Energetski efikasnim uređajima do smanjene potrošnje električne energije

  0

Da li možete da zamislite i jedan dan bez električne energije? Bez obzira da li ste na poslu, kod kuće, u školi, na fakultetu, upotreba struje je svakodnevna. Koristi se za grejanje, hlađenje, kuvanje, osvetljenje, prevoz i mnogo toga još.

Ipak, način na koji se ta energija koristi bitno utiče na našu okolinu i život. Zato važnost ove teme nije samo u tome da li isključujemo aparate onda kada ih ne koristimo, već i da li oni spadaju u kategoriju štedljivih, tj. energetski efikasnih uređaja.

Svetski dan energetske efikasnosti

Još od 1998. svaki 5. mart se obeležava kao Svetski dan energetske efikasnosti.

5. mart - Svetski dan energetske efikasnosti

Najvažniji cilj obeležavanja ovog datuma svake godine je podizanje svesti o neophodnom smanjenju potrošnje električne energije i njenom racionalnom korišćenju.

Kao podsetnik na ovaj važan dan i Tehnomanija predstavlja važnost korišćenja energetski efikasnih uređaja koji štede novac i energiju.

Koji su to energetski efikasni uređaji?

Energetski efikasni uređaji traju duže i troše manje struje.

Uzmimo, na primer, klasične sijalice. One proizvode svetlost, ali takođe u tom procesu troše i električnu energiju za stvaranje toplote, što je zapravo izgubljena energija. Nove štedljive sijalice stvaraju istu količinu svetlosti bez izgubljene energije. Istina je da takve sijalice više koštaju, ali one ne samo da imaju duži vek trajanja, već i troše manje struje, što značajno smanjuje račun.

Štedljiva sijalica pored nalepnice energetske efikasnosti

Isti princip važi za sve vrste energetski efikasnijih uređaja. Frižider koji štedi energiju trošiće manje struje od starog modela, ali će i dalje držati hranu hladnom. Mašina za pranje veša koja ima klasu energetske efikasnosti A+++ će takođe oprati veš kao i neka druga mašina niže energetske klase, ali će pritom potrošiti manje električne energije.

Energetske klase

Evropska unija je usvojila jedinstveni sistem oznaka energetske efikasnosti kućnih aparata. Definisana je skala od sedam osnovnih energetskih klasa, a to su:

  • A
  • B
  • C
  • D
  • E
  • F
  • G

Prema ovoj skali najefikasnija je klasa A, dok je najmanje efikasna klasa G.

Pored toga, u okviru najefikasnije klase A mogu se koristiti i tri dopunske klase. To su: A+, A++ i A+++. One još preciznije određuju veću efikasnost uređaja.

Evropska Unija je 2021. godine uvela izmene u klasifikaciji i označavanju energetske efikasnosti za određene kategorije uređaja. Koje su to kategorije i šta znače nove oznake možete pročitati u našem tekstu o novim energetskim nalepnicama.

Zašto je važno koristiti energetski efikasne uređaje?

Brojna istraživanja su pokazala da su kućni uređaji najveći potrošači električne energije u jednom domaćinstvu. Ovde se posebno misli na veće potrošače, kao što su: zamrzivači, frižideri, električni šporeti, mašine za pranje i sušenje veša, sudomašine, bojleri. Smatra se da oni godišnje potroše petinu ukupne električne energije koja je potrebna domaćinstvu.

Ali, ušteda koja se godišnje može ostvariti samo uz pomoć uređaja više energetske klase veoma je značajna. U prilog tome govori i činjenica da razlika u ceni između uređaja energetske klase A i energetske klase A+++ iznosi samo nekoliko hiljada dinara.

Kuhinja sa Samsung Dual Flex Cook rernom

Iako energetski efikasni uređaji mogu biti nešto skuplji od manje efikasnih, njihova kupovina se može isplatiti kroz nekoliko meseci i to uštedom električne energije. Takvi uređaji efikasnije rade, nemaju gubitke, troše manje struje, pa su i ukupni računi manji.

Razlika između uštede energije i energetske efikasnosti

Ušteda električne energije se često pogrešno interpretira, pa se shvata kao štednja koja neizbežno dovodi do smanjenja kvaliteta života.

Uređaji koji štede električnu energiju i skala energetske efikasnosti

Međutim, ušteda se odnosi na sve ono što možemo preduzeti kako ne bismo rasipali energiju, a što ne podrazumeva odricanje i ne narušava kvalitet našeg života. Pod tim se podrazumevaju jednostavne i uobičajene navike koje se mogu usvojiti kao načini ponašanja, kao što je isključivanje svetla nakon izlaska iz prostorije.

Sa druge strane, energetska efikasnost je pojam koji se odnosi na upotrebu uređaja i aparata za čiji rad je potrebno manje energije.

Kako možete biti energetski efikasniji?

