Najbolji klima uređaji: Kako izabrati odličnu klimu i TOP 3 preporuke

  18

Klima uređaji su postali neophodan uređaj u našim domaćinstvima i leti i zimi, pa je potrebno istražiti koji su to najbolji klima uređaji, a da to budu oni koji odgovaraju pre svega vašim potrebama. Izabrati dobar klima uređaj jedna je od najvažnijih odluka kojom ćete unaprediti kvalitet svog života.

Ovaj tip uređaja je preplavio naše tržište i sa mnogo opcija koje se nude, nije lako biti siguran šta je najbolji izbor. Zato je potrebno da dobro razmislite koji je klima uređaj najbolji za vaš dom i koji će vam pružiti najbolji ugođaj – uz prihvatljivu cenu.

Kako odabrati najbolji klima uređaj za svoj dom?

Pre nego što krenete u kupovinu klima uređaja, važno je da se dobro informišete o tome šta vam se sve nudi na tržištu i da shodno tome proverite da li je baš to što se nudi ono što vama treba. Na primer, da li živite u kući ili u stanu? Kolika je kvadratura vašeg doma? Od toga zavisi izbor najbolje klime za stan i najbolje klime za kuću.

Mladić i devojka uz klima uređaj uživaju u ugodnom ambijentu svoje dnevne sobe
Foto: Huawei

 

Klima uređaji dolaze u različitim vrstama, različitih su kapaciteta i energetske klase. Sve te stavke bitno utiču na pravi izbor uređaja koji će rashladiti ili zagrejati vaš dom.

Vrste klima uređaja

Izbor prave klime zavisi od vaših potreba, rasporeda u kući ili stanu i, naravno, od novčane sume koju ste izdvojili za kupovinu. Na tržištu postoje različite vrste, ali na kraju se najčešći izbor svodi na:

  • standardne i inverter klime
  • pokretne ili prenosive klime
  • prozorske klime

Standardne klime

Standardni klima uređaji uvek rade punom snagom. Kada postignu temperaturu, prestanu sa radom, pa se opet uključe kada senzor kaže da treba. Standardne klime su split-sistemi, što znači da imaju i unutrašnju i spoljašnju jedinicu.

U prelaznim periodima godišnjih doba standardni klima uređaji mogu da dogrevaju prostor, ali je njhova primarna funkcija da hlade. Prednost standardnih klima jeste cena, a nedostatak veća potrošnja struje i to što su bučne.

Inverter klime

Inverter klime umeju da prepoznaju da su blizu zadate temperature i da shodno tome smanje intenzitet rada. Tako pružaju ujednačenu temperaturu u prostoru. Velika prednost inverter klima je to što možete da ih koristite tokom cele godine, jer one i greju i hlade, a prednost najboljih inverter klima uređaja jeste i u tome što brzo postižu željenu temeperaturu, održavaju je konstantnom i štede struju.

Ujedno, inverter klima uređaji su i mnogo tiši od standardnih, ali i skuplji, međutim na duge staze, kroz uštedu električne energije i niže račune za struju, najbolji od njih sami sebe isplate na godišnjem nivou. Ovaj tip uređaja pripada split sistemima, što znači da imate i unutrašnju i spoljnu jedinicu.

Najbolji inverter klima uređaji imaju i najoptimalnije kapacitete hlađenja, pa je pri izboru pored energetske efikasnosti važno uzeti u obzir i taj faktor.

Dakle, sve u svemu, ako vam je važno da vaš uređaj bude tih, da troši malo struje, da greje i hladi tokom cele godine, a to što je cena u startu malo viša vam ne predstavlja problem, birajte inverter klime.

Pokretne i prenosive klime

Na tržištu postoje još i pokretne ili prenosive klime, kao i prozorske klime. Pokretne mogu da se premeštaju iz prostorije u prostoriju, a, kao ni prozosrke, nemaju split sistem – sve je u jednoj jedinici. Za pokretnim klimama kupac će obično posegnuti ako u kući ili kancelariji nema opcije za obe jedinice. Ni prozorske ni pokretne klime nisu energetski efikasne, a nisu ni tihe.

