Kako odabrati idealan šporet za vašu kuhinju?

  0

Da li kuvate svakog dana ili u kuhinju ulazite samo kad morate? Bilo kojoj grupi da pripadate, dobro je da vam kuhinja bude organizovana tako da se u njoj lako snalazite i funkcionišete. Između ostalog, to možete postići i pravilnim odabirom kuhinjskih uređaja, pre svega šporeta, jer on u kuhinji ima „glavnu reč”.

Ako se pitate kako odabrati idealan šporet, pratite uputstva iz našeg vodiča i saznajte šta je sve potrebno da uzmete u obzir pri izboru.

Upoznaćemo vas sa različitim vrstama šporeta, njihovim karakteristikama i specifičnostima. Uz ove praktične savete brzo ćete se opredeliti za šporet koji će za vas biti onaj pravi.

Bitne stavke pri odabiru šporeta

Šporet zauzima centralno mesto u svakoj modernoj kuhinji, na njemu pripremate različite obroke, poslastice i veoma je važno da on bude funkcionalan i jednostavan za korišćenje. Nekima će biti važno i da on omogućava brže spremanje jela, štedi struju i mnogo toga još.

Danas je izbor šporeta zaista veliki, te ne samo da možete birati na osnovu toga da li rade na struju, plin i slično, na osnovu nekih osnovnih karakteristika, već i na osnovu različitih dodatnih funkcionalnosti i tehnologija koje određeni modeli mogu imati.

Da biste odabrali onaj pravi, treba da imate na umu sledeće:

  • Vaše i potrebe i navike vaše porodice – od toga da li kuvate svakodnevno, da li često koristite rernu ili možda volite da spremate specifična jela za čiju pripremu je potrebna precizna temperatura, zavisi i za koju vrstu šporeta ćete se opredeliti.
  • Dimenzije šporeta – još jedna veoma bitna stavka o kojoj treba da vodite računa. Za male prostore najbolji su mini-šporeti sa dve grejne zone i rernom. Ako imate prostranu kuhinju i veliku porodicu, vaš izbor mogu da budu kombinovani šporeti na plin i struju ili električni šporeti sa četiri i više grejnih zona.
  • Vrsta rerne – u zavisnosti od toga da li želite klasičnu, sa ventilatorom, parnu ili kombinovanu rernu, odabraćete i šporet. To vam može biti važno zbog načina pripreme jela i toga da li vam neki od ovih tehnologija mogu olakšati proces spremanja. Dodatno, ako često spremate jela u rerni, veoma je bitna i činjenica na koji način se rerna čisti – da li ima pirolitičko, katalitičko, Aqua-clean ili Hydra-clean čišćenje.
  • Zapremina rerne – od dimenzija šporeta zavisi i korisna zapremina rerne. Uvek su usklađene, te šporeti širine 50 cm uglavnom imaju rerne zapremine do 50 litara, dok šporeti širine 60 cm mogu imati rerne čija je zapremina veća i od 60 litara.
  • Boja – da li će to biti bela, crna, inoks ili neka neobična boja zavisiće pre svega od boje vaše kuhinje i vaših želja. Osim što ćete na njemu kuvati, šporet može da bude upečatljiv deo vaše kuhinje i njen ukras.

Naravno, veoma značajne stavke su i koje funkcije treba da poseduje model koji želite u svojoj kuhinji, koje su mu najbitnije tehničke karakteristike, ali i kakva mu je energetska efikasnost. Od svega toga zavisi i za koji model ćete se opredeliti.

Koji tipovi šporeta postoje?

Krenimo redom, a za početak je potrebno da se upoznate sa tim koje sve vrste šporeta postoje. Kada ispred sebe imate više mogućnosti, opredelićete se za onaj koji vama najviše odgovara. Generalno, šporeti mogu biti:

  • Električni šporeti
  • Plinski šporeti
  • Kombinovani šporeti
  • Indukcijski šporeti
  • Mini-šporeti

Kao što im i nazivi govore, dele se u zavisnosti od toga da li rade na struju, plin ili koriste i plin i struju.

Električni šporet – Najčešći izbor

Šporeti na struju su veoma čest odabir potrošača u Srbiji. Jednostavni za priključivanje i upotrebu nalaze se skoro u svakom domu. Međutim, i među električnim šporetima postoji razlika. Delimo ih na dve vrste:

  • Šporeti sa klasičnim ringlama – ovi tradicionalni modeli prisutni su na tržištu već dugi niz godina. Imaju četiri ringle, dve male i dve veće, ili ako su šporeti široki 60 cm, onda tri manje i jednu veliku prečnika 220 mm. Njihova prednost je niža cena, kao i jeftinija popravka i delovi. S druge strane, ringle su teže za održavanje i prilično su nezahvalne za čišćenje.
Na električnom šporetu sa ringlama nalazi se plavi tiganj
Foto: Freepik
  • Šporeti sa ravnom, staklo-keramičkom, pločom – za njih je karakteristišno da na glatkoj površini imaju označene konture ringli, a mogu imati i šest zona grejanja (manje zone ucrtane su u veće, sa mogućnošću posebnog uključivanja). Popularni su jer su jednostavni za čišćenje, poseduju indikatore toplote koji upozoravaju da je ringla vruća i štede električnu energiju. Ako, na primer, koristite najmanju, brzu grejnu zonu, možete uštedeti i do 25% energije u odnosu na šporete sa klasičnim ringlama.

Bilo da se opredelite za klasičan ili sa ravnom pločom, ovi šporeti su odličan izbor. Zato, kuvajte za celu porodicu na električnim šporetima.

