Inverter klime za grejanje – bitne informacije, saveti i preporuke

  36

Čim padne temperatura, grejanje postaje tema broj jedan. Nove tehnologije nameću efikasna i povoljna rešenja. Inverter klime za grejanje sve su popularnije i zato otkrivamo kako da izaberete pravi model, koliko je ova opcija grejanja isplativa i koje prednosti nudi.

Šta su inverter klima uređaji i kako funkcionišu?

Inverter klima uređaji predstavljaju uređaje napredne tehnologije, koji su mnogo efikasniji od klasičnih klima uređaja. Inverterska tehnologija ima promenljiv režim rada, pa kad kompresoru treba veća snaga, motor mu je pruža, i obrnuto. Ovom tehnologijom kompresor je uvek uključen, ali koristi samo onu energiju koja mu je potrebna.

Za razliku od inverter klima, kod klasičnih klima uređaja kompresori se stalno uključuju ili isključuju, što predstavlja veliko opterećenje za jedinicu. Na primer, kompresor radi punim kapacitetom dok ne postigne željenu temperaturu, a kad je postigne, isključi se. Zbog toga su inverter klima uređaji efikasnije rešenje jer troše oko 30 odsto manje električne energije.

Koje pogodnosti donosi grejanje na klimu?

Prva i najvažnija prednost grejanja na inverter klima uređaj jeste ušteda energije i samim tim manji račun za struju. Razna testiranja i istraživanja pokazala su da ove klime nude za trećinu jeftiniji način grejanja od drugih. Ne pregrevaju prostoriju jer inverterski kompresor radi slabijim kapacitetom kad postigne željenu temperaturu. Takođe, mogu da greju i tokom zimskih meseci kad temperatura padne na 20 stepeni ispod nule.

Majka i dete se igraju u lepoj svetloj sobi i uživaju u prijatnoj temperaturi koju održava Hisense klima
Foto: Gorenje

 

Jedna od prednosti je i to što uređajem upravljate pomoću daljinskog upravljača ili mobilnog telefona. Grejanje na klimu predstavlja i ekološko rešenje, jer nema pepela i prašine, a i ne zauzima puno prostora u stanu.

Potrošnja struje tokom korišćenja inverter klima uređaja

Kako je manja potrošnja glavna prednost ovih uređaja, postavlja se pitanje koliko struje troši inverter klima. Inverterska tehnologija počiva na inovativnoj metodi zahvaljujući kojoj inverter klima uređaji postižu željenu temperaturu i do 25 odsto brže od klasičnih klima uređaja. Samim tim troše i oko 30 odsto manje električne energije, a pojedini modeli čak i do 50 odsto.

Na primer, obična klima „dvanaestica“ troši 1,2 kW sve vreme dok ne postigne željenu temperaturu u prostoriji, dok inverter klima uređaj prilikom uključenja troši 1,2 kW, ali kako se približava željenoj temperaturi, potrošnja struje se smanjuje i do 0,8 kW, što predstavlja značajnu uštedu.

Kako odabrati najbolju inverter klimu za vaše potrebe?

Pre kupovine dobro se informišite i u zavisnosti od kvadrature vaše kuće ili stana odlučite koju ćete inverter klimu kupiti. Vodite računa da bude najvišeg energetskog razreda jer, na primer, uređaji energetske klase A+++ troše čak i do 60 odsto manje električne energije u odnosu na energetsku klasu A.

Hisense inverter klima Silentium Pro postavljena na sivi zid dnevne sobe

Foto: Gorenje

Pored energetske klase, obratite pažnju i na SCOP – koeficijent koji ukazuje na odnos potrošene struje i dobijene toplotne energije. Što je SCOP veći, to je grejanje jeftinije i bolje.

Kako inverter klimu možete da koristite tokom cele godine, bilo bi dobro da poseduje turbo mod za brzo rashlađivanje, a obratite pažnju i na dužinu garancije koju dobijate prilikom kupovine. Jedna od bitnih karakteristika jeste i nivo buke koji uređaj proizvodi, pa se i o tome informišite kod prodavca.

