Vodič za kupovinu monitora – Sve što treba da znaš pre kupovine

  0

Kupuješ novi monitor, ali ne znaš koje sve karakteristike treba da uzmeš u obzir prilikom odabira?

Donosimo ti sjajne smernice i odgovor na pitanje kako odabrati pravi monitor koji će ti umnogome olakšati svakodnevni rad ili podići standarde za uživanje u omiljenoj razonodi.

Bilo da ga kupuješ da kompletiraš svoj desktop računar ili da upotrebu svog laptopa učiniš komfornijom, ono što je sigurno jeste da će njegova namena u velikoj meri definisati kriterijume koje treba da ispuni.

Zato ti u produžetku donosimo mnoštvo saveta i informacija koje će ti pomoći da lakše izabereš odgovarajući model.

Monitori za osnovnu upotrebu kod kuće

Ukoliko planiraš da monitor koristiš za povremeno surfovanje internetom, proveravanje elektronske pošte, plaćanje računa, poneki domaći zadatak i tome slično, neće ti biti potreban model koji poseduje vrhunsku tehnologiju prikaza ili neke specijalne karakteristike koje bi bile potrebne onima koji će ove uređaje koristiti za posao.

Dovoljno je da odabereš odgovarajući model u skladu sa veličinom ekrana, načinom povezivanja i cenom koja ti odgovara.

Ako svoj računar, pored navedenog, koristiš i za čuvanje ili uživanje u porodičnim fotografijama, video-zapisima ili za gledanje različitih sadržaja, preporučujemo da obratiš pažnju na karakteristike koje obezbeđuju bolji prikaz boja i multimedijalnih sadržaja.

Naravno, veća rezolucija je uvek dobra ideja.

Monitori za profesionalnu upotrebu

Ova kategorija je nešto šira i uglavnom podrazumeva da ispred monitora provodiš značajan deo dana, bilo da je u pitanju završavanje poslovnih projekata ili studentskih zadataka.

Ukoliko radiš sa moćnim programima, baviš se obradom fotografija, video-zapisa ili tome slično, obavezno odaberi odgovarajuću rezoluciju i tehnologiju ekrana koje će uspeti da ti dočaraju svo bogatstvo boja i fine nijanse za najbolje rezultate.

Brzina odziva je takođe značajna, pa je poželjno da bude što veća. Opcije za manje zamaranje očiju mogu vam učiniti gledanje u monitor prijatnijim, kao i veća dijagonala.

Gaming monitori koji će iskustvo igranja igrica učiniti vrhunskim

Koliko je gejming zahtevniji u odnosu na većinu drugih namena, pokazuje i činjenica da se proizvođači utrkuju ko će predstaviti što ultimativniji monitor opremljen specijalno dizajniranim karakteristikama koje će oduševiti sve gejmere.

A kako bi tvoj izbor modela iz ovog ranga bio savršen, pored standardnih karakteristika kao što su veličina ekrana, rezolucija i tome slično, potrebno je da obratiš pažnju i na brzina odziva, koja bi trebalo da bude veća. Preporučena vrednost bi bila 5 ms ili manja, a tu su i širok ugao gledanja, kao i brzina osvežavanja od minimum 120 Hz.

Pojedini monitori poseduju tehnologije specijalno namenjene gejmerima. Najpoznatije su G-Sync i FreeSync koje značajno smanjuju cepanje slike i sprečavaju kočenje i blokiranje. Zahvaljujući njima moći ćeš nesmetano da uživaš u bitnim momentima, posebno kada se radnja odvija snažnom dinamikom.

Devojka gejmerka, sa slušalicama, sedi ispred monitora i igra igrice

Kada jasno odrediš šta ti je kod ovih uređaja potrebno, možeš da se skoncentrišeš na glavne karakteristike i njihove vrednosti, kao i da napraviš prihvatljive kompromise ukoliko za tim bude bilo potrebe.

Odaberi veličinu monitora po svojim standardima

Ukoliko imaš ograničenja sa prostorom za monitor, a potreban ti je model za osnovnu upotrebu, dijagonala ekrana od 22” do 24” je sasvim solidan izbor.

