Vodič za kupovinu projektora

  0

Ukoliko želite da uživate više u svojim omiljenim filmovima ili serijama na velikom platnu, da držite prezentacije na najefektniji način – projektor je ono što vam treba.

Iako vam posao projektora deluje možda jednostavno, izbor novog projektora može biti zastrašujući zadatak. Postoji toliko različitih proizvođača i modela. Međutim, ako imate predstavu o tome šta tražite, kupovina će teći lakše.

Potrudićemo se da vas upoznamo sa svim važnim informacijama kroz naš kratki vodič za kupovinu projektora kako bismo vam pomogli da pronađete najbolji projektor za vas.

Između ostalog saznaćete koje vrste projektora postoje, kako da izaberete projektor prema vašim potrebama, da li vam treba nosač za projektor, kako platno doprinosi boljem iskustvu i mnogo toga još.

Način rada projektora

Projektor je optički uređaj koji projektuje sliku na adekvatnu površinu – projektorsko platno ili zid. Većina projektora stvara sliku usmeravajući svetlost kroz malo providno sočivo, ali neki noviji tipovi projektora mogu da projektuju sliku direktno, korišćenjem lasera.

Njegova primena je raznolika, savršen je za držanje prezentacija u firmi, nastave u školama ali i za kućne prostorije – gledanje filmova, serija, igranje igrica.

Kao i svaka druga tehnologija i projektori imaju svoje prednosti, ali i par zanemarljivih nedostataka. Izdvajamo samo neke od prednosti projektora:

  • Povoljan izbor kućnog bioskopa
  • Efektan uređaj za prezentacije
  • Jednostavan za montažu
  • Ne stvara zamor očiju

Među, nedostacima projektora se mogu naći potreba za zamračivanjem prostorije, potreba za konfiguracijom i instaliranje sistema zvučnika za bolji zvuk.

Ali složićete se da su uz njegove prednosti korišćenja, ovi sitne mane ostaju u senci. Naravno ovo su uopšteni nedostaci projektora, u zavisnosti od modela koji odaberete možda ih čak neće ni biti.

Vrste projektora

Tehnologija i način prikaza slike sa projektora na platno ili zid variraju. S toga se projektori mogu podeliti na sledeći način:

  1. LCD projektor – rad zasniva na LCD matricama, čime dobijate pristup izuzetno kvalitetnoj slici i visokoj rezoluciji. LCD projektori su obično nešto skuplji, ali definitivno njihov neopoziv kvalitet opravdava cenu. Namenjeni su prvenstveno za korišćenje u manjim prostorijama.
  2. DLP projektor – za razliku od LCD projektora, DLP projektor zasniva svoj rad na upotrebi matrice ogledala, tj. on usmerava svetlost koja se dalje reflektuje na sliku. Mnogo su lakši za održavanje, kako ne koriste kolor filtere.
  3. LCOS projektor – nije previše zastupljen na tržištu, ali ga svakako vredi pomenuti. Ukratko predstavlja kombinaciju LCD i DLP projektora.

Koji projektor kupiti?

Projektori su dizajnirani za različite namene. Da li tražite projektor za gledanje filmova, utakmica, igranje igrica ili prikazivanje poslovnih prezentacija? U zavisnosti od odgovora, dalje možete krenuti da gledate specifikacije. Pročitajte neke od osnovnih smernica koje vam mogu pomoći u odabiru.

• Projektori za firmu

Kada su u pitanju projektori za firmu, treba uzeti u obzir da ćete ih najviše koristiti za prikaz Power Point prezentacija, video konferencije ili za različita izveštavanja. Zbog toga veoma je važno da projektor koji ćete kupiti ima pristojnu količinu osvetljenosti, različite opcije za povezivanje sa laptopom ili kompjuterom.

Projektori za firmu često će imati malo intezivnije boje zbog prikaza u veoma osvetljenim salama za sastanke. Tako da ovakvi projektori nisu najpogodniji za prikaz filmova u tamnim prostorijama kako prikaz boje neće biti adekvatan, ali za posao su savršeni.

