Razlika između 4K i 8K rezolucije

  0

Televizori su u mnogim domovima i dalje centar porodičnog okupljanja ma koliko provodili vremena na svojim laptopovima i mobilnim telefonima. Nove tehnologije učinile su da gledanje filmova na malim ekranima bude nalik užitku gledanja filmova u bioskopima. Tehnološki napredni televizori već poseduju istu tehnologiju visoke rezolucije kao velika platna u bioskopima. Radi se o 4K i još naprednijoj 8K rezoluciji koja je tek stigla kod nas.

Svetski giganti u proizvodnji tehnike iznenadili su nas prošle godine lansiranjem televizora 8K rezolucije koja je 4 puta veća od prethodne, do tada neprikosnovene 4K.

Šta znači rezolucija, a šta piksel?

Ukoliko ne poznajete dobro ovu terminologiju, značiće vam informacija da rezolucija kod bilo kog uređaja poput televizora i telefona predstavlja broj sitnih tačkica koje se pozicioniraju horizontalno i vertikalno na ekranu.

Što je veći broj tačkica odnosno piksela, slika je jasnija i izoštrenija. Kada smo kod horizontalne i vertikalne postavke piksela moramo reći da postoji progresivno i interlaktilno skeniranje horizontalnih linija piksela te otuda oznake p (progressive) i i (interlacted). Prednost se naravno daje rezolucijama sa dodatnom oznakom malog slova p. Više detalja o pojmu piksela i HD rezolucijom možete naći na našem blogu.

Poređenje rezolucija

Kako bismo vam što bolje dočarali koliko je ova rezolucija zapravo visoka, uporedićemo je sa standardima koji su i dalje prisutni u našoj zemlji i čine rezoluciju najvećeg broja TV uređaja u domovima u Srbiji.

  • HD (High Definition): 720X576 piksela
  • HD Ready: 1280X720p piksela
  • Full HD: 1920X1080p piksela
  • QHD (Quad High Definition): 2560X1440 piksela
    Ultra HD (Ultra High Definition): 3840X2160 piksela i 4K rezolucija: 4096X2160 piksela
  • 8K rezolucija: 7680X4320 piksela

poredjenje rezolucija

Šta znači 4K i 8K?

Nazivi 4K i 8K potiču od približnog broja horizontalnih piksela. U slučaju 8K rezolucija se povećava na ogromnih 7680X4320 piksela. Ovakva rezolucija vam omogućava gledanje još čistije i oštrije slike nego pre.
Može se reći da je to mnogo piksela, ali da li to pravi veliku razliku? Sa još više detalja utkanih u ekran, sigurno da pravi!

Ako ste mislili da je kod 4K televizora bilo nebrojano detalja, pogledajte film na 8K. Nećete ni morati da se približite da biste videli prepletene i slikovite detalje. 8K rezolucija od 33.177.600 piksela je 4 puta veća u odnosu na 4K. U praksi to znači da je slika četiri puta detaljnija, da su boje realnije i da je slika bolja nego ikada.

Za ljubitelje dokumentaraca o prirodi, gledanje na 8K televizoru biće pravi užitak – svideće vam se raskošno zelenilo šuma i planina, prelepi pejzaži i zalasci sunca i kristalno bistra voda učiniće da se osećate kao da uživo gledate sve te lepote prirode.
Sci-Fi filmovi i serije dobijaju novu dimenziju gledanja na televizorima ove visoke rezolucije. A tek sport! Sport će vam izgledati bolje nego ikad, osećaćete se kao da ste na terenu.

Samsung 8K TV

Samsung 8K TV stigao u Srbiju

Do sada smo se svi složili da je 8K TV zaista nešto posebno i zato ćemo vam predstaviti najnoviji model Samsung televizora koji je dostupan ekskluzivno u Tehnomaniji. Samsung Q900R 8K QLED TV dostupan je u tri veličine: 65, 75 i 85 inča koje možete pogledati u Tehnomanija radnjama u ulici Jurija Gagarina i u tržnom centru Zmaj u Beogradu. Možete se uživo uveriti u sve prednosti 8K rezolucije i uživati u neverovatnoj slici koju pružaju.

Ovaj model televizora koristi veštačku inteligenciju za poboljšanje slika. To znači da može transformisati slike nižeg kvaliteta u veličanstveni 8K standard.

Način na koji ovaj televizor to radi je izuzetno zanimljiv. Koristi alat za mašinsko učenje koji analizira sadržaj iz više izvora i primenjuje te podatke kako bi poboljšao sliku dok je gledate. Televizor sam zna šta treba da radi i kako da napravi pravi ugođaj za oko.

samsung 8K televizori

Zahvaljujući poboljšanoj HDR tehnologiji, 8K televizori mogu prikazati više boja. Na primer, novi televizor kompanije Samsung koristi HDR10+, što znači da ćete videti mnogo širu paletu boja – bez obzira na to šta gledate. Takođe, uglađuje ivice i uklanja sve grube prelaze. Krajnji rezultat je slika koja izgleda besprekornije i prirodnije.

Sve ovo vam omogućava da se izgubite u eksploziji bogatih boja, tekstura i tonova. Govorimo o veličanstvenim detaljima svega što gledate. Moći ćete da vidite više u mračnim senkama horor filma, uronite u najživlju animaciju i eksplozivna dešavanja akcionog filma.

Inteligentnom nadogradnjom koju omogućava kvantni procesor možete poboljšati sve svoje omiljene serije i filmove. Svi filmovi vaše kolekcije mogu biti ponovo obrađeni. Gledaćete klasike na potpuno nov način, jer je svaki pojedinačni kadar filma optimizovan, a fini detalji prikazani u mnogo većoj rezoluciji.

TV koji postaje umetnička slika

Ljubiteljima filmova treba pametno razmišljanje Samsungovog AI procesora. On optimizuje sliku i zvuk u trenutku i povezuje se sa drugim kućnim uređajima. Imate omiljeni žanr? On razume tačno šta vam se sviđa i predlaže više sličnog za vas. Neka Netflix ili Prime Video manija počnu. To nije sve.

Da li ste za malo magije? Kako bi bilo da vaš veliki ekran nestane kada ga ne koristite? “Ambient Mode” je omogućio da veliki crni ekran nestane i da se lako uklopi u vaše okruženje. Možete izabrati dekorativni sadržaj, sopstvene fotografije ili odabrati da televizor samo oponaša zid iza sebe.

 

Samsung ambiental mode

Oslobodite se neurednih kablova

Mnogo neurednih kablova oko televizora može da učini da vaš prostor izgleda prenatrpano i neuredno. Sa Samsung QLED 8K televizorom, sve konekcije prolaze kroz samo jedan nevidljivi kabl tako da možete zadržati svoju sobu urednom. Budući da mnogo uređaja može biti povezano sa televizorom, One Connect Box omogućava da to bude učinjeno putem Bluetootha, tako da ih možete ukloniti iz vidokruga.

Doživite uživo 8K iskustvo u Tehnomaniji

Ovi 8K televizori učiniće vaše filmske večeri još zanimljivijim. Uživaćete u vrhunskom kvalitetu slike i zvuka a pored toga ulepšaće ambijent vašeg doma. Kako biste se uverili u sve navedene prednosti ovih televizora pozivamo vas da posetite Tehnomanija radnju u ulici Jurija Gagarina ili u tržnom centru Zmaj u Beogradu. Izvanredno dobra slika zaseniće vas već u prvim sekundama gledanja. Čekamo vas! 



Ostavite komentar