Najbolji Wi-Fi ruteri za internet i access point uređaji za savršenu konekciju

  12

Kako pametni uređaji postaju sve pristupačniji i inovativniji, tako i Wi-Fi mreža postaje sve važnija. Bez nje, bili bismo ograničeni na korišćenje jednog uređaja koji je kablom povezan na internet. Da bismo umrežili više uređaja Wi-Fi je neophodan, pa je jasno zbog čega su Wi-Fi ruteri za internet i access pointi važniji nego ikada.

Ruteri i access point uređaji – vaša veza sa spoljnim svetom

I ruter i acces point (AP) na prvi pogled imaju istu funkciju – povezuju vaše uređaje sa internetom.

Verovatno imate ruter u svom domu jer je to deo standardne opreme koju dobijate od svog internet provajdera. Najčešće je u pitanju ruter koji zadovoljava osnovne potrebe korisnika, pa ukoliko vam je potrebna jača i sigurnija internet veza biće vam potreban i kvalitetniji uređaj, boljih performansi.

Ruter ima dve funkcije. Prvo, povezuje više računara, telefona, tableta ili drugih uređaja da bi formirao lokalnu mrežu, local area network – LAN, i drugo, omogućava pristup internetu svim tim uređajima koji su povezani sa ruterom.

Vezu sa dobavljačem internet usluga ruteri ostvaruju putem Ethernet kabla. Ruter dalje prosleđuje internet signal drugim uređajima ili preko kabla ili bežično (Wi-Fi mreža).

Mlad biznismen povezuje ruter u svojoj kancelariji
Foto: Shutterstock

 

Šta je access point? Reč je o mrežnom uređaju ili poduređaju lokalne mreže koji deluje kao portal i obezbeđuje još jednu lokaciju sa koje se uređaji povezuju na LAN. Access point kreira bežičnu lokalnu mrežu ili WLAN i povezan je sa ruterom, svičom ili habom putem Ethernet kabla.

Kako izabrati pravi ruter ili access point?

Za domove i mala preduzeća gde se nekoliko ljudi istovremeno konektuje na Wi-Fi, ruter je idealno rešenje, ali za veće firme gde je pristup Wi-Fi internetu potreban desetinama ili stotinama ljudi, bolje rešenje je access point.

Ovi uređaji mogu da obrade više od 60 istovremenih veza, pa instaliranjem wireless access pointa u poslovnom prostoru omogućavate zaposlenima da se slobodno kreću od prostorije u prostoriju bez prekida u korišćenju mreže. Dok se kreću kroz zgradu, njihovi uređaji se neometano prebacuju sa jednog access pointa na drugi, bez prekida veze. Čak, neće ni primetiti da se prebacuju između mreža.

Access point ima svoju primenu i u kućnim uslovima. Svaki ruter ima ograničen domet, što može biti razlog zašto imate slab Wi-Fi signal u stanu. Ukoliko vam je potrebno da pokrijete veću površinu, access point bi mogao biti jedno od rešenja. Za pojačavanje Wi-Fi signala rešenje može biti i nadogradnja antena na postojeći ruter ili kupovina novog, jačeg.

Na staklenim policama u prodavnici izloženi su različiti modeli rutera
Foto: Shutterstock

 

Ako se dvoumite koji ruter kupiti, trebalo bi da obratite pažnju na nekoliko karakteristika.

Bitne karakteristike rutera

1. Frekvencija rutera

Najbolji ruteri za kuću su oni koji rade na dva opsega frekvencije – 2,4 i 5 GHz.

Prvi je najčešće u upotrebi, jer ga koristi većina kućnih uređaja, mobilni telefoni i računari. Mana mu je što koristi samo tri kanala, pa se može dogoditi da je kanal zagušen zbog većeg broja uređaja koji ga koriste, a to znači i sporije surfovanje, gledanje filmova ili šta god da radite.