Za sve one koji žele da imaju više komfora, koji inč više je svakako bolja opcija. Prilikom kupovine monitora za gejming, na primer, poželjno je da izbor krene od minimum 24”.

Za potpuno uživanje u multimedijalnim sadržajima, danas su dostupni i modeli veličine preko 30”, pa i veći od 55”.

Međutim, nije poenta samo u veličini odabranog modela. Važno je da on ima i odgovarajuću rezoluciju u skladu sa dimenzijama kako bi prikaz slike bio zadovoljavajući.

Monitor odgovarajuće rezolucije da ne propustiš nijedan detalj

Opšte pravilo je što veća rezolucija, to je bolja, tj. oštrija slika. Ovo je svakako tačno, međutim celokupan kvalitet slike zavisi, pored ostalih dodatnih opcija, i od veličine monitora i udaljenosti sa koje ga posmatraš.

Ukoliko ne radiš u zahtevnim programima i ne obrađuješ multimedijalne sadržaje, nije ti potrebna vrhunska rezolucija. Uzevši u obzir da većina danas dostupnih modela ima minimum Full HD rezoluciju (1920 x 1080), teško da možeš da pogrešiš.

Ako pak želiš da uživaš u slikama ili video-sadržajima na najbolji mogući način, odaberi veću vrednost ovog parametra.

Sjajna opcija je 4K rezolucija (3480 x 2160) koja će ti pružiti vrhunsku oštrinu i kvalitet slike.

Dečko sedi za radnim stolom i gleda u monitor sa grafikonima

Odluči se za tehnologiju panela koja tebi odgovara

Kada je o tehnologiji panela reč, na tržištu dominiraju LCD paneli.

Naziv LED paneli odnosi se takođe na LDC panele, ali sa pozadinskim LED osvetljenjem koje obezbeđuje manju potrošnju energije, manje zagrevanje, kao i veći kontrast i preciznije boje.

Predstavićemo vam glavne vrste LCD panela, kao i njihove karakteristike koje će ti pomoći da odabereš odgovarajući monitor za sebe:

  1. TN (Twisted Nematic) – Panel koji je najkonkurentniji u pogledu cene, ali ima slabije performanse kada su u pitanju boje i različiti uglovi gledanja u poređenju sa VA i IPS panelima. Sa druge strane, ovi paneli imaju najveću brzinu odziva i brzinu osvežavanja što rezultira manjom zakočenošću slike pri pokretima, pa je čest izbor gejmera.
  2. VA (Vertical Alingment) – Ove panele karakteriše najbolji kontrast i dubina slike, ali je obično vreme odziva sporije u odnosu na ostale vrste. Što se tiče uglova gledanja, kvalitet je negde između TN i IPS modela. Ovi monitori dobar su izbor za svakodnevnu upotrebu, kao i ukoliko ti je u radu važna preciznost boja i detalji na slikama, a manje stopa osvežavanja ili brzina odziva.
  3. IPS (In-plane Switching) – Ovi paneli su cenovno u najvišem rangu. Karakteriše ih odlična boja i postojan kvalitet slike pri različitim uglovima gledanja. Sa druge strane, brzina odziva im je između TN i VA panela. Čest su izbor prilikom kupovine monitora za profesionalnu upotrebu.
  4. PLS (Plane to Line Switching) – Samsungova varijacija IPS tehnologije takođe donosi sjajan prikaz boja i široke uglove gledanja.

Karakteristike monitora – Za sliku i performanse koje su savršeno prilagođene tvojim potrebama

  • Paleta boja

Paleta boja koju je monitor sposoban da predstavi nije jedna od stavki na koju treba preterano obraćati pažnju ako planiraš kupovinu modela za kućnu upotrebu ili za posao koji ne uključuje rad sa fotografijama, video-zapisima i tome slično.

Međutim, ukoliko ti je važno da boje budu prikazane bogato, detaljno i tačno, obrati pažnju na tri standarda: sRGB, Adobe RGB i NTSC.

I kod ove karakteristike važi pravilo što više – to bolje. Veće vrednosti navedenih standarda podrazumevaju veće mogućnosti kada su prikazi boja u pitanju.

