Da li je robot usisivač pravi izbor za tvoj dom? Otkrij 5 prednosti upotrebe robot usisivača

  0

Bilo bi tako divno smestiti se u fotelju ili na kauč dok neko drugi umesto tebe radi jedan od manje omiljenih kućnih poslova – usisavanje. Pitaš se ko bi to mogao biti, a da nije neko od ukućana? Robot usisivač idealan je kandidat za taj posao.

Futuristički robot usisivač ispunjava visoke kriterijume kada je u pitanju čišćenje kuće, a njegove veštine se poboljšavaju iz godine i godine pa su drugi usisivači u konstantnoj trci sa njim.

Upoznaj kako radi, koje vrste robot usisivača postoje, koje su njegove prednosti i isprati druge smernice koje će ti pomoći da i za sebe pronađeš najbolji robot usisivač.

Kako radi robot usisivač?

Robot usisivač pomoću senzora izbegava prepreke i intuitivno pronalazi najefikasniji put do čišćenja svakog ugla u tvom domu ili poslovnom prostoru.

Robot usisivači uspešno apsorbuju prašinu kako sadrže adekvatne filtere. Jedan od najboljih filtera koje robot usisivač može da poseduje jeste – HEPA filter. On pomaže u otklanjanju prašine i smanjenju prisustva alergena.

Većina modela se nakon trošenja baterije ili završetka čišćenja automatski vraća na svoju baznu stanicu za punjenje kako bi dobio dodatnu energiju za dalje sređivanje ili se dopunio za naredno usisavanje.

Robot usisivač na baznoj stanici za punjenje baterije

Moderan i dopadljiv dizajn robot usisivača

Robotski usisivači su obično okrugli ili eliptični, a neki su kvadratni. Njihova estetika je izuzetno privlačna i definitivno ne narušava izgled prostora već ga samo modernizuje.

Najčešće se na njihovom vrhu nalazi kontrolna tabla koja sadrži dugme za pokretanje, usmeravanje i druge funkcije koje se razlikuju od modela do modela.

Kreće se pomoću točkića i senzora koji mu pomažu da čišćenje obavi na najefikasniji način. Napredniji modeli opremljeni su laserima i kamerama koji čišćenje podižu na jedan nivo blizu granica realnosti.

Kako bi uspešno savladao različite prepreke robot usisivač je opremljen četkama, ali određeni modeli mogu imati i krpice koje vrše funkciju tradicionalnog džogera.

Kao i druge vrste usisivača, robot usisivači poseduju rezervoar za prašinu koji se lako čisti i prazni. Između rezervoara i uređaja nalazi se i filter koji spečava kruženje prašine, koji treba redovno čistiti i po potrebi menjati.

Klasifikacija robot usisivača

Robotski usisivači se u zavisnosti od vrste čišćenja koje obavljalju mogu podeliti na tri tipa – suve robot usisivače, mokre robot usisivače i robot usisivače za suvo i mokro usisavanje.

Suvi robot usisivač – je jedan od najrasprostranjenijih modela na tržištu. Obično ima snažnu usisnu moć, pomaže da se prašina, prljavština pokupi sa poda munjevitom brzinom. Nije mu potrebna tvoja pomoć, kako koristeći svoje senzore može da „namiriše“ prašinu.

Mokri robot usisivač – omogućava lako čišćenje tvrdih podova (parketa, pločica) kako ima poseban rezervoar za vodu iz kojeg se voda postepeno prska. Nakon prskanja vodom uporedo radi krpa za brisanje koja svojim magičnim pokretima čini da tvoji podovi budu besprekorno izglancani.

Robot usisivač čisti pločice u kupatilu

Robot usisivač za suvo i mokro usisavanje – predstavlja kombinaciju prethodno pomenutih tipova robot usisivača. On ima dvostruku funkciju, može da usisava čvrste ali i tečne materije koje se mogu naći na pločicama u kuhinji ili kupatilu.

Prednosti robot usisivača

Robot usisivači nikada nisu umorni, mogu da rade satima bez prestanka, nemaju glomazne kablove,  njihove prednosti su beskrajne. Nabrojaćemo sada i 5 glavnih razloga zašto su oni bez razmišljanja odlični uređaji za tvoj dom.

  1. Ušteda vremena: čini nam se da dani sve kraće traju, zato bismo želeli da deo dana ne trošimo na obavezu kao što je usisavanje. Samohodni usisivač oslobađa te ovog iscrpnog zadatka i omogućava ti da vreme koje bi potrošila na usisavanje iskoristiš za značajnije stvari.
  2. Beskompromisna pomoć: praktični robot usisivač će ti svakodnevno pomagati u održavanju čistoće podnih površina. Dovoljno je da na određenim modelima podesiš dane i vreme kada želiš da čisti, gde želiš/ne želiš da čisti i koliko temeljno.
  3. Eliminisanje dlaka kućnih ljubimaca: za životinje sa dlakom ili krznom, linjanje je prirodan proces. Ako živiš sa krznenim prijateljima, trebalo bi da usisavaš češće kako bi sprečila širenje i nakupljanje dlaka na podnim površinama. Tako da je tu robot usisivač koji će taj proces obaviti umesto tebe.Robot usisivač čisti tepihe dok kućni ljubimac - mačka, leži pored na parketu
  4. Smanjenje alergena: alergije mogu u velikoj meri uticati na kvalitet života. Ako redovno usisavaš, u čemu ti može pomoći robot usisivač, značajno ćeš smanjiti koncentraciju alergena u tvom domu.
  5. Čišćenje teško dostupnih mesta: određeni robotski usisivači su dovoljno tanki da stanu ispod većine nameštaja. Pomoćiće ti da očistiš prostor ispod ormara, kauča ili kuhinjskog pulta bez ikakvog napora.

