Poslastice, grickalice i jela iz mikrotalasne koja ćete obožavati

  0

Savremeni način života primorao nas je da promenimo naše navike. Sve više žurimo, mnogo radimo. Dolazimo kasno s posla, bez energije smo i nemamo volju da se posvetimo spremanju ručka ili večere. Ipak, i pored svega toga, želeli bismo da nešto ukusno pojedemo, a da se pritom ne zadržavamo dugo u kuhinji.

Mikrotalasna rerna štedi naše vreme. Osim što u njoj možemo da podgrejemo bilo koje jelo, a da nam ne zagori, ili brzo odmrznemo već pripremljen obrok, možemo napraviti i vrlo ukusan ručak ili večeru. Jela u mikrotalasnoj mogu se pripremiti mnogo brže u odnosu na vreme utrošeno pri kuvanju na klasičnom šporetu, a ručak će biti tako ukusan da će se oduševiti cela porodica.

Poslastice iz mikrotalasne su kec u rukavu kada u kući ponestane slatkiša

Ako želite da iznenadite svoje najmilije i pružite im potpuno uživanje u porodičnom ručku ili večeri, ova rerna će vam biti od velike koristi. U njoj za vrlo kratko vreme možete pripremiti i razne poslastice.

Ni gosti vas ne mogu uhvatiti nespremne jer neke od ukusnih poslastica iz mikrotalasne mogu biti gotove i za pet minuta ukoliko imate pripremljene sve sastojke. One će biti vaš kec u rukavu. Mi vam predstavljamo neke od interesantnih recepata za spremanje takvih slatkiša.

Kolač u šolji koji se peče samo 2 minuta

Ne morate da budete vrstan kuvar da biste napravili poslasticu u kojoj ćete uživati i vi i vaši gosti. Ono što je najlepše u ovoj vašoj kulinarskoj avanturi jeste da će sve to trajati veoma kratko. Koliko kolača želite, toliko šolja i materijala pripremite.

Čokoladni kolač iz mikrotalasne – Potrebno: 2 kašike šećera ili zamena za njega, 2 kašike brašna (najbolje tip 500), prstohvat soli, 2 kašičice kakaoa, 1/4 kašičice espresso kafe (prah), 1/8 kašičice sode bikarbone, pola kašičice belog vinskog sirćeta, 1 kašika ulja (može suncokretovo, kokosovo ili biljno), 1 kašika vode, osmina kašičice ekstrakta vanile i 1-2 kašike čokoladnih komadića.

Priprema: Šolju pogodnu za pripremu u mikrotalasnoj podmažite uljem. Prvo treba ubaciti suve sastojke i dobro ih promešati da se sjedine. Zatim dodati sve ostale sastojke i mešati dok masa ne postane glatka. Komadiće čokolade dobro izmešajte kako bi se ravnomerno rasporedili. Šolju stavite u mikrotalasnu na dva minuta. Nakon toga je izvadite i ostavite da odstoji tridesetak sekundi. Ako želite da vaš kolač u šolji bude sočniji, kada ubacujete čokoladne komadiće, stavite i dodatne dve kašike vode.

Na stolu se nalazi jedna bela šolja sa čokoladnim kolačom i još dve šolje poređane na dasci za sečenje. Pored se nalazi tanjirić sa svežim jagodama
Foto: Shutterstock

Omiljeni puding, ukus kome nećete odoleti

Ova poslastica je zanimljiva jer je pravite od pirinča i veoma ukusnih „dodataka”. Za njegovu pripremu vam treba najviše pola sata, tako da ćete sigurno imati vremena da se uz omiljeni puding opustite pred TV-om ili čitajući knjigu.

Puding od pirinča – Potrebno: 125 g pirinča, 2 jabuke, 250 ml vode, 2 ravne kašike šećera, kesica vanilinog šećera, 60 g suvog grožđa, 20 ml rakije jabukovače (može, ali ne mora), 20 g maslaca, sok od pola limuna, 100 ml slatke pavlake, 0,5 l mleka, cimet i kesica želatina.

Priprema: Prvo treba skuvati pirinač. Stavite ga u posudu, dodajte prstohvat soli i sipajte vodu. Poklopite i kuvajte ga na maksimalnoj jačini mikrotalasne. Posle tri minuta smanjite jačinu na pola i kuvajte još 15 minuta. Čim istekne vreme, izvadite pirinač iz rerne i prelijte ga sa malo mleka. Sada maslac stavite u rernu na dva minuta i zagrejte je na maksimalno. U posudu dodajte očišćene i iseckane jabuke i suvo grožđe, a preko toga možete dodati i rakiju. Potom pospite šećerom, vanilinim šećerom, sokom od limuna i pavlakom. U sve to dodajte kuvani pirinač. Ako je potrebno, prelijte mlekom da ogrezne. Posudu poklopite i stavite u rernu na 70 odsto njene jačine. Kuvajte 12 minuta. U međuvremenu pripremite želatin prema uputstvu, dodajte ga gotovoj smesi i kuvajte na najjače još dva minuta.