• Projektori za filmove

Ako želite na vašem projektoru da gledate filmove, trebalo bi da nabavite Full HD projektor koji je sposoban za reprodukciju velikog raspona boja. U idealnom slučaju, uključuje bioskop ili filmski režim, plus kontrole koje su vam potrebne za fino podešavanje slike za najbolje performanse.

Momak i devojka sede na kauču i gledaju film koristeći projektor

• Projektori za utakmice

Ukoliko volite da pratite sport i da igrate igrice trebalo bi da se okrenete ka modelima sa 4K HD rezolucijom (2.500 lumena ili više) i sa većom brzinom osvežavanja od 120 Hz koja smanjuje zamućenje pokreta prilikom pokreta na slikama. Mnogi projektori za kućnu zabavu imaju režim igre sa manjim kašnjenjem ulaza, a preporučeni iznos kašnjenja je do 16 ms.

5 stvari o kojima treba razmišljati kada birate projektor

Ukoliko ste se odlučili za kupovinu projektora obratite pažnju na veličinu projektora, udaljenost projektora od platna, rezoluciju, kontrast, osvetljenost i priključke za povezivanje.

Birajte veličinu projektora u zavisnosti od mesta instalacije

Projektore možete pronaći u različitim veličinama. Tu su veliki vrhunski projektori namenjeni za bioskope i velike konferencijske sale, manji projektori namenjeni za kućne potrebe ili kancelarije. Pojavljuju se na nekim tržištima čak i oni mali projektori koji mogu da stanu u džep.

Da biste bili sigurni koja veličina projektora će odgovarati vašim potrebama, zapitajte se – gde ćete postaviti vaš projektor? Ako planirate da projektor instalirate u sali za sastanke, uzmite u obzir veće projektore koji se montiraju na plafon, i nakon toga više ne pomeraju. Dok ako ćete projektor koristiti kod kuće ili imati potrebu za njegovim učestalim pomeranjem iz prostorije u prostoriju odlučite se ipak za manji projektor, koji je lakši za transportovanje.

Nemojte zanemarivati udaljenost projektora od platna

Iako se domet projektora (udaljenost projektora od platna) zanemaruje, ova informacija izuzetno je važna. Na primer, većina projektora može da prikaže sliku na nekoliko metara, samo pojedini modeli imaju sposobnost projektovanja sa manje udaljenosti.

Standardni throw ratio projektora je 2:1, to znači da je projektor potrebno postaviti 4 metra od platna kako biste dobili prikaz slike na platnu širine 2 metra.

Održavanje video konferencije u firmi

Ako želite da stavite projektor veoma blizu platna, izaberite projektor sa short throw sočivima u odnosu 0.8:1 (postavka 1.6 metara od platna za sliku prečnika 2 metra). Ukoliko ste baš ograničeni prostorom izaberite ultra short throw projektor koji možete staviti na nekih 20 centimetara od platna.

Međutim, ako planirate da projektor postavljate u većim prostorijama, gde vam treba veća udaljenost od platna izaberite long throw projektor 5.7:1 (za 2 metra slike neophodna udaljenost je 11.4 metra).

Odnos kontrasta zadužen je za detalje

Kontrast predstavlja razliku između najtamnijih i najsvetlijih delova slike. Projektori sa visokim odnosom kontrasta (većim kontrastom) vam omogućavaju da vidite jasno definisane detalje senke, duboke nivoe crne, odajući osećaj dubine slike.

Pošto veća količina svetlosti u prostoriji može da ispere razliku u kontrastu između projektora, važnije je obratiti pažnju na odnos kontrasta za projektore za kućni bioskop, nego za poslovne projektore.

Na primer, to znači da je projektor za kuću treba da ima kontrast 10.000:1 (veći je raspon osvetljenja između svetlijih i tamnijih delova slike), a kod poslovnih projektora kontrast 2000:1 dovoljan je zbog reflektovanja gotovo duplo veće količine svetlosti.

