Koji televizor kupiti – Kompletan vodič za kupovinu i izbor odgovarajućeg modela

  0

Ukoliko planirate kupovinu novog televizora, važno je da znate kako da odaberete model koji će se savršeno uklopiti u vaše potrebe. Međutim, u moru dostupnih modela i tehnologija, ovo nije ni malo lak zadatak.

Zbog toga vam donosimo vodič za kupovinu sa ključnim stavkama na koje je potrebno da obratite pažnju prilikom odabira i koje će vam rešiti nedoumicu koji televizor kupiti kako biste maksimalno uživali u omiljenim sadržajima.

Nakon jednostavnih i jasnih informacija koje ćete pronaći u ovom tekstu, bićete više nego spremni da odaberete TV koji ima sve što je potrebno da vam pruži sliku, zvuk i dodatne funkcije u skladu sa vašim kriterijumima.

Obratite pažnju na očigledno – dimenzije televizora koji će se uklopiti u vaš prostor

Dijagonala ekrana je možda jedna od prvih stavki koju ćete morati da definišete pri izboru novog TV-a.

Prilikom odlučivanja koji televizor kupiti uvek uzmite u obzir veličinu prostorije u koju planirate da postavite uređaj, kao i koliko je vaš kauč, fotelja ili drugo omiljeno mesto za gledanje programa udaljeno od televizora.

U sjajnoj ponudi televizora možete pronaći modele različitih dijagonala – od 32“ i manje, pa sve do preko 80“ koji su namenjeni vrhunskom ugođaju i doživljaju sadržaja.

Kako je užitak na većem ekranu gotovo uvek bolji i upečatljiviji, ako se dvoumite, savetujemo da se odlučite za veću dijagonalu. Naravno, uzmite u obzir i dimenzije celog uređaja kako biste jasno odredili da li se uklapa na mesto koje ste mu namenili.

Devojka uključuje TV koji je okačen na zid u sobi

Designed by Freepik

Međutim, nije baš sve tako jednostavno. U zavisnosti od rezolucije i tehnologije ekrana, ali i od udaljenosti sa koje planirate da ga gledate, u određenim slučajevima, manji ekran ipak može biti bolji izbor.

Rezolucija ekrana televizora i kako odabrati?

Kada govorimo o rezoluciji ekrana, čeka vas mnoštvo izbora i termini koji često mogu biti zbunjujući pa ćemo se potruditi da ih kroz ovaj vodič za kupovinu razjasnimo.

Rezolucija predstavlja broj piksela na ekranu koji određuje oštrinu slike. Kako biste lako i jednostavno mogli da odlučite koja je najbolja rezolucija za vas, donosimo vam kratka i jasna objašnjenja koje su razlike i šta znače konkretne oznake kojima se ona obeležava:

  • HD ready (1366×786 piksela ili 720p)

Prilično niska rezolucija i ne preporučuje se za ekrane veće od 32“. Jednostavno, kvalitet slike neće biti zadovoljavajući na većim ekranima.

  • Full HD rezolucija (1920×1080 piksela ili 1080p)

Ovo je znatno bolja opcija i pružiće vam oštriju sliku, posebno na većim dijagonalama. Za detaljnija objašnjenja, pročitajte u čemu je razlika između HD ready i Full HD televizora.

  • 4K

Poznata i kao UHD (Ultra HD) rezolucija, ova oznaka znači da ekran ima četiri puta više piksela nego što je to slučaj kod Full HD rezolucije. Ovo za vas znači više detalja i sliku koja je realnija i približnija onoj koju vidimo u prirodi.

Ova opcija je odlična ukoliko uživate u filmovima i serijama koje se prikazuju u ovom formatu, kao i ukoliko TV planirate da koristite i za igranje igrica.

  • 8K

Najmoćnija rezolucija od trenutno dostupnih i neprikosnovena kada je u pitanju vrhunski doživljaj sadržaja. Pun potencijal dostiže na većim dijagonalama i zaista će vas ostaviti bez daha.

Ukoliko se dvoumite između televizora sa zaista visokim rezolucijama, pročitajte kako se 8K razlikuje u odnosu na 4K.

