Kamini, peći i šporeti na drva – sve što treba da znate o grejanju na čvrsto gorivo

  0

Ukoliko ste u konstantnoj potrazi za najboljim opcijama koja će vaš dom učiniti toplijim, energetski efikasnijim i ujedno vam omogućiti da ostvarite uštedu, sigurni smo da vam je grejanje na čvrsto gorivo ušlo u uži izbor.

U narednim redovima donosimo vam par korisnih informacija koje će vam pomoći da donesete pravu odluku.

Da li je vaše trenutno rešenje za grejanje ujedno i najbolje moguće?

Prilikom odabira načina na koji ćete zagrejati svoj dom, neophodno je uzeti u obzir niz parametara koji značajno utiču na izbor grejanja koje vam najviše odgovara:

    • Veličina prostora – U specifikaciji većine grejnih tela navedena je okvirna kvadratura predviđena za zagrevanje tim telom, stoga nije teško napraviti dobru procenu odnosa troškova i učinka određenog uređaja u odnosu na veličinu vašeg prostora.
    • Kvalitet izolacije – Izolacija svakako utiče na temperaturu vašeg doma, za koji god način grejanja da se odlučite, zbog toga je njen kvalitet potrebno uvek uzeti u obzir prilikom računanja troškova za predstojeću zimu. Uvek je dobra odluka uložiti u kvalitetnu izolaciju jer će vam, osim komfora, doneti i dugoročnu uštedu.
    • Finansijska sredstva koja je je potrebno izdvojiti i kojom dinamikom – Uvek je manje opterećenje za budžet ukoliko planski odvajate sredstva za grejanje, bilo da se radi o kupovini ogreva van sezone ili odvajanju određene sume koju ćete upotrebiti za plaćanje računa zimi.
    • Raspoloživi načini organizacija prostora i vremena – Koliko vremena provodite kod kuće, imate li prostora za odlaganje ogreva ili za korišćenje jeftinije tarife za struju?

Svakako je idealan način grejanja onaj koji će vam omogućiti da se bez brige prepustite zimskim čarolijama uz savršenu temperaturu, minimalna ulaganja i sve to u atmosferi koja oslikava pravu zimsku idilu.

Ukoliko maštate o toplom, ušuškanom ambijentu u kom ćete uživati u zimi, kamin, šporet ili peć na čvrsto gorivo su definitivno investicija o kojoj vredi razmisliti.

Peć na pelet kao savršeno rešenje za grejanje na čvrsto gorivo

Iako zahteva veću početnu investiciju, jedno od dugoročno ekonomičnih i ekološki čistijih rešenja za grejanje svakako je grejanje na pelet. Kao produkt biomase, pelet se proizvodi od drveta i može se reći da je CO2 neutralan, odnosno ne doprinosi efektu staklene bašte. Takođe, proizvodi manje pepela pri sagorevanju u odnosu na ostala čvrsta goriva.

Žena u crnoj odeći drži u rukama pelet u koji je postavljeno zeleno lišće

Peći na pelet spadaju u jedan od komfornijih načina grejanja na čvrsto gorivo koji obezbeđuje toplotu i dugoročnu uštedu, uz minimalan trud. Možete ih programirati da se uključuju u određeno vreme, kao i da postižu i održavaju određenu temperaturu. Umesto više puta dnevno, pelet možete sipati u rezervoar jednom u nekoliko dana, zavisno od kapaciteta peći.

Ovo znači da nema konstantnog loženja, kao i da se nakon posla ili kraćeg putovanja možete vratiti u zagrejan dom.

Određeni modeli peći mogu se kontrolisati pomoću aplikacije na mobilnom telefonu. I sve to uz idiličnu atmosferu pucketave vatrice. Sjajno, zar ne?

