znanja kako bi pronašao odgovarajući model uzimajući u obzir komponente, brend i druge faktore.

Na samom kraju očekuju te i dodatne preporuke gaming laptopova koji mogu sa lakoćom u potpunosti ispratiti tvoje gejmerske poduhvate.

Kakve specifikacije treba da ima gejming laptop?

Pri kupovini gejming laptopa moraš sve potencijalne modele sagledati iz nekoliko uglova. Osim što je veoma bitno da gaming laptop zbog pokretanja zahtevnijih igrica ima:

  • moćan procesor
  • dobru grafiku
  • dosta memorije
  • izdašan hard disk

ne zaboravi da obratiš pažnju i na druge karakteristike koje ti kasnije mogu zadati glavobolju, nabrojaćemo neke od njih:

  • kvalitetan ekran
  • dobro ozvučenje
  • pouzdano hlađenje
  • komforna tastatura

U nastavku ćemo se ukratko osvrnuti na sve gore navedene karakteristike koje su ponaosob važne kada si na putu da odabereš svoj novi laptop za gejming.

Koji procesor izabrati – AMD ili Intel?

Da li je bolje uzeti gaming laptop sa AMD ili Intel procesorom? Ovo je večita nedoumica kada je u pitanju biranje gaming ali i laptopa za druge namene.

Intel poseduje brojne serije, a jedna od najzastupljenijih u svetu igrica je Intel Core u svojim verzijama Intel Core i5, Intel Core i7 i Intel Core i9. Svaka od njih se odlično snalazi u oblasti igranja igrica. Ali ono što je važno napomenuti jeste da sa jačim procesorom dobijaš nesmetaniji rad i bolji prikaz detalja na visoko zahtevnim igricama.

AMD je večiti suparnik Intela, njihovo takmičenje traje u nedogled, kako je pobednika teško odrediti jer oba brenda neprestano hodaju u korak sa tehnologijom i nude fantastične performanse. AMD Ryzen porodica kreće sa Ryzen 3, a nakon toga nastavlja se niz odličnih unapređenih verzija – Ryzen 5, Ryzen 7 i Ryzen 9.

Nakon odabira proizvođača procesora veoma je važno da obratiš pažnju i na brzinu procesora, kako i ona može biti ključna ako se dvoumiš između naizgled sličnih Intel i AMD procesora.

AMD Ryzen i Intel procesor

Dobra grafička karta zlata vredi, pažljivo biraj!

Kada su u pitanju grafičke karte jedne od najzastupljenijih su svakako nVidia grafičke karte, nešto posle njih dolaze i Radeon grafičke karte.

nVidia grafičke karte gotovo su siguran izbor kada kupuješ gaming laptop, kako uvek daju odlične performanse u pogledu grafičkog prikaza sadržaja. Naravno treba voditi računa i o rezoluciji u kojoj želiš da igraš. Na primer, nVidia GeForce RTX 3050 i 3060 su jedne od moćnijih grafika koje obezbeđuju igranje na veoma visokim rezolucijama.

Pored nVidie i AMD ima u ponudi odlične grafičke kartice pod nazivom Radeon. AMD Radeon grafičke kartice se mogu lako takmičiti sa vodećim nVidia modelima.

Ono što je sigurno jeste da izborom dobre grafičke karte osiguravaš igranje igrica dugi niz godina i sa visoko zahtevnim rezolucijama.

Izbor od preko 16 GB RAM-a biće gotovo uvek gaming pogodak

RAM memorija laptopu daje posebnu snagu čineći ga gejmerskim modelom. Za pokretanje različitih igrica bez obzira na njihovu težinu, poželjno je imati minimum 16 GB RAM-a. Naravno što je količina RAM-a veća, time ćeš lakše pokretati zahtevnije igračke naslove koji se neprestano pojavljuju.

Ako u datom trenutku ne možeš da izdvojiš budžet za 16 GB RAM-a, proveri sa prodavcem, da li laptop za koji trenutno imaš novca možeš kasnije nadograditi RAM-om, jer i to je moguća opcija. Time ćeš rešiti trenutni problem sa manjkom budžeta, a kasnije kada budeš imao prilike RAM lagano možeš nadograditi i za jače igrice.

RAM memorija na laptopu

Važnost hard diska na gejming laptopu

Kako instalacioni fajlovi i sama igrica mogu da zauzimaju veliki deo prostora na laptopu važno je imati hard disk sa dovoljno skladišnog kapaciteta. I ne samo zbog toga, slabiji hard disk može da utiče na brzinu i tečnost rada igrice, zato je dobro birati laptop sa SSD-om koji će problem brzine rešiti bez imalo muke.

