Koju mašinu za sudove kupiti – 4 saveta kako da odabereš model idealan za tvoju kuhinju

  0

Da li već imaš mašinu za pranje sudova, planiraš da nabaviš novu ili ćeš svoju kuhinju prvi put da opremiš ovim praktičnim uređajem?

Obezbedi sebi vrhunski komfor svaki dan, uštedi vreme i zaboravi na ručno pranje posuđa uz kuhinjske aparate sa kojima će svaki tvoj dan biti lakši i lepši.

Pročitaj šta treba znati pri kupovini mašine za sudove i kako da pronađeš odgovarajući model za svoj dom.

Prednosti mašina za pranje sudova

Malo je onih koji danas nisu upoznati sa svim pogodnosti koje donose mašine za sudove – međutim, sigurno je da ima i onih koji se još uvek, iz različitih razloga, odlučuju za ručno pranje sudova.

Ovi sjajni uređaji su tu da ti maksimalno olakšaju svakodnevne obaveze vezane za prljavo posuđe, a njihove prednosti se ogledaju u sledećem:

  • Smanjena potrošnja vode – Ako se poredi količina vode koja se potroši pri ručnom i mašinskom pranju, rezultati idu u prilog mašina, koje troše manje vode
  • Ušteda struje – Slično kao i kod potrošnje vode, količina struje koja se koristi za grejanje vode tokom mašinskog pranja je manja u odnosu na potrošnju tokom ručnog pranja
  • Ušteda vremena – Ova stavka je važna svima, a posebno onima koji su veoma zauzeti, imaju velike porodice, kao i svima onima koji vole uvek da imaju čistu i urednu sudoperu u kojoj se neće gomilati prljavi sudovi

Majka i ćerka pakuju sudove u mašinu

Posveti se nekim lepšim aktivnostima, čitaj knjigu, prepusti se uživanju uz omiljene serije jer će mašina za pranje sudova učiniti tvoj život jednostavnijim i lakšim.

4 ključna kriterijuma za izbor mašine za sudove

Bilo da kupuješ mašinu za sudove prvi put ili želiš da zameniš staru, najvažnije je da uzmeš u obzir sledećih nekoliko kriterijuma:

  1. Kapacitet punjenja sudomašine
  2. Posebni programi i funkcionalnosti
  3. Energetska efikasnost uređaja i
  4. Dimenzije odabranog modela

Da li odabrati samostalnu ili ugradnu mašinu za pranje sudova?

Za sve one koji do sada nisu imali priliku da detaljnije upoznaju ove uređaje, pri izboru je važno napomenuti da mašine za pranje sudova mogu biti samostalne ili ugradne.

Ugradni modeli se montiraju u okviru kuhinjskih panela, te se u potpunosti uklapaju u kompletan kuhinjski ambijent. Njihove kontrole za upravljanje i izbor odgovarajućih programa su smeštene u samoj unutrašnjosti, na gornjoj strani uređaja, te su istovremeno i sakrivene, ne narušavaju estetski izgled, ali su i lako dostupne.

Otvorena ugradana mašina za pranje sudova

Samostalne mašine su nezavisne od ostalih kuhinjskih elemenata, te ove modele možeš da smestiš gde god ti je zgodno – to može biti kuhinja, ali i neka druga prostorija koja ima odvod neophodan za instalaciju ovog uređaja.

Kako ne zavise od drugih kuhinjskih uređaja i kuhinjskih panela, za samostalne sudomašine je karakteristično da su dizajnirane tako da imaju različite završne obrade i boje – tako možeš izabrati belu, sivu, model od nerđajućeg čelika, i na taj način uklopiti ili napraviti kontrast u odnosu na ostatak kuhinje.

Zanimljivo je spomenuti da pored spomenutih, na nekim tržištima postoje i stone mašine za pranje sudova koje su odlična opcija ako nemaš prostora u kuhinji. Iako se zaista mogu izboriti samo sa manjom količinom sudova, zgodno su rešenje za sve one kojima su neophodne ili su im potrebne samo povremeno, a nemaju dovoljno mesta i sredstava da ulože u klasične veće modele.