Mafini iz mikrotalasne po vašem ukusu

Za ovaj kolač vam ne treba kalup, možete ga spremiti u šolji. I ovde važi pravilo, koliko gostiju, toliko šolja i materijala. Mafini iz mikrotalasne biće gotovi za svega desetak minuta, a verujte, biće ukusni „prste da poližete”.

Brzi mafini – Potrebno za jedan mafin: 4 ravne kašike šečera, 4 kašike brašna, 2 kašike kakaoa, pola kašičice praška za pecivo, 3 kašike ulja, 3 kašike mleka,1 jaje, a za preliv krem od vanile.

Priprema: U veću šolju stavite brašno, prašak za pecivo, šećer i kakao. Dobro izmešajte, da se sve sjedini. Potom dodajte jaje i ponovo promešajte. Kada se sve to dobro sjedini, dodajte mleko i ulje. Mešajte dok svaku grudvicu ne razbijete. Šolju stavite u mikrotalasnu, uključite je na 850 W i pecite 4 minuta. Ovu smesu možete peći i na 1000 W i tada će vam mafin biti gotov za 3 minuta. Ispečen mafin izvadite, ostavite da se ohladi nekoliko minuta, pa ga prelijte gotovim kremom od vanile. U zavisnosti od vašeg ukusa, umesto ovog krema možete koristiti i druge nadeve ili dodatke.

Devojka rukom dodaje u otvorenu mikrotalasnu tanjir sa mafinom
Foto: Shutterstock

Brza jela u mikrotalasnoj bez previše muke

Pored pripremanja poslastica, mikrotalasna rerna je vrlo pogodna i za spremanje doručka, ali i specijaliteta za ručak i večeru. Jela iz mikrotalasne su ukusna kao najtraženija jela šefa kuhinje iz nekog poznatog restorana, a za njihovo pripremanje nije potrebno mnogo vremena.

Jaja – predlog za doručak. Da li će to biti kajgana, omlet ili jaja na oko, zavisi od toga šta volite. U ovoj rerni ih možete spremiti na sva tri načina. Od vašeg apetita zavisi i količina jaja. Za pripremu vam je potrebna plića posuda pogodna za mikrotalasnu. U nju ćete „razbiti” jaja i ostaviti tako ako ih želite pripremljene na oko. Za kajganu ćete uraditi isto, samo što ćete ih i malo umutiti i promešati. Ako niste sigurni da li su se jaja dovoljno ispekla, slobodno izvadite posudu i ponovo ih promešajte. Za omlet možete dodati papriku, šunku, sir.

Domaći pileći džepići – predlog za ručak. Potrebno: 2 pileća bela mesa, 30 g parmezana, 200 g edamera, 2 paradajza, 1 crvena paprika, 100 g neke ljute kobasice ili kulena, so i biber po želji. Za prilog: 1 šolja pirinča, kašičica soli, 2,5 šolje vode, 1/4 kašičice bibera i isto toliko karija.

Priprema: Piletinu rasecite na polutke, pa svako parče zasecite nožem, ali ne do kraja, da bi meso ostalo u komadu. Posolite ga i malo pobiberite. Papriku isecite na trake, a paradajz i kobasicu na kolutove. Ako vam je to krupno, možete da ih isečete na četvrtine. Sir izrendajte. Kobasicu, paradajz, papriku i deo sira (deo ostavite za kraj) stavite u svaki „džepić” piletine i parčiće mesa poređajte u pekač. Stavite u mikrotalasnu i uključite prvo na najjače, a posle nekoliko minuta smanjite. Jelo će u rerni biti ispečeno za petnaestak minuta. Na kraju ga pospite ostatkom sira i zapecite. Prilog: pirinač koji takođe možete spremiti u mikrotalasnoj. U keramičku ili neku drugu činiju pogodnu za ovu vrstu rerne, stavite pirinač, prelijte ga vrelom vodom i dodajte začine. Promešajte i uključite rernu na 15 minuta na 800 W. Servirajte uz pileće džepiće.

● Sote Stroganof – još jedan predlog za ručak. Potrebno: 1 kg bifteka isečenog na trake, 2 kašike kukuruznog brašna, jedna kašika susamovog ulja (nije neophodno, može i suncokretovo), 1/4 kašike soli, 1/2 čaše vode, 4 šolje cvetića karfiola, 1/2 čaše mešavine povrća (šargarepa, grašak, celer, luk, pečurke), 1/4 šolje soja sosa, 1 kašičica mlevenog karanfilića i ako želite, 1 kašika prženog semena susama.