Ukoliko je u laptopu SSD i HDD to je tek dobitna kombinacija. SSD možeš koristiti za operativni sistem i aplikacije, dok za kontinuirano korišćenje bez prekida i skladištenje drugih podataka imaš uvek poseban prostor na HDD-u.

Dobar ekran upotpunjuje gejming doživljaj

Veličina i rezolucija ekrana gejming laptopa definitivno u određenoj meri utiču na gejmersko iskustvo. A osim veličine ekrana i rezolucije tu su dodatne bitne osobine – brzina osvežavanja ekrana i vreme odziva.

Većina gaming laptopova su veličine 15.6 inča, ali se vrlo lako mogu naći i laptopovi veće ili manje dijagonale. Naravno što je ekran veći, biće impresivniji doživljaj tokom gejming sesija. Kada je u pitanju rezolucija, ako izabereš 4K ne možeš pogrešiti, jer sve je više igrica koje podržavaju upravo ovu rezoluciju.

Zašto su važni vreme odziva i brzina osvežavanja ekrana? Laptop treba da ima što manje vreme odziva, kako bi se igrice tečnije igrale i da bi se sprečilo moguće kratko zamrzavanje ekrana koje može da poremeti koncentraciju i igrača izbaci iz koloseka. Poželjno je da vreme odziva bude ispod 5 ms.

Kada je u pitanju brzina osvežavanja, želimo veće brojke! Na primer, neka optimalna odrednica pri izboru gaming laptopa bude 144 Hz. Naravno brzina osvežavanja uporedo zavisi i od kvaliteta grafike laptopa.

Uz dobro ozvučenje prepusti se igri u potpunosti

Kvalitetno laptop ozvučenje može ti pružiti bolje iskustvo igranja. Svaki proizvođač laptopova, bilo da je to Asus, Lenovo, Dell ili pak neki drugi ima zvučne detalje koji ih izdvajaju od drugih. Pa zbog toga ne zaboravi da obratiš pažnju i na taj deo specifikacija. Jer dobar zvuk pomoćiće ti da se na najbolji način fokusiraš na igru.

Naravno ako ti se u nekom trenutku ne svidi zvuk koji laptop pruža, uvek se možeš poslužiti gejming slušalicama koje te iz realnosti brzo mogu odvesti u virtuelni svet igri.

Gaming laptop i slušalice

Ne želiš da se laptop pregreje zbog višesatnih gejming sesija

Svi znamo da se retko koja igrica igra par minuta, obično su tu u pitanju sati koji mogu dovesti do zagrevanja laptopa, zato je dobar sistem hlađenja na gejming laptopu veoma važan. Kada su u pitanju gaming laptopovi njihovi proizvođači su vodili računa o ovoj karakteristici.

Ali, ukoliko nakon kupovine laptopa uočiš da se laptop možda ipak previše zagreva, uvek možeš kupiti dodatno postolje za hlađenje laptopa i time problem vrlo brzo iskoreniti.

Ergonomska tastatura za komfornije igranje igrica

Obrati pažnju na tastaturu, prilikom kupovine isprobaj je i vidi da li ti tasteri odgovaraju. Ne želiš da igraš na tastaturi koja je možda za tvoje prste premekana ili ima tvrde tastere koje usled dugih gejmerskih sesija mogu stvoriti zamor na prstima.

Izdvajamo iz ponude odlične Asus, Dell i HP gaming laptopove

U današnjem svetu gejminga često se za gaming laptopove vezuju određeni brendovi. U skladu sa tim u nastavku te očekuju naše preporuke gaming laptopova jednih od najakutelnijih proizvođača iz ove branše – Asus, Dell i HP.

Asus laptop FX506HC-HN002 od drugih izdvaja snažna nVIDIA GeForce RTX 3050 grafička karta. Tu je Intel Core i5-11400H procesor i 8 GB DDR4 memorije. Poseduje IPS ekran od 15.6 i SSD veličine 512 GB koji je dovoljan za smeštanje tvojih omiljenih igračkih naslova. Uz sve navedene specifikacije kao dodatni bonus tu je i efektna tastatura sa RGB pozadinskim osvetljenjem.

Za sve one sa većim budžetom i visokim zahtevima, laptop Asus FX506HC-HN002 je gotovo savršen gejmerski laptop.

