Kako odabrati najbolji mikser za kuhinju?

  0

Iako je vrlo verovatno da većinu slanih jela ili poslastica možeš napraviti bez miksera, zašto se mučiti kada su tu savršeni pomoćnici u kuhinji – mikseri.

Kupovinom miksera pre svega uštedećeš na vremenu potrebnom za pripremu omiljenih recepata, dobićeš bolju teksturu bez neželjenih grudvica koje se mogu stvoriti ručnim mešanjem.

Ukoliko prvi put kupuješ mikser ili želiš da zameniš omiljeni mikser koji se pokvario, prateći naš vodič za kupovinu miksera dobićeš jasne ideje koji će model biti idealan za tvoju kuhinju.

Vrste miksera

Da bi izabrala pravi mikser treba da uzmeš u obzir vrstu miksera kao polaznu tačku za kupovinu. Postoje tri vrste miksera:

  • ručni mikseri
  • mikseri sa posudom i
  • štapni mikseri.

Svaka od navedenih vrsta miksera ima svoje brojne prednosti, a u zavisnosti od tvojih potreba izabraćeš koje ćeš od ovih benefita iskoristiti.

Praktični i kompaktni ručni mikseri

Ako su ti glavni prioriteti praktičnost ili pronalaženje miksera koji neće zauzimati puno prostora, ručni mikseri će biti tvoj najbolji izbor. Jednostavnog su dizajna, obično se lako mogu uklopiti u fioku u kuhinji i cene su im vrlo pristupačne.

Ručni mikseri imaju veoma široku primenu, mogu se koristiti za mućenje jaja, šlaga, fila, sladoleda i za pripremu pirea. Dok prilikom mućenja, nezavisno od modela miksera, možeš upotrebiti bilo koju omiljenu posudu.

Zena ručnim mikserom muti jaja u posudi, pored nje su ostali sastojci - brašno, jaja, šećer

Nakon korišćenja ručni mikseri jednostavno se održavaju, dovoljno je samo njihove nastavke skinuti i oprati pod mlazom tople vode, dok je telo miksera poželjno lagano prebrisati krpom kako bi se otklonile nečistoće nastale tokom rada.

Snažni mikseri sa posudom ispunjavaju i najviša očekivanja

Mikseri sa posudom su dosta snažniji od ručnih i štapnih miksera, zbog čega se mogu upotrebljavati za različite namene i duži vremenski period.

Fantastični mikseri sa posudom imaju brojne korisne funkcije, nastavke, velike posude što ih zajedno čini odličnim izborom za obimnije kuhinjske zadatke – priprema slavske trpeze, posluženja za rođendan ili za profesionalnu upotrebu.

Mikser sa postoljem kontinuirano radi bez prekida na svom stabilnom postolju, gde možeš po ustaljenom redosledu bez ikakvih ometanja da dodaješ sastojke za mešanje. Dok bi za recepte gde se sastojci postepeno dodaju, čak i najbolji ručni mikser morala privremeno da izgasiš.

Žena dodaje sastojke u mikser sa posudom. Na radnom stolu su oklagija, jaja i drugi sastojci za mešenje

Takođe, ovi mikseri često dobijaju sinonim mikseri za testo, kako posebno olakšavaju pripremu testa za picu ili hleb. Dok ukoliko bi mešanje testa obavljala običnim ručnim mikserom verovatno bi ti se ruka tokom rada umorila.

Mikseri sa posudom imaju još jedan naziv, koji se vezuje obično za jače modele – kuhinjski roboti. Taj naziv sa razlogom dobijaju kako ih možeš ostaviti da rade samostalno dok ti donosiš ostale sastojke, vadiš korice iz rerne, spremaš drugo jelo ili pak želiš da napraviš kraći predah.

Njegova jedina manja mana jeste veličina i težina, pa je za njega potrebno odvojiti nešto više prostora gde će stajati duže vreme bez potrebe za premeštanjem.