Za koje dimenzije mašine za sudove se odlučiti?

Veliki broj mašina za sudove su modeli pune veličine sa standardnom širinom od 60 cm. Ovo je najbolja opcija za porodice, mada manji broj modela može biti i veće širine.

Ako je tvoja kuhinja mala, uži modeli, čija je širina 45 cm, su idealni za domaćinstva koja čine jedna ili dve osobe.

Međutim, važno je napomenuti da samo zato što živiš u manjoj kući ne znači da ti nije potrebna mašina za pranje sudova pune veličine, posebno ako si strastveni kuvar – zato je kao kriterijum važnije uzeti u obzir brojnost porodica, tj. domaćinstva i koliko često će se koristiti mašina.

Oprani sudovi u otškrinutoj mašini za sudove

Zašto je važan kapacitet mašine za pranje sudova

Ukoliko prvi put kupuješ mašinu za pranje sudova, sigurno će ti biti važno da sa sigurnošću znaš koji model će biti idealan za tvoje potrebe.

Zato je važno opredeliti se za mašinu odgovarajućeg kapaciteta – to može da se razlikuje od modela do modela. Broj kompleta sudova koji može da se spakuje u mašinu određuje i njen kapacitet – tako su neki modeli odgovarajući za 9, 10, 11, pa sve do 15 kompleta.

Kao što se i naslućuje, mašina koja podržava veći broj kompleta odgovara porodicama koje su brojnije i sve one koji koriste više sudova, manji broj kompleta odgovara manjim porodicama ili onima koji žive sami, te na taj način možeš pronaći odgovarajući model za ono što tebi treba.

Izbor programa kod mašine za pranje sudova

Gotovo sve mašine za sudove imaju neke od klasičnih programa pranja, pa bilo koji model i brend da odabereš, verujemo da ćeš imati sve ono što ti treba kada su u pitanju ovi uređaji.

Međutim, postoje određeni modeli koji poseduju inovativne programe i funkcije koje ti mogu dodatno uštedeti vreme, energiju i pružiti još bolje rezultate pranja i sušenja sudova u različitim situacijama.

Jedna od takvih funkcionalnosti je npr. mogućnost pokretanja mašine koja je tek na pola puna. Kod modela koji ovo omogućavaju ne moraš čekati da mašinu napuniš u potpunosti, već je možeš pokrenuti kada bude do pola puna, a pritom ona neće trošiti više energije.

Tu spadaju i intenzivni programi rada koji podrazumevaju izraženo visoke temperature i mogu uključivati dodatne koncentrovane sprejeve kako bi se lakše izborili sa zapečenom hranom i drugim tvrdokornijim naslagama.

Ženska ruka bira Eco program pranja sudova na mašini

Nasuprot tome, dodatna funkcionalnost su i različite varijante ekoloških programa koji štede energiju tako što rade duže, ali koriste niže temperature. Tu su i kraći ciklusi brzog pranja sjajni za osvežavanje blago zaprljanog posuđa ili programi za dodatnu brigu oko staklenog posuđa.

Jedna od sjajnih funkcija je odloženi start koja je korisna za pokretanje mašine preko noći ili u bilo kom trenutku kada tebi to odgovara.

Kakve su pametne mašine za pranje sudova?

To su modeli koji mogu da ti pruže maksimalni komfor i fleksibilnost kada je u pitanju upravljanje uređajem, čak i u onim trenucima kada nisi kod kuće.

Zahvaljujući Wi-Fi upravljanju, smart mašine za sudove se mogu povezati sa odgovarajućim aplikacijama i putem njih mašina se može, na primer, startovati ili zaustaviti u određenom trenutku, i sve to čak i kada nisi kod kuće.

