5 top trendova u domaćinstvu za 2021. koji diktiraju izbor uređaja

  0

Trendovi uređenja prostora i domaćinstva menjaju se iz godine u godinu, a nova dizajnerska rešenja diktiraju i nove navike.

Tako se pojavila i potreba za uređajima koji će nam omogućiti komforan život i zadovoljiti naše potrebe u obavljanju svakodnevnih obaveza… Cilj svega toga je da vreme kod kuće provedemo u prijatnom ambijentu, uz moderne i sigurne uređaje, koji će nam maksimalno olakšati svakodnevno funkcionisanje.

U skladu sa tim izdvojili su se i brojni trendovi u domaćinstvu za 2021. godinu, a mi vam ukazujemo na pet najznačajnijih.

Za moderan i komforan dom zadužena je smart home oprema

Nekada smo samo u filmovima mogli da vidimo kako akteri uključuju svetlo u kući pomoću glasa ili regulišu jačinu osvetljenja pljeskanjem dlanovima. Sada je to postala stvarnost, ali mnogo sofisticiranija.

Prekidači koji služe samo da se uključi ili isključi sijalica polako postaju prevaziđeni. Uspešno ih zamenjuju pametni prekidači. Pomoću njih i pametnih sijalica možemo menjati atmosferu u stanu, ali i upravljati njima na daljinu. Za to nam je potreban mobilni telefon, odgovarajuća aplikacija i naravno, da imate internet konekciju. Tako, dok ste van svog doma, možete da obezbedite željeni ambijent u stanu ili da kontrolišete uključivanje i isključivanje svetla u vašem dvorištu ili kući.

Devojka sa zlatnim prstenom na ruci stoji ispred pametne sijalice i podešava njenu jačinu svetlosti koristeći aplikaciju na mobilnom telefonu
Foto: Shutterstock

Wi-Fi pametne utičnice su takođe deo opreme koja postaje obavezna kada je reč o savremenom načinu stanovanja. Koliko puta ste se vratili sa pola puta jer niste bili sigurni da ste isključili peglu ili neki drugi od uređaja? Da li vam se dogodilo da se sa zimskog odmora vratite u hladan stan jer nikoga niste mogli da zamolite da vam uključi grejanje? Uz pametne utičnice možete zaboraviti na takve situacije. Putem vašeg mobilnog telefona regulisaćete sve to bez problema, a vaš dom će vas uvek sačekati ugrejan ili rashlađen, baš onako kako vi želite.

Sofisticirana smart home oprema omogućava vam da njome rukujete na daljinu. Sve što vam je potrebno jeste mobilni telefon i aplikacija Smart Life. Ona je besplatna i dostupna za sve Android i iOS mobilne telefone. Pomoću nje možete:

  • kontrolisati uključivanje/isključivanje različitih uređaja
  • podesiti dnevni ili nedeljni program rada određenih aparata u domaćinstvu (na primer, podesiti da se u određeno vreme uključuju sijalice u pojedinim prostorijama u stanu)
  • odrediti željenu temperaturu koju želite da vaši uređaji održavaju u vašem domu (klimu ili grejanje tempirati na željenu temperaturu)
  • jednim klikom uključiti ili isključiti sve pametne utičnice

Preko ove aplikacije upravljaćete vrlo lako smart home opremom. Ako tome dodate različite sigurnosne uređaje, kao što su video nadzor i senzor pokreta, možete se opustiti bilo da ste na odmoru, na poslu, ili u drugoj prostoriji vašeg doma. Zahvaljujući njima ćete na svom mobilnom telefonu istog trenutka dobiti svaki detektovan pokret u stanu, pa nemate razloga za brigu i ako ste vi, na primer, u kuhinji, a dete vam u drugoj sobi spava.

Zbog takve namene i takvih mogućnosti smart home oprema je jedan od trendova koji su nezaobilazni u 2021. godini.

Minimalistički enterijer uticao je i na proizvođače raznih uređaja da se prilagode ovom trendu

Manje komforni prostori za stanovanje uslovili su i promenu u dizajniranju enterijera, ali i našem odabiru uređaja za domaćinstvo. Kompaktan, sveden dizajn preuzeo je primat nad klasičnim. Minimalizam u enterijeru odražava se i na proizvođače kućnih aparata, koji počinju da prave kompaktne uređaje većih kapaciteta – sa istim funkcijama, ali manjih dimenzija.

Iako je ovo značajno kod svih aparata za domaćinstvo, posebno se odnosi na velike uređaje koji mogu da zauzimaju dosta mesta, a koji sada postaju multifunkcionalni. Takvi su, na primer, frižideri sa sve naprednijom tehnologijom, pa tako imamo kombinovane frižidere koji će se lako uklopiti u vašu kuhinju. Iako i danas možete kupiti posebno frižider, posebno zamrzivač (u zavisnosti od vaših potreba), svi oni koji nemaju dovoljno prostora će se radije odlučiti za kombinovanu varijantu ovog uređaja. Oni ne samo da zahtevaju manje mesta, već i omogućavaju da na jednom mestu imate sve što vam je potrebno.

