Novogodišnji recept za francuski kolač sa jabukama

  0

Novogodišnja trpeza je nezamisliva bez kolača! Ako još uvek niste odlučili čime ćete zasladiti svoje slavlje za najluđu noć, Lepi Brka iz emisije “Gastronomad” vam predlaže da napravite….

Francuski kolač sa jabukama – za 6 osoba

200 g brašna
1 kesica praška za pecivo
prstohvat soli
500 g očišćenih jabuka
sok od jednog limuna
3 jaja
200 g šećera
1 kašičica arome ruma
2 kašičice arome vanile
1 kašičica cimeta
200 g maslaca

Prilog
sladoled
prah šećer

Način pripreme:

1. U posudi za mešanje odgovarajuće veličine sipati brašno, so i prašak za pecivo i sve dobro promešati.

2. Maslac istopiti u manjoj šerpi i ostaviti sa strane.

3. Jabuke oljuštiti i iseći seckalicom na malo deblje listiće, preliti sokom od limuna, posuti cimetom, promešati i ostaviti sa strane.

4. U većoj posudi za mešanje umutiti jaja mikserom. Dodati šećer i mešati dok se ne sjedine, a pri kraju mešanja dodati arome vanile i ruma. Uz mešanje dodati pola količine brašna i pola istopljenog maslaca, a zatim ostatak brašna i maslaca.

5. Dobijenom masom preliti jabuke i sve dobro promešati.

6. Sve presuti u pleh sa kopčom čije je dno dobro premazano maslacem a zidovi obloženi papirom za pečenje.

7. Peći u rerni zagrejanoj na 180 °C oko 50 minuta, odonosno dok površina kolača ne porumeni.

8. Izvaditi iz rerne i ostaviti da se hladi 10 minuta, a zatim skinuti prsten. Ostaviti kolač da se ohladi do kraja na sobnoj temperaturi.

9. Prebaciti ga na tanjir, posuti prah šećerom i servirati sa sladoledom.

Prijatno!



Ostavite komentar