Nove energetske nalepnice – Šta znače za vas i kako se razlikuju od prethodnih?

  0

*Izvor naslovne fotografije: Designed by Freepik

Energetska efikasnost je od velikog značaja, kako za planetu Zemlju i zaštitu i očuvanje njenih resursa, tako i za svako domaćinstvo i pojedinca. U cilju što boljeg označavanja uređaja, držanja koraka sa tehnološkim napretkom, kao i transparentnosti, Evropska Unija je od 01.03.2021. godine izmenila regulativu o klasifikaciji i označavanju energetskih klasa uređaja i uvela nove energetske nalepnice.

Kako upotrebom energetski efikasnih uređaja ne samo da ćete doprineti očuvanju životne sredine, već možete ostvariti i značajne uštede, prvenstveno na računu za struju, važno je da znate šta znače oznake na novim energetskim nalepnicama i kako da donesete odluku prilikom izbora uređaja.

U nastavku vam donosimo sva potrebna objašnjenja i smernice kako da odaberete uređaj koji će ispuniti vaše kriterijume i ostvariti vam najveću uštedu.

Šta su energetske nalepnice?

Energetske nalepnice predstavljaju važan izvor informacija za potrošače i omogućavaju vam da donesete dobro informisanu odluku pri kupovinu određenog aparata.

Bez energetskih nalepnica, moguće je da ne biste videli opravdanje viših cena određenih proizvoda u odnosu na slične, ali koji su u nižoj energetskoj klasi i troše više energije.

Informacije koje se nalaze na energetskim nalepnicama su tu da vas informišu o količini električne energije, vode koju konkretan uređaj potroši za rad tokom određenog vremena ili režima rada, nivo buke koju uređaj proizvodi, kao i o njegovoj zapremini ili kapacitetu, zavisno od vrste uređaja.

Zbog čega su promenjene regulativa i označavanje energetski efikasnih uređaja?

Uređaji poreklom iz Evropske Unije imaju standardizovano označavanje energetske efikasnosti kako bi se potrošačima predočile važne informacije o utrošku energije konkretnog uređaja i samim tim olakšao izbor.

Zbog konstantnog napretka u tehnologiji energetski efikasnih uređaja, prirodno se javila potreba za novom klasifikacijom, ali i novim kriterijumima određivanja energetske efikasnosti.

Među prvim uređajima na koje će se nove energetske oznake primenjivati su rashladni uređaji, mašine za pranje i sušenje veša, mašine za sudove, televizori i ekrani, ali i sijalice. Strateški plan je da se u narednom periodu proširi spisak uređaja i uvedu novi i strožiji standardi i na druge kategorije.

Nove energetske nalepnice uvode klasifikaciju koja ide od klase A do klase G.

Klasom A označavaju se uređaji koji troše najmanje energije i imaju najmanju emisiju gasova. Kako skala odmiče ka G, povećava se potrošnja. Tako uređaji označeni klasom G predstavljaju najmanje efikasne po navedenim kriterijumima i posledično, najneisplativije.

Ilustracija zelene kuće i skale energetske efikasnosti

Koje su razlike između novih i starih energetskih nalepnica?

U odnosu na energetske nalepnice koje su bile u opticaju pre usvajanja aktuelne regulative, nove energetske nalepnice razlikuju se po sledećim stavkama:

  • Označavanje energetskih klasa

Osnovna razlika je što se energetske klase označavaju drugačije. Po novom pravilniku, energetske klase se označavaju samo latiničnim slovima, od A do G, a ne od A do D i bez pluseva kao što je to bio slučaj u prethodnoj klasifikaciji.

Kao razlog za ovakvo označavanje ističe se lakše razumevanje razlika između klasa energetske efikasnosti. Prema ranijoj klasifikaciji, često je korisnicima bilo nejasno koja je tačno razlika između A++ i A+++ klase, na primer.

  • Kriterijumi za pripadanje određenoj klasi

Kriterijumi koji se koriste kako bi se odredilo kojoj klasi pripada određeni uređaj takođe su se promenili. Po novoj regulativi, uređaj mora da ispuni strožije kriterijume kako bi bio označan da pripada A energetskoj klasi, nego što je to ranije bio slučaj.

Zbog toga nije moguće jednostavno prevesti uređaje koji su označeni po prethodno važećoj klasifikaciji u nove oznake. Može se čak desiti i da je uređaj koji je pripadao A energetskoj klasi, po novim kreiterijumima bude C ili D, na primer.

