Koju kosilicu za travu kupiti?

  0

Da bi travnjak bio baš onakav kakav želiš, potrebno je da ga redovno održavaš i uređuješ. Za to ti je neophodna kvalitetna kosilica za travu koja će odgovarati potrebama tvog travnjaka, bašte i dvorišta.

Moderni modeli kosilica, kakve su danas na tržištu, su dizajnirane tako da maksimalno olakšaju posao koji obavljaju, opremljene modernom tehnologijom i svojim mogućnostima pretvaraju posao košenja u pravo zadovoljstvo, posebno kada se nakon košenja travnjak pretvori u pravu zelenu oazu.

Kako se u ponudi mogu pronaći različite vrste i modeli kosačica, najvažnije je odlučiti se za onu pravu, koja će ti biti od pomoći i olakšati posao pri uređivanju i održavanju različitih travnatih površina. U produžetku saznaj koju kosilicu kupiti i šta je važno da uzmeš u obzir pri izboru.

Kako odabrati odgovarajuću kosilicu za travu i košenje?

Prilikom odluke koji od modela kupiti, potrebno je razmotriti nekoliko karakteristika koji mogu biti značajni pri izboru:

  • Površina, tj. veličina terena koji će se kositi
  • Konfiguracija terena, njegov reljef
  • Oblik terena
  • Prisutnost biljaka ili drugih prepreka na kosnoj površini

U zavisnosti od toga da li je teren koji nameravaš da kosiš ravan, strm, ima li puno ograda, drveća, leja sa cvećem i drugih prepreka, važno je razmisliti koji od modela bi najviše odgovarao datim uslovima i koji od njih bi ti omogućio najlakše košenje.

Različite vrste kosilica za travu na travnjaku ispred kuće

 

Da bi odabir uređaja bio odgovarajući, veoma je značajno i za koje površine ćeš koristiti kosačicu, da li su to veća ili manja prostranstva, i gde se nalaze te površine.

Ovo je posebno značajno ako ćeš sa njom kositi travu u voćnjaku koji se nalazi van naselja i na mestu gde nema struje – u ovakvim slučajevima svakako nema smisla odlučiti se za električnu kosilicu.

Sve prethodno znači da izbor najbolje kosilice za travu jeste individualan i u skladu sa zahtevima i potrebama koje svako od nas ima za teren koji će se kositi.

Kada su motorne kosilice pravi izbor?

Kosilice na benzin, ili kako ih drugačije zovemo motorne kosilice za travu, su mašine koje su prvenstveno namenjene uređivanju većih travnatih površina i kada želiš da svoj travnjak pokosiš brzo, sa minimalnim pauzama i pražnjenjem korpe za pokošenu travu.

Među njima se može pronaći više modela – neke od njih su sa sopstvenim pogonom, takozvane samohodne kosilice, i one bez pomoći samopokretanja. Samohodnost kosilice je dodatna prednost za modele koji su opremljeni ovom funkcijom.

Pritiskanje posebne ručice omogućava da se kosilica sama kreće, dok je ti samo usmeravaš u željenom pravcu, što je zaista velika pomoć, posebno kada je teren zahtevan. S obzirom na to da su motorne kosilice masivnije, ova funkcija je izuzetno poželjna, i čini košenje trave mnogo lakšim.

Muškarac sa kosilicom za travu

Preporučujemo da pre konačnog odabira i kupovine sagledaš sopstvene potrebe i u skladu sa tebi najznačajnijim kriterijuma odabereš odgovarajuću.

Dobro je spomenuti da su neki modeli motornih kosilica dodatno opremljeni sistemom za malčiranje – ovaj sistem podrazumeva da se pokošena trava ne sakuplja u korpu, već se dodatno usitnjava i vraća na travnjak.

Ova opcija je posebno značajna onima koji ne žele stalno da prazne korpu u kojoj bi se sakupljala pokošena trava – sa druge strane, otkosi koji ostaju su usitnjeni i ne narušavaju izgled travnjaka.

Lagane i jednostavne električne kosilice, prijatelji vašeg travnjaka

Električne kosilice, praktične i jednostavne za često korišćenje, predstavljaju sjajno rešenje za sve one koji vole da uvek imaju lepo i uredno dvorište.

Odlikuje ih znatno tiši rad, a mala masa ih čini lakim za pokretanje i upravljanje – Dovoljno je uključiti produžni kabl i spremna je za košenje.

Muškarac kosi travnjak ispred kuće

Sve električne kosilice su opremljene korpom za sakupljanje trave, tako da travnjak ostaje čist, a ti se ne moraš umarati dodatnim poslom sakupljanja pokošene trave. Lakše su za rukovanje, a elektromotori su jednostavniji i praktično ne zahtevaju održavanje.

Akumulatorska kosilica za travu, za maksimalnu mobilnost

Za akumulatorske kosilice se može reći da predstavljaju vrstu prelaznog rešenja između motornih i električnih kosačica.

Karakteriše ih autonomija u radu i mogućnost korišćenja na svim terenima. Sa njima nećeš brinuti o kablu, niti o gorivu, lake su za korišćenje i zahtevaju minimalno održavanje.