Cena mu je veća u odnosu na ručni mikser, ali je u potpunosti opravdana s obzirom na benefite koje pruža u kuhinji u ulozi tvog ličnog asistenta.

Lagani štapni mikseri odlični su dodaci u kuhinji

Štapni mikseri idealno menjaju miksere ali i blendere u jednostavnijim zadacima. Za svega nekoliko minuta mogu ti pomoći u mućenju jaja, pripremi supa, sosova, sirupa, kašica za bebe, smutija.

Svestrani štapni mikser će ti omogućiti da mešaš jelo i tokom kuvanja u bilo kom trenutku, otvarajući ti prevelike opcije za uštedu vremena.

Devojka priprema voćni smuti sa štapnim mikserom

Pojedini štapni mikseri dolaze sa odvojivim i dopunskim dodacima. Osim što su praktični za upotrebu, lagani su za održavanje i odlaganje zbog svojih kompaktnih dimenzija.

Da napomenemo, štapni mikser je sjajan dodatak u kuhinji, ali ne može u potpunosti zameniti ručni mikser ili mikser sa posudom kada je reč o složenijim kuhinjskim procesima, već sa njima radi u odličnom tandemu.

9 faktora koje treba uzeti u obzir pri kupovini miksera za kuhinju

Nakon što ustanoviš koja vrsta miksera će ti najbolje odgovarati, treba da razmotriš dodatne karakteristike miksera koje će ti pomoći u donošenju ispravne odluke.

Nabrojaćemo 9 faktora na koje treba da obratiš dodatnu pažnju, kako bi odgovorila sebi najbolje na pitanje: Koji mikser kupiti?

Snaga miksera

Pored odabira tipa miksera, jedan od narednih bitnih faktora pri kupovini jeste snaga motora miksera. Na primer, mikser snage 250 W teško će odraditi neki zahtevniji „posao“. Prosečnom snagom za dnevne potrebe smatra se mikser snage 350 W.

Ukoliko se mikser često koristi za mućenje čvršćeg testa, bolji je mikser snage 400 W do 450 W. Dok se profesionalni kuvari i poslastičari obično odučuju za jače miksere snage od 500 W, 600 W ka naviše zbog složenijih procesa koje obavljaju tokom dana.

Broj brzina miksera

Različite vrste hrane zahtevaju različite brzine mešanja. Svi mikseri treba da imaju „sporo pokretanje“ što olakšava dodavanje sastojaka kao što je brašno bez pravljenja velikog nereda, ali i Turbo brzine koje omogućavaju brzo mućenje šlaga.

Ručni mikser sa 5 brzina i turbo režimom

Broj brzina kod većine modela ručnih i štapnih miksera iznosi 3, što je sasvim dovoljno ukoliko mikser koristiš povremeno kod kuće i pravljenje poslastica ti nije privatni posao.

Dok mikseri sa postoljem mogu imati i preko 10 brzina, koje su verovatno korisnije u profesionalnom, ambicioznijem svetu pekara, poslastičara i kuvara koji jela često spremaju prema zahtevnijim i apsolutno preciznim upustvima.

Bez obzira na broj brzina miksera, važno je koristiti ih bez žurbe. Posebno kada si pri kraju da izjednačiš smesu, brzine treba postepeno smanjivati dok ne dođu do 0, nakon čega mikser gasiš.

Nastavci na mikseru

Obično su osnovni nastavci na ručnim mikserima 2 mutilice koje se koriste za klasične filove, šlag i S nastavci u obliku spirale koji su pogodni za mešanje čvrstijih testa za hleb ili picu.

Dok su mikseri sa posudom posebno izdašni sa nastavcima i pogodni za ambicioznije kuvare, jer mogu imati čak i nastavke za mlevenje mesa.

Štapni mikseri pored standardnih mutilica mogu imati i dodatke koji ih mogu pretvoriti u blender ili seckalicu, koji će ti pomoći da za svega nekoliko trenutaka iseckaš salatu, pripremiš sos ili čak i da umutiš šlag na brzinu.

