Detaljan vodič za izbor klima uređaja!

  18

Stiže leto, a sa letom temperature od 35°C, pa i 40°C. Prošle godine smo pred kraj avgusta već svi bili na ivici nerava – za ovu godinu se ne prognozira tako dramatična situacija, ali daleko od toga da neće biti posla za klime.

Klima uređaj ne mora samo da hladi – može i da greje, i to vrlo efikasno. Stoga je on kompletan proizvod, čijoj nabavci treba pristupiti pažljivo.

U produžetku možete saznati više o vrstama klima-uređaja, njihovim specifičnostima, a probaćemo da odgovorimo i na neka od najbitnijih pitanja vezana za kupovinu klima.

Šta su klime i koje vrste postoje?

U današnje vreme gotovo je nezamislivo da neko nije čuo za ove sjajne aparate koji život i boravak u našem omiljenom prostoru čine prijatnijim i lepšim. Klime su efikasni uređaji koji će omogućiti stvaranje idealne temperature u vašem domu pružajući vam komfor kakav želite.

Kada klima hladi, freon upija toplotu iz unutrašnjosti prostorije i oslobađa je napolje. Kada greje, proces je obrnut.

Hlađenje je i dalje za mnoge sinonim za klimu, međutim grejanje postaje sve popularnija opcija, pre svega zbog svoje energetske učinkovitosti u odnosu na električne konkurente.

Ovo su osnove, a dublja razrada čeka one koji budu zainteresovani u daljem tekstu. Sada pređimo na neposredno bitnije informacije za kupovinu. Dakle, koje vrste klima postoje?

Standardne i inverter klime

Inverter klime troše osetno manje, što je njihova osnovna, ali ne i jedina prednost. Osnovna prednost standardnih je što su značajno jeftinije.

Standardne klime uvek rade punom snagom. Kada postignu temperaturu stanu, pa se opet upale kada senzor kaže da treba. I sve to dakle rade punom snagom. Inverter je pametniji, on može da prepozna da je blizu zadate temperature, i da shodno tome smanji intenzitet rada – odnosno on radi koliko treba. Ovo ne znači samo niže troškove – već i ujednačeniju temperaturu. Standardni modeli prave mnogo veće amplitude od inverterskih, te je atmosfera kod njih lepša i prijatnija.

Inverter klime su manje bučne, a još jedna veoma bitna stvar je da mogu rade na dosta nižim spoljnim temperaturama od standardnih. Kod njih se takođe primenjuje spomenuta napredna SEER i SCOP klasifikacija. Brže postižu zadatu temperaturu i dugovečnije su. Ukoliko želite da saznate više o njima, pročitajte naš tekst Inverter klime za grejanje sa brojnim korisnim informacijama i preporukama.

Obe vrste su split sistemi – prepoznatljiva varijanta gde imate unutrašnju i spoljašnju jedinicu. Takođe, obe vrste vrte unutrašnji vazduh, kome se samo oduzima ili dodaje toplota.

Za zaključak, standardne klime su sasvim respektabilan uređaj, ne treba shvatiti stvari pogrešno. Jednostavno – inverter je viša liga.

Pokretne klime

Pokretne klime ili prenosive klime imaju točkiće, pa ih možete premeštati iz prostorije u prostoriju.

Pošto, baš kao ni prozorske, nisu split sistem, sve se nalazi u jednom uređaju koji liči na ogromni kofer. Imaju crevo koje izbacuje topli vazduh i koje morate sprovesti negde. Jedna opcija je kroz prozor, ali ako može bolja varijanta je u dimnjak.

Nisu baš šampion energetske efikasnosti, a ni tihog rada. Ovo je uređaj koji se koristi ukoliko se nalazite u specifičnoj situaciji, da ne možete posegnuti za instalacijom klasičnog split sistema.

Prozorske klime

Prozorske klime su slične sa pokretnim u tom pogledu da je takođe sve u jednoj kutiji. One za razliku od split sistema ubacuju svež vazduh spolja u prostoriju.

Nisu pokretne, ali se definitivno mogu lakše relocirati od split sistema. Ugrađuju se u prozor i dolaze već napunjene gasom. U principu, ako ste malo veštiji po kući, možete ih i sami instalirati za razliku od split sistema gde se samostalni pokušaji apsolutno ne preporučuju. Bučne su u radu.

Koliki kapacitet je potreban?

Glavna stavka je naravno, veličina prostora. Veća prostorija – jača klima i obrnuto.

Ovo je ugrubo računica:

Prostorija od 20 do 35 kvadrata – kapacitet od 9000 BTU.