Rezolucija utiče na kvalitet prikaza slike

Rezolucija se prikazuje kroz ukupan broj pixela. Uz veći broj pixela, naravno znači da dolazi prezentacija kvalitetnije slike iz projektora ispunjena detaljima. Današnji projektori isporučuju slike u velikom rasponu rezolucija – XGA, HD Ready, Full HD, 4K UHD. Iako na prvi pogled ovi akronimi deluju zbunjujuće, razmislite prvo o tome kako ćete koristiti projektor.

Za prezentacije na manjim ekranima projektor za XGA rezolucijom biće dobar izbor. Ako je reč o većem ekranu, video sadržaju izaberite Full HD projektor, a za poseban multimedijalni doživljaj tu su napredniji 4K UHD projektori, koji isporučuju sliku fantastičnog kvaliteta.

Osvetljenost izražava se u lumenima

Osvetljenost kod projektora se meri kroz lumene, uz veći broj lumena dobijate svetliji prikaz. U zavisnosti od toga da li imate prostor koji je posebno namenjen za postavljanje projektora zavisiće i vaš odabir u pogledu osvetljenosti.

Ako imate prostor gde možete u potpunosti blokirati spoljašnu svetlost, adekvatan tip projektora za ovu namenu obično je veći i teži, tako da kada ga postavite na nosač na zid ili plafon bilo bi dobro da ga više ne pomerate. Optimalna osvetljenost iznosila bi oko 3.000 lumena.

Ukoliko tražite projektor za dnevnu sobu koji će služiti za prikazivanje filmova, serija, utakmica, crtanih filmova tokom dana, a pri tom ćete ga često prenositi dovoljna vam je osvetljenost do 1.000 lumena.

Za svetlije ili veće unutrašnje prostore (konferencijske sale), razmislite o traženju najmanje 4.000-6.000 lumena. Ili čak i više kako je u prostorima sa velikom količinom direktne prirodne svetlosti teže dobiti željenu vidljivost sadržaja koji prikazujete.

Priključci – kako povezati projektor sa laptopom ili drugim uređajem?

Pored gore navedenih karakteristika, nemojte zaboraviti da je svaki projektor potrebno povezati sa svojim video izvorom. Tako da je važno da razmislite kakav ćete laptop, kompjuter, mobilni telefon ili pak neki drugi izvor medija koristiti za povezivanje.

Poslovni projektori obično imaju USB, VGA ulaz, ponekad i HDMI, DVI ulaz. Ako slučajno imaju ugrađenu Wi-Fi konekciju to je posebno dobro kako ćete na taj način moći direktno sa interneta da preuzmete ono što je vama potrebno, bez korišćenja kablova.

Kada je reč o projektorima za kućne varijatne tu se uglavnom nalaze HDMI priključci. Takođe, tu mogu biti VGA, USB portovi, kao i čitači za SD kartice. Kao dodatna pogodnost obično je prisutan i audio izlaz za povezivanje sa zvučnicima koji dodatno mogu uticati na još bolje bioskopsko iskustvo.

Različiti priključci na projektoru

Iako izbor pravog projektora definitivno predstavlja izazov, prethodno navedene smernice će vam pomoći da se lakše odlučite koji projektor će odgovarati vašim potrebama i prostoru u kom ćete projektor koristiti.

Dodatne funkcije na projektorima

Pored prethodno navedenih osnovnih karakteristika projektora, možda će vas zanimati da projektor poseduje i neke specifične funkcije, koje će vaše korisničko iskustvo učiniti boljim. U zavisnosti od modela i brenda projektora pronaćićete različite dodatne opcije, u nastavku ćemo predstaviti samo neke od njih.

• Glasovni asistenti dodatno olakšavaju korišćenje projektora

Zamislite, sa projektorima čak možete i razgovarati. Neki od poznatijih glasovnih asistenata su Amazon Alexa, Bixby. Dovoljno je da ih pitate šta vam je potrebno i oni će munjevitom brzinom izvršiti vašu naredbu. Na primer, tražite da otvore aplikaciju, da pronađu film ili seriju, puste muziku, kontrolišu i druge funkcije.