Postoji mnogo načina, a neki od njih su:

  1. Zamenite obične štedljivim sijalicama
  2. Ukoliko ste u mogućnosti, potrebno je izolovati kuću/stan i zatvoriti sve eventualne otvore napravljene montiranjem spoljnih jedinica klima uređaja
  3. Ako kupujete nove uređaje, izaberite one sa oznakom Energy Star jer takvi uređaji pripadaju grupi sa najmanjom potrošnjom električne energije
  4. Potrudite se da ne rasipate struju bespotrebno

Ako se primenjuje sve gore navedeno, ne samo da će se smanjiti potrošnja električne energije, već će se ona racionalno koristiti.

Kuća sa skalom energetske efikasnosti okružena zelenilom kao simbol racionalne potrošnje energije u kući

Svakako ne treba ići ni u drugu krajnost. Nije energetski efikasno izbaciti sve stare uređaje i zameniti ih novim, štednim uređajima. Umesto toga, pričekajte da se istroše, a zatim ih zamenite.

Koje informacije krije energetska nalepnica na uređajima?

Zakonom o efikasnom korišćenju energije u Republici Srbiji 2013. godine odlučeno je da proizvodi koji troše struju moraju imati oznaku energetske efikasnosti. Najpre je to pravilo važilo samo za neke uređaje za domaćinstvo, a danas obuhvata većinu njih.

Na energetskoj nalepnici su istaknute brojne korisne informacije koje će vas upoznati sa parametrima energetske efikasnosti određenog uređaja. Sadržaj energetskih nalepnica se razlikuje od uređaja do uređaja (nije isti kod frižidera, mašina za veš, klima, televizora i drugih uređaja), ali neki od najvažnijih oznaka su:

  • Energetska klasa uređaja – Prikazana skalom od A+++ (ili od A) do G Ili od A do G po novijoj klasifikaciji EU od 01.03. 2021. za određene kategorije uređaja
  • Godišnja potrošnja energije – Izražena u kilovat-časovima struje godišnje (kWh/godišnje)
  • Nivo buke – Izražen u decibelima (dB)

Primer energetske nalepnice sa različitim parametrima

Ove karakteristike predstavljaju suštinu svega onoga što treba imati u vidu kada kupujete novi uređaj za svoj dom ili poslovni prostor.

Energy Star zvezdica samo za najkvalitetnije uređaje

Program Energy Star je jedan od najpoznatijih standarda koji promoviše energetski efikasne uređaje. Prvi put je stupio na snagu 1992. godine u Sjedinjenim Američkim Državama, a nakon toga su ga usvojile i druge zemlje.

Kompanija Samsung odavno je poznata po svom trudu u domenu održivosti i strateških rešenja u saradnji sa ovom organizacijom. Njihovo priznanje „Energy Star partner godine” osvojila je već šest puta.

Zaposleni u kompaniji Samsung čvrsto veruju da korisnici imaju pravo na energetski efikasne proizvode koji štede novac i energiju, bez uskraćivanja vrhunskih performansi i praktičnosti. Stoga su razvili brojne inovativne eko-tehnologije u cilju uštede električne energije i očuvanja ekosistema.

Koje su to energetski efikasne tehnologije kod uređaja?

Tehnomanija izdvaja samo neke od inovativnih tehnologija koje značajno doprinose racionalnoj potrošnji struje i smanjenim računima.

Jedna od njih je QuickDrive tehnologija kod Samsung mašina za pranje veša. QuickDrive smanjuje potrošnju energije za 20%, a vreme pranja veša za čak 50%, bez uticaja na kvalitet čišćenja. Eco Bubble sistem omogućava da deterdžent brzo prodire u tkaninu i lako uklanja prljavštinu, dok istovremeno štedi električnu energiju.

Samsung veš mašina u kupatilu

Što se tiče ugradnih kuhinjskih uređaja, posebno se ističe Dual Cook Flex tehnologija. Ona pruža potpunu fleksibilnost, budući da se gornja i donja zona rerne mogu koristiti nezavisno, sa različitim temperaturama i vremenom pečenja. Ono što ovaj sistem čini ekološkim jeste mogućnost korišćenja samo gornje zone, čime se vreme kuvanja smanjuje za 22%, a potrošnja energije za 20%.

Samsung frižideri i zamrzivači su prepoznati kao uređaji koji štede najviše struje zahvaljujući digitalnom inverterskom kompresoru.

Kuhinja sa ugradnim Samsung uređajima koji su energetski efikasni

Duži radni vek uređaja i ušteda struje sa energetski efikasnim uređajima

Iako je početno ulaganje u energetski efikasne uređaje možda skupo, ukupne koristi za domaćinstvo, preduzeće, industriju i uopšte za zemlju dugoročno su neuporedive.

Obično su cena i mogućnosti nekog uređaja glavni kriterijum prilikom kupovine, dok se o potrošnji električne energije često ne vodi dovoljno računa.

Ukoliko planirate da svoj dom opremate novim aparatima ili bar da obnovite neke od njih, obratite pažnju na energetsku nalepnicu. Pažljivo birajte nove uređaje i pametno ih koristite.



Ostavite komentar