Prečišćivač ili ovlaživač vazduha: Koje su razlike i koji uređaj da odabereš

  0

Ukoliko želiš da bolje razumeš sličnosti i razlike između prečišćivača i ovlaživača vazduha, donosimo ti specifičnosti ovih uređaja i rešavamo ti nedoumice.

Možda su ti, zavisno od stanja vazduha u tvom domu i okruženju, za potpuni komfor potrebna oba uređaja. Ali možda ti je dovoljan i samo jedan od ova dva aparata za tretiranje vazduha.

U nastavku donosimo korisne informacije koje će ti jasnije predstaviti na koji način ovi uređaji utiču na poboljšanje kvaliteta vazduha, kao i koji od njih da odabereš u skladu sa svojim potrebama.

Ključne prednosti prečišćivača i ovlaživača vazduha

Iako su u pitanju aparati za prečišćavanje i osvežavanje vazduha koji će nesumnjivo doprineti zdravijem okruženju u tvom domu, prečišćivači i ovlaživači vazduha to rade na potpuno različite načine.

Zavisno od konkretnih problema sa kojima se suočavaš kada je vazduh u tvom prostoru u pitanju, pogledaj osnovne funkcije i način rada ovih uređaja za nepogrešivo dobar izbor.

Prečišćivači vazduha – oslobodi se zagađujućih čestica različitog porekla

Prečišćivači vazduha filtriraju vazduh i uklanjaju bakterije, viruse, prašinu, alergene, isparenja, PM2.5 i druge zagađujuće čestice, dlake kućnih ljubimaca, ali i ostale štetne i nepoželjne materije.

Odličan su izbor ukoliko je vazduh u tvom okruženju zagađen, kao i ukoliko živiš sa svojim krznenim prijateljem.

Zavisno od konkretnih zagađivača koje želiš da eliminišeš, možeš pronaći modele sa različitim filterima: prečišćivač vazduha sa HEPA filterom, filterom sa aktivnim ugljem, UV svetlošću ili kombinacijom više filtera za maksimalni učinak.

Ovi sjajni uređaji učiniće vazduh u tvom prostoru zdravijim i značajno će smanjiti količinu štetnih čestica koje mogu dopreti do tvojih disajnih organa i prouzrokovati brojne zdravstvene probleme. Takođe će smanjiti neprijatne simptome alergija, a imaće blagotvoran uticaj i na simptome respiratornih infekcija.

Odlična stvar je što su dostupni različiti modeli prečišćivača vazduha, pa tako možeš pronaći one sa indikatorima kvaliteta vazduha koji će ti omogućiti da prilagodiš podešavanja trenutnim potrebama. Tu su i modeli sa indikatorom za zamenu filtera koji će ti na vreme ukazati kada je potrebno zameniti ili očistiti filtere za maksimalnu efikasnost.

Prečišćivač sa elektronskim displejem i prikazom važnih parametara

Ovlaživači vazduha pomoći će ti da zaista osetiš razliku u svom domu

Ovlaživač vazduha, sa druge strane, održava odgovarajući nivo vlažnosti u vazduhu i doprinosi na taj način prijatnijoj atmosferi, eliminaciji brojnih nelagodnosti i neuporedivo većem komforu za sve članove tvog domaćinstva.

Neprijatno suv vazduh koji je prisutan u pojedinim domovima, posebno tokom zime i za vreme sezone grejanja, dovodi do pojave brojnih neprijatnih simptoma kao što su:

  • Suva koža i neprijatno peckanje, svrab i perutanje
  • Pogoršanje simptoma respiratornih infekcija, astme, alergija, ekcema i drugih kožnih bolesti
  • Suva sluzokoža i smanjena prirodna vlažnost usana, nosa i unutrašnjosti disajnih puteva koja dovodi do otežanog disanja, neprijatnosti, hrkanja i može značajno uticati na kvalitet tvog sna

Izborom adekvatnog ovlaživača vazduha, osetićeš razliku na svojoj koži i na svojim disajnim organima i to u svakom budnom trenutku, ali i dok spavaš. Opusti se i zaboravi na suv vazduh koji ti otežava disanje i čini da se budiš zbog svraba i peckanja suve kože.