BTU je inače oznaka za kapacitet klime. Skraćenica znači „britanske termalne jedinice.“ Da ne ulazimo sad u priču zašto se baš ta mera koristi, to je dakle to. Takođe, u žargonu se za aparat od 9000 BTU kaže i „devetka“, „dvanaestica“ za 12000  BTU i tako dalje.

Da nastavimo dalje, prostorija od:

35 do 60 kvadrata – kapacitet 12000 BTU

60 do 80 kvadrata – kapacitet 18000 BTU

80 do 110 kvadrata – kapacitet 24000 BTU

Zašto kažemo ugrubo, zato što naravno postoji još nekoliko faktora. Izloženost suncu, veličina prozora, broj prisutnih ljudi, pa zatim da li u prostoriji možda imate neke uređaje koji značajnije emituju toplotu i slično.

Ali ovo je svakako dobra polazna osnova. Većina ljudi u principu obitava u prostorijama za koje važe prosečni uslovi. Ukoliko je kod vas specifična situacija, razmislite i probajte da prilagodite ovu osnovnu računicu.

Potrošnja struje

Ovde su bitni sledeći podaci: energetska klasa, EER i COP, kao i SEER i SCOP.

EER i COP su koeficijenti efikasnosti hlađenja, odnosno grejanja. Oni su zapravo pokazatelj koliko rashladne ili grejne energije dobijete za 1 W električne. Znači, 3 W rashladne energije za 1 W električne daje EER od 3,0. Shodno tome, 3 W grejne energije za 1 W električne znači COP od 3,0.

SEER i SCOP su isto to, samo poboljšano sračunato. Naime, EER i COP se računaju po fiksnom parametru, na toj i toj spoljnoj i zadatoj temperaturi i vlažnosti vazduha. SEER i SCOP uzimaju u obzir različite situacije tokom tipične godine (odnosno sezone, odatle i to S u nazivu), te predstavljaju napredniju kvantifikaciju.

A energetska klasa je ništa drugo do sistematizacija svih ovih brojki. (S)EER i (S)COP u nekom rasponu daju energetsku klasu B. Pa u nekom drugom klasu A i tako dalje.

Dakle, stvari su u suštini prilično jednostavne, što veće brojke i što bliža slova početku abecede, to bolje.

Bitno je naglasiti da nijedna klima, ma koliko bila energetski efikasna, neće pomoći oko računa za struju ukoliko je budete držali ceo dan upaljenu. Racionalna potrošnja je primaran uslov za tanje račune, a to je već nešto što je na vama.

Grejanje

Zašto je klima uređaj odlična i ekonomična opcija za grejanje? Zato što je ona zapravo toplotna pumpa, a ne grejalica.

Naravno, utrošak električne energije u procesu rada klime itekako postoji. Ali taj dodatni moment, ta toplota iz spoljašnjeg vazduha koju freon „uzme“ i doda unutra, to je ono što klima uređaj izdvaja u smislu energetske efikasnosti.

Klime ne mogu da greju kada temperatura spadne ispod određene granice. Delom zbog fizičkih ograničenja i leđenja spoljne jedinice, delom jer im svakako opada efikasnost sa svakim nižim podeokom.

Ma koliko vam to delovalo čudno, spoljni vazduh i na ozbiljnim minusima ima toplote za apsorbovanje. Ipak, sa temperaturom pada i učinkovitost ovog principa.

Ali u uslovima našeg podneblja, ovo nije toliki problem. Uživamo u relativno blagim zimama, gde čak ne vidimo previše dana ni ispod nule. Iznad nule klima bi trebalo da bude prilično pouzdan izvor toplote. Ispod toga treba biti spreman na određenu dopunu performansi.

Dodatne funkcije i osobine

U zavisnosti od modela, možete naići na različite mogućnosti pored osnovnog posla hlađenja i grejanja.

Tajmeri, prisustvo određenih specifičnih filtera, režim za spavanje gde se rad prilagođava za prijatan san, jonizator, ili recimo funkcija koja se različito zove kod proizvođača i koja nalaže uređaju da cilja senzor u daljinskom, te da zadatu temperaturu ostvaruje baš oko njega.

Ovo su samo neke od pratećih karakteristika, a ni klime nije zaobišla sveopšta povezanost – Wi-Fi ili Wi-Fi ready (nema Wi-Fi ali ga vi možete ugraditi) opcije prisutne su kod modela iz višeg cenovnog ranga. Naravno, sve je ispraćeno odgovarajućim aplikacijama za kontrolu i nadzor aparata.

Hlađenje i grejanje ostaju ključna stvar, ali dodatne opcije definitivno mogu podići komfor upotrebe. Zamislite samo scenu gde se vraćate kolima sa posla i na semaforu blizu kuće palite klimu preko mobilnog. Konačno stižete, a ne dočekuje vas tropska atmosfera već prijatna svežina.