Čovek sedi na krevetu, jede kokice i zadivljeno gleda prema TV-u

Designed by Freepik

Međutim, imajte na umu da u trenutku pisanja ovog članka ne postoji baš veliki izbor sadržaja koji su dostupni za emitovanje u ovom formatu.

Kako smo svedoci brzog napretka tehnologije i stalnog poboljšavanja doživljaja svakog sadržaja, ne sumnjamo da će 8K rezolucija ubrzo doživeti ekspanziju, pa je topla preporuka da, ukoliko ste u mogućnosti, odaberete ovu opciju.

Koji televizor kupiti – Tehnologija ekrana i šta to znači za vas

Tehnologija na kojima se zasnivaju TV ekrani može biti LCD ili OLED.

LCD tehnologija je najzastupljenija i podrazumeva podzadinsko osvetljenje ekrana pomoću katodnih fluorescentnih lampi koje se sve manje koriste ili LED diodama koje su postale standard. Kod LED televizora možete pronaći IPS (In-plane switching) ili VA (Vertical Alinghment) tip panela i oba imaju svojih prednosti.

Kod IPS panela, TV će dati prilično dobru sliku i boje čak i kada ga gledate iz različitih uglova što je odlično ukoliko vam je raspored u prostoriji takav da ne možete uvek gledati TV iz pozicije koja je direktno ispred uređaja.

Sa druge strane, VA tip panela će vam omogućiti veći kontrast, pa rezultira i subjektivnim osećajem kvalitetnije slike, pošto je kontrast jedna od veoma bitnih stavki koje naše oči percepiraju pri proceni kvaliteta slike.

LCD televizori sa pozadinskim LED osvetljenjem se jednostavnije nazivaju i LED televizori i mogu imati LED diode celom površinom panela, poznatije i kao Direct LED osvetljenje ili se ovakvo osvetljenje može pozicionirati na ivicama ekrana i odatle osvetljavati piksele. U tom slučaju govorimo o Edge LED tehnologiji koja je pristupačnija, ali dalje manje kvalitetnu sliku i kontrast u odnosu na Direct LED ekrane.

Saznajte koji su najbolji LED televizori i na koji način će svojim sjajnim funkcijama obogatiti vaš doživljaj sadržaja sa ekrana.

Devojka leži na kauču, jede kokice i gleda TV

Designed by Freepik

Obe vrste panela kod LED televizora podrazumevaju osvetljenje sa zadnje strane, što nije slučaj kod OLED tehnologije.

OLED paneli nemaju pozadinsko osvetljenje već je svaki piksel posebno osvetljen što rezultira odličnim prikazom boja, posebno crne, kao i izraženijim kontrastom. Takođe, OLED pruža izrazito tanke ekrane i moderniji izgled televizora.

Možda su vam pažnju privukli i takozvani QLED televizori koji zapravo predstavljaju unapređenu verziju LCD panela i odlikuje ih Quantum Dot tehnologija koja koristi kvantne tačkice. One u kombinaciji sa LED svetlima daje živopisne, svetlije boje.

Za više detalja, pročitajte po čemu se razlikuju OLED i QLED televizori.

Važan momenat za kupovinu televizora – Odlučite da li želite smart TV

Mogućnost da pristupite omiljenim streaming platformama, You tube-u ili povežete svoj TV sa internetom može biti praktična i korisna iz više razloga.

Takođe, neke smart televizore možete povezati sa drugim pametnim uređajima, zadavati im glasovne komande i uklopiti u svoj stil života i olakšati sebi određene radnje.

Ukoliko vam ovo zvuči primamljivo, odlučite se za operativni sistem koji vam najviše odgovara i otkrijte fantastične funkcije koje dolaze sa smart modelima.

Ukoliko vam ipak ovo nije primarno kod TV-a i ne planirate da ga koristite na takav način, vaš novi televizor apsolutno ne mora biti smart. Postoje sjajni modeli koji nisu smart, a pružiće vam odličnu sliku i doživljaj u skladu sa vašim potrebama.

Međutim, razmišljajte unapred. Ukoliko u narednih nekoliko godina ne planirate da menjate TV, a postoji mogućnost da će vam zatrebati funkcije koje donose smart televizori, ukoliko vam budžet to dozvoljava, svakako odaberite neki od ovih uređaja.