Kada vlažnost vazduha dostigne zadovoljavajući nivo, uživaćeš u mirnom i kontinuiranom snu koji će ti obezbediti preko potreban odmor. Takođe, optimalna vlažnost vazduha omogućiće i neometano funkcionisanje fizioloških procesa koji se odvijaju u tvom telu, oporavljajući tvoj organizam dok spavaš. Povlačenje neprijatnih simptoma, kao i bolji san, učiniće da se osećaš opuštenije, ali doprineće i tvojoj produktivnosti.

Poboljšanje raspoloženja i opšteg stanja je posebno izraženo kod male dece, koja su naročito osetljiva na nizak nivo vlažnosti u vazduhu koja može dovesti do raznih tegoba i neprijatnosti koje mališani često ne umeju da objasne.

Nasmejane majka i beba uživaju u igri u prostoriji sa ovlaživačem vazduha

Kako da proceniš da li ti je potreban prečišćivač ili ovlaživač vazduha?

Odabirom pravog uređaja za svoj prostor nesumnjivo ćeš poboljšati kvalitet svog svakodnevnog života i obezbediti sebi i svojoj porodici zdravije i prijatnije okruženje.

Većinu vremena, posebno zimi, provodimo u zatvorenom prostoru u kom vazduh može da bude i višestruko zagađeniji nego napolju. Kada provetravanje prostora i zamena ustajalog vazduha na ovaj način nije opcija, usled alarmantnih nivoa nedozvoljenih čestica u spoljašnjem vazduhu, aparati za prečišćavanje vazduha nesumnjivo su najefikasnije rešenje.

Za najbolju odluku koji će uređaj tvoj dom učiniti bezbednijim i komfornijim, važno je da znaš koje to čestice, mirise ili ostale elemente želiš da eliminišeš iz vazduha ili smanjiš njihov štetan uticaj.

U nastavku donosimo generalne smernice koje će ti pomoći oko dileme koji od ovih uređaja da odabereš u skladu sa onim što želiš da postigneš:

  • Prečišćavanje vazduha od zagađujućih materija, virusa i bakterija

Ovde su prečišćivači neprikosnoveni. Zahvaljujući visoko efikasnim filterima, poput HEPA filtera koji zadržavaju mikroskopske čestice ili UV svetla koje eliminiše viruse i bakterije, ovi uređaji značajno će smanjiti nivo zagađivača vazduha hemijskog, biološkog i fizičkog porekla u tvom prostoru.

Imaj na umu da, za razliku od prečišćivača, ovlaživači vazduha neće smanjiti broj mikroorganizama u vazduhu. Međutim, stvaranjem odgovarajućih uslova, ovlaživači pomažu tvojim disajnim putevima da normalno rade i vrše svoju funkciju zaštite od virusa i bakterija. Takođe, doprineće da simptomi respiratornih infekcija brže i lakše prođu.

  • Održavanje optimalne vlažnosti vazduha i uklanjanje neprijatnih simptoma povezanih sa suvim vazduhom

Ukoliko kod sebe ili svojih ukućana prepoznaješ neke od simptoma koji se mogu pojaviti kao posledica suvog vazduha, kvalitetan ovlaživač će svakako rešiti vaše probleme. A kako suv vazduh loše utiče i na ljubimce i kućne biljke, oni će takođe biti zahvalni na ovom uređaju.

Bilo da želiš da nabaviš ovlaživač vazduha za bebu, za spavaću sobu ili drugu prostoriju, on će ispuštanjem molekula vodene pare za tren postići optimalnu vlažnost vazduha i osvežiti prostor, gde god da ga postaviš. Osim generalno prijatnije atmosfere, osetićeš i olakšanje simptoma astme, ekcema i drugih stanja koja se mogu pogoršati usled dejstva previše suvog vazduha, a samim tim i kvalitet sna će ti se popraviti.