Indukcijski šporet, za efikasnije kuvanje

Iako i ovi šporeti rade na struju i pripadaju električnim šporetima, ipak se na neki način izdvajaju i kao posebna vrsta zbog svojih specifičnosti u odnosu na sve druge vrste šporeta. Možemo čak reći i da se električni šporeti dele na dve vrste – oni sa staklo-keramičkom pločom, o kojima je već bilo reči, i šporeti sa indukcijskom pločom koje predstavljamo u produžetku.

Ovi drugi rade pomoću magnetnog polja i u odnosu na sve druge vrste šporeta imaju najveći koeficijent korisnog rada. Izuzetno su efikasni i štede električnu energiju, što je sve u skladu sa njihovom jedinstvenom tehnologijom.

Važan podatak je da na indukcijskim šporetima možete pripremati hranu samo u posudama sa magnetnim dnom, onom emajliranom sa ravnim dnom, od livenog gvožđa ili nerđajućeg čelika.

Da li je posuda pogodna za indukcijsku ploču najlakše možete proveriti prislanjanjem ukrasnih magneta za frižider na dno posude. Ako se magnet „lepi”, posudu možete koristiti i na ovoj vrsti šporeta. U suprotnom, nećete imati koristi od nje.

Veoma značajna činjenica je da se indukcijska ploča greje samo tamo gde je posuda za kuvanje. Čim uklonite posudu, ploča se isključuje. Na taj način se dodatno štedi električna energija.

Još jedan benefit jeste da se ova vrsta šporeta veoma jednostavno održava.

Plinski šporet, da se osećate kao profesionalac dok kuvate

Ako želite da budete ekonomični, a pritom volite da spremate jela na isti način kao i majstori kulinarstva, onda neka vaš izbor budu šporeti na plin. Sa pilnskim šporetima vi ste šef kuhinje. Vi birate sve – temperaturu u trenu možete da smanjite ili povaćate, jer ovi šporeti umesto ringli koriste gorionike i vi praktično kuvate na otvorenom plamenu.

Plinski električni šporet
Foto: Tehnomanija

 

Kada je reč o sigurnosti, ni o tome ne treba brinuti. Danas su tehničke inovacije u proizvodnji ove vrste šporeta otišle tako daleko da većina modela ima termo-električni osigurač za automatsko isključivanje, kao i sistem za kontrolu plina.

Šporeti na plin izbor su velikog broja ljudi u svetu jer su ekonomični i pogodni za precizno kuvanje. Zato ih i koriste svi veliki kuvari.

Kombinovani šporet – Najbolje od oba sveta

Kao što im samo ime kaže, oni kombinuju tehnologiju električnih i plinskih šporeta. Ovi modeli idealni su za sve koji vole spremanje jela na klasičan način, ali vole da imaju i više mogućnosti kada je u pitanju priprema hrane. Plinske ringle su pogodne jer imaju veće mogućnosti pri odabiru prave temperature kuvanja, a odlične su i za podgrevanje jela.

Kombinovani šporeti su uglavnom dizajnirani tako da imaju dve električne ringle i dva gorionika – ipak, postoje modeli koji imaju i drugačiji broj, tj. raspored grejnih površina, pa npr. neki od njih poseduju tri gorionika i jednu ringlu i slično. Zanimljivo je spomenuti i da električne grejne zone sem što mogu biti ringle, takođe mogu biti i staklo-keramičke, te je i to neka dodatna opcija o kojoj valja razmisliti pri izboru ovakvih šporeta.

Rerne kod kombinovanih šporeta su najčešće električne, jer omogućavaju ravnomernije pečenje.

Kombinovani električni šporet
Foto: Tehnomanija

 

Kombinovani šporeti bezbedni su za upotrebu, bez obzira da li imaju električno paljenje ili ne. Modeli bez toga poseduju posebne prekidače za plin koji regulišu protok gasa. Budite majstor, kuvajte na svoj način na kombinovanim šporetima.

Mini-šporet – Kompaktan izbor ako imate manje prostora

U slučaju da imate manjak prostora, da vam je mala kuhinja, mini-šporeti su savršeni za vas.

Obično imaju dve ringle, veću i manju, i rernu. Malih su dimnzija i možete ih staviti na radnu površinu ili sto. Nemojte da vas dimenzije zavaraju, one vas neće ograničavati u pripremi hrane, na njima možete spremiti sva jela.

Mini-šporeti su idealni za parove, studente ili one koji samostalno žive, ali bez brige, na njima možete kuvati i za veću porodicu.

Lako se prenose, premeštaju i uklopivi su u sve vrste kuhinja.

Mini šporet sa dve ringle
Foto: Tehnomanija

Upotpunite kuhinju sa šporetom po vašoj meri

Kupovina šporeta je investicija na duže staze, zato pre kupovine dobro razmislite i isplanirajte šta vam treba.

U ovom kratkom vodiču smo vam skrenuli pažnju šta sve treba uzeti u obzir i na šta je sve dobro da obratite pažnju pre nego se odlučite za neki od šporeta za vašu kuhinju. Nemojte voditi računa samo o ceni, obratite pažnju i na karakteristike koje imaju određeni modeli, kao i da li oni nude određene dodatne funkcionalnosti.

Sve to uporedite sa vašim i potrebama vaše porodice i napravite pravi odabir. U Tehnomaniji vas čeka sjajan izbor svih vrsta šporeta, te ćete sigurno pronaći upravo ono što vama treba.



Ostavite komentar