Slične su benzinskim jer ti pružaju mogućnost da ih koristiš i na terenima gde nema struje, ali treba voditi računa o trajanju baterije. Zahvaljujući njihovoj tehnologiji rada odlikuje ih niži nivo buke, rad bez dima, a savremene modele i izdržljive baterije koje koriste brze punjače. Sve to doprinosi njihovom bržem punjenju i većem radnom učinku.

Šta su ručne kosilice za travu?

Ukoliko želiš uređaj uz koji možeš imati potpunu nezavisnost od struje, baterije i benzina, onda je ova vrsta kosačica baš za tebe.

Ručne kosilice su najjednostavnije, bez motora, bez kablova, tihe su i jednostavne za korišćenje. Sve što ti je potrebno jeste snaga da guraš kosilicu i da trava dostigne određenu visinu kako bi mogla biti zahvaćena.

Muškarac kosi travnjak kosilicom za travu

Ako si od onih ljudi koji brinu o zagađenju okoline, a pritom si i ljubitelj fizičke aktivnosti, ovakav model je savršen za tebe. Ipak, pre nego što doneseš konačnu odluku, razmisli koje površine treba da kosiš i ne zaboravi da korišćenje ove mašine ipak iziskuje malo više tvoje snage i energije, te da su dobro rešenje za manje površine.

Traktori kosilice, pravi izbor za košenje velikih travnatih površina

Kada su u pitanju traktori kosilice, za njih je karakteristično da su namenjene košenju velikih površina pod travom, kao što su to igrališta, parkovi, velika dvorišta, placevi, sportski i drugi tereni.

Pored toga što su većih dimenzija, značajno je to da imaju jače motore, veće korpe za skladištenje trave i veću širinu noževa zahvaljujući kojima su pogodne za znatno veće terene koje bi bilo iscrpljujuće kositi nekom drugom kosilicom.

U ponudi možeš pronaći akumulatorske traktore i benzinske traktore, te u skladu sa tvojim potrebama, imaš priliku da odabereš vrstu koja tebi najviše odgovara. Naravnu, tu su i druge njihove karakteristike od kojih će zavisiti tvoj odabir.

Čovek vozi taktorsku kosilicu

Veoma je značajno da odabereš pravu veličinu traktorske kosilice – ukoliko su površine koje treba kositi velike i zahtevne, onda ti je potrebna i kosilica sa velikim kapacitetom i jačim motorom. U suprotnom, ako imaš manju baštu i dvorište, moguće da bi ti odgovarala manja i lakša kosilica kojom se i lakše upravlja.

Pored veličine traktorske kosilice, preporučuje se da se uzmu u obzir i druge karakteristike, poput tipa traktor kosilice.

Modeli sa okretnom osovinom su veoma zgodni za upravljanje, prolaženje kroz uske prolaze ukoliko teren ima neke prepreke. Pored njih, u ponudi se mogu naći i modeli sa fiksnom osovinom, za koje važi da su stabilniji i bolji za ravne i pravilne površine.

Takođe, možeš odabrati kosilicu sa bočnim ili zadnjim izbacivanjem trave, u zavisnosti od tvojih potreba.

Koje se kosilice za travu preporučuju u skladu sa površinom koja se treba pokositi?

Kosilice na struju su namenjene uglavnom za manje travnjake i za travu koja nije previše visoka. Kretanje i radijus košenja su ograničeni dužinom produžnog kabla.

Žena kosi dvorište električnom kosilicom za travu

Ukoliko kosna površina iznosi između 400 m² i 800 m² preporučuju se električne ili lake benzinske kosilice. Kosidba je uvek lakša uz jače motore, a sa druge strane, jači motori iziskuju i kvalitetnije telo kosilice zbog snažnijih vibracija.

Motorne kosilice imaju snažnije motore i sa njima je košenje lakše jer ne moraš stalno da vodiš računa o kablu. Ove kosilice na benzin su namenjene površinama od 900 m² do 1500 m². Za sve velike površine je uvek bolje izabrati kosilice sa pogonom, samohodne, koje su izuzetne kod strmih terena.

Ako razmišljamo o ekologiji, ekološki najprihvatljivije, posle ručnih, jesu električne kosilice. One su ekonomične i najlakše za održavanje, a koriste se uglavnom za kosidbu manjih površina.

Za malo veća dvorišta, ili dvorišta sa drvoredima, tu su neke od benzinskih, ali na kraju ipak najviše zavisi koja je površina terena koji će se kositi, kao i od toga gde se on nalazi.

Uz odgovarajuću kosilicu za travu do savršenog travnjaka

Za uvek uredno i sređeno dvorište, travnjak i okućnicu pored strpljenja i rada, potrebna je i dobra mehanizacija.

U Tehnomaniji ćeš pronaći fenomenalan izbor kosilica za travu najrazličitijih vrsta, modela i performansi, koje mogu da zadovolje različite potrebe – one sa korpom za sakupljanje trave ili bez, akumulatorske, električne ili motorne, modeli različitih veličina i snaga motora.

Nikada nemoj zaboraviti da je kvalitetna kosilica odlična investicija. Ona će trajati godinama, a košenje trave i uređivanje bašte i dvorište će biti lakše i brže.

Kako se najbolji izbor može razlikovati u zavisnosti od tvojih potreba, preporučujemo da uzmeš u obzir sve što ti može biti značajno od karakteristika za ovaj uređaj, kako bi odabir bio odgovarajući.



Ostavite komentar