Električni trotinet – Kako se puni, koje su cene i gde ima da se kupi?

  0

U vest da su električni trotineti zagospodarili svetom nismo mnogo čekali da se uverimo. Teško da ih prethodnih dana niste videli na ulicama. Još teže da niste čuli neku od aktuelnih priča u vezi sa sigurnošću vozača ove moderne spravice, ali i svih ostalih učesnika u saobraćaju.

Parkirani crni i beli električni trotineti

Električni trotineti od ovog proleća krstare našim gradovima, a kako pokazuju statistike, njihov broj će u narednom periodu tek rasti.

Električni skuter ili trotinet, pitanje je sad

Moramo priznati da smo svi na početku bili malo zbunjeni, pa su se neki raspitivali za električne skutere, neki za trotinete.

Ukoliko ste među onima koji su došli u nedoumicu oko naziva, šta je jedno a šta drugo, ne dajte se zbuniti. Iako se polako pojavljuju i prvi modeli električnih skutera (motora) za njih je karatkeristična nešto glomaznija konstrukcija.

Električni trotineti, kao što i samo ime kaže, su na električni pogon, imaju punjivu bateriju, ali su i veoma lagani, pa se mogu poneti i u ruci, što nije slučaj sa skuterima (motorima).

Zapravo, glavni problem oko imena stvorio se preuzimanjem engleskog naziva „electric scooters”.

Da li je električni trotinet idealno prevozno sredstvo?

Mišljenja su različita, ali nema mnogo polemike kada je u pitanju njihova ekonomičnost i praktičnost.

  • Voze se jednostavno i lako
  • Sklapanje i rasklapanje ne predstavlja nikakav problem
  • Imaju malu težinu
  • Lako se nose i prenose
  • Nema gužve na parkingu
  • Brzo se puni baterija

S obzirom na svoju konstrukciju, električni trotineti su zgodni za vožnju po gradu ili po obližnjem kraju. Idealno rešenje su za delove grada koji nisu dobro pokriveni autobuskim linijama, čije se razdaljine obično prelaze pešice ili čak automobilom.

Mladić i devojka voze električne trotinete u gradu

Njihove dimenzije, težina, mogućnost lakog rasklapanja, sklapanja i prenošenja zaista jesu ono što ih čini laganim za korišćenje i rukovanje.

Kako se puni baterija električnog trotineta?

Punjenje baterije je takođe izuzetno jednostavno. Dovoljno je da pri ruci imate bilo koju standardnu utičnicu. Nije važno gde ćete imati potrebu da dopunite bateriju, svaka standardna utičnica će odgovarati vašem električnom trotinetu.

Da li je vožnja električnih trotineta regulisana zakonom u Srbiji?

Ako sve posmatramo iz ugla saobraćaja, na ulicama je manje automobila, što bar donekle smanjuje gužve, a ne zaboravimo i da ne zagađuju okolinu izduvnim gasovima.

Međutim, uvek ima i suprotnih mišljenja, pa se često u prilog tome navode tvrdnje da nisu dovoljno sigurni po ostale učesnike u saobraćaju. Nečujni su, a brzina koju dostižu je velika za vožnju trotoarom, odnosno mala za vožnju kolovozom.

Iako našim zakonom još uvek nisu regulisane određene pravilnosti u vezi sa kretanjem električnih trotineta, preporučuje se oprez, kako pešacima, tako i ostalim učesnicima u saobraćaju, ali i samim vozačima trotineta.

Ipak, s ozirom da ih je na ulicama sve više, najavljeno je da će novi zakon o bezbednosti saobraćaja obuhvatati i ova nova prevozna sredstva. On bi trebalo da odgovori na sve nedoumice u vezi sa tim kuda smeju da se kreću trotineti, ko može da ih vozi i pod kojim uslovima.

Električni trotinet u fokusu kočnica i zadnje svetlo

Zato, bez obzira gde se kretali, za vozače se svakako preporučuje zaštitna oprema, posebno kaciga i uočljiva svetlosna signalizacija.

Takođe, podrazumeva se i kontrolisana brzina vožnje, jer ostali učesnici u saobraćaju mogu biti i deca i starije osobe, pa je oprez neophodan.