Zvuk vašeg televizora kao važan deo doživljaja omiljenog sadržaja

Za potpuno uživanje u sadržajima, nije dovoljno da imate savršeno realnu sliku sa efektima i detaljima koji će vas oduševiti. Potreban vam je i odgovarajući zvuk koji će vas teleportovati u posebnu dimenziju i zaista učiniti da se osećate kao da ste deo scene.

Nažalost, dimenzije i dizajn televizora koji su pre svega tanki, ne ostavljaju puno prostora za moćne zvučnike koji će ispuniti prostoriju.

Naravno, postoji razlike i kod zvučnika u televizorima, pa postoje određeni modeli koji će vam dočarati atmosferu sa ekrana na sjajan način i čak prilagoditi zvuk karakteristikama vaše prostorije.

Ipak, ukoliko ste ljubitelj dobrog zvuka, verovatno već posedujete ili planirate da nabavite set zvučnika koje ćete povezati sa televizorom i prepustiti se svakom taktu, specijalnom efektu ili šapatu likova sa ekrana.

U tom slučaju je važno da za potpuni bioskopski ugođaj u vašem domu, pre nego na same zvučnike, obratite pažnju na ulaze kada odlučujete koji TV kupiti, kako biste mogli nesmetano da ga spojite sa odličnim sistemom za reprodukciju zvuka koji podržava tehnologije zahvaljujući kojima ćete imati utisak da zvuk dolazi svuda oko vas.

Mama i ćerka ušivaju u TV programu

Designed by Freepik

Povezivanje televizora sa drugim uređajima

Ovo je manje vidljiv deo vašeg novog uređaja i verovatno nešto što vam ne bi odmah palo na pamet, ali je važna stavka, posebno ako planirate da TV koristite za nešto više osim klasičnog gledanja programa.

Za povezivanje sa konzolom, kućnim bioskopom, vašim računarom ili slično, važno je da TV ima dovoljan broj odgovarajućih ulaza koji će vam omogućiti da sebi napravite kompletan ugođaj.

Svakako je preporuka da, ukoliko se uklapa sa ostalim karakteristikama, odaberete uređaj sa više ulaza.

HDMI i USB ulazi su najćešći, pa je uvek dobro osigurati da ih ima dovoljno, tako da je ovde vodilja više je bolje.

HDMI 2.0 je trenutno dostupan na dosta modela, ali je odlično da uzmete i HDMI 2.1 kako biste osigurali da imate uređaj koji ćete i u budućnosti moći da bez problema povezujete sa ostalim uređajima i uživate baš onako kako ste zamislili.

Određeni modeli televizora dolaze i sa mogućnošću povezivanja sa drugim uređajima putem Bluetooth ili Wireless tehnologije, a neke možete povezati i sa svojim telefonom i uživati u odličnom prikazu svojih slika ili video zapisa na velikom ekranu.

Zaključak koji se nameće kroz ovaj vodič za kupovinu jeste da bi bilo poželjno da odaberete TV sa više ulaza, kao i sa nekom od tehnologija povezivanja koje smo pomenuli, kako biste uživali u dodatnom sadržaju koji vam možda drugačije ne bi bio dostupan, bar ne na vašem televizoru.

Šta još treba uzeti u obzir kada odlučujete koji televizor kupiti?

Osim gore navedenih stavki koje se logično nameću kao ono što je potrebno prvo definisati kako biste odabrali televizor, postoji još i nekoliko suptilnih karakteristika koje će odrediti način i stepen uživanja u omiljenim sadržajima.

Tata i ćerka igraju igrice na TV-u

Designed by Freepik

Određene stavke su nezamenljive ako planirate da svoj novi televizor koristite za igranje igrica ili da ga povežete sa drugim uređajima, ali neke vam mogu biti potpuno nepotrebne ukoliko TV ne planirate da koristite na način na koji će one doći do izražaja.

U nastavku donosimo bliža objašnjenja nekih od dodatnih karakteristika, kao i u kojim situacijama bi trebalo da ih uzmete u obzir.

Šta je HDR i da li bi vaš nov TV trebalo da ga ima?

Mnoštvo novih tehnologija donose i bolje performanse, izraženiju sliku i upečatljiviji utisak prilikom konzumiranja sadržaja, ali takođe donose i brojne nedoumice.

