Šta sve treba da znaš o digitalnim aparatima za merenje pritiska i kako da odabereš najbolji

  0

Ukoliko imaš povišen ili nizak krvni pritisak, jasno ti je koliko je praćenje ove vrednosti važno i koliko ti može pomoći da adekvatno reaguješ u određenim situacijama i osećaš se bolje.

Dobar aparat za merenje pritiska pojednostaviće stvari i omogućiće ti da u svakom trenutku imaš uvid u vrednosti ovog parametra pritiskom na par dugmića i da u skladu sa tim postupiš po instrukcijama svog lekara.

Donosimo ti sjajne karakteristike digitalnih merača pritiska koje će ti pomoći da odabereš odgovarajući model koji će ti značajno olakšati svakodnevnu brigu o zdravlju.

Prednosti digitalnih merača pritiska

Ranije su se mahom upotrebljavali aneroidni aparati za merenje pritiska za čije korišćenje je neophodan stetoskop. Iako su vrlo pouzdani i precizni, za pravilnu upotrebu i tačno beleženje rezultata potrebno je malo više veštine i koncentracije nego što je to slučaj sa digitalnim aparatima.

Digitalni aparati za merenje pritiska su generalno jednostavniji i lakši za upotrebu. Osim toga, donose više mogućnosti kada je u pitanju praćenje određenih parametara pomoću kojih ćeš imati bolji uvid u svoje stanje. Sjajno je i što ih možeš jednostavno spakovati i poneti svuda sa sobom bez da zauzmu mnogo mesta.

Takođe, jedna od nesumnjivih prednosti digitalnih merača pritiska u odnosu na aneroidne jeste da ih osobe koje imaju slabiji vid i sluh mogu znatno lakše koristiti.

Prikaz vrednosti pritiska i pulsa na monitoru digitalnog aparata za merenje pritiska

Sa digitalnim aparatima verovatnoća da dobiješ nerealne rezultate zbog nepravilne upotrebe svedena je na minimum. Uz to imaju i pregršt dodatnih opcija koje će ti olakšati praćenje vrednosti pritiska, beleženje rezultata, kao i pravilno korišćenje.

Osnovna razlika među digitalnim meračima pritiska jeste mesto na koje ih postavljaš prilikom merenja – na nadlakticu ili na zglob. Međutim, ovo nije od presudnog značaja kada su njihov kvalitet i funkcionalnost u pitanju. Stoga je poželjno da prilikom odabira najboljeg aparata za sebe, pažnju usmeriš na karakteristike koje odgovaraju baš tebi ili tvojim bližnjima. Na taj način će merenje pritiska biti lakše, brže i jednostavnije.

Korisne smernice za odabir najboljeg aparata za merenje pritiska u skladu sa tvojim potrebama

Ono što je jedna od važnih i praktičnih strana digitalnih aparata za merenje pritiska jeste da su laki i jednostavni za upotrebu, a ovaj kriterijum ispunjavaju gotovo svi modeli.

Veliki displej koji prikazuje rezultate krupnim i lako čitljivim brojevima, kao i jasno označeni dugmići, znatno će olakšati njihovu upotrebu čak i ukoliko neko ko ga koristi nema najoštriji vid. Odlični su i za starije osobe koje možda nisu vične savremenim tehnologijama, svakako će korišćenje ovih jednostavnih i praktičnih aparata savladati za tren.

Muškarac sa sedom kosom i bradom udobno smešten u svom domu meri pritisak svojoj supruzi

Pored preglednosti i jednostavnosti, tu su i ostale karakteristike koje imaju pojedini modeli, a uz koje se možeš opustiti jer će zabeležiti ili signalizirati sve što ti je važno:

  • Dodatne opcije koje će ti ukazati na potencijalni rizik

Mnogi modeli ovih aparata, pored svoje osnovne funkcije merenja pritiska, imaju i niz dodatnih opcija koje će ti olakšati praćenje opšteg stanja. Neki registruju i mere puls, a imaju i zvučni ili svetlosni indikator u slučaju da puls ili krvni pritisak nisu u određenim granicama.

Takođe, pojedini modeli će klasifikovati vrednosti tvog pritiska na osnovu kriterijuma postavljenih od strane Svetske zdravstvene organizacije i na taj način ti pomoći da oceniš da li i u kojoj meri one odstupaju od uobičajenih.

  • Kontinuirano praćenje vrednosti krvnog pritiska u određenom vremenskom periodu

Uz digitalne aparate za merenje pritiska sa mogućnošću memorisanja rezultata, pa čak i izvlačenja prosečnih rezultata, možeš da se opustiš jer u svakom trenutku imaš potpuni pregled nad kretanjem svog krvnog pritiska.