Na šta obratiti pažnju prilikom kupovine robot usisivača?

Usled mnoštva modela koji se svakodnevno dopunjuju, postaje sve teže izabrati robot usisivač. Ali izbor može biti dosta lakši, ako se prethodno dobro informišeš o ovom sjajnom proizvodu.

Pri kupovini robot usisivača treba razmotriti: kontrolu, mapiranje, veličinu, bateriju, nivo buke. Hajde ukratko da pređemo svaku od osobina pojedinačno.

  • Kontrola robot usisivača

Poželjno je da robot usisivač ima funkciju automatske kontrole, tako da će za njegovo pokretanje po ustanovljenoj rutini biti potrebno samo jedno dugme. Većina novijih modela ima zvučnike Amazon echo ili Google home, tako da ih možeš kontrolisati glasovnim komandama. A određeni imaju i Wi-Fi tako da su pogodni za kontrolu putem aplikacije.

  • Funkcija mapiranja

Danas većina robot usisivača koja se pojavljuje na tržištu uključuje mogućnost mapiranja, a neki čak dolaze sa ugrađenom kamerom. Cilj ovih unapređenja jeste dobijanje pogleda na sobu u maksimalnom radijusu od 360° kako bi rezultati njegovog rada bili besprekorni.

Robot usisivač mapira prostor za čišćenje

  • Dimenzije robot usisivača

Najčešće su robot usisivači prečnika 30-ak centimetara sa visinom do 10 centimetara. Odabirom tanjeg robot usisivača lakše ćeš očistiti teško dostupna područja kao što su prostor ispod stočića, sofe, kreveta, komode ili ormara.

  • Autonomija baterije

Robot usisivači su usisivači bez kabla koji dolaze sa adapterom za punjenje do kojeg se većina novijih robot usisivača nakon pražnjenja automatski vraća. Što je duži rok trajanja baterije, veću kvadraturu moćićeš da očistiš istovremeno.

  • Nivo buke pri radu

Usisivači robot se obično čuju minimalno, ali svakako treba obratiti i na ovu karakteristiku i dodatno istražiti modele sa nižim decibelima.

Da li robot usisivač može zameniti tradicionalni usisivač?

Najnoviji robotski usisivači su znatno poboljšani u odnosu na prva izdanja, oni danas pružaju veću snagu čišćenja, praktičnost i izdržljivost. Ali da li ovaj moderni uređaj može zameniti tradicionalni usisivač?

Robot usisivač ipak ne može u potpunosti zameniti tradicionalni zbog nepostojanja creva koja možeš koristiti i za čišćenje zavesa, uglova na plafonu i drugih nedostižnih mesta.

Robot usisivač VS Tradicionalni usisivač

Iako još uvek nisu dovoljno napredni da 100% zamene tradicionalne, robot usisivači su odličan dodatak domu koji pruža više vremena za obavljanje stvari u kojima najviše uživaš.

Oni su kompaktni i neće zauzimati previše dodatnog prostora u domu, odličan su dodatak tvom arsenalu za kućno čišćenje.

Verovatno će u nekoj budućnosti robotski usisivač moći da očisti kuću od vrha do dna, ali u ovom trenutku to ostaje samo cilj kojem većina njegovih proizvođača uveliko teži.

Koliko često i zašto treba usisavati?

Usisavanje pored toga što zatvoreni prostor prikazuje u najboljem svetlu donosi i mnogo zdravstvenih koristi. Umanjićeš mogućnost pojave alergena, pozitivno uticati na opšte zdravlje. Otklonićeš i grinje koje se često mogu sakriti u tapaciranm nameštaju ili tepisima.

Redovnim čišćenjem usisaćeš prljavštinu, prašinu i druge ostatke koji se mogu nakupiti na podu i izazvati habanje. Osim toga, usisavanje pomaže u sprečavanju buđi koja može oštetiti tepih ili pod. Uz konstantnu rutinu čišćenja tepisi i podovi trajaće duže, izgledaće uvek kao novi.

Postoji nekoliko faktora koji ti mogu dodatno pomoći da odrediš koliko često i temeljno treba da usisavaš. Lokacija, godišnje doba, broj ukućana ili zaposlenih u firmi, da li postoje kućni ljubimci, spoljašnji elementi – sve su to faktori koji utiču na procenu režima usisavanja.

Na primer, domaćinstvu koje se sastoji od jedne ili dve osobe u odnosu na 5 ili 6 očigledno nije potreban tako čest rad usisivača. Ali ako imaš decu ili kućne ljubimce potreba za čišćenjem biće učestalija.

Preduzeća sa velikim brojem zaposlenih zahtevaju svakodnevno usisavanje koje im robot usisivač definitivno sa lakoćom može omogućiti.

Robot usisivač čisti poslovni prostor pored kancelarijskog stola i stolice

Koliko ćeš na kraju često usisavati ostaje ti da samostalno odlučiš, ali ako ovaj posao prepustiš robot usisivaču ni usisavanje na dnevnom nivou neće ti više biti problem.

Izaberi robot usisivač – napredni uređaj za održavanje čistoće podnih površina!

Prednosti korišćenja robot usisivača su brojne, mogu te osloboditi najomraženije obaveze usisavanja i obezbediti ti više slobodnog vremena za druge aktivnosti. Biće ti posebno koristan ukoliko imaš malu decu ili boraviš sa kućnim ljubimcima.

Ako još uvek nisi pronašla svoj robot usisivač, zaviri u ponudu Tehnomanije gde te uvek čekaju sjajni modeli po odličnim cenama. Samo neki od brendova koje sa ponosom možemo izdvojiti za tebe su iRobot, Sencor, Eufy i Xiaomi.



Ostavite komentar