Mlada žena u kancelariji uključuje klima uređaj
Foto: Shutterstock

Kapacitet klima uređaja

Sad kad ste saznali kakvi sve klima uređaji postoje, verovatno će vam biti lakše da se odlučite za tip uređaja koji odgovara vašim potrebama. Međutim, kapacitet klime je takođe važna stavka o kojoj treba da se informišete. Kapacitet je bitna stavka, pre svega zbog kvadrature vašeg doma.

Tu je glavna računica – što veća kvadratura prostorije, jači kapacitet klime. Kad je reč o ovom faktoru, svi klima uređaji imaju oznaku BTU, koja označava kapacitet klime. U žargonu, to je „devetka” za kapacitet klime od 9.000 BTU, ili „dvanaestica” za kapacitet klime od 12.000 BTU, i tako dalje.

Na kapacitet klime utiče i da li su vam stan ili kuća na sunčanoj strani, veličina prozora, broj ljudi u prostoriji i da li imate još neke uređaje u prostoriji koji emituju toplotu. Međutim, ova računica je dobra polazna osnova:

Klima uređaj za 60m2

Ako vaš dom ima od 35 do 60 m2, najbolji izbor je „dvanaestica”, dakle – kapacitet klime od 12.000 BTU.

Klima uređaj za 80m2

Ako vaš dom ima od 60 do 80 m2, najbolji izbor je „osamnaestica”, dakle – kapacitet klime od 18.000 BTU.

Klima uređaj za 110m2

Ako vaš dom ima od 80 do 110 m2, najbolji izbor je „dvadesetčetvorka”, dakle – kapacitet klime od 24.000 BTU.

Energetska klasa klima uređaja (potrošnja struje)

Energetska klasa kod klima treba takođe da bude jedna od važnih stavki pri izboru klima uređaja. Preporuka je da jedan od ključnih faktora pri izboru svakako bude i energetski efikasan klima uređaj jer troši manje struje i samim tim je štedljiviji. Bitno je naglasiti da nijedna klima, ma koliko bila energetski efikasna, neće pomoći oko računa za struju ako je čitav dan budete držali uključenu.

Kad govorimo o energetskoj klasi klima uređaja, ovde treba da obratite pažnju na oznake od slova A+++ do G. Oznaka A znači da klima uređaj troši malo struje, a G da je reč o najmanje energetski efikasnom uređaju. Imajte na umu da, kao što smo gore već napomenuli, standardne klime troše više struje nego inverter klime.

Sad kada smo obradili sve stavke koje su važne kod izbora klima uređaja, primetili ste da smo više puta pomenuli da su inverter klime poslednja reč tehnike i samim tim naša iskrena preporuka je da, ukoliko imate mogućnosti, birate ovu vrstu klima uređaja iz više gorenavedenih razloga.

Klima uređaji – TOP 3 preporuke

1. Hisense Inverter klima Easy Smart Wi-Fi 12K

Hisense je prva kompanija u Kini koja je proizvela i lansirala na tržište inverter klima uređaje i od tada se na 20 godina obavezala na razvoj i promociju inverter tehnologije. Hisense je tokom godina na ovom polju akumulirao nenadmašnu tehnologiju, iskustvo i poverenje potrošača. Hisense je oduvek bio na čelu industrije inverterskih klima uređaja.

  • Hisense Inverter klima Easy Smart Wi-Fi 12K
    Hisense klima u dnevnoj sobi
    Foto: Gorenje

Jedinstvene karakteristike:

  1. 360° DC inverterska tehnologija
    Bešumno, efikasno, prijatno!
    Omogućava inteligentan rad klima uređaja i smanjuje energetske gubitke; reč je o najsavremenijoj tehnologiji koja omogućava da kompresor radi lakše i efikasnije, da se temperatura preciznije kontroliše, a pored toga drastično smanjuje nivo buke.
  2. Integrisana WI-FI kontrola
    Podesite temperaturu u svom domu gde god da se nalazite!
    Omogućava da klima uređajem upravljate vrlo lako i jednostavno gde god da se nalazite; Hismart Life aplikacija je dostupna na srpskom jeziku za iOS i Android operativne sisteme; to znači da klima uređajem možete da upravljate i preko svog mobilnog telefona, da ga, na primer, uključite iz svog auta na povratku kući ili da jednostavno očitate trenutnu temperaturu u stanu.
  3. Smart mode režim
    Prepustite se pametnom uređaju, koji će doneti odluku umesto vas!
    Klima uređaj na osnovu podešenih parametara sam određuje da li treba da greje ili hladi u slučaju naglog pada ili skoka temperature napolju.
  4. Sleep režim
    Idite na spavanje i probudite se sveži i odmorni!
    Karakteristika koja omogućava da klima uređaj u toku noći sam podesi optimalnu temepraturu za spavanje za svakog člana porodice, decu, odrasle, starije.
  5. Super Quiet Mode režim
    Tiše od šapata!