Mikser sa posudom i različitim dodacima

Takođe, treba obratiti pažnju na pravilno korišćenje mutilica. Prilikom stavljanja mutilica neophodno je da one dobro ulegnu u ležište miksera. Deo mutilica koje smeštaš u mikser ne sme nikako biti mokar, već u potpunosti suv. To posebno naglašavamo jer se u slično vreme obično priprema više različitih smesa, filova, šlagova pa se mutilice učestalije peru.

Težina miksera

Kada je reč o težini miksera, štapni mikser je možda pobednik u kategoriji najlakših miksera, kako se uobičajno pravi u manjim dimenzijama sa laganijim delovima.

Kada je u pitanju ručni mikser, verovatno želiš lagani mikser koji je lako držati duže vreme tokom mešanja. Imaj na umu, što više sastojaka budeš morala da mešaš, duže ćeš morati da držiš mikser, pa je zato važno uzeti u obzir potrebe zbog težine miksera.

Dok kod miksera sa posudom, težina ubrzano raste. Što je mikser sa posudom teži, to će biti stabilniji i ujedno pouzdaniji za samostalno mešanje. Ako imaš mogućnost da ga postaviš na fiksno mesto u kuhinji, izborom težeg miksera nećeš pogrešiti, dobićeš samo na stabilnosti.

Veličina miksera

Koliko prostora imaš na raspolaganju u kuhiniji? To je pitanje na koje čim daš odgovor, biće ti jednostavnije da odabereš mikser po veličini.

Na tržištu postoji širok raspon veličina miksera, a kao što možeš očekivati što je mikser veći, cena će biti veća. Ako planiraš da praviš veće količine hrane mikser sa postoljem koji je glomazniji biće pravi izbor.

Sivi mikser sa posudom na pultu kuhinje

Ukoliko ćeš ipak kuvati samo za svoju porodicu, biće ti dovoljan i ručni mikser. A kao uvek dobra dopuna za manje složene procese tu je štapni mikser sa svojim manjim dimenzijama.

Nivo buke miksera

Generalno većina miksera proizvodi određen nivo buke tokom rada. Ukoliko ti buka miksera predstavlja problem, onda je važno da prilikom kupovine u specifikaciji proveriš nivo buke miksera izražen u decibelima (dB).

Boja miksera

Mikser bele boje je možda jedan od najaktuelnijih dezena miksera u našim domovima. Međutim dodavanjem crnog miksera ili crvenog miksera kuhinja može dobiti posebnu svežinu.

Bez obzira na tvoje stilske preferencije sigurni smo da nećeš imati problema da pronađeš odgovarajuću boju miksera u Tehnomaniji.

Cena miksera

Ako tražiš ručni mikser, možeš pronaći brojne modele miksera po ceni od samo 700 dinara do čak 13000 dinara koji će ti zadovoljiti osnovne potrebe pripreme jela.

Ukoliko želiš da investiraš u mikser sa postoljem jer pripremaš veće količine hrane, biće potrebno da izdvojiš budžet od 3500 dinara do 19000 dinara kako su oni opremljeni posebnim dodacima i kompleksniji su od ručnih miksera.

Dok ako ti treba pomoćnik u kuhinji za manje složenije procese tu su štapni mikseri po ceni od 800 dinara do 13000 dinara. Nemoj da te iznenadi cena ovih manjih miksera koja izuzetno varira, to je zbog broja nastavaka koji može da poseduje.

Brend miksera

U Tehnomaniji te čekaju najbolji mikseri svetski poznatih brendova. Tu su Bosch mikseri, Gorenje mikseri, VOX mikseri, Philips mikseri, KitchenAid mikseri i mnogi drugi pouzdani proizvođači.

Koji ćeš od navedenih brendova izabrati verovatno će zavisiti od brenda čije si već uređaje kupovala, ali u mnogome i od budžeta koji ćeš moći da izdvojiš za kupovinu miksera.