Wi-Fi upravljanje mašinom za sudove putem telefona i aplikacije

Uz smart mašinu za sudove možeš se opustiti i u prilagoditi njen rad svojim potrebama i navikama.

Šta pokazuje oznaka energetske efikasnosti?

Energetske nalepnice su najlakši način da se na prvi pogled napravi poređenje između mašina za pranje sudova u pogledu potrošnje električne energije i drugih bitnih karakteristika u vezi sa energetskom efikasnošću uređaja.

Ove nalepnice nude sve relevantne podatke kada je u pitanju energetska efikasnost uređaja, te pored same skale od A do G možeš videti potrošnju vode, broj kompleta za koje je mašina namenjena, emisiju buke u decibelima – dodatno, očitavanjem QR koda imaš pristup i mnogo detaljnijim podacima.

Za više informacija o važnosti energetske efikasnosti i nalepnicama pročitaj u našem blogu nove energetske nalepnice.

Najbolji saveti za održavanje mašina za pranje sudova

Konačno, kada postaviš svoju novu mašinu za pranje sudova, želećeš da ona ostane u odličnom radnom stanju. Zato je potrebno da je redovno održavaš kako bi ti ona pružila svoj maksimalni efekat i služila ti dugo i kvalitetno.

Vodi računa da redovno brišeš delove oko vrata, posebno mesta koja imaju pregibe, oko zaptivne gume, kako bi se uklonili ostaci hrane ukoliko su ostali. Preporučuje se i redovno održavanje filtera i prskalica čistim.

Čišćenje filtera na mašini za pranje sudova

Bilo bi dobro i jednom mesečno uključiti mašinu za pranje sudova praznu, na visokoj temperaturi, sa malom količinom deterdženta ili specijalnog sredstva za čišćenje – tako će se smanjiti mogućnost nastanka neprijatnih mirisa ili mogućnost gomilanja sedimenta i doprineti tome da se izbegnu neprijatni mirisi koji se mogu javiti ako se mašina ne održava redovno.

Još jedna važna stvar je da ne preopterećuješ mašinu pri svakom pranju i da se držiš preporučene količine sudova za određeni model – to će omogućiti da voda može da dopre do svakog dela uređaja i svih sudova koji će se lepo oprati tokom svakog pranja.

Da li se sve vrste posuđa mogu prati u mašini za sudove?

Bilo da razmišljaš o onim sitnijim komadima sudova poput šolja, čaša, tanjirića, pribora, ili su u pitanju krupniji komadi kao što su šerpe, tacne, tepsije, velika većina sudova može da se pere u mašini. Ipak, postoje i neki komadi za koje je potrebno posebno da povedeš računa – za neke se čak i ne preporučuje mašinsko pranje.

Na zadnjoj strani određenih plastičnih posuda je navedeno ukoliko postoje neke posebne preporuke koje se tiču mašinskog pranja, da li je ono dozvoljeno ili ne i slično. Ako pereš tepsije i slične krupnije posude, posebno obrati pažnju na način njihovog pakovanja unutar mašine kako ne bi došlo do prenatrpavanja i kako bi sve moglo da se dobro opere.

Da saznaš koji su najbolji načini pakovanja sudova u mašinu, pročitaj naš tekst 7 saveta kako da pravilno napuniš mašinu za sudove.

Izaberi mašinu za pranje sudova koje će savršeno odgovarati tvojim potrebama

Kako je danas izbor modela zaista veliki, imaš priliku da odabereš mašinu za sudove koja će savršeno odgovarati tvojim potrebama.

Na kraju ne treba zaboraviti da univerzalni recept za konačni odabir ne postoji – svako od nas može imati svoj idealni model u zavisnosti od ličnih potreba, prostora sa kojim raspolaže i slično.

Obrati pažnju na njihove specifičnosti i funkcionalnosti koje nude, šta sve može da ti zatreba pri upotrebi i pronađi pravi model za svoju kuhinju.



Ostavite komentar