Jedna od najčešćih je možda i „Šta je ovo i da li je meni ovo potrebno?” na koju ćemo pokušati da odgovorimo kroz ovaj vodič za kupovinu.

Ovo pitanje se može javiti i kada u deklaraciji određenog TV-a vidite oznaku HDR.

Ovo je skraćenica za High Dynamic Range i predstavlja tehnologiju koja donosi bolji kontrast i vernije boje. Međutim, za uživanje u HDR-u nije dovojno da ga vaš TV podržava, već morate i gledati sadržaj koji je prilagođen ovoj tehnologiji.

Najpoznatiji standardi kada je High Dynamic Range u pitanju su HDR10, HDR10+ i Dolby Vision.

Standardi koji su označeni kao HDR10+ i Dolby Vision donose odlične performanse i sliku bogatu detaljima u kojima ćete uživati.

Na vama je da procenite koliko vam je navedeno potrebno. Ukoliko TV koristite pretežno da biste se informisali i gledali emisije na redovnim kanalima, verovatno nema potrebe da izdvojite više sredstava za TV sa funkcijom u kojoj nećete moći da uživate.

Sa druge strane, ako ste u mogućnosti i ako uživate u dobrim filmovima i serijama sa streaming servisa poput Netflixa, odaberite model sa nekim od navedenih standarda i nećete pogrešiti.

Dečko i devojka zagrljeni gledaju TV

Designed by Freepik

Kako brzina osvežavanja utiče na vaše iskustvo gledanja?

Brzina osvežavanja slike izražava se u Hz i predstavlja koliko slika ekran može da prikaže u sekundi. Ovaj parametar određuje brzinu smenjivanja scena na ekranu i važno je da bude odgovarajući kako bi se obezbedio kontinuitet radnje, bez prekida ili mutnih delova.

Što je veća brzina osvežavanja, više ćete uživati u fluidnosti brzih scena, bez kočenja ili mutnih delova što je posebno važno ukoliko uživate u igranju igrica na TV-u, akcionim filmovima ili praćenju sportskih događaja.

Za uživanje u neometanom doživljaju fudbalske utakmice, na primer, dovoljno je da obavite istraživanje za kupovinu televizora i odaberete model sa frekvencijom osveženja većom od 100 Hz.

Momci gledaju fudbal i navijaju

Designed by Freepik

Kada dođe vreme za kupovinu televizora budite praktični i uzmite u obzir baš sve

Sledeće stavke možda nisu najuzbudljivije prilikom odabira televizora, ali svakako je važno da ih uzmete u obzir kako se ne biste našli u situaciji da dođete kući sa svojim novim TV uređajem i shvatili da ne možete da gledate program ili da ipak ne možete da ga postavite onako kako ste zamislili.

Digitalni tjuneri i način prijema signala

Kako biste mogli da gledate omiljene TV programe, važno je da vaš televizor uparite sa odgovarajućim digitalnim tjunerom kako biste mogli da pratite omiljene kanale.

Ukoliko odaberete televizor sa ugrađenim DVB-T2 tjunerom, koji omogućava da gledate kanale koji se slobodno emituju u okviru digitalne zemaljske televizije, neće vam biti potreban set-top box.

Ukoliko kupite TV bez ovog tjunera, potrebno je da odaberete tjuner koji vam najviše odgovara i povežete ga sa svojim uređajem kako biste mogli da gledate program.

Ukoliko koristite usluge nekog od provajdera kablovske televizije, on će vam obezbediti potrebnu opremu za prijem signala i gledanje kanala koje imate u okviru dogovorenog paketa.

Da li će vam trebati nosač za televizor?

Kada ste prešli kroz sve veće stavke koje su vam važne za kupovinu televizora, odredili koja je optimalna veličina ekrana i koje su to tehnologije koje će vam pružiti najbolju kombinaciju za gledanje filmova, igranje igrica i ostalo, pravi je trenutak da se vratimo na malo praktičnije stvari.

A jedna od njih je i na koji način ćete postaviti televizor u svoj prostor – da li imate policu, komodu ili određeno mesto koje ste namenili ovom uređaju ili je pak praktičnije da ga postavite na zid?