Pojedini modeli mogu zapamtiti i do 60 unosa, a neki imaju i opcije da pamte odvojene vrednosti za više od jednog korisnika, u slučaju da nisi jedina osoba u porodici koji koristi aparat. Ovo je posebno korisna opcija ukoliko imaš potrebu da često meriš pritisak i pratiš rezultate zbog određenog zdravstvenog stanja ili trudnoće. Takođe je korisno kod praćenje efekata nekih od lekova, ako ih uzimaš.

Ukoliko želiš da kontinuirano pratiš svoje zdravlje ili zdravlje tebi bliske osobe i da sve to uredno beležiš, preporučujemo neki od sjajnih modela koji poseduju USB priključak ili su kompatibilni sa iOS i Android sistemima, pa možeš povezati više podataka za kompletan pregled važnih parametara.

Prikaz vrednosti parametara sa digitalnog merača pritiska na telefonu putem aplikacije

  • Podsetnik da zameniš ili dopuniš bateriju

Zahvaljujući indikatoru ispražnjenosti baterije, zameni ih ili napuni aparat i izbegni neprijatnost da ne možeš da ga upotrebiš kada ti zatreba.

  • Signalizacija nepravilne upotrebe

Iako su digitalni merači pritiska jednostavni za upotrebu i lako ih mogu koristiti i starije osobe, za precizne rezultate neophodno je pravilno ih postaviti. Sjajna vest je što možeš pronaći i modele koji imaju zvučnu signalizaciju ukoliko ih ne postaviš na odgovarajući način, za dodatnu sigurnost da sve radiš pravilno.

Bilo da ti je neka od ovih funkcija neophodna ili ti je jedino važno da možeš redovno da pratiš vrednosti svog pritiska, neki od sjajnih digitalnih aparata za merenje pritiska su odličan način da sebi olakšaš i sa sigurnošću postupaš onako kako situacija nalaže.

Pravilna upotreba aparata za merenje pritiska za pouzdane rezultate

Prilikom merenja pritiska potrebno je da se pridržavaš određenih smernica za najtačnije rezultate. Uvek se vodi preporukama proizvođača za konkretan model koji koristiš, a neke od generalnih smernica koje će ti olakšati pravilnu upotrebu su:

  • Odaberi položaj koji ti najviše odgovara

Pritisak se može meriti dok stojiš, kao i u sedećem ili ležećem položaju. Potrudi se da se opustiš i ukoliko sediš, osloni ruku na čvrstu podlogu, savij je u laktu i uzdigni je do nivoa srca.

  • Uzdrži se od razgovora

Nemoj govoriti niti se naprezati dok meriš pritisak.

  • Miruj bar pet do deset minuta

Pre merenja pritiska, miruj neko vreme za najrealnije rezultate.

  • Uskladi vreme merenja sa svojim aktivnostima

Ukoliko je moguće, poželjno je da bar sat vremena pre merenja izbegavaš konzumaciju hrane, cigareta, kafe, kao i veći fizički napor.

Uz ove osnovne smernice, pored stavki koje su navedene u uputstvu svakog aparata, bez problema ćeš moći da meriš, kontrolišeš i vodiš evidenciju o svom krvnom pritisku pomoću ovog pouzdanog, lakog za upotrebu i kompaktnog uređaja.

Trudnica sedi i meri pritisak digitalnim meračem

Kako će ti merač pritiska u tvom domu olakšati svakodnevnu brigu o zdravlju?

Kupovina aparata za merenje pritiska je svakako investicija koja će ti doneti mogućnost da pratiš svoje zdravstveno stanje i na vreme primetiš ukoliko nešto nije onako kako bi trebalo da bude. Više nećeš morati da ideš do obližnje apoteke svaki put kada poželiš da izmeriš pritisak, već ćeš to moći da uradiš kad god poželiš ili ti je potrebno.

Kontinuiranim merenjem moći ćeš da uočiš eventualne pravilnosti i faktore koji utiču na visinu tvog pritiska. Ovo će ti omogućiti da po potrebi izbegavaš neke od faktora, za maksimalno pozitivan uticaj na tvoje zdravstveno stanje. Takođe, moći ćeš da ispratiš efekat određenih lekova na vrednosti svog pritiska.

Odlična stvar je što je jedan aparat dovoljan za celu porodicu, pa možeš u udobnosti svog doma da redovno kontrolišeš vrednosti pritiska i lakše i jednostavnije vodiš računa o jednom od važnih pokazatelja tvog zdravlja i zdravlja tvojih najbližih.



Ostavite komentar