Mogućnost da podesite klima uređaj na režim rada gde je buka svedena na minimum od svega 19dB, a primera radi, šapat ima 30 dB.

Ova klima je najbolja za veće stanove. Ako razmišljate o pravoj klimi za vaš dom, a on je okrenut ka ulici, onda je ovaj klima uređaj takođe izbor za vas. Idealan je kako za porodice, tako i za poslovne ljude, jer opcija smart mode garantuje svežinu, a intergrisana Wi-Fi kontrola štedi vreme.

Saznajte više detalja o sličnim Hisense i Haier inverter klimama.

2. Samsung Inverter klima AR12TXCAAWKNEU – WindFree Elit

Kada pričamo o klimama Samsung proizvođača, nema sumnje da ćete uz prihvatljivu cenu dobiti savršen spoj tehnologije, zaštite životne sredine i funkcije koje se prilagođavaju svakom korisniku ponaosob.

Majka i ćerka gledaju knjigu u prijatnoj temperaturi uz Smasung klimu
Foto: Samsung Electronics Air Conditioner Europe B.V

 

Jedinstvene karakteristike:

  1. Wind-free hlađenje
    Do vrhunske udobnosti uz hladan raspršen vazduh!
    Mogućnost da se velike prostorije vrlo ravnomerno i prijatno rashlađuju; režim hlađenja ima dve faze koje se automatski smenjuju, a u režimu brzog hlađenja nema direktnog strujanja vazduha.
  2. Tri-Care filter
    Prijatan vazduh, bez alergena, virusa i bakterija!
    Zamislite klima uređaj koji vam pored prijatnog rashlađivanja doma i dodatne toplote donosi i svež vazduh prečišćen od virusa, bakterija i alergena – to je upravo ovaj, koji radi po višim higijenskim standardima.
  3. Al auto Comfort
    Zna šta baš vi volite!
    Opcija koja zahvaljujući veštačkoj inteligenciji omogućava da klima uređaj zapamti koju vi temperaturu preferirate i prilagođava se vašim afinitetima.
  4. Digital Inverter Boos
    Više štedi, brže hladi, smanjuje buku!

Danas kada je svetu više nego ikada potrebna ekološka svest, ovaj uređaj ima opciju da uštedi do 73% energije, a da istovremeno 43% brže rashladi prostor zahvaljujući naprednoj tehnologiji.

Ovaj klima uređaj je prvenstveno odličan izbor za ljude koji vole umereno rashlađivanje, koji nisu veliki ljubitelji jakog strujanja hladnog vazduha kao i za one koji preferiraju optimalnu temperaturu prostorije, bez velikih oscilacija.

3. Volt standardna klima VAC-12CH/W21

Modeli Volt klima iz 2020. godine predstavljaju sjajne moderne uređaje koji će vaš dom učiniti idealnim mestom za boravak. Podesite temperaturu po svojoj želji i uživajte u prijatnom okruženju.

  • Volt standardna klima VAC-12CH/W21
    Mladi par uključuje klima uređaj
    Foto: Shutterstock

Najvažnije karakteristike:

  1. Elegantan izgled
    Brža i efikasna klimatizacija prostora uz elegantan dizajn skriven displejom na unutrašnoj jedinici.
  2. Health filter
    Zdravlje na prvom mestu!
    Sadrži šestodelni Health filter koji zadržava do 99% bakterija, omogućavajući tako da pored rashlađenog vazduha uvek udišete svežinu.
  3. ECO, turbo, sleep mode
    Sami birate režim rada
    Mogućnost da klima uređaj podesite na ECO režim, turbo ili sleep režim, koji obezbeđuje da klima radi tiše i da vazduh slabije struji.
  4. I feel
    Pamti umesto vas!
    Funkcija koja pamti koju ste temperaturu poslednju podesili i ukoliko nestane struja, automatski se restartuje na tu temperaturu.