Mašine za pranje i sušenje veša su, takođe, „spakovane” u 2u1 uređaje. Ove veš mašine odličnih funkcija i modernog izgleda uštedeće dragoceni prostor, pa će i ona kupatila koja su manje kvadrature vizuelno izgledati dosta veće. Takav efekat daju i slim mašine za veš i iste takve za sušenje veša. To su mašine uže od standardnih, ali istih kapaciteta i karakteristika kao i klasične. Zbog uštede prostora ovi 2u1 i slim uređaji postaju sve popularniji.

U malom kupatilu sa ugaonom tuš kabinom nalazi se stočić sa lavaboom ispod kog je smeštena slim mašina za pranje veša
Foto: Shutterstock

Multifunkcionalni uređaji su uvek u trendu

Kao što su, već spomenuti, kombinovani frižideri i mašine za pranje i sušenje veša u današnje vreme čest izbor potrošača, tako se i za multifunkcionalne uređaje za domaćinstvo opredeljuje sve više ljudi.

Umesto da na radnoj površini u kuhinji stoje blender, secko, mikser, štapni mikser i svi oni tako umanje prostor za pripremu obroka, danas se možete opredeliti za korišćenje samo jednog uređaja koji objedinjuju sve, ili bar većinu, nabrojanih funkcija. Ovu mogućnost pružaju veoma korisni multipraktici, čija je glavna karakteristika lako korišćenje i mnogo različitih funkcionalnosti. Mogu se koristiti za seckanje malih i velikih količina povrća, ceđenje soka, mlevenje mesa, pasiranje, mućenje šlaga… Pravi „multi” uređaji za savremena domaćinstva.

Još jedna preporuka za multifunkcionalni uređaj koji štedi prostor jeste mini šporet koji je idealan za manje kuhinje. Za razliku od ploča za kuvanje sa dve ringle, on ima i ringle i rernu, a dimenzije su mu takve da ga možete postaviti na radnu površinu. Funkcionalnost i praktičnost na jednom mestu.

Mlada žena talasaste braon kose u crvenoj majici sa dugim rukavima i sivoj kecelji stoji ispred radnog stola u kuhinji i otvara vrata na mini šporetu. Ispred nje se nalazi i indukcioni reso sa malom inox šerpicom
Foto: Shutterstock

Energetski efikasni uređaji štede struju

Svest o ekologiji i potrebi za smanjenjem potrošnje električne energije, njenom racionalnom korišćenju, još jedan je od trendova koji se zadržao u ovoj godini. Energetski efikasne zgrade, energetski pasoši, zelenilo na krovovima… standardi su koji se sve više traže.

Tako je i pri kupovini uređaja za domaćinstvo – sve više nas zanima energetska efikasnost uređaja i svi oni aparati za domaćinstvo koji troše manje struje. Takvi uređaji mogu imati oznaku od A pa sve do A+++, što ukazuje na tehnologiju koja obezbeđuje izuzetnu energetsku efikasnost i racionalnu potrošnju energije. Sve to za rezultat ima manje račune za struju i uštedu. Ovo je posebno značajno kod velikih kućnih aparata kao što su frižideri, zamrzivači, veš mašine, ali nije za zanemariti i kod manjih.

Odabirom kućnih uređaja sa velikom energetskom efikasnošću pokazaćete da ne vodite računa samo o potrošnji struje, nego brinete i o svojoj životnoj sredini i budućim generacijama.

Sve veću svetsku pažnju privlači zagađenost vazduha i sam kvalitet vazduha u našim domovima

Usko povezano sa svešću o ekologiji je i borba za čistiji vazduh – trend koji će trajati i posle 2021. godine. Ova bitka na svetskom nivou je dug i težak proces, ali zato svako za sebe može da učini nešto dobro.

Možemo da poboljšamo kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru. Pomoću inovativnih prečišćivača vazduha, u zavisnosti od modela, možemo neutralisati bakterije, ukloniti različite zagađujuće čestice, neutralisati neprijatne mirise… Od svake prostorije tako ćemo napraviti zdravu sredinu u kojoj ćemo provoditi vreme sa porodicom. Toliko možemo da uradimo za naše najbliže.

Otac i ćerka sede na tepihu ispred kauča bele boje i čitaju knjigu. Pored njih je prečišćivač vazduha koji donosi svežinu i čist vazduh u prostor u kome borave
Foto: Shutterstock

Praktičnost i jednostavnost ovih uređaja donose osećaj efikasnosti pri korišćenju, a njihov izgled uneće ekonomičnost u vaš dom

Možda se na početku činilo da su ovi trendovi u domaćinstvu za 2021. godinu teško ostvarivi, ali verujemo da smo vas razuverili. Svi trendovi se mogu ispratiti uz malo truda. Mi smo vam ukazali na šta biste sve trebalo da obratite pažnju.

Izaberite neke od aparata za domaćinstvo visoke efikasnosti, koji će vam omogućiti smanjenu potrošnju električne energije, one koji će zauzimati manje mesta u vašem domu i smart home uređaje koji će vam obezbediti lako upravljanje i podešavanje ma gde da se nalazite… U Tehnomaniji ćete pronaći sjajan izbor modernih uređaja uz koje će vaši problemi biti rešeni. Izabraćete praktične, korisne, ekonomične uređaje i dobićete udoban i zdrav prostor za život.



Ostavite komentar