Opseg frekvencije od 5 GHz ima bolje performanse i manju opterećenost jer ima 23 kanala koja se ne preklapaju, što garantuje bolji protok interneta. I on ima mana. Prva je mali domet. Veća frekvencija ima slabije karakteristike kada je reč o prolaženju signala kroz zidove i druge prepreke, ali ta mana se može nadomestiti access pointom. Druga je činjenica da je još uvek mali broj uređaja kompatibilan sa 5 GHz, ali to će se u bliskoj budućnosti sigurno menjati. Zato su najbolji ruteri za internet oni koji imaju i jednu i drugu opciju.

2. Mrežni standard rutera

Obratite pažnju koji mrežni standard podržava ruter koji želite. Dva najnovija standarda IEEE bežične mreže su 802.11n i 802.11ac. Prvi podržava do 540 Mbps, dok 802.11ac mogu pružiti brzinu do 1,3 Gbps. Takođe, 802.11ac je brži i stabilniji, zbog čega su i zastupljeni na modernim Wi-Fi ruterima i wireless access point uređajima.

Ako često gledate 4k video, strimujete ili igrate igrice povedite računa da uzmete ruter kojim ima MU-MIMO (eng. multi-user, multiple input, multiple output). Ova tehnologija osimšljena je tako da više uređaja istovremeno dobije Wi-Fi signal širokog propusnog opsega. To znači da brže možete strimovati HD medije, preneti velike datoteke za nekoliko sekundi i uživati u igranju igrica bez prekidanja.

Ostvarite visok standard konekcije sa Huawei ruterima

Od renomiranog proizvođača Huawei dolazi Wi-Fi ruter koji nosi oznaku WS5200-21.

Ovaj ruter odličan je izbor za kućni Wi-Fi. Reč je o uređaju koji podržava i 2,4 GHz i 5 GHz, a uređaje korisnika automatski povezuje sa bržom frekvencijom u skladu sa lokacijom uređaja.

U poređenju sa ruterima sa setom čipova od 40 nm, ovaj Huawei Wi-Fi ruter postiže bolje rezultate. Procesor od 800 Mhz sa dva jezgra stabilniji je u radu kada ga koristi više uređaja.

Ruter Huawei WS5200-21 sa četiri proširene antene
Foto: Huawei

 

Sa ovim ruterom nećete imati problem ukoliko ga koristite u većem prostoru gde ima više zidova, odnosno prepreka koje signal treba da savlada. Četiri proširene antene visokih performansi, specifično postavljene na samom uređaju omogućavaju da brzina prenosa Wi-Fi signala bude ista i kada ste u nekoj drugoj, udaljenijoj prostoriji u odnosu na poziciju rutera. Problem neće predstavljati ni veći broj povezanih korisnika jer je brzina bežične veze do 1.167 Mbps.

Huawei ruter WS5200-21 ima i jedno zanimljivo dizajnersko rešenje koje će olakšati priključivanje čak i onima koji nemaju mnogo iskustva na ovom polju. Mrežni port VAN LAN ukombinovan je u jedan port, VAN interfejs je priključen i mrežni port se automatski prepoznaje. Bez obzira koji mrežni port je umetnut, neće doći do greške.

D-link ruter nudi konzistentnost brzine i signala

Iza brenda D-link krije se jedan od glavnih igrača na tržištu mrežne i internet opreme. Ruteri za internet koje ove kompanija proizvodi spadaju u red najpouzdanijih, a sudeći po potražnji i omiljenih kupcima.

Dva su razloga za popularnost ovog brenda. Koji god model da izaberete, možete računati da će vam vaš D-link ruter obezbediti brz prenos podataka i dobru pokrivenost Wi-Fi signalom. Naša preporuka je DIR-882, model rutera sa četiri antene koji može da zadovolji potrebe zahtevnijih korisnika.