Adobe RGB i NTSC su zahtevniji standardi, a monitori sa visokom vrednošću Adobe RGB-a mogu biti odgovarajući i za profesionalce poput grafičkih dizajnera.

  • Kontrast

Kontrast predstavlja razliku između najtamnije crne i najsvetlije bele boje koju monitor može da prikaže. Uglavnom se iskazuje kao odnos, npr. 1000:1.

Što je veća vrednost, to će slika biti živopisnija i jasnija.

Međutim, nemoj da te zavara ukoliko naiđeš na podatak koji prikazuje izuzetno visok odnos kontrasta, kao npr. 100.000:1. U tom slučaju, najverovatnije je reč o DCR (Dinamic Contrast Ratio) koji se meri u posebnim uslovima i vrednost ne prikazuje realnu sliku kontrasta u svakodnevnoj upotrebi.

Uključeni laptop i monitor na radnom stolu

  • Osvetljenost

Osvetljenost monitora izražava se u candelama po m² i igra važnu ulogu ukoliko ga koristite u već dobro osvetljenom prostoru. U tom slučaju, bolje je opredeliti se za model sa većim pragom osvetljenosti (najbolje preko 350 cd/m²) kako bi mogao nesmetano da se koristi čak i kada si u veoma svetloj prostoriji.

Osvetljenje svakako možeš smanjiti, ukoliko ti uslovi rada dozvoljavaju, tako da je kod ove karakteristike dobro imati veći opseg.

Ako se ovaj uređaj koristi u prostoru koji nije jarko osvetljen, neka ova stavka ne utiče preterano na tvoj konačan izbor. Odlično će ti poslužiti i monitori sa osvetljenjem oko 250 cd/m².

  • Frekvencija osvežavanja

Frekvencija osvežavanja izražava se u hercima (Hz) i predstavlja meru koliko puta se u sekundi osveži slika na monitoru. Dakle, vrednost od 60 Hz znači da se slika osvežava 60 puta u sekundi.

Međutim, u tehnologiji se standardi konstantno pomeraju na zadovoljstvo korisnika, tako da sada možeš pronaći široko rasprostranjene modele sa frekvencijom osvežavanja od 120 Hz. Što je veća ova vrednost, manje je mutnih delova na slikama, posebno pri reprodukciji sadržaja gde se scene smenjuju velikom brzinom.

Odlični modeli, namenjeni pre svega za gejming, imaju frekvencije osveženja od  240 Hz i više.

  • Vreme odziva

Vreme odziva podrazumeva vreme koje je potrebno monitoru da promeni boju piksela.

Ovo je prvenstveno važan podatak ukoliko igraš igrice, gledaš multimedijalni sadržaj ili se baviš njegovom obradom. Ali i za sve ostale, jer će značajno pospešiti performanse samog monitora i ubrzati rad na njemu.

Prilikom odabira modela za sebe, imaj na umu da je vreme odziva od 5 ms sasvim dobar izbor. Danas postoje i modeli sa brzinom odziva od 1 ms.

Neka ti rad sa monitorom bude maksimalno udoban

Kada kupuješ monitor, možeš odabrati neki od modela koji poseduju i dodatne opcije uz koje ćeš osetiti razliku u pogledu udobnosti i funkcionalnosti.

Ugao gledanja

Kod pojedinih modela susrešćeš se sa ovom opcijom iskazanom u stepenima. Ovaj podatak znači da ga možeš gledati iz navedenog ugla bez da se kvalitet slike pokvari, odnosno videćeš isto ili skoro isto kao da sediš ispred uređaja.

Sjajna karakteristika koja je naročito korisna ukoliko na projektu radiš zajedno sa kolegom ili više njih, jer nema potrebe da svi sedite neposredno ispred monitora kako biste imali jasan prikaz situacije. Isto važi i kada se udobno smestiš za gledanje filma ili uživanje u nekom drugom sadržaju u društvu.