Asus laptop FX506HC-HN002

Asus laptop ROG Zephyrus G14 važi za jednog od miljenika gejmerske publike, a upoznavajući njegove karakteristike videćeš i zašto je to tako. Može se pohvaliti nVIDIA GeForce RTX 3060 grafičkom kartom od 6 GB GDDR6, procesorom AMD Ryzen 9 5900HS i memorijom 16 GB DDR4 koji će zajedno gotovo svaku popularnu igricu pokrenuti bez imalo muke. Za skladištenje igrica nudi SSD veličine čak 1 TB. Njegov minimalistički IPS ekran veličine 14 inča sa Anti-Glare zaštitom i težina od samo 1.7 kg posebno će se dopasti onima koji laptop ponesu često izvan svog kućnog gejming kutka.

Laptop Asus ROG Zephyrus G14 GA401QM-K2030T poseduje tastaturu sa pozadinskim osvetljenjem. Takođe, tu je i unapred instalirani Windows 10 Home operativni sistem koji je odmah spreman za pokretanje tvoje igrice.

Asus laptop ROG Zephyrus G14

Laptop Dell G15 5515 je jedan od izuzetno kvalitetnih gaming laptopova. Ima šestojezgarni AMD Ryzen 5 5600H procesor i 8 GB DDR4. Grafička karta je nVidia GeForce RTX 3050. Za skladištenje tvojih omiljenih igračkih naslova tu je SSD od 256 GB. Ekran je Full HD WVA veličine 15.6 inča. Njegova tastatura je sa RGB pozadinskim osvetljenjem na 4 RGB zone.

Dell G15 5515 laptop će ti omogućiti da pokreneš svoju igru odmah kako poseduje originalni Windows 11 Pro operativni sistem.

Laptop Dell G15 5515

Laptop Dell G15 5511 je odličan gejming laptop. Poseduje Intel Core i5-11400H procesor sa 6 jezgra i memoriju DDR4 memoriju od 8 GB. Njegova grafička karta je nVidia GeForce RTX 3050. Tu je SSD od 512 GB, ekran Full HD WVA veličine 15.6 inča sa Anti-Glare zaštitom i tastatura sa pozadinskim osvetljenjem.

Kako ima unapred instaliran operativni sistem Windows 11 Pro, Dell G15 5511 laptop biće spreman odmah da pokrene igricu.

Laptop Dell G15 5511

Laptop HP Pavilion Gaming 15-ec2072nm jedan je od pristupačnijih gejming laptopova. Kao glavni pokretači sistema tu su procesor AMD Ryzen 5 5600 H i 8 GB DDR4 memorije. Njegov ekran je Full HD IPS dijagonale 15.6 inča. Za smeštanje instalacionih fajlova i drugih podataka tu je 512 GB SSD-a. Na njemu je unapred instaliran FreeDOS.

Ukoliko je HP jedan od tvojih omiljenih brendova, a imaš nešto manji gejmerski budžet laptop HP Pavilion Gaming 15-ec2072nm je kao stvoren za tebe.

Laptop HP Pavilion Gaming 15-ec2072nm

Laptop HP Pavilion Game 15-ec2076nm je jedan od moćnijih HP gaming laptopova. Njegova grafička karta je nVIDIA GeForce RTX 3050 Ti sa 4 GB GDDR6 memorije. Kapacitet za skladištenje je skroz zadovoljavajući – 512 GB SSD. Pokreće ga u visokom stilu osmojezgarni AMD Ryzen 7 5800H procesor i DDR4 memorija od 16 GB.

Ekran je IPS dijagonale 15.6 inča, frekvencije osvežavanja 144 Hz. Njegova tastatura ima pozadinsko osvetljenje bele boje. HP Pavilion Game 15-ec2076nm laptop dolazi sa FreeDOS operativnim sistemom i odmah je spreman za startovanje igrice.

Laptop HP Pavilion Game 15-ec2076nm

Pronađi najbolji gaming laptop za sebe!

Prilikom kupovine laptopa, važno je da se zapitaš da li želiš da tvoj laptop pokrene igrice koje će se pojaviti i u narednim godinama? Naravno da je to ono što želiš, ali si verovatno ovu misao možda trenutno zanemario.

Zato smo se potrudili da te prethodno upoznamo sa osnovnim karakteristikama laptopova kako bi lakše pronašao baš takav gaming laptop, koga vreme neće pregaziti.

Preporučili smo odlične Asus, Dell i HP gaming laptopove iz Tehnomanija ponude, sigurni smo da će u velikoj meri zadovoljiti tvoje kriterijume, a možda ih ispuniti u potpunosti.



Ostavite komentar