D-Link Ruter DIR-882 – kontrolišite propusni opseg

DIR-882 je dual-band ruter kompatibilan sa 2,4 GHz frekvencijom na kojoj brzina dostiže 800 Mbps. To je više nego dovoljno za surfovanje po internetu ili razmenu e-pošte na tabletu, računaru ili telefonu i druge osnovne zadatke.

Za zadatke koji troše više podataka, poput strimovanja filmova ili igranja igrica, tu je mreža od 5 GHz i brzina od 1733 Mbps. Jačinu dolaznog Wi-Fi signala možete pratiti zahvaljujući svetlosnom indikatoru na samom ruteru.

Ovaj dual-core ruter pokreće dvojezgarni procesor od 880 MHz, što mu daje snagu koja je potrebna za povezivanje svih uređaja.

DIR-882 ima MU-MIMO tehnologiju, ali i Advanced AC Smartbeam, čija je uloga da poboljša pokrivenost usmeravanjem propusnog opsega na vaše uređaje dok se krećete po kući.

D-Link ruter DIR-882 sa 4 podesive antene
Foto: D-Link International

 

Još jedna korisna tehnologija koja ovaj ruter čini praktičnim je D-Link-ov KoS Engine koji omogućava da odredite kojim uređajima je dozvoljeno da pojačaju najveći propusni opseg. To znači da kada igrate video igre, strimujete 4K video zapis ili prenosite datoteke, možete da odlučite koji uređaji zaslužuju visok, srednji ili nizak prioritet.

Za ovaj cenovni rang možda neočekivan, ali svakako sjajan dodatak su dva USB porta (3.0 i 2.0), pa možete na ruteru i napuniti telefon ili priključiti štampač i tako ga povezati sa ostalim uređajima.

Postupak podešavanja je izuzetno jednostavan i odličan je za ljude koji samo žele da njihova mreža brzo funkcioniše. D-Link ima aplikaciju koja se zove QRS Mobile pomoću koje možete da podesite ruter ili da ga daljinski konfigurišete.

Za kraj priče o ovom ruteru, treba naglastiti i da se može koristiti i kao access point za one korisnike koji imaju žičnu mrežu, a imaju potrebu za bežičnom mrežom novije generacije.

Povežite se bežično uz D-link access point uređaje

Kompanija D-link u svom portfoliju ima čitav niz access point-a, Wi-Fi range extender-a i drugih uređaja koji mogu proširiti ili pojačati vašu Wi-Fi mrežu. Njihovo iskustvo u proizvodnji, korišćenje moderne tehnologije i inovativna rešenja, govore u prilog tome da su D-link ruteri i access point uređaji veoma kvalitetni i da zadovoljavaju potrebe i najzahtevnijih korisnika.

Uređaji su različitog cenovnog ranga, a ukoliko tražite pristupačan i povoljan način da svoj internet učinite bržim i neutrališete mrtve tačke u stanu, naš predlog su D-Link Access point DAP-1610 i Access point DAP-1330/E.

D-Link Access point DAP-1610 – jednostavna instalacija

DAP-1610 je access point kojim lako i jednostavno možete proširiti vašu Wi-Fi mrežu. Za 2.4 GHz uz brzinu 300 Mbps i za 5 GHz uz brzinu 866 Mbps. Što se tiče mrežnih standarda podržava ih nekoliko 802.11 ac/n/g/b/a, a to znači da je kompatibilan sa većinom rutera, čak i onima starije generacije.

Access point D-Link DAP-1610 sa 2 podesive antene
Foto: D-Link International

 

Jačinu brzine dolaznog Wi-Fi-a, kao i na većini proizvoda brenda D-link, moguće je pratiti pomoću svetlosnog indikatora. Instalacija ovog uređaja je izuzetno jednostavna. Dovoljan je jedan minut vremena i jedan klik na WPS dugme.

Kvalitet, bezbednost i pouzdan rad ovog proizvoda garantuju i EU sertifikati.

D-LINK Access point DAP-1330/E – ponesite ga sa sobom

Ako tražite pristupačan, pouzdan Wi-Fi range extender, D-Link DAP-1330 je savršen izbor.