• Mogućnost podešavanja zuma objektiva

Ako ćete svoj prenosivi projektor postavljati na različitim mestima gde nećete uvek imati kontrolu nad veličinom ekrana ili položajem projektora, možete koristiti zum objektiva da biste podesili veličinu slike. Na taj način izbećićete pomeranje projektora bliže ili dalje od ekrana kako biste podesili veličinu slike.

Uz veći odnos zumiranja, slika je veća. Na primer, zum od 1,2 stvara sliku do 20% veću od minimalne veličine. Zum od 2 stvara sliku dvostruko veću od minimalne veličine. Međutim, nemaju svi projektori zum objektiva, zato ako smatrate da vam je ova funkcija važna proverite da li model koji vam se svideo ima zum funkciju.

• Pomeranje sočiva za pronalazak savršenog ugla gledanja

Pomeranje sočiva vam omogućava da mehanički podesite ugao sočiva pomeranjem nagore, nadole ili u stranu. Pomeranje sočiva takođe zadržava 100% rezolucije u projektovanoj slici i dostupno je uglavnom na vrhunskim projektorima kućnog bioskopa, gde će projektor na zid ili plafon biti postavljen polutrajno.

• Wi-Fi konekcija igra značajnu ulogu u prenosu materijala

Ako želite sebi da olakšate prikaz sadržaja bez korišćenja kablova, koji se često mogu zapetljati i učiniti da se obeshrabrite prilikom korišćenja projektora, obavezno birajte projektor sa Wi-Fi konekcijom.

• Uz 3D funkciju uplovite virtuelno u svet filmova

Ako volite da uživate u 3D filmovima, 3D projektori su savršeni za vas jer će vam pružiti nezaboravno bioskopsko iskustvo kod kuće. Omogućiće vam da vidite dubinu slike, imaćete utisak ne samo da ste u ulozi gledaoca, već ćete se pronaći i među jednim od likova u filmu.

Društvo, momak i dve devojke uživaju u gledanju 3D filma koristeći projektor i 3D naočare

Izvor: Designed by Freepik

• Ozvučenje je važno za filmsko iskustvo

Za dodatno bolji utisak prilikom gledanja filmova potrebno vam je i dobro ozvučenje, ako ga već nemate kod kuće, obratite pažnju na projektore koji imaju moćniji sistem ozvučenja. Na primer, sa modelima snage od 30-40 W imaćete odličan kvalitet zvuka koji će vam pomoći da ispratite vaš omiljeni film ili seriju na najpotpuniji način.

• Tu su različiti režimi rada zbog širine upotrebe

Ukoliko vam projektor treba za posao tu su režimi prezentacije, dok za prikaz filmova u svetlu kakav ga je režiser zamislio imamo bioskopski režim. Ukoliko ste pasionirani gejmer i na vas su proizvođači mislili, kako su kreirali i poseban režim igre.

Platno za projektor – Da li je neophodno?

Ako želite dobiti najbolji mogući prikaz sadržaja definitivno vam treba platno za projektor. Naravno, prvo ćete pomisliti kako je dovoljno projektor usmeriti na zid. Međutim, nemojte to raditi. Ukoliko ste već izdvojili budžet za projektor, nemojte se odricati platna bez kojeg možete upropastiti rezultate i najboljeg projektora.

Površina platna za projektor je tako dizajnirano kako bi se maksimalno iskoristila i reflektovala svetlost projektora u cilju jasnijeg prikaza slike.

Ako će vam platno za projektor na zidu stajati trajno, tj. imate već prostoriju namenjenu u ovu svrhu, odaberite model koji se ne mora izvlačiti svaki put. A ako će vam zbog nedostatka prostora platno smetati, najbolje je da izaberete platno za projektor na izvlačenje.

Platno na izvlačenje u sali za sastanke

Kako montirati projektor?

Kada odlučite da želite da napravite sopstveni kućni bioskop, poboljšate poslovne prezentacije i izaberete željeni projektor, sledeće pitanje je: Kako da montirate projektor?