Zašto je poželjno da mikser ima dodatne funkcije?

Pored osnovnih karakteristika koje mikser može imati tu su i neke dodatne funkcije, koje njegovo korišćenje mogu učiniti lagodnijim.

  • Turbo režim – pojedini modeli imaju ubrzani režim rada koji je odličan kada je potrebno za kratko vreme umutiti šlag ili drugu smesu, gde brži rad neće poremetiti teksturu. Ono što je bitno jeste da ne treba sa ovim režimom ni preterivati kako bi se izbeglo moguće pregrevanje motora.

Turbo režim na ručnom mikseru

  • Tajmer – odličan je dodatak kod miksera sa posudom kako oni imaju stabilno postolje pri čemu možeš da podesiš da se mikser uključi i potom isključi u vreme koje tebi odgovara, čak i dok nisi kod kuće.
  • Sigurnosni sistem – je vrlo korisna opcija, kako smanjuje rizik od pregrevanja i automatski isključuje mikser nakon dužeg rada. Mikser ponovo može krenuti sa radom tek kad se motor dovoljno ohladi.
  • Vakuumiranje – određeni mikseri, obično ručni i štapni mikseri, mogu da imaju nastavke za vakuumiranje. Uz ovakve modele dolaze i vakuum kese kompatibilne sa nastavkom, a često i plastične posude. Korišćenjem ovog nastavka i kesa sačuvaćeš svežinu namirnica duže vreme.
  • Indukcijsko grejanje – dodatna je funkcija kod obično veoma skupljih miksera. Omogućava da se zagrevaju sosovi, potaži i druga jela direktno tokom rada miksera.
  • Drobljenje leda – pojedini modeli miksera mogu čak i drobiti led. Najčešće su to modeli veće snage od 1000 W ka naviše.

Naravno sve navedene dodatne funkcije možda nisu baš neophodne, ali ukoliko si u mogućnosti da ih priuštiš sigurni smo da ćeš ih vrlo ceniti i da uskoro nećeš moći bez njih.

Čišćenje miksera – stavka na koju ne smeš zaboraviti

Kada je u pitanju jednostavnost čišćenja, ručni mikseri i štapni mikseri mnogo su lakši za odražavanje u odnosu na miksere sa postoljem.

Dodaci ručnih i štapnih miksera jednostavno se čiste pod mlazom vodom, a njihovo telo dovoljno je samo prebrisati krpom zbog uklanjanja nečistoća nastalih tokom rada.

Dok su mikseri sa posudom nešto kompleksniji za održavanje, kako će broj nastavka biti dosta veći. Pored klasičnih nastavaka imaćeš za čišćenje postolje i posudu u kojoj se mešaju sastojci. Takođe, ne zaboravi da prebrišeš i telo miksera.

Čišćenje miksera sa posudom pomoću krpice

Ono što je dodatna pogodnost kod miksera sa posudom jeste da se neki dodaci (obično oni koji su izrađeni od nerđajućeg čelika) mogu prati u mašini za sudove, ali to će biti navedeno u upustvu za održavanje.

Pronađi svog ličnog asistenta u kuhinji, poruči svoj novi mikser!

Kvalitetan mikser može mnogo pojednostavniti život svakog zaljubljenika u pripremu slatkih i slanih specijalteta kod kuće ali i u profesionalnom svetu kuvara.

Da li će to biti ručni mikser, mikser sa posudom ili štapni mikser, snage 450 W, 300 W sa dva ili više nastavka zavisi od stepena upotrebe miksera i tvojih kulinarskih potreba. Pored toga što je važno da se mikser uklapa u tvoje ambicije, bitno je da prati tvoj raspoloživi budžet.

Zahvaljujući šarenolikoj Tehnomanija ponudi miksera, sigurni smo da ćeš vrlo lako pronaći idealan mikser koji će ispuniti sve tvoje kriterijume.



Ostavite komentar