Priprema: Prvo ispecite meso isečeno na tanke trake. Kada dobije lepu boju, posle 4-5 minuta, izvadite ga i u istu posudu u kojoj ste pripremali meso stavite povrće i zalijte vodom. Nakon pet minuta dodajte i cvetiće karfiola. Kuvajte još 5 minuta. Pripremite mešavinu začina, kukuruznog brašna i soja sosa. Vratite meso u posudu sa povrćem i sve prelijte pripremljenom smesom začina. Posle dva-tri minuta izvadite i dodajte još pečeni susam. Servirajte uz pirinač.

● Pečena marinirana skuša – predlog za večeru. Potrebno je 3 skuše, 1 limun, 30 ml maslinovog ulja, 1/2 kašičice bibera, lovorov list, 2-3 čena belog luka i malo belog luka u prahu, himalajska so i biber po ukusu.

Priprema: Skušu očistiti, odstraniti glave i repove, prepoloviti uzduž i preliti je marinadom koju ste napravili od navedenih sastojaka. Riba treba da odstoji u marinadi najmanje 1-2 sata, a vi je možete pripremiti prethodno veče i, tako u marinadi, držati u zatvorenoj posudi u frižideru do pripreme. Pred pečenje izvadite skušu iz marinade i stavite je na roštilj u mikrotalasnu pećnicu. Služite je toplu.

Pizza – retko ko može da odoli ovom italijanskom specijalitetu

Ima li šta jednostvnije za pripremu od pice iz mikrotalasne? Zamrznuto testo za picu otpakujte i stavite ga u rernu na nekoliko minuta. Nakon toga izvadite testo, premažite ga kečapom i preko stavite sastojke koje želite – šunku, pečurke, masline, može i jaje. Vratite na još nekoliko minuta u rernu.

Mlada vesela devojka uzima iz mikrotalasne tanjir sa ispečenom ukusnom picom
Foto: Shutterstock

Pred kraj dodajte narendani sir i još pola minuta ostavite u rerni. Pečenje pice u mikrotalasnoj je završeno.

Pečeni krompir ili pomfrit

Krompir je još jedna od namirnica koja se brzo i lako može spremiti u mikrotalasnoj rerni. Preporuka je da izaberete krompire slične veličine.

Dobro ih operite i osušite papirnatim ubrusom. Obavezno svaki probušite viljuškom da ne bi pucali. Poređajte ih u pekač, ali tako da ne budu jedan preko drugog, kako bi zraci mogli do svakog da dospeju. Uključite rernu na maksimum i pecite 11 minuta. Ako je mikrotalasna jača od 700 – 800 W, onda će vam biti potrebno i manje vremena. Da li je krompir pečen možete proveriti viljuškom. Ako nije, dopecite ga koliko još treba.

Pored ovakvog načina spremanja krompira, za kratko vreme možete da ispečete i pomfrit u mikrotalasnoj. Isecite krompir, posolite, dodajte začine ako želite, i prelijte sa dve do tri kašike ulja. Izmešajte i stavite u pekač. Rernu uključite na maksimum i pecite nekoliko minuta. Izvadite pomfrit, okrenite ga i pecite još nekoliko minuta.

Na isti način možete spremiti i zamrznuti pomfrit, samo što u toj situaciji prvo treba kratko odmrznuti pomfrit u rerni, a onda začiniti i peći. Ako ne želite da koristite ulje, ne morate ga staviti. Ukusno je i bez njega.

Makarone sa sirom kao iz restorana

Nemate mnogo vremena, a hteli biste nešto na brzinu da pojedete? Naš predlog su makarone sa sirom pripremljene u mikrotalasnoj.

Potrebno je: 1/2 šolje makarona, malo soli (1/5 kašičice), 1/2 šolje vode, 1/2 šolje kačkavalja i 1/4 šolje mleka.

Priprema: U dublju posudu, koja može da se zagreva u mikrotalasnoj, stavite makarone, posolite ih i prelijte vodom. Uključite rernu na maksimum i kuvajte dva minuta. Izvadite, promešajte i ponovite postupak dok se makarone ne skuvaju. Posle svaka 2 minuta, promešajte. U zavisnosti od mikrotalasne, potrebno je 4-8 minuta da testenina bude skuvana. Kada je pasta gotova, dodajte mleko i kačkavalj. Vratite u rernu i zagrevajte po 30 sekundi dok se kačkavalj ne istopi. Pre svakog produžavanja kuvanja, promešajte testeninu. Ako volite sočnije makarone, dodajte još mleka i sira.

Možete spremiti i zdrav hrono hleb

U mikrotalasnoj rerni možete ispeći i hrono hleb. To vam neće oduzeti mnogo vremena. Potrebno je: 1 jaje, 3 kašike kisele vode, 80 g ražanog brašna (može i speltino), 1 kašika maslinovog ulja i 1 kašičica praška za pecivo.