Volt klima je dobar izbor za vas ukoliko su vam jednostavnost i elegantan izgled klime na prvom mestu. Kako je reč o standardnoj klimi, na odluku da izaberete baš ovaj klima uređaj će definitivno uticati i njegova cena.

Koji klima uređaju su najbolji?

Sada kada ste informisani o tome na šta sve treba da obratite pažnju pri izboru klima uređaja, nadamo se da znate i koji klima uređaji su najbolji za vaš stan ili kuću. Ukratko, ako imate veći stan, najbolji klima uređaji će biti oni većeg kapaciteta.

Ukoliko vam je na prvom mestu bešumnost klima uređaja, kupite Hisense Inverter klima Easy Smart Wi-Fi 12K.

Pitate se koji klima uređaji su najbolji kada je reč o uštedi struje? Svakako, inverter klime.
Ako imate alergije, najbolji klima uređaji su oni koji imaju opcije prečišćavanja vazduha, poput Samsung Inverter klima AR12TXCAAWKNEU – WindFree Elit.

Ukoliko ste ipak ljubitelji standardnog klima uređaja, onda je Volt Standardna klima VAC-12CH/W21 pravi izbor za vas. Jednostavno podesite temperaturu koja vama odgovara i uživajte u prijatnom vazduhu.

Klima uređaji se iz godine u godinu unapređuju, tehnologija ide napred, ali ako se pitate koji klima uređaji su najbolji, to će uvek biti oni koji odgovaraju isključivo vašim potrebama.
Nadamo se da smo vam pomogli pri izboru i da vam je sada lakše da se opredelite za najbolji klima uređaj za svoj dom.




  1. Poštovanje!
    Zeleo bih da narucim Volt inverter klimu sa vaseg sajta.Posto zivim u Senti interesuje me ko je u tom slucaju ovlašćen serviser i da li moze moj mastor da je ugradi (ima prijavljenu firmu) kako ne bih izgubio garanciju.?
    Unapred hvala!

    • Tehnomanija


      Zdravo Siniša, niste uslovljeni ugradnjom u ovlascenom servisu. Ugradnju može izvršiti bilo koji servis koji je ovlašćen za tu delatnost.


  2. Pozdrav za Vas. Mozete li mi reci nesto o kvalitetu klime Hisense CA35YR01? 12-ca je u pitanju. Hvala unaprijed.

    • Tehnomanija


      Pozdrav Rako, hvala Vam na upitu.

      Klima uređaji kapaciteta od 12 000BTU pogodni su za prostor veličine od 35 do 60 m2. S obzirom da nemamo u ponudi model za koji se trenutno interesujete, predlažemo da na našem sajtu pogledate aktuelnu ponudu Hisense klima.

      Kako bismo Vam se detaljno posvetili i pomogli Vam pri izboru, savetujemo da nam se javite putem live chat-a na sajtu ili pozivom na broj 011 3713 713.


  3. Postovani interesujeme Volt klima od 24 btu pitanje dali moze da hladi prostoriju i da greje dimenzije 13sa 6 metara solidno izolovana i sa novim prozorima i zadnje ko proizvodi Volt klime i dali postoji servisna mreza sa obzirom daje nova na nasem trzistu pozdrav.

    • Tehnomanija


      Dobro jutro, Branko. Hvala Vam na postavljenom pitanju. Ovaj klima-uređaj može efikasno da greje I hladi prostoriju i prostor od 27~45 m². U većem prostoru, neće biti efikasna.


  4. Dobar dan.Interesuje me da li klima in-out ima prociscivac vazduha.Ako nema koja Hisens klima ima.Hvala.

    • Tehnomanija


      Pozdrav, Dijana. Hvala Vam na postavljenom pitanju. Hisense klima uređaji iz serija Wings, Energy SE, Energy Pro, Silentium Pro i Fresh Master poseduju Hi-NANO generator koji funkcioniše kao izuzetno efikasni plazma jonizator i proizvodi veliku količinu pozitivnih i negativnih jona (1 milion/cm³). Ovi joni se kače za površinu bakterija i virusa i eliminišu ih, pri čemu se eliminisane čestice virusa i bakterija pretvaraju u vodu. Tokom celog procesa, 99% čestica virusa H1N1 (svinjskog gripa) je uklonjeno iz prostorije u kojoj boravite.