Princip rada

Dakle, već smo utvrdili da klima uređaj zapravo ne proizvodi hladnoću, već manipuliše toplotom.

Freon stalno kruži između unutrašnje i spoljašnje jedinice. Kada uđe unutra, on je tečnost. Zatim dolazi na deo koji se zove isparivač – tu kupi topao vazduh iz prostorije i pretvara se u gas.

Pošto postane gas, ide ka spoljašnoj jedinici. Prvo u kompresor, koji povećava pritisak a time i dalju temperaturu. Zatim se ide u kondenzator gde se pristižući gas visokog pritiska hladi i pretvara u tečnost, uz oslobađanje nakupljene toplote kroz spoljnu jedinicu.

Tečnost ponovo dolazi u unutrašnju jedinicu kroz poseban ventil koji smanjuje pritisak i ciklus se ponavlja dok je to neophodno.

Kada se radi o režimu grejanja sve funkcioniše isto – samo obrnuto. Isparivač postaje kondenzator i obrnuto. Kompresor i dalje ostaje posrednik između dva elementa.

Vodeći proizvođači klima

Tržištem dominiraju azijski brendovi – korejski LG i Samsung, kineski Gree, Midea ili Galanz, japanski Daikin. Pogledajte recimo ovaj zanimljiv model – Midea inverter klima AG-12NXD1.WIK, sa sjajnim temperaturnim rasponom rada, spremnošću za Wi-Fi i korišćenjem novog R32 freona, još obzirnijeg prema prirodi. Složićete se odličan, pa još ekološki izbor za rashlađivanje u vrelim letnjim danima.

Midea ne zanemaruje ni standardne klime – ekskluzivno u Tehnomaniji, model MSAF11 12HRN1 Midea klima. Njen kapacitet hlađenja iznosi 12000 BTU. Dolazi sa veoma korisnim turbo režimom, koji će vas u vreme velikih vrućina rashladiti vrlo brzo. Predstavlja dugoročno rešenje za klimatizaciju vašeg prostora.

Da ne zaboravimo Beko koji ima sedište u Istanbulu pa se može smatrati i azijskim i evropskim brendom. Beko Inverter klima BEHPI 120/ BEHPI 121 kapaciteta 12000 BTU ima energetsku efikasnost A+ i nekoliko zanimljivih dodatnih mogućnosti kao što su režim rada za spavanje, odvlaživanje, automatsku kontrolu temperature.

Veoma su interesantni i pristupačni domaći brendovi kao što su VOX, Alpha, Tesla ili komšijski Vivax. S toga pomenimo jedan od najprodavanijih VOX modela – VOX standardna klima VSA7 12BE. Ima kapacitet hlađenja 12000 BTU, možete je kontrolisati putem Wi-Fi konekcije. Poseduje ugrađen tajmer, jonizator, funkciju samočišćenja.

Definitivno treba pomenuti i jedan od novijih brendova na tržištu koji se pored dobre cene, dodatno ističe i svojom specifičnom paletom boja. Pogledajte, na primer inverter model Heinner HAC-CO12WFN-RD crvene boje, kapaciteta 12000 BTU. Priznaćete retko se može pronaći na tržištu, ali ukoliko je enterijer u vašem domu smeliji, što da ne, pokušajte da ga upotpunite crvenom klimom. Pored neuobičajnog dizajna, tu je Wi-Fi mogućnost upravljanja, turbo i eco funkcija.

Na Tehnomanija sajtu možete pronaći veoma povoljne klime, gore pomenutih i mnogih drugih brendova, čak i ukoliko ste limitirani budžetom. Jedno je sigurno – ponuda je veoma široka i sigurno ćete naći najbolju i najpovoljniju klimu za vaš dom.




  1. Pohvala za tekst autoru. Lepo i razumljivo napisano i sročeno. Može svako brzo i lako da shvati žargone i smisao rada klima uredjaja.

    • Digital Tehnomanija


      Hvala Emile na pohvalama, trudimo se da olakšamo svojim kupcima odabir željenih klima uređaja koliko god možemo!
      Slobodno nam pišite ukoliko vas neka tema posebno interesuje da je obradimo takođe detaljno.

      Veliki pozdrav!


  2. Postovani,možete li objasniti na sta se odnosi vaučer na 8000 koji je naznačen kod pojedinh uređaja?Unapred hvala


  3. Pojavila se i favorit inverter klima pet godina garancija pa me zanima šta mislite o njoj?

  4. Digital Tehnomanija


    Poštovna Sandra, vaučer od 8.000 rsd koji se nalazi na određenim uređajima je vaučer koji plaćate po želji odvojeno, ukoliko želite da vam vaš klima uređaj bude ugrađen od strane ovlašćenih servisera sa garancijom od 2 godine.