Prilikom kupovine možete pitati i prodavca da vam preporuči najbolje klime za grejanje, ali je svakako bolje da krenete u kupovinu sa određenim predznanjem. Proverite i da li uređajem možete da upravljate samo pomoću mobilnog telefona i Wi-Fi konekcije, jer će vam to u velikoj meri olakšati korišćenje.

Ukoliko vam je potrebno još dodatnih saveta, pročitajte i sjajne preporuke koje smo pripremili i pronađite najbolju klimu za svoj dom.

Hisense klima uređaji – iskustvo, kvalitet i nenadmašna tehnologija

Hisense je jedna od najvećih tehnoloških kompanija na svetu, koja postoji više od 50 godina. U Kini je napravila revoluciju upravo kada je krenula u proizvodnju inverter klima uređaja, tako da danas može da se pohvali Hisense inverter klimama, koje poseduju najviši energetski razred A+++ u oba režima, u grejanju i hlađenju. To omogućava uštedu i do 50 odsto električne energije u odnosu na klasične klima uređaje. Takođe, svi Hisense klima uređaji poseduju Wi-Fi kojim možete lako da upravljate pomoću aplikacije na srpskom jeziku.

Hisense Energy Pro – misli na vaš novčanik

Hisense Energy Pro inverter klima dolazi u energetskoj klasi A+++, što znači da smanjuje potrošnju električne energije i štedi vam novac, tako da se razlika u ceni između inverter Hisense Energy Pro klime i klasičnog klima uređaja brzo isplati kroz manji račun za struju. Uređaj radi efikasno i na niskim temperaturama do čak -20°C i obezbeđuje neverovatnu iskorišćenost stope (SCOP).

Hisense Energy Pro klima postavljena na jednom od zidova dnevne sobe
Foto: Gorenje

 

Takođe, ima integrisanu Wi-Fi kontrolu, tako da klima uređajem možete da upravljate sa bilo kog mesta pomoću mobilnog telefona, Wi-Fi veze i Hismart life aplikacije, koja je dostupna i na srpskom jeziku. Tako na primer, kad krenete s posla kući, iz automobila možete da uključite svoj klima uređaj i sačekaće vas topao dom. Još jedna od funkcionalnosti je All comfort mode, pa je dovoljan pritisak na jedno dugme da pokrenete inteligentnu kontrolu vazduha, temperature, vlažnosti vazduha i snagu i pravac izduvavanja.

Devojka upravlja Hisense klimom pomoću mobilnog telefona
Foto: Gorenje

 

Nivo buke kod Hisense inverter klima uređaja je jako nizak. „Quiet“ režim omogućava tihi rad klime do 18 dB. Na srpskom tržištu za sve modele Hisense klima uređaja dobija se produžena garancija bez dodatnih troškova, koja se odnosi na kompresor uređaja. To je još jedan od razloga da se opredelite za model Hisense Energy Pro.

Kontrolišite temperaturu sa bilo kog mesta uz Hisense Easy Smart

I Hisense Easy Smart klima odlično i efikasno radi i na izuzetno niskim spoljnim temperaturama, takođe ima integrisanu Wi-Fi kontrolu, a sve što vam treba da klimom upravljate sa bilo kog mesta jesu mobilni telefon, Wi-Fi veza i Hismart life aplikacija, koja je, kao što smo napomenuli iznad, dostupna na srpskom jeziku za iOS i Android uređaje.

Funkcionalnost Smart Voice Control omogućava lakše upravljanje klima uređajem pomoću govorne interakcije. Lako se reguliše temperatura, uključuje ili isključuje uređaj i podešava režim rada, dok zahvaljujući 360 DC inverterskoj tehnologiji klima uređaj smanjuje potrošnju, preciznije kontroliše temperaturu i snižava nivo buke. Hisense Easy Smart poseduje turbo mod za brzo rashlađivanje. Postiže veći kapacitet hlađenja i povećava brzinu hlađenja prostorije za čak 25 odsto.