Postiže brzinu do 300 Mbps i najprikladniji je za domove male i srednje veličine. Po dimenzijama je mali i uključuje se direktno u bilo koju utičnicu, tako da ga možete postaviti na optimalno mesto za pokrivanje mrtvih tačaka. Takođe sadrži LED svetla koja vam daju do znanja koliko je jak signal.

D-Link DAP-1330/E access point bele boje sa dve podesive antene
Foto: D-Link International

 

DAP-1330/E ima dve podesive antene, što omogućava da kontrolišete horizontalno i vertikalno postavljanje signala, kao i jedan Ethernet port, što ga čini i savršenim gedžetom za putovanja jer preko porta možete da kreirate lični Wi-Fi access point u hotelskim sobama.

Asus ruter – povezivanje na Internet uz izuzetno brz Wi-Fi

Iz kompanije Asus, giganta na globalnom tržištu računara i IT opreme, dolazi model rutera RT-AX56U koji bi se ukratko mogao opisati kao odlična kombinacija cene i kvaliteta.

To je najnoviji Wi-Fi 6 ruter kompanije Asus koji napaja četvorojezgarni Broadcom BCM6755 procesor od 1,5 GHz sa ukupnim kapacitetom memorije do 512 Mb.

Ovaj bežični ruter nudi brzinu prenosa podataka do 574 Mbps preko frekvencije 2,4 GHz i 1201 Mbps za 5 GHz, zahvaljujući NitroKAM tehnologiji koja povećava brzinu isporuke podataka i do 25%. Podržava Wi-Fi standard poslednje generacije 802.11 AKS (Wi-Fi6) i 80 MHz propusni opseg, što omogućava bolji kapacitet i efikasnost uređaja.

RT-AX56 savršeno pokriva velike prostore zahvaljujući AiMesh funkciji. Reč je o funkciji koja povezuje vaš novi i stari Asus ruter, omogućavajući da funkcionišu kao upareni uređaji. Time se dodatno širi bežična pokrivenosti Wi-Fi signalom.

Asus ruter RT-AX56U crne boje sa 2 antene
Foto: Asus

 

Asus Ruter RT-AX56U ne podržava samo MU-MIMO već i OFDMA tehniku za efikasnu alokaciju kanala i istovremeno komuniciranje sa više uređaja.

AiProtection PRO antivirus integrisan je u ruter, što znači da ne morate da brinete zbog potencijalnih virusa koji mogu oštetiti vaše povezane uređaje jer ih AiProtection PRO blokira pre nego što dođu do vašeg rutera. To nije jedina dobra vest. Licenca za ovu funkciju je lifetime što znači da ćete ubuduće, ako kupite bilo koji Wi-Fi 6 ruter od Asusa, dobiti AiProtection i to besplatno, za razliku od konkurencije koja nakon određenog vremenskog perioda traži da se servisi plate.

Što se tiče operativnih sistema koje podržava to su: Windows 10, Windows 8, Windows 7, Mac OS X 10.6 ili noviji, iOS 9.0 ili noviji i Android.

Dobra Internet konekcija nije samo hir, već i potreba

Već godinama unazad Wi-Fi internet nije stvar luksuza, već neophodnost.

Oni ljudi koji svoj posao obavljaju od kuće preko interneta, najbolje znaju koliko je brza, sigurna i pouzdana mreža važna. Nije samo posao razlog zašto bi trebalo da razmislite o kupovini kvalitetnog access point-a ili rutera. Veliki procenat ljudi u velikoj meri koristi internet radi zabave, pa tako možete da strimujete film, omiljenu seriju ili igrate igrice, što zahteva brzu i stabilnu konekciju. Takođe, sve je veći broj pametnih uređaja za kuću koji bez kvalitetnog interneta ne mogu da nam olakšaju kućne poslove – što im je prvobitni cilj.