    Veliki pozdrav!


  5. Molim vas da mi pojasnite. Naime dobio sam sljedeću obavjest:
    Na -15c spoljne , 20c unutrasnje i max izduv, FUJITSU KLIMA UREĐAJ ASYG12KXCA/AOYG12KXCA
    NOCRIA X INVERTER je zvijer u odnosu na DAIKIN KLIMA UREĐAJ FTXM42N/RXM42N9 R-32
    PERFERA.
    Nocria daje 6.1kw sa potrosnjom od 3080 w a sto daje COP 1.98 , dok Daikin daje 2.41kw sa potrošnjom od 870 w sto daje COP 2.77 . Znaci sasvim razlicite klime i za razlicite potrebe, ako nema potrebe za snagom i trazis bolji COP onda Daikin , ako ti je to malo snage onda Nocria. Znaci sasvim razlicite klime i za razlicite potrebe, ako nema spotrebe za snagom i trazis bolji COP onda Daikin , ako ti je to malo snage onda Nocria.

    Ja ovo čitam ali ne razumijem šta je pisac htio reći u konačnici.
    Da li to znaši da je Daikin štedljiviji 2,5 puta od ovog Fujitsu modela ili to znači da ću sa Fujitsu modelom da se ogrijem a sa Daikinom ne jer nema snagu da ugrije prostor. Namjeravam grijati 45-50 m2 prostora u stanu.

    • Tehnomanija


      Poštovani Predraže, teško je precizno odgovoriti jer to zavisi od različitih faktora. Kupcima uvek preporučujemo da se pre kupovine posavetuju sa stručnim licima, kako bi oni izašli na teren i uradili procenu koji grejno-rashladni uredjaj je adekvatan.


  6. Dobro objašnjen rad i izbor.


  7. Pozdrav, koju bi ste mi preporucili za hladjenje kuce od 100 kvadrata?

    • Tehnomanija


      Dobar dan, Marina. Hvala Vam na postavljenom pitanju. Za precizan odgovor na ovo pitanje, važno je da se ima u vidu struktura prostora koji se rashlađuje: broj spoljnih zidova, postojanje izolacije, procenat staklenih površina, visinu prostorije i slčno. Tako je moguće da korisnik greje 40m2, a da drugi ne bude zadovoljan učinkom u 20m2. Vrlo je nezahvalno davati precizne informacije.


  8. Poštovani,

    Da li postoji opcija, sa dve unutrašnje jedinice ( za 2 sobe), koje imaju zajedničku spoljnu jedinicu? Nemamo prostor da zakacimo 2 jedinice na terasi.
    Hvala

    • Tehnomanija


      Dobar dan, Milice. Hvala Vam na postavljenom pitanju. Multi split sistem se sastoji iz jedne spoljašnje i do 5 unutrašnjih jedinica.Raspon snage grejanja i hlađenja je od 4 do 16 kW. Ovi sistemi sa više unutrašnjih jedinica se vrlo brzo prilagođavaju zahtevima svakog prostora uz manju potrošnju električne energije. Mogu se koristiti i za grejanje i za hlađenje prostora.Multi split sistem je najbolje montirati pri gradnji ili renoviranju prostora, jer se tada instalacije mogu postaviti nevidljivo. U tom slušaju, vidljiva može biti samo spoljna jedinica multi sistema.


  9. Poštovanje
    Da li postoje imverter multi split sistemi?
    Hvala

    • Tehnomanija


      Dobar dan, Katja. Hvala Vam na postavljenom pitanju. Ovakve klime postoje. Ukoliko ste zainteresovani, više informacija možete dobiti u na teleofn našeg Call centra 011-3-713-713


  10. Da li postoji kod vas u ponudi model Fujitsu DC inverter AWYZ18LB NOCRIA

    • Tehnomanija


      Dobar dan, Marijane. Hvala Vam na postavljenom pitanju. Ponudu klima-uređaja možete pogledati na ovom linku. Dodatnim filtriranjem, izbor možete prilagoditi vlastitim kriterijumima.


  11. Dobar dan, interesuje me da li kod obicnih i inverter klima sa multi split sistemom se odvojeno naplacuju unutrasnje jedinice a odvojeno spoljasnje? Hvala

    • Tehnomanija


      Dobar dan, Jelena. Hvala Vam na postavljenom pitanju. Na pitanja u vezi sa ugradnjom klime odgovore može dati ovlašćeni servis za ugradnju.

Ostavite komentar