Hisense Mini Apple Pie zadužen je za čist i svež vazduh u vašem domu

Uz Hisense Mini Apple Pie nećete imati problema sa grejanjem zimi jer uređaj radi efikasno i kada je napolju poprilično hladno. Ima visok SCOP koeficijent, što garantuje jeftinije i kvalitetnije grejanje.

Hisense inverter klima Mini Apple Pie u beloj boji postavljena na zid dnevne sobe
Foto: Gorenje

 

I on ima integrisanu Wi-Fi kontrolu, Super Quiet Mode do 19 dB, ali i 4D Auto Swing, koji automatski pokreće usmerivače vazduha. Na taj način uređaj obezbeđuje optimalnu distribuciju i protok hladnog ili toplog vazduha kroz prostoriju u sva četiri smera pružajući maksimalnu udobnost. Cold plasma Generator održava vazduh čistim i svežim i eliminiše neprijatne mirise u prostoriji. Zato je Hisense Mini Apple Pie pravi izbor ako želite potpunu svežinu u svom domu.

Nova „Smart Eye” tehnologija uređaja Hisense Silentium Pro prati svaki vaš korak

Inverter klima uređaj Hisense Silentium Pro klima se izdvaja od ostalih zahvaljujući „Smart Eye tehnologiji”, koja prati aktivnosti prisutnih osoba u prostoriji i u skladu sa tim isporučuje vazduh. Ova tehnologija koristi infracrveno skeniranje da bi se ustanovio nivo korisnikove toplote. Kada se ona poveća, pravac izduvavanja vazduha se automatski menja i prilagođava položaju ukućana.

Ovaj klima uređaj poseduje i energetsku klasu A+++, koja smanjuje potrošnju električne energije, Smart Voice Control, kao i 4D Auto Swing i 360 DC invertersku tehnologiju. Pomoću Hisense TMS tehnologije inteligentno kontroliše temperaturu, vlažnost i brzinu izduvavanja vazduha u vašem domu, a sve to postiže pritiskom na samo jedno dugme.

Protok vazduha ide od plafona ka podu kako bi vas rashladio i doneo prirodnu svežinu, dok zimi upravlja vazduhom tako što ga podiže od poda i zagreva vas.

Grejanjem na inverter klimu uživaćete u svom domu i tokom ledenih dana

Na osnovu svih ovih informacija, može se zaključiti da je grejanje na inverter klimu jedan od najboljih načina grejanja u 21. veku. Njihova velika prednost je u tome što možete da ih koristite tokom cele godine, jer i greju i hlade, a pritom štede struju i brzo postižu željenu temperaturu. Iako su skuplje od klasičnih klima uređaja, investicija u inverter klimu se brzo isplati kroz manji račun za struju. Kako biste napravili odgovarajući odabir, preporučujemo da pročitate i naš Vodič za izbor klima uređaja

Zato ukoliko želite inverter klimu koja će da vas greje i na minus 20°C, kupite Hisense Energy Pro, koju možete da podešavate sa bilo kog mesta pomoću integrisane Wi-Fi kontrole. Za one kojima je, osim topline, važan i čist i svež vazduh u kući, pravi izbor je Hisense Mini Apple Pie.

Za zimogrožljive najbolja inverter klima za grejanje je Hisense Silentium Pro jer ima opciju pametnog protoka vazduha, dok uštedu energije pruža i model Hisense Easy Smart.

I za kraj, imajte na umu da je ipak najvažnije da izaberete model koji najbolje odgovara vašim potrebama i sa kojim ćete vi biti zadovoljni.



  1. Matic Dragan


    Interesuje me cena i jel može da zagreje prostoriju od 40kw. Hvala unapred.

