Zbog čega je važno da zameniš zimske gume letnjim i kada je pravo vreme?

  0

Da li planiraš da staviš letnje gume na svoj automobil i kada?

Iako ne postoji zakon koji definiše obavezu stavljanja letnjih guma, obaveza vožnje sa zimskim gumama završava se 1. aprila.

Kako se sa rastom spoljašnje temperature i promenom godišnjih doba menjaju i uslovi na putevima, važno je da svoj automobil prilagodiš istim kako bi uživanje u sigurnoj i bezbednoj vožnji bilo onako kako želiš.

Jedna od osnovnih stvari koje je potrebno da uradiš jeste da staviš letnje gume, a objasnićemo i zbog čega.

Tri razloga zbog kojih leti ne treba voziti sa zimskim gumama

1. Bezbednost na prvom mestu

Iako je većini poznato da vožnja zimi sa neadekvatnim pneumaticima može biti višestruko opasna, nije preporučljivo ni voziti sa gumama namenjenim za hladne uslove kada su na putevima više temperature.

Za razliku od zimskih, letnje gume ne gube svoja svojstva pri dodiru sa vrelim asfaltom, tako da im prianjanje za podlogu ostaje netaknuto. Ova karakteristika obezbeđuje bolje mogućnosti manevrisanja i veliku stabilnost u krivinama.

Takođe, u toplijim uslovima kočioni put sa letnjim gumama značajno je kraći nego kada su u pitanju zimske gume. To znači da će se sa ovim gumama automobil brže zaustaviti. Ovo je naročito važno prilikom naglog kočenja, posebno pri većim brzinama.

2. Veća potrošnja goriva

Letnje gume imaju manji otpor kotrljanja od zimskih kada se koriste u toplim mesecima, što utiče na manju potrošnju goriva.

Materijal i dizajn guma namenjenih hladnijim uslovima dovodi do većeg otpora na toplom asfaltu i posledično, do veće potrošnje. Dodatno, manji otpor utiče i na niži nivo buke prilikom vožnje, u vozilu i van njega, tako da možeš komfornije da uživaš u omiljenoj muzici.

3. Brže trošenje zimskih guma usled neadekvatnih uslova

Sama činjenica da ove gume nisu namenjene za korišćenje kada je temperatura iznad 7 °C uzrok je njihovog bržeg trošenja na vrućem asfaltu. Ovo je takođe povezano sa većim otporom kotrljanja ovih guma leti.

Ukoliko nastaviš da ih koristiš i nakon što temperatura poraste, računaj na to da ćeš morati brže da ih zameniš jer će se znatno brže istrošiti i neće imati odgovarajuću dubinu šare, niti performanse koje omogućavaju bezbednu upotrebu u zimskim uslovima.

Pored toga, brže trošenje ovih guma leti ume da bude i neravnomerno, što dodatno ugrožava bezbednost u vožnji. Kako su zimske gume uglavnom skuplje od letnjih, računica je jasna.

Budući da nema sumnje da vožnja sa zimskim pneumaticima leti nije dobra opcija, ne samo iz ekonomskih, već pre svega bezbednosnih razloga, najbolje rešenje za sve vozače jeste posedovanje dva kompleta guma i njihova adekvatna zamena u skladu sa sezonom.

Auto sa letnjim gumama na putu, u prirodi

Koje su razlike između zimskih i letnjih guma i zbog čega su bitne?

Osnovne razlike u karakteristikama guma za različite sezone diktiraju njihovo ponašanje prilikom vožnje i utiču ne samo na performanse tvog automobila, već i na bezbedniju vožnju.

Osim toga, vožnja sa zimskim gumama tokom cele godine neće rezultirati uštedom, već naprotiv.

Materijal od koga su napravljene gume

Mešavina materijala koji se koristi za izradu pneumatika za različite sezone razlikuje se kako bi isti imali najbolje performanse u uslovima za koje su predviđeni.

Letnje gume napravljene su od materijala koji se odlično ponaša na visokim temperaturama tako da pruža maksimalnu sigurnost i optimalno prianjanje za podlogu, bilo da je put suv ili mokar. Na visokim temperaturama one neće postati mekane, ali sa druge strane, ova kombinacija materijala čini ih krutim i krtim na niskim temperaturama.

Zimske gume, sa druge strane, imaju u sebi veći procenat prirodne gume kako bi obezbedile bolje prianjanje na podlogu i lakše kočenje pri niskim temperaturama, kao i u slučaju snega i leda. Na višim temperaturama, materijal sa većim procentom prirodne gume se, uslovno rečeno, topi i dovodi do bržeg trošenja guma, lošijih performansi i veće potrošnje automobila.

Letnje i zimske gume u krupnom planu, a u pozadini slika prirode u leto i u zumu podeljena na pola

Šare na letnjim gumama

U odnosu na zimske, šare na gumama za toplo vreme su usmerenije i pravilnije zbog čega je veća površina gume u kontaktu sa podlogom što rezultira većom stabilnošću u vožnji.

Takođe, imaju i profilne trake dizajnirane tako da smanje tzv. akvaplaning. Ovaj izraz odnosi se na pojavu kada automobil ne može da istisne vodu koja se nakupi između gume i puta što dovodi do smanjenog kontakta gume sa podlogom i može biti uzrok klizanja auta.

Kada je pravo vreme da postaviš letnje gume na svoj automobil?

Imajući u vidu da zimske gume imaju najbolje performanse prilikom vožnje u uslovima kada spoljašnja temperatura ne prelazi 7 °C, najbolje je orijentisati se prema vremenskim prilikama.

U aprilu, kada je temperatura odgovarajuća, a jutra bez mraza na putevima, pravo je vreme da ih ispratiš na zasluženi odmor i zameniš ih odgovarajućim primercima za predstojeću sezonu.

Ukoliko se pitaš koje gume kupiti, pronađi najbolje modele letnjih guma i uživaj u udobnoj i bezbednoj vožnji tokom toplijih meseci.



Ostavite komentar