Širok ekran

Takozvani Widescreen monitor pruža sjajne mogućnosti kada je u pitanju igranje igrica ili istovremeni rad sa više dokumenata. Odličan izbor ukoliko želiš da se potpuno uživiš u sadržaj, za veće uživanje ili bolju produktivnost.

Zakrivljen monitor

Pored širokih, zakrivljeni monitori su poslednja reč kada je o udobnosti i vrhunskom ugođaju reč. Odabirom ovakvog modela, postići ćeš savršeno okruženje bilo da uživaš u svom hobiju ili se koncentrišeš na posao. Neka ti ništa ne poremeti fokus.

Nereflektujući sloj i zaštita za oči

Nereflektujući sloj (Anti-Glare) poslužiće kao odlična zaštita od refleksije za bolji prikaz ukoliko ti svetlost pada na monitor. Takođe, kod određenih modela možeš pronaći dodatne filtere i opcije koje će smanjiti naprezanje tvojih očiju, za veću udobnost prilikom korišćenja.

Monitor sa podesivim stalkom

Ako voliš da povremeno promeniš položaj i dodatno se opustiš dok gledaš film ili video, zavališ se u stolicu ili se smestiš nekako drugačije kako ti odgovara, onda razmisli o kupovini monitora sa postoljem koje se pomera napred-nazad i podešava po visini. Ovo će ti omogućiti da uvek uhvatiš savršen ugao, kao i da smanjiš odsjaj na površini uređaja.

Postoje i modeli koji se mogu postaviti u horizontalni položaj, ukoliko ti takav pogled više odgovara u pojedinim situacijama.

Touchscreen monitori

Sjajna opcija upravljanja dodirom svakako će ti olakšati i ubrzati rad, posebno ukoliko imaš naviku da koristiš ovu opciju na drugim uređajima ili ne želiš da juriš kursor po ekranu.

Devojka na touchscreen monitoru prstom pokazuje prikazani grafikon

Dodaćemo još da ukoliko želiš da monitor pričvrstiš na zid kako bi zauzeo što manje mesta na stolu, ili bio vidljiviji većoj grupi ljudi, postoji rešenje i za to.

Pronađi model kompatibilan sa VESA standardom koji se jednostavno montira i pruža maksimalni komfor.

Proveri da li je tvoj novi monitor pravi spoj sa tvojim računarom

Pri izboru najboljeg monitora za sebe, obrati pažnju i na koji način ga je moguće povezati sa tvojim računarom.

Najčešći načini povezivanja su:

  • HDMI – Prenosi i audio i video signal i jedan je od najrasprostranjenijih načina povezivanja uređaja
  • DVI – Ovim putem se prenosi samo video-signal, ne i audio. Određeni tipovi mogu preneti Full HD rezoluciju, a neki i više
  • Displey port – Sjajan način prenosa audio i video signala visoke rezolucije. Odličan izbor za adrenalinske igrice ili gledanje akcionih filmova
  • VGA – Još uvek se može pronaći na pojedinim modelima, ali prenosi signal manjeg kvaliteta od gore navedenih opcija

Ako model za koji se odlučiš nema opciju povezivanja kao tvoj računar, pomoću različitih adaptera lako možeš premostiti razliku.Svakako obrati pažnju na maksimalne performanse svog računara. Ukoliko on nema opcije koje monitor može da iznese, neće ti mnogo značiti da uložiš u dodatne funkcije ili veću rezoluciju u kojoj nećeš moći da uživaš.

Razmotri sve opcije i karakteristike predstavljene kroz naš vodič za kupovinu monitora i pronađi model sa kojim će sve što radiš biti efikasnije.

Uz najbolji monitor doživi sve što gledaš na novi način

Sada kada znaš kako da odabereš model koji će ispuniti sva tvoja očekivanja i obezbediti ti maksimalan ugođaj u gledanju serija, filmova, TV programa i drugih sadržaja, pogledaj sjajan izbor monitora za sve namene i odaberi baš onaj model uz koji će tvoj računar dostići svoj maksimum.

Povećaj svoju produktivnost, učini korišćenje računara udobnijim ili uživaj u najboljim performansama dok igraš igrice. Dobar izbor zaista može da napravi razliku.



Ostavite komentar