    • Tehnomanija


      Zdravo, hvala na interesovanju.

      U ponudi imamo više modela Hisense inverter klima uređaja, pa Vam savetujemo da kontaktirate sa chat agentom na sajtu tehnomanija.rs (oblačić u donjem levom uglu), ili pozovete na broj 011/3-713-713 za sve potrebne informacije.

      Zajedno ćemo pronaći odgovarajući model za Vas, u skladu sa Vašim potrebama.

      Srdačno Vas pozdravljamo!


    • Ja 12-icom grejem 80 kvadrata.Vec 4 godine se grejemo samo inverter klimom i prezadovoljni smo,a da napomenem da su klinci uvek u kratkim rukavima…

      • Tehnomanija


        Dobar dan, Jelena. Hvala Vam na kometaru. Ovaj kometnar može biti vrlo koristan podatak za prvi korak pri kupovini klima uređaja, a to je odabir tipa klima-uređaja.


  2. Molim vas za informaciju koju maksimalnu temperaturu omogucava klima u stanu od 30kvadrata

    • Tehnomanija


      Pozdrav Zlatko, hvala Vam na komentaru.

      Za prostoriju od 30 kvadrata potreban je kapacitet klime od 9000 BTU. U zavisnosti od proizvođača temperaturni opseg pri grejanju je -7°C – +43ºC, a pri hlađenju +18ºC – +43ºC.

      Aktuelnu ponudu klima uređaja prema pomenutim karakteristikama možete pogledati klikom na link.

      Srdačan pozdrav!


  3. Zanima me..
    Koja inverter klima mi najbolje odgovara za Stan od 100 mk

    • Tehnomanija


      Dobar dan, Nado. Hvala Vam na postavljenom pitanju. Za precizan odgovor na ovo pitanje, važno je da se ima u vidu struktura prostora: broj spoljnih zidova, postojanje izolacije, procenat staklenih površina, visina prostorije i slčno. Vrlo je nezahvalno davati precizne informacije.


  4. Postovanje. .zanima me klima koja bih mogla da greje normalno 45 do 55kv.Stan je u pitanju. .izolacija je prilicno dobra I samo jedan zid je spoljni

    • Tehnomanija


      Pozdrav, Željko. Hvala Vam na postavljenom pitanju. Kad se radi o određivanju klime najpogodnije za prostor u kome će raditi, važno je da se ima u vidu struktura prostora koji se greje. To podrazumeva ne samo broj spoljnih zidova, već i postojanje izolacije, procenat staklenih površina, visinu prostorije i slično. Tako je moguće da korisnik greje 40m2, a da drugi ne bude zadovoljan učinkom u 20m2. Kako su dakle potrebne precizne informacije, molimo Vas da ih predočite našim kolegama u radnjama ili Kontakt centru, koji će Vam pomoći u izboru najboljeg uređaja za Vas.


  5. Dobar dan ,, pitala bih dali se može klima koristiti u planinskim uslovima do minus 22? Hvala unaprijed!

    • Tehnomanija


      Dobar dan, Jelena. Hvala Vam na postavljenom pitanju. Za precizan odgovor na ovo pitanje, važno je da se ima u vidu struktura prostora u kome se klima koristi: broj spoljnih zidova, postojanje izolacije, procenat staklenih površina, visina prostorije i slčno. Ovi činioci mogu učiniti da isti klima-uređaj daje potpuno različite rezultate u radu. Vrlo je nezahvalno davati precizne informacije.

  6. Aleksandar


    Postovani

    Voleo bih da mi kazete da li inverter klima 12-ica odgovara povrsini od 48 kvadrata kada je izolacija dobra i nema mnogo staklenih povrsina???
    samo zelim da znam da li je za tu kvadraturu potrebna 18-ica ili je dovoljna 12-ica???