Muškarac sedi opušten na lejzi begu i gleda u telefon pored peći na pelet

Specifičnost peći na pelet jeste što ne mogu da rade bez struje, iako koriste ogrev. Naime, peći na pelet imaju senzore i merače koji omogućavaju programiranje i održavanje odgovarajuće temperature, kao i određene funkcije za čiji rad je neophodna struja. Peć na pelet prosečno potroši oko 100 W na sat.

Za besprekoran rad peći izuzetno je važan i pelet koji mora ispunjavati određene standarde kvaliteta.

Kako prepoznati dobar pelet?

Da ne biste došli u situaciju da ne možete adekvatno da se grejete i opustite u svojoj zimskoj idili, ključno je da se pri kupovini peleta pridržavate osnovnih smernica:

  • Kupujte isključivo od registrovanih prodavaca kod kojih ćete dobiti fiskalni račun i imaćete kome da se obratite ukoliko pelet nije zadovoljavajućeg kvaliteta
  • Pelet mora biti adekvatno upakovan u pakovanje koje prati odgovarajuća deklaracija i sertifikat koji garantuje da je pelet proizveden u kontrolisanim uslovima
  • U pakovanju ne sme biti puno prašine
  • Dobar pelet će mirisati na drvo, nikako na hemijske aditive ili druge komponente
  • Pod prstima pelet se ne sme kruniti
  • Potopite pelet u čašu vode – ukoliko je pelet kvalitetan, posle kratkog vremena će nabubriti i sitne čestice će plivati po vodi, ali će voda ostati nezamućena

Kako biste bili sigurni u kvalitet i „čistoću” peleta pobrinite se da poseduje ENplus sertifikat koji je garancija da ispunjava propisane standarde i da ga možete koristiti bez brige za vašu peć. Po ENplus standardima postoje tri klase peleta (A1, A2 i B) koje se razlikuju po količini pepela koju ostavljaju nakon sagorevanja.

Šporeti na drva za toplotu bez kompromisa

Grejanje na šporet na drva odlična je opcija ukoliko živite u kući, imate dovoljno adekvatnog prostora za skladištenje ogreva i želite da zagrejete svoj dom na tradicionalan način koji će vam pružiti savršenu temperaturu i u doba najoštrije zime ili nestanka struje.

Ukoliko vaši kulinarski kapaciteti prevazilaze četiri ringle na standardnom šporetu, a imate dovoljno prostora, oslobodite svoj talenat i kuvate na celoj grejnoj površini šporeta na drva. A uz grejanje i kuvanje na ovaj način, ostvarićete značajnu uštedu struje u zimskim mesecima. Da ne pominjemo zadovoljstvo da svoja jutra započnete mirisom sveže kafe i vrućeg domaćeg hleba.

Beli šporet na drva u moderno opremljenoj sivoj kuhinji

Uz sjajne i moderne šporete savremenog dizajna, oplemenite svoj prostor i izvucite maksimum iz grejanja na drva. Uživajte u zimskim večerima sa porodicom ili prijateljima uz bogatu domaću picu pečenu u rerni šporeta na drva. Razlika u ukusu i doživljaju će biti vredna pamćenja.

Kamini na drva za potpuno romantičnu zimu

Ima li šta lepše od centralnog dela vašeg doma koji krasi pravi, rustični kamin sa vatrom koja svojim zvukom i izgledom daje posebnu atmosferu svakom prostoru?

Kamin u vašem domu doprineće baš onom efektu kom težite i koji ostavlja bez daha na prvi pogled. Takođe, idealno je rešenje za kolibice, kućice i vikendice koje koristite za odmor i rekreaciju. Posle celodnevnih aktivnosti na snegu, nema ništa što okrepljuje više od sedenja pored vatre uz omiljeni topli napitak dok vam se polako vraća osećaj u promrzle prste i nos.

Utišajte svet oko sebe i ušuškajte se pored kamina uz šolju toplog čaja i omiljenu knjigu ili uživajte u zagrljaju voljene osobe uz melodično pucketanje vatre.