Bračni par mirno spava u sobi sa ovlaživačem vazduha

  • Olakšavanje alergijskih simptoma i smanjenje mogućnosti virusnih i bakterijskih infekcija

Ako ti ili neko od tvojih ukućana pati od alergija, astme ili sličnih stanja, velika koncentracija zagađivača u vazduhu ili previše suv vazduh mogu dovesti do pogoršanja ovih simptoma. U ovim slučajevima, zavisno od uzroka alergije, od pomoći mogu biti obe vrste uređaja.

Prečišćivači su efikasniji u uklanjanju alergena (polen, prašina i ostalo) iz vazduha, dok će optimalna vlažnost vazduha koju obezbeđuju ovlaživači doprineti većoj otpornosti disajnih puteva održavajući njihovu prirodnu vlažnost i sprečiti dodatno pogoršavanje simptoma alergije ili respiratornih infekcija.

  • Osvežavanje vazduha i eliminacija neprijatnih mirisa

Svežiji vazduh bez neprijatnih mirisa možeš postići odabirom jednog od ova dva uređaja sa adekvatnim karakteristikama. Aparat za prečišćavanje vazduha sa filterom od aktivnog uglja efikasno će eliminisati neprijatne mirise, duvanski dim, razna isparenja, kao i mirise kućnih ljubimaca. Takođe, utiče i na neprijatne mirise i štetne gasove iz farbi, nameštaja i ostalih delova tvog prostora.

Ovlaživači vazduha će takođe doprineti svežijem vazduhu zahvaljujući molekulima vodene pare koje ispuštaju u prostor. Za dodatni efekat, odluči se za model sa mogućnošću aromaterapije i odaberi omiljene mirise za posebnu atmosferu. Ne samo da će ti dom mirisati prijatno i opuštajuće, već će i mirisi kućnih ljubimaca ili duvanskog dima biti uspešno neutralisani.

Devojka sedi na podu pored prečišćivača vazduha i mazi veliku sivu mačku

Odaberi odličan aparat za tretiranje vazduha koji će atmosferu u tvom domu učiniti baš onakvom kakvom želiš

Kada jasno odrediš karakteristike uređaja koje su ti potrebne da se uspešno izboriš sa izazovima kada su vazduh i atmosfera u tvom domu u pitanju, odabirom odgovarajućeg modela obezbedićeš veći komfor i zdravije okruženje za sebe i svoju porodicu.

Međutim, kako se često istovremeno susrećemo i sa zagađenim i suvim vazduhom, posebno tokom sezone grejanja, nije uvek baš lako odabrati između jedne ili druge opcije. Dobra vest je da i ne moraš.

Ovlaživač i prečišćivač vazduha u jednom uređaju – Savršeno rešenje za tvoj dom

Kako smo predstavili glavne karakteristike ovih uređaja, ukoliko rešiš da iskoristiš sve prednosti aparata za tretiranje vazduha, važno je da znaš da bez problema možeš koristiti oba u istom prostoru, ukoliko proceniš da su ti potrebni.

Ako želiš da smanjiš zagađenje i podigneš vlažnost vazduha na optimalan nivo, sjajna vest je da to možeš postići i samo jednim aparatom. Odlični 2 u 1 ovlaživači i prečišćivači vazduha olakšaće ti rukovanje i uštedeti prostor, a ujedno omogućiti da uživaš u svim benefitima ovih tehnologija.

Ukoliko se odlučiš za neki od ovih praktičnih aparata, uz uštedu prostora obezbedićeš sigurno i prijatno okruženje pomoću uređaja koji će smanjiti prisustvo alergena, zagađivača i opasnih mikroogranizama koji mogu ozbiljno narušiti tvoje zdravlje i kvalitet života.

Odaberi uređaj koji ispunjava tvoje kriterijume i uživaj u prečišćenom vazduhu uz odgovarajući nivo vlage za maksimalan komfor, kako tvoj tako i svih članova tvoje porodice.



Ostavite komentar