Kompjuterski miševi – šta treba da znate o njima?

  4

 

Miš za kompjuter je jedno od najelegantnijih rešenja u istoriji bilo kakve tehnike – stoga ne čudi da je dizajnerski ostao prilično nepromenjen do danas. Naravno, vremenom je dolazilo do određenog napretka. Setite se kuglice na dnu miša koja je otišla u zasluženu penziju. Sada su za definisanje pozicije zaduženi posebni senzori. Bežični miševi takođe više nisu komad ekstravagantne tehnologije, već sasvim normalna stvar, baš kao i gejmerski miševi sa obiljem opcija i pulsirajućim bojama.

 

Pa ipak, i dalje je to isti uređaj, bez kojeg ne bi bila moguća jednostavna upotreba računara. Odajmo dužno poštovanje ovom proizvodu tako što ćemo naučiti nešto više o njemu, a takođe se i opremimo neophodnim znanjem prilikom kupovine.

 

 

Optički i laserski miševi

 

Svaki moderan miš je zapravo na neki način i kamera – snima površinu i šalje informacije o njoj računaru, kako bi se odredila pozicija. Optički miš emituje zrak LED svetla na površinu, koje se zatim odbija nazad i preko posebnih sočiva i senzora konvertuje u koordinate. Laserski miš sa druge strane, koristi infracrveni laserski zrak.

Laserski miševi su najčešće osetljiviji od optičkih. Ovo se oslikava kroz meru DPI, odnosno dots per inch. Više DPI donosi veću osetljivost na pokrete rukom. To samo po sebi nije pozitivna ili negativna osobina – u nekim situacijama je dobro imati osetljiviji miš, u nekima nije dobro imati previše osetljivo podešavanje. Na Vama je da procenite.

 

I optički i laserski miš „čitaju“ nepravilnosti na površini i preko njih stiču koordinate. Tu dolazimo do sledeće osetne razlike – laserska tehnologija može da vidi mnogo više i dublje od LED lampice. Ova osobina ima dve posledice. U jednu ruku – laserski miš može da savlada gotovo sve površine. Optički se može jako mučiti sa glatkim, reflektujućim podlogama, recimo sa staklom. Sa druge strane, laserski miš može očitati previše informacija – više nego što je dovoljno. To može rezultovati blago nervoznim ponašanjem, gde unosi na kompjuter više nego što je zadano. Dakle, kao i kod gotovo svih konkurentnih tehnologija, nudi se određeni balans, te je na kupcu da izvaga.

 

Bežični i žični miševi

 

Žični miševi se povezuju preko USB-a i donose svojim korisnicima maksimalnu pouzdanost u pogledu konekcije. Sa druge strane, tu je kabl i moguća sputanost njime. Bežični miševi mogu funkcionisati preko posebnog risivera koji ide u USB port ili preko Bluetooth konekcije. Možda glavna kritika koja im se upućuje je potencijalno kašnjenje. Ipak, ovo spada u kategoriju stvari koje je vrlo teško primetiti. Potrebna je eventualno neka ekstremna gejmerska situacija da se uvidi određena razlika. Svakako, nedostatak čvrste jasne veze sa računarom donosi wireless miševima veći rizik od različitih prekida konekcije.

Njihova jača strana je svakako komfor. Niko ne tvrdi da je rad na žičanom mišu naporan, ali bežični donosi tu dodatnu laganost i okretnost koja jeste primetna kada počnete da ga koristite. Tu je naravno i povećani domet, koji može odlično doći u određenim situacijama, te donosi povećanu fleksibilnost. Bluetooth miš je sjajna stvar za prilike kada USB portova ili nema, ili su zauzeti. Na primer, može se dobro upariti sa tabletom. Što se tiče cena, bežični miševi već dugo nisu više egzotični novi komad tehnike koji je osetno skuplji. Cene su se prilično nivelisale sa godinama, ali žičani miševi i dalje imaju tendenciju da budu jeftiniji.

 

Gejmerski miševi

 

Gejming miš se odmah prepoznaje, kao i većina proizvoda prilagođenih gejmerima. Oni izgledaju agresivno, sa oštrim ivicama, atraktivnim dizajnom, a često imaju i opcije da pulsiraju različitim bojama. Bitnija stvar od njihovog izgleda, jeste da su u pitanju ozbiljni komadi hardvera. Oni teže da nude ozbiljnije performanse kada su u pitanju osetljivost, odziv, brzina praćenja i slični parametri. Takođe, nude više tastera. Pored klasična dva klika i skrola, tu može biti još nekoliko tastera, smeštenih recimo sa strane ili u liniji sa skrolom.