      Takođe, HI-NANO ne samo da uklanja čestice virusa H1N1 i sličnih virusa, različite bakterije, PM 2.5 čestica, grinje, neprijatne mirise, duvanski dim, dok vas klima uređaj hladi ili greje, već je istraživanjem francuske laboratorije Texcell utvrđeno da ova tehnologija može da očisti prostoriju od novog koronavirusa (SARS-CoV-2), eliminisanjem čak 93.54% čestica za samo dva sata.

      Model Hisense Fresh Master ima dodsatnu mogućnost ubacivanje svežeg vazuha spolja, prilikom rada klima uređaja, a vazduh koji ulazi spolja prolazi kroz sistem filtracije i isporučuje se čist u prostoriju. Ova funkcija omogućava da se pomoću pozitivnog pritiska prljav vazduh istisne iz prostorije, a da u prostoriji uvek bude idealna količina kiseonika, bez otvaranja vrata ili prozora.


  5. Koji kapacitet invertor treba mi za kucu od 135m2 da zagreca sve prostorije?

    • Tehnomanija


      Dobar dan, Slavice. Hvala Vam na postavljenom pitanju. Za precizan odgovor na ovo pitanje, važno je da se ima u vidu struktura prostora koji se greje: broj spoljnih zidova, postojanje izolacije, procenat staklenih površina, visinu prostorije i slčno. Tako je moguće da korisnik greje 40m2, a da drugi ne bude zadovoljan učinkom u 20m2. Vrlo je nezahvalno davati precizne informacije, ali savako se radi o najjačoj snazi grejalice ovakvog tipa.


  6. Dobar dan!
    Kupila sam kod vas u julu inverter Volt 12-icu. Stan ima i unutrasnju i spoljasnju izolaciju kao i novu stolariju. Medjutim, kako ovih dana spoljasnja temperatura pada, ali ipak nije dostigla 0, spoljasnja jedinica je prekrivena “snegom” do vrha i ledom u donjem delu. Sta se desava sa klima uredjajem? Da li je to normalno ili da ipak zovem servisera?


  7. Postovani,
    Recite mi vase misljenje za stan od 60 kvadrata, bolja varijanta je gree muse 18 ili hisense eco smart 18. Interesuje me koja je efikasnija za ovu kvadraturu, mislim na potrosnju za grejanje? Hvala unapred

    • Tehnomanija


      Dobar dan, Dragane. Hvala Vam na postavlejnom pitanju. Za precizan odgovor na ovo pitanje, važno je da se ima u vidu struktura prostora koji se greje: broj spoljnih zidova, postojanje izolacije, procenat staklenih površina, visinu prostorije i slčno. Tako je moguće da korisnik greje 40m2, a da drugi ne bude zadovoljan učinkom u 20m2. Vrlo je nezahvalno davati precizne informacije, ali savako se radi o najjačoj snazi grejalice ovakvog tipa.


  8. Koju inverter klimu preporucujete od 18.000BTU da bude A+++ i SCOP da bude preko 5

    • Tehnomanija


      Dobar dan, Bojane. Na ovom linku se nalazi naša ponuda klima-uređaja prema Vašim kriterijumima. Nadamo se da ćete među njima pronaći model koji Vam najviše odgovara.


  9. Zdravo, koja je vasa preporuka za sobu gde beba mala spava..soba je oko 12-tak kvadrata..?
    Moze i inverter i standarna za predlog..ali bitna nam je stavka za izbor zbog bebe da je manje bucna i da li je preporuka da moze raditi neka nocu.. Gledali smo i Midea Star Kid koja ima zaista super funkcionalnosti?..ako i nju imate u opticaju kada bi mogla se nabaviti od dobavljaca.. ?
    Hvala puno i pozdrav iz Nisa

    • Tehnomanija


      Dobar dan, Emilija. Hvala Vam na upitu. Izabrali ste dobar model. Takođe, možete se odlučiit za plavu, ili roze varijanti. Nemamo precizne informacije o narednoj dostunosti modela na našem lageru. Redovno pratite naš sajt, kako biste bili informisani o dostupnosti modela na lageru. Lager se redovno ažurira. Ukoliko se model pojavi ponovo na stanju, ta informacija će se odmah videti na sajtu.

Ostavite komentar