Najjeftinija opcija za montiranje projektora je jednostavno stavljanje na policu ili sto. Međutim, postoji mnogo problema sa ovom metodom. Prvo, najnoviji projektori su velikih dimenzija, pa im zbog težine treba nešto jača podloga, pogotovo iz zdravstvenih i bezbednosnih razloga kada se postavlja na visoke police.

Kada već izdvajate vreme na stvaranje sistema kućnog bioskopa, unapređivanje sale za sastanak, trošenje malo više novca na profesionalni nosač za projektor ne bi trebalo da isključite. Ali koje su to prednosti korišćenja nosača za projektor.

Projektor montiran pomoću nosača za projektor na plafon

Montaža na plafon koristeći nosač za projektor je mnogo bolja opcija od postavke na sto ili policu iz mnogo razloga:

  • Bezbednost – kada projektor pričvrstite na plafon, možete biti sigurni da on neće pasti.
  • Štedi na prostoru – rešićete se nezgodnog stola ili polica koje često zauzimaju previše mesta, koje ste mogli iskoristititi za neku drugu namenu.
  • Savršena pozicija za gledanje – postavljajući ga izbećićete pauziranje prezentacije tokom prolaska osoba pored projektora. Ovo se posebno odnosi na slučajeve kada se projektor postavi na sto. Sa nosačem projektora tih problema neće biti. Preporučujemo vam da prilikom monitranja projektora izvršite jednostavno testiranje. Uključite ga i proverite da li ste ga postavili na pravu poziciju da biste dobili dobru sliku na projektorskom platnu ili zidu.
  • Bolja ventilacija – rastojanje između otvora projektora i police trebalo bi da bude minimalno 20 cm, kako se toplota ne bi između njih zadržavala. Ako je projektor postavljen na plafonu, nećete imati problema sa zagrevanjem, jednim od mogućim problem koji se može odraziti na njegove funkcionalnosti.
  • Idealno pozicioniranje slike – ukoliko projektor postavite na policu često će slika biti previsoko iznad zida. Dok u slučaju korišćenja nosača za projektor rešićete ovaj problem očas posla postavljanjem slike na nivo udoban za oči.

Prezenteri i dodatna oprema za projektore

Verovali ili ne ukoliko projektor koristite za prezentaciju, ono što može ostaviti poseban pozitivan utisak kod vaših slušalaca jeste korišćenje dodatne opreme za projektor u vidu prezentera. Prezenter tj. pointer za projektor se obično povezuje bežično sa vašim laptopom, mobilnim telefonom ili drugim uređajem koristeći Wi-Fi konekciju. Može biti različitih dometa od 8 m, 15 m, ka naviše.

Uz pomoć bežičnog prezentera za projektor lakše ćete upravljati grafikonima, slajdovima i uopšteno sadržajem koji želite na najbolji način da predstavite vašim kolegama, saradnicima ili direktorima. Sve u svemu odlični su navigatori, a za napajanje koriste samo bateriju tako da smetnji u vidu kablova nema.

Uživajte više u gledanju različitih sadržaja na velikom platnu koristeći vaš novi projektor

Bilo da želite u vašem domu da napravite bioskopsko veče, gledate derbi, igrate igrice ili da držite bitne prezentacije, zaključili smo da vam treba projektor.

Upotrebom projektora doživećete nezaboravno iskustvo, koje će korišćenje televizora ostaviti u prošlosti, jer sa projektorom atmosferu gledanja filmova ili utakmica podignućete na znatno višu lestvicu.

Dok kada je reč o prezentacijama, sve ono što ste prethodno trudili da pripremite kroz slajdove ili excel tabele, pomoću projektora i dodatne opreme, uspećete da predstavite vašim slušaocima na veoma pregledan i zanimljiv način.

Preostaje vam samo da izaberite vaš projektor i dodatnu opremu kako biste se bolje pokazali na poslovnom polju, a kod kuće prepustili bioskopskom uživanju kakvo ste zaslužili.



Ostavite komentar