Priprema: Umutite jaje, dodajte ulje, kiselu vodu i so. Sve dobro izmešajte i polako u tu masu dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo. Veću šolju podmažite maslacem i sipajte testo. Vodite računa da šolja ne bude mala jer će testo narasti. Možete da upotrebite i manju posudu. Stavite u rernu i uključite. Za 5 minuta vaš hrono hleb iz mikrotalasne biće gotov.

Ispred mikrotalasne nalazi se nekoliko drvenih daski sa sečenje sa isečenim ražanim hlebom i dve bele porculanske saksije sa začinskim biljem
Foto: Shutterstock

Uživajte u gledanju filmova i serija uz slane grickalice

Vreme je za odmor i rado biste pogledali dobar film na TV-u? Imate još samo jedan korak do potpunog uživanja. Spremite na brzinu grickalice uz koje ćete imati utisak da ste u bioskopu, ali će vam biti mnogo lepše, udobnije i opuštenije.

Kokice iz mikrotalasne začinjene baš onako kako volite

Svi vole kokice. One se nekako podrazumevaju uz gledanje omiljenog filma. Pritom, ne morate da se brinete da ćete dobiti neki kilogram viška zbog njih. One spadaju u grickalice koje možete priuštiti čak i ako ste na dijeti, naravno, pod uslovom da ne dodajete previše soli i maslaca. Spremanje na običnom šporetu kada ste uništili ko zna koliko šerpi je za vas prošlost. Kokice iz mikrotalasne su sadašnjost. Brzo, jednostavno, a preukusno.

Iza otvorenih vrata mikrotalasne crne boje nalazi se vatrostalna posuda sa pripremljenim kokicama
Foto: Shutterstock

 

Potrebno: 70 g kukuruza kokičara, 2 supene kašike vode, ulja ili maslaca (po želji) i to je sve.

Priprema: U vatrostalnu posudu sa poklopcem (koja je pogodna za mikrotalasnu pećnicu) sipajte kokičar. Posolite, dodajte vodu, ulje ili maslac i ravno rasporedite po dnu činije. Poklopite i uključite rernu na 800 W na tri minuta. Zatim pažljivo, da se ne opečete, izvadite posudu, sklonite poklopac (obazrivo zbog vrele pare) i promešajte. Poklopite i vratite u mikrotalasnu na još 3 minuta. I… gotovo!

Kako napraviti čips u mikrotalasnoj?

Ako ima nekoga u vašoj porodici kome kokice nisu omiljene grickalice, imamo drugi predlog – čips. Njega svi vole, i mališani i odrasli. Stariji ga, doduše, izbegavaju jer se sprema u dubokom ulju, ali zato će ovaj i oni obožavati jer je spremljen bez masnoće.

Potrebno: 2 manja ili 1 veliki krompir, malo soli, isto toliko bibera i sušene majčine dušice ili origana (možete da dodate i više drugih začina, i veću količinu, u zavisnosti od ukusa).

Priprema: Krompir oljuštite, operite i iseckajte na tanke listiće. Možete da upotrebite i rende. Listiće krompira stavite u činiju i potopite hladnom vodom i ostavite da odstoji kako bi se otklonio višak skroba. To će omogućiti da čips bude hrskav. Nakon toga isperite krompir, ocedite ga i prosušite krpom. Na plitak tanjir ili poslužavnik, koji smete da koristite u mikrotalasnoj, rasporedite listiće krompira, poprskajte sa malo ulja i začinite. Napomena: Listići krompira ne smeju da budu naslagani jedan preko drugog. Stavite u rernu i pecite na visokoj temperaturi 5 minuta. Nakon toga, pustite ga da „odmori” minut, pa ga pecite još 4 minuta. Ako je čips dobio zlatnožutu boju i hrskav je, izvadite ga. Listiće koji još nisu rumeni, dopecite još minut. Postupak ponovite sa preostalim krompirom.

Uz mikrotalasnu rernu postanite pravi profesionalac u kuhinji

Spremanje hrane u ovakvoj rerni je stvarno jednostavno i brzo, u šta ste se, nadamo se, sada uverili. Zato, ako je dosad niste imali, preporuka je da je nabavite što pre. U slučaju da ne znate koji model da kupite, i tu vam možemo pomoći.

Veliki izbor sjajnih mikrotalasnih rerni možete pronaći u Tehnomaniji, a uz naše savete možete izabrati onu pravu. Pre kupovine razmislite da li želite ugradnu ili samostalnu, obratite pažnju na dimenzije, snagu, zapreminu i sve njene funkcionalnosti.

Kada odaberete onu pravu mikrotalasnu, uverićete se, vrlo brzo ćete postati pravi profesionalac u kuhinji.



Ostavite komentar