Ovakav odnos ostavlja dosta prostora u A energetskoj klasi za buduće uređaje kako bi se proizvođači dodatno stimulisali da primene nove tehnologije i uvedu inovacije kojima će pospešiti energetsku efikasnost uređaja. Ovo će u isto vrene omogućiti proizvođaćima da budu svrstani u A klasu i samim tim budu konkuretniji na tržištu, a potrošačima će doneti odličan izbor uređaja koji ispunjavaju visoko postavljene kriterijume kada govorimo o uštedi energije.

  • Postojanje QR koda za maksimalnu transparentnost i dostupnost informacija

Nove energetske nalepnice na sebi imaju QR kod čijim skeniranjem bivate preusmereni na European Product Registry for Energy Labelling (EPREL) gde možete pročitati sve važne informacije o uređaju iz zvanične baze podataka o energetskim oznakama.

Prikaz skale energetske efikasnosti od A do G

Koje sve informacije možete pronaći na novim energetskim nalepnicama i šta to znači za vas?

Na pomenutim novim energetskim nalepnicama prvo ćete pronaći oznaku energetske klase kojoj uređaj pripada, od A do G. Ovo je važna stavka jer zavisno od vrste uređaja, razlika u potrošnji između A i G klase može biti i do 80%.

Što se boja tiče, one ostaju u istom opsegu, pa tako se zelena koristi za označavanje energetski najefikasnijih uređaja, dok će crvena i dalje simbolizovati manje efikasan utrošak energije.

Važne stavke su i potrošnja električne energije i vode iskazane na godišnjem nivou ili za određeni broj ciklusa pranja pri određenim programima, kao i trajanje samog programa kod mašina za veš i mašina za sudove.

Zatim, iskazan je i kapacitet uređaja u jedinici mere koja odgovara njegovoj nameni i konstrukciji. Takođe je istaknut i nivo buke, kao i klasa kojoj uređaj pripada po količini buke koju proizvodi.

Kako biste mogli adekvatno da procenite kojim kriterijumima za klasifikaciju podleže uređaj, važno je da prepoznate o kojoj se energetskoj nalepnici radi.

Kako da razlikujete stare i nove energetske nalepnice?

Nove energetske nalepnice prepoznaćete po QR kodu sa desne strane čijim skeniranjem dolazite do informacija koje se odnose na energetske oznake.

Takođe, razliku možete uočiti i u razredima energetske efikasnosti koji na starim nalepnicama idu od A+++ do D, a na novim od A do G.

Razlikuju se i simboli koji prikazuju zapreminu frižidera i zamrzivača, a kod mašina za veš na novim nalepnicama pronaćićete podatke o utrošku struje i vode na 100 određenih ciklusa umesto na godišnjem nivou.

Na slici ispod, sa leve strane možete videti izgled stare, dok je sa desne prikazan izgled nove energetske nalepnice.

Poređenje stare i nove energetske nalepnice

U zavisnosti o kojim uređajima se radi, energetska nalepnica će se razlikovati. Nije ista za mašine za veš, mašine za sudove, frižidere i slično jer svaki uređaj ima različite karakteristike koje su istaknute na nalepnici.

Ukoliko vas zanima, možete pogledati kako izgledaju nove energetske nalepnice za svaki od navedenih uređaja, kao i šta je tačno na njima navedeno.

Imajte na umu da ukoliko naiđete na uređaj koji na sebi ima istaknutu staru energetsku nalepnicu, to nije neispravno niti netačno. Klasifikacija i određivanje energetske klase tog uređaja rađena je u skladu sa propisima i kriterijumima koji su se primenjivali u trenutku njegove proizvodnje i stavljanja u promet.

Značaj energetske efikasnosti i informisane odluke pri kupovini uređaja

Ne baš sjajni podaci ukazuju da je Srbija četiri do pet puta veći potrošač energije u odnosu na stare države članice EU, kao i da su najveći potrošači električne energije u našoj zemlji upravo domaćinstva.

Uzevši u obzir navedeno, energetski efikasniji uređaji jedan su on najlakših i najlogičnijih koraka ka smanjenju našeg negativnog uticaja na životnu sredinu, ali i značajnim uštedama koje će se pozitivno odraziti na kućni budžet.

Odabirom energetski efikasnijih uređaja doprinećete uštedi električne energije, vode, smanjenju buke i zaštiti životne sredine, ali i smanjenju troškova koje će se najbolje iskazati na vašim računima.

Kontinuiranim odabirom uređaja koji su u višoj energetskoj klasi ostvarićete važan korak ka cilju kako da učinite svoje domaćinstvo energetski efikasnijim, a svi poslovi će biti obavljeni jednako dobro, ako ne i bolje.



Ostavite komentar