    • Tehnomanija


      Dobar dan, Aleksanre. Hvala Vam na postavljenom pitanju. Za precizan odgovor na ovo pitanje, važno je da se ima u vidu struktura prostora koji se greje: broj spoljnih zidova, postojanje izolacije, procenat staklenih površina, visinu prostorije i slčno. Tako je moguće da korisnik greje 40m2, a da drugi ne bude zadovoljan učinkom u 20m2. Vrlo je nezahvalno davati precizne informacije, ali savako se radi o najjačoj snazi grejalice ovakvog tipa.


  7. Koja jacina inverter klime bi odgovarala za prostor od 60 kvadrata,kuca izolovana,dva spoljašnja zida,visina 2,2 m,staklo oko 20%.hvala unapred

    • Tehnomanija


      Dobar dan, Sla]ana. Hvaa Vam na postavljenom pitanju. Za precizan odgovor na ovo pitanje, važno je da se ima u vidu struktura prostora koji se greje: broj spoljnih zidova, postojanje izolacije, procenat staklenih površina, visinu prostorije i slčno. Tako je moguće da korisnik greje 40m2, a da drugi ne bude zadovoljan učinkom u 20m2. Vrlo je nezahvalno davati precizne informacije, ali savako se radi o najjačoj snazi grejalice ovakvog tipa.


  8. Treba mi invertwr klima za grejanje dwla kuće. Visina 260m 45m2. Otvoren prostor. Povezean prostor. Dali JE Micubiši Hevy 35
    SRK35ZSP-W. DOBAR izbor


  9. Za površinu od 22 kvadrata koja bi klima odgovarala.

    • Tehnomanija


      Dobar dan. Hvala Vam na postavlejnom pitanju. Za precizan odgovor na ovo pitanje, važno je da se ima u vidu struktura prostora koji se greje: broj spoljnih zidova, postojanje izolacije, procenat staklenih površina, visinu prostorije i slčno. Tako je moguće da korisnik greje 40m2, a da drugi ne bude zadovoljan učinkom u 20m2. Vrlo je nezahvalno davati precizne informacije, ali savako se radi o najjačoj snazi grejalice ovakvog tipa.


  10. Imam lokal od 30 kvadrata nista trenutno ne moze da ga ugreje nalazimo se u podrucju gde su zime i temperature niske to jest u Tutinu sta bi ste mi preporucili jer vidim da su svi kupci prezadovoljni i racuni su im za struju bas da kazem izdrzljivi na osnovu mojih koji su bas visoki a nemam efekta unapred zahvalan ocekujem resene od vas i brz odgovor

    • Tehnomanija


      Dobar dan, Samire. Hvala Vam na postaveljnom pitanju. Za precizan odgovor na ovo pitanje, važno je da se ima u vidu struktura prostora koji se greje: broj spoljnih zidova, postojanje izolacije, procenat staklenih površina, visinu prostorije i slčno. Tako je moguće da korisnik greje 40m2, a da drugi ne bude zadovoljan učinkom u 20m2. Vrlo je nezahvalno davati precizne informacije, ali savako se radi o najjačoj snazi grejalice ovakvog tipa.


  11. Dobro veče zanima me koja bih mi veličina klime trebala za kuću od 160 kvadrata znači 80 kvadrata prizemlje i 80 kvadrata sprat ? Ili mozda dve klime hvala unapred

    • Tehnomanija


      Dobar dan. Hvala Vam na postavljenom pitanju. Za precizan odgovor na ovo pitanje, važno je da se ima u vidu struktura prostora koji se greje: broj spoljnih zidova, postojanje izolacije, procenat staklenih površina, visinu prostorije i slčno. Tako je moguće da korisnik greje 40m2, a da drugi ne bude zadovoljan učinkom u 20m2. Vrlo je nezahvalno davati precizne informacije, ali savako se radi o najjačoj snazi grejalice ovakvog tipa.

  12. Zorka Mandić


    Interesuje me koja grejalica bi mi najbolje odgovarala. Grejala bih stan od 40m2. Stan je u potkrovlju s odličnom izolacijom i tri velned prozora.