Imajte na umu da je ovo važna odluka koja će uticati na vaše iskustvo gledanja. Procenite u kom položaju vam odgovara da budete naspram televizora – da li uglavnom ležite, sedite ili ste pod uglom?

Možda vam prija da TV bude blago izdignut u odnosu na vas, pa je bolja opcija da ga postavite na zid, a sa druge strane, možda želite da ga okrenete u određenom pravcu za situacije kada ga gledate sa drugog mesta.

Kačenje na zid je dobra opcija i ukoliko imate malu decu ili kućne ljubimce za koje niste sigurni da li će uspeti da drže svoje radoznale ručice ili šapice dalje od ekrana. Postavkom televizora na zid, najverovatnije ćete ga ostaviti van njihovog domašaja.

U tom slučaju, potrebno je da odaberete odgovarajući nosač koji je namenjen za televizor dijagonale i težine koji ima model koji ste odabrali. Takođe, obratite pažnju i da li vaš TV ima VESA standard i koji kako biste sa lakoćom odabrali nosač za televizor koji će savršeno odgovarati.

Kako bi ugođaj bio potpun, nije dovoljno odabrati nosač odgovarajuće nosivosti i određenog standarda. Postoje različite vrste nosača sa dodatnim funkcijama koje vam iskustvo uživanja u sadržaju zaista mogu podići na novi nivo.

Veliki TV okačen na zid sive boje

Designed by Freepik

Da li je bitan brend prilikom odlučivanja koji TV kupiti?

Pa, i jeste i nije.

Svakako da na ovo pitanje ne postoji nedvosmisleni odgovor, pa je najbolje da procenite šta je ono što je vama najvažnije kada se odlučujete za kupovinu televizora.

Neki od poznatih brendova svakako pomeraju granice i donose nove tehnologije koje će vas ostaviti bez daha, pa izbor nekog od njih zaista može da bude pun pogodak.

Naravno, ovo važi i ukoliko nemate želju ili potrebu za najnovijim tehnologijama, ali jednostavno želite proizvođača sa iskustvom koji se kroz godine dokazao i stekao ime od poverenja.

Svakako, tržište je raznoliko, tako da je savet da nikako ne budete isključivi. Postoje mnogi noviji ili manje zvučni brendovi koji proizvode odlične televizore i vredni su vaše pažnje. Kod ovakvih proizvođača često možete pronaći televizore sa sjajnim karakteristikama koji su cenovno pristupačniji u odnosu na one poznatijih brendova.

Kako biste bili sigurni da ste napravili pravi izbor, vodite se karakteristikama samog uređaja, pa tek onda uzmite u obzir proizvođača ili brend. Ukoliko imate odlično iskustvo sa televizorima određene marke, nema ničeg lošeg u tome da ostanete verni dobrim izborima. Međutim, dozvolite sebi malo slobode i istražite šta sve tržište ima da ponudi, možda se iznenadite.

Uživajte u velikom izboru i odaberite TV koji će vam pružiti vrhunsko iskustvo

Za kupovinu televizora najvažnije je da budete zadovoljni uređajem koji odaberete. Nadamo se da vam je ovaj vodič za kupovinu pružio korisne informacije i sada kada znate šta određene karakteristike televizora znače za vas, vreme je da suzite izbor.

Da biste izbegli da vas preplavi veliki izbor različitih karakteristika, predlažemo da se pri odabiru vodite sledećim redosledom:

  • Odaberite odgovarajuću dijagonalu
  • Odlučite da li želite smart TV
  • Odaberite rezoluciju
  • Pogledajte broj i vrstu ulaza na dostupnim modelima
  • Uporedite tehnologije ekrana i dodatne funkcije

Kada suzite izbor na nekoliko modela, uporedite cene kao i dodatne pogodnosti koje mogu biti dostupne u trenutku vaše kupovine.

Kako biste dobili najbolju vrednost za svoj novac, dok birate koji televizor kupiti pratite stranicu na kojoj možete pronaći uvek aktuelnu ponudu televizora na akciji. Na ovaj način možete najbolje iskoristiti svoj budžet i počastiti se možda nekom dodatnom funkcijom, većom dijagonalom ili boljom rezolucijom.



Ostavite komentar