Iako je ponuda velika i nije lako izabrati najbolji Wi-Fi ruter ili access point, ovi uređaji su jedna od boljih investicija. Olakšaće vam život, pomoći na poslu, a mogućnosti na internetu kada je zabava ili edukacija u pitanju ograničene su samo vašom maštom.
 1. Nedostaje bar jedna cena po uređaji.

  • Tehnomanija


   Dobar dan, Brane. Hvala Vam na vremenu posvećenom čitanju blog posta, kao i na postavljenom pitanju. Svrha ovog posta je predstavljanje uređaja, njihove namene, funkcionisanja. Što se cena tiče, možete ih videti na sajtu “Tehnomanije”, na linkovima: link za rutere *** link za access point-e

  • Vlado Knežević


   Odličan članak, naročito za relativne početnike. Hvala!

   • Tehnomanija


    Dobar dan, Vlado. Hvala Vam na komplimentu. Trudimo se da, pored informativnosti, naši postovi sadrže i edukativnu crtu.

 2. Aleksandar


  Svaka cast na tekstu,izuzetno edukativno za neupucene!!

  • Tehnomanija


   Dobar dan, Aleksandre. Hvala na lepim rečima, znače nam! 🙂 Uvek smo tu da budemo maksimalna podrška svim posetiocima našeg bloga i kupcima. Nadamo se da ćete nas pratiti i dalje!


 3. Poštovani
  Imam SBB ruter EPC3928sV2.5. Moj problem je što je u sobama slabiji internet. Ruter je postavljen na mestu ali tehnički nije izvodljivo njegovo premeštanje. Šta atreba da preduzmem da bi poboljšao domet u ostalim prostorijama. Radi se o trosobnom stanu. 75 m2.
  Da li uzeti neki pojačivač signala. Šta bi ste mi vi preporučili. Koji model ? Deklarisana brzina je 20/2.
  Nemam neke velike zahteve što se brzine tiče.

  S poštovanjem

  • Tehnomanija


   Dobar dan, Bobane. Hvala Vam na postavljenom pitanju. Uputićemo Vas na naše online kanale komunikacije, da biste u čet-formi bili u mogućnosti da svoje pitanje dopunite eventualnim podpitanjima i tako što preciznije dobili odgovre na pitanja. Budite slovodni da nas kontaktirate na stranicama Facebook i Instagram.


 4. Molim za pomoć- savjet
  Ruter MTEL BRZINA 180 Mbps u dnevnoj prostoriji postavljen u sobi ima sve potrebne vrijednosti za normalno koristenje,
  U radnoj sobi koju koji dijeli zid, hodnik ,pa zid od same sobe nekih 7-8m od rutera kose linije gledano ,uglavnom nema ili je izuzetno los signal Wifi konekcija.
  Imate li mozda predlog kako da rijesim signal za tu sobu neki ekstender ili acespoint .
  Hvala

  • Tehnomanija


   Pozdrav, Nikice. Hvala Vam na postaveljnom pitanju. Da biste dobili što precizniji odgovor, pozivamo Vas da posetite naše kanale na društvenim mrežama Facebook i Instagram, kako biste, u formi dijaloga, u direktnoj komunikaciji sa našim kolegama mogli što bolje da izožite svoj problem i tako pomogli da on bude što bolje rešen.


 5. Cemu ovaj deo za komentare ako ni na jedno pitanje ne mozete da odgovorite nego upucujete sve na fb i insta…

  • Tehnomanija


   Zdravo, hvala na komentaru. U slučaju upita koji iziskuju korisničku podršku u vidu savetovanja i preporuka za konkretne situacije, kolege na kanalima korisničke podrške detaljno mogu da sagledaju potrebe i daju najbolji predlog za naše posetioce.

   Osim kanala na društvenim mrežama, na tehnomanija.rs su dostupni i chat agenti, koji u realnom vremenu daju odgovore na navedene upite.

   Tu smo za sve vas!

Ostavite komentar