    • Tehnomanija


      Dobar dan, Zorka. Hvala Vam na upitu. Nema bolje preporuke od one date uvidom u stanje na licu mesta. Za precizan odgovor na ovo pitanje, važno je da se ima u vidu struktura prostora koji se greje: broj spoljnih zidova, postojanje izolacije, procenat staklenih površina, visinu prostorije i slčno. Tako je moguće da korisnik greje 40m2, a da drugi ne bude zadovoljan učinkom u 20m2. Vrlo je nezahvalno davati precizne informacije, ali savako se radi o najjačoj snazi grejalice ovakvog tipa.

  13. Zorka Mandić


    Koja bi grejalica najviše odgovarala za stan u potkrovlju od 40m2. Izolacija i stolarija je odlična. Interesuje me cena i kako mogu da je nabavim. Hvala unapred

    • Tehnomanija


      Dobar dan, Zorka. Hvala Vam na postavljenom pitanju. Za precizan odgovor na ovo pitanje, važno je da se ima u vidu struktura prostora koji se greje: broj spoljnih zidova, postojanje izolacije, procenat staklenih površina, visinu prostorije i slčno. Bez “izlaska na teren”, kao i više podataka, svaka preporuka bi bila orijentaciona, načelna.

  14. Vranjes Stana


    Doar dan dali imate grejalicu za. Grejanje i hladjenje u jednoj grejalici pozdra

    • Tehnomanija


      Dobar dan, Stano. Hvala Vam na postavljnom pitanju. Na ovom linku se nalazi ponuda grejalica koje imaju funkciju grejanja i(li) hlađenja. Sa leve strane su filteri, ukoliko imate dodatnih zahteva. Vašu odluku možete dodatno osnažiti, ili oblikovati komunikacijom na našim kanalima na društvenim mrežama “Facebook” i “Instagram“, gde će Vam postioci, kao i naše kolege koji rade na kanalima, sigurni smo, pružiti dodatne korisne informacije.


  15. Pozdrav, pricao sam sa covekom koji ugradjuje klime i rekao mi je da ovo nije za grejanje nego za dogrevanje prostorija… takodje na velikim minusima kaze da se voda koja odlazi niz cev napolje zaledi i zapusi cev i klima ne moze da radi punim kapacitetom nego cak i do 50 posto slabije. Klime ne zagrevaju zidove nego je toplo samo dok duvaju vazduh stoga se ne trebaju gasiti.
    Imate li saznanje o takvim iskustvima?

    • Tehnomanija


      Dobar dan, Svetozare. Hvala Vam na komentaru. Klima-uređaj svakako ne može zameniti grejno telo u punom kapacitetu. Kada se pomene grejanje klima-uređajem, to treba da znači dogrevanje i na to se i misli. Izneli ste vrlo zanimljive detalje, koji bi mogli biti i korisni saveti. Verujemo da će se javiti još korisnika sa svojim iskustvima.


  16. Pozdrav!
    Zanima me da li vrsite instalaciju (Subotica)inverter klima – koliko to kosta i da li imate servis za godisnje odrzavanje i koliko su te usluge?
    Hvala unapred na odgovoru!

    • Tehnomanija


      Dobar dan, Helena. Hvala Vam na postavljenom pitanju. Instalaciju klima-uređaja vrši ovlašćeni servis za brend koji je klimu proizveo. Cena ugradnje je određena cenovnikom servisa koji izvrši ugradnju.


  17. Dobar dan,interesuje me da li imate montere za kilma uredjaje ?

    • Tehnomanija


      Dobar dan, Gordana. Hvala Vam na postavljenom pitanju. Instalaciju klima-uređaja vrši ovlašćeni servis za brend koji je klimu proizveo. Cena ugradnje je određena cenovnikom servisa koji izvrši ugradnju.

Ostavite komentar