Neki od ovih tastera se mogu programirati za makro sekvence. Kada programirate makro sekvencu, zadajete tom tasteru jedinstvenu naredbu. To može biti kolekcija nekoliko komandi i radnji, za koje bi bilo potrebno više različitih klikova. Na ovaj način, funkcionisanje se značajno ubrzava.

Takođe, kod ovog tipa uređaja ergonomija igra veliku ulogu. Naravno, igra ulogu kod bilo kog miša, ali ovde je izraženije. Želećete miš koji pogoduje Vašem hvatu, koji neće stvarati nekomforan osećaj koji opet može dovesti do manje efikasnosti. Izuzetno zgodna opcija je čuvanje podešavanja, na samom mišu. Na taj način komforno menjate uređaje, bez dosadnog ponovnog posla nameštanja parametara. Težina takođe igra svoju ulogu, a određeni modeli mogu dolaziti sa tegićima koji se mogu skidati i dodavati, za manipulaciju težinom.

 

Preporuke

 

Ako želite nešto jednostavno, a pouzdano i kvalitetno – probajte sledeća dva Logitech modela, optičko-žična. Ovde imamo Logitech B100, u crnoj varijanti, kao i M100, ovaj put u beloj, ako ste više ljubitelj te boje. Modeli su slični, bez previše komplikacija u dizajnu i pristupu, idealni za dugogodišnjeg neprimetnog partnera u baratanju računarom. M100 ima malo veću rezoluciju (osetljivost) od B100 – 1000 dpi naspram 800. Logitech miševi su poznati kao odlična opcija, pa ćete biti više nego zadovoljni. Primaljiva i ekonomična opcija je i ovaj Geniusov model. Osetljivost može ići od 800 do 1600 dpi, tehnologija je optička a povezivanje žično.

 

Ako ste za komfor bez kablova i mali dodir ekstravagancije, pogledajte Genius NX-9000 BT. Bluetooth tehnologija, domet od 10 metara, rezolucija od 1200 dpi i zlatna boja čine zanimljiv paket. Click MW2WB je klasičnijeg izgleda i drugačije bežične tehnologije – Wi-Fi preko USB prijemnika. Oba uređaja inače imaju optičku tehnologiju. Ako ste ljubitelj boja onda izbor mogu da budu Click miševi koji mogu da se pronađu u više boja i dezena. Vreme je da se spomenu i laserski miševi. Iskusite fleksibilnost uz elegantni Logitech M500 ili zastrašujuće nivoe osetljivosti uz Razer Lancehead – sa 16000 dpi.

Razer Lancehead miš sa 16000 dpi

 

I konačno, dolazimo do ponude gejmerskih uređaja. Interesantan je Trust GXT 158, laserski žičani miš, sasvim pristupačne cene za ono što nudi a to je rezolucija do 5000 dpi, 5 memorijskih profila, programabilni makroi i još mnogo toga. Njegov rival u domenu žičnih laserskih modela je Redragon Samsara, moćnih performansi i opremljen sa 8 tegića.

Kod optičkih gejmerskih modela takođe možete naići na različite modele – X WAVE LG 1 recimo, odlikuje maksimalna pristupačnost. Na drugom kraju spektra imate vrlo ozbiljan Logitech G502, sa do 12000 dpi, odzivom od 1000 Hz, pet tegića i 3 memorijska profila, sve uz izuzetan dizajn i osvetljenje.



  1. Filip Anđelković


    Koliko klikova ima miš

    • Tehnomanija


      Pozdrav Filipe, hvala na upitu.

      Razer Lancehead miš predstavlja jedan od najpreciznijih gaming miševa sa specijalnom 5G tehnologijom koja omogućava podešavanje senzora i do 16.000 DPI. Razer mehanički svičevi pružaju dugotrajan vek sa približno 50 miliona klikova.

      Za sve dodatne informacije, na raspolaganju Vam je naš Call Centar na broju 011/3 713 713.


  2. Pozdrav
    Interesuje me da li svi USB portovi rade kod bilo kojeg bezicnog misa?Hvala.

    • Tehnomanija


      Dobar dan, Nenade. Hvala Vam na postavljenom pitanju. Na USB portove 2.x ili 3.x možete povezati bilo koji bežični miš.

Ostavite komentar