U hladnim zimskim večerima, kamin na drva će postati centralna figura u vašem domu koja će okupljati celu porodicu, za sve savršene trenutke koji se pamte.

Majka sa dve ćerkice sedi na jastucima i tepihu ispred kamina u prostoriji sa novogodišnjom dekoracijom i čita im knjigu

Kako očistiti peć ili kamin na čvrsto gorivo?

Čišćenje peći ili kamina, ukoliko se redovno obavlja, ne mora da predstavlja bauk i svakako doprinosi njihovoj efikasnosti.

Važno je da se grejno telo potpuno ohladi pre čišćenja, ukoliko u uputstvu nije drugačije naznačeno. Redovno uklanjajte pepeo koji ostane nakon sagorevanja koristeći specijalnu četku i lopaticu za tu namenu.

Možete koristiti i usisivače za pepeo izrađene od specijalnih materijala koji vam omogućavaju da za tili čas usisate pepeo. Sa određenim modelima, moguće je usisati i vruć pepeo, bez čekanja da se ohladi. Ovo su definitivno uređaji koji će uživaocima tradicionalnog grejanja višestruko olakšati život.

Čišćenje dimnjaka obavezno prepustite profesionalcu.

Čišćenje stakla na kaminu ili peći

Staklo na peći ili kaminu svakako doprinosi kompletnom ugođaju kada je uživanje u atmosferi u pitanju. Međutim, kako je izloženo svakodnevnom dejstvu vatre, neminovno je da će pocrneti i da vaš pogled na vatru više neće biti kristalno jasan. Ali samo dok staklo ne očistite.

Na tržištu postoje razne paste i sprejevi specijalno namenjeni čišćenju ovih staklenih površina. Odlična vest je da staklo savršeno možete očistiti i produktom sagorevanja koga ima na pretek.

Uzmite pepeo i njime dobro istrljajte staklo na vašoj peći ili kaminu. Prvi sloj gareži će se brzo skinuti, dok sa crnilom koje se sakuplja na rubovima morate biti malo uporniji. Najbolja taktika je da natopite sunđer običnom vodom, pokupite pepeo, nanesete ga na staklo i ostavite da odstoji. Nakon toga istrljajte staklo istim sunđerom i odstranite pepeo.

Za završni sjaj izglancajte staklo ubrusom ili starim novinama. Ukoliko želite zaista sjajan efekat, isprskajte staklo mešavinom vode i sirćeta i uživajte u fantastičnom pogledu na vatru.

Električni kamini za savremene romantike

Ukoliko vam je kamin definitivno prvi izbor koji bi zadovoljio sve estetske i hedonističke kriterijume, ali ipak nemate uslova za skladištenje, nabavku i čuvanje drva možete sebi udovoljiti električnim kaminom. Svakako da je atmosfera koju unosi prava vatra neprikosnovena, ali električni kamini više su nego dostojna zamena koju možete postaviti bilo gde i uživati u fenomenalnim večerima provedenim uz kamin.

Ovi sjajni uređaji, rustičnog ili modernog izgleda sa 3D efektom plamena, termostatom za regulisanje i podešavanje željene temperature kao i podešavanjem željenog intenziteta svetlosnog efekta plamena oživeće vaš prostor na potpuno fantastičan način.

Kamin u prostranoj, moderno uređenoj prostoriji sa drvenim podom i belim zavesama

Zavisno od vašeg raspoloženja, podesite efekat vatre da deluje kao da živo gori ili kao da tinja žar. Jednostavnim klikom na dugme, upalite svoj kamin i uživajte dok kroz prozor posmatrate pahulje snega.

Udovoljite sebi i odlučite se za bajku u vašem domu

Iskoristite romantični potencijal zime i uživajte ušuškani u toplini svoga doma u periodu kada čak i priroda usporava svoje cikluse.
Napunite baterije uz nežno pucketanje vatre i idealnu temperaturu koja će istopiti čak i one račune za struju od kojih se najviše smrznete.



Ostavite komentar