Koliko su opasni električni trotineti i da li ih treba zabraniti?

Masovno širenje mode zvane električni trotinet u raznim krajevima sveta je dovelo do neusaglašenih propisa ili čak nepostojanja istih. Iako se mnogo pričalo o njihovoj zabrani ili bar delimičnom ograničavanju njihovog kretanja, sigurno je da nikome nije cilj da ih nema.

Tako na primer, u Australiji i Americi ima posebnih propisa o ograničavanju brzine električnih trotineta na 10 km/h. U nekim krajevima SAD-a i Evrope potpuno je zabranjeno kretanje električnih trotineta trotoarom, kao i zabrana vožnje deci mlađoj od 14 godina, dok se u Sloveniji strogo kažnjava svako nepoštovanje postojećih pravila.

U našoj okolini, nedavno je u Tivtu stupilo na snagu posebno pravilo o zabrani kretanja biciklima i električnim trotinetima na šetalištu u određeno vreme.

Iako će mnogi ove mere shvatiti strogo, treba imati na umu da je njihovo preduzimanje važno zbog sigurnosti i bezbednosti svih učesnika u saobraćaju.

Svi stručnjaci koji se bave ovim pitanjima takođe smatraju da ne treba zabranjivati ovaj ekološki način prevoza, ali da treba utvrditi određene pravilnosti u vezi sa njihovim korišćenjem.

Električni trotineti hit i u svetu i kod nas

Trotineti na struju su masovno u upotrebi širom sveta. Voze se u čitavoj Americi, Evropi, Kanadi, Australiji.

Ne samo da olakšavaju život svojim sugrađanima, već predstavljaju i turističku atrakciju. Do pre godinu-dve ste se po turističkim centrima mogli provozati biciklima, a danas je to moguće i trotinetima.

Nasmejan poslovni mladić u ruci nosi električni trotinet

Postoji nekoliko poznatih aplikacija koje regulišu iznajmljivanje i korišćenje trotineta u mnogim gradovima širom sveta. Tako su Pariz, Budimpešta, Atina, Beč, Prag, samo neki od gradova na mapi ovih aplikacija.

U Srbiji za sada ne postoje ovako veliki sistemi. Ali, iako su do skoro priliku da ih voze imali samo oni koji u svom vlasništvu imaju ove dvotočkaše, od nedavno je moguće i iznajmiti električne trotinete u Beogradu i Novom Sadu. Ukoliko ih iznajmite i isprobate, budite sigurni da ćete još više poželeti da ih kupite.

Koje su cene i kako odabrati električni trotinet?

Situacija je takva da je za period od nekoliko meseci samo u Beogradu prodato više od 30,000 električnih trotineta.

Ako ste među onima koji ipak planiraju kupovinu, za električne trotinete za odrasle treba okvirno izdvojiti od 25,000 do 60,000 dinara, dok su dečiji nešto jeftiniji. Ono što diktira cenu ovih spravica jesu:

  • brend
  • snaga
  • maksimalna brzina koju mogu dostići i
  • autonomija kretanja

Prilikom izbora i upoređivanja karakteristika treba imati na umu da sve one zavise i od uslova na putu kojim se vozi, težine budućeg vozača i eventualno još nekih dodatnih specifičnosti.

Definitivno, za sve one koji nameravaju da postanu vlasnici jednog ovakvog dvotočkaša, najbolje je da razmisle o potrebama koje imaju.

Električni trotineti stoje parkirani na ulici

Da li će trotinet koristiti rekreativno, u zamenu za bicikl ili pešačenje, ili možda nešto ozbiljnije, za redovno prelaženje određenih rastojanja u gradu, odlazak do posla i slično. U takvim slučajevima je možda bolje odlučiti se za nešto ozbiljniju spravu, s obzirom na to da će vam u nekom narednom periodu rešavati bitno pitanje u vezi sa prevozom.

Jedno od odličnih rešenja iz Tehnomanije je električni trotinet Xiaomi M365 koji vas svojim performansama neće izneveriti.

Izdržljivi i lagan materijal od koga je napravljen kao i baterija koja omogućava autonomiju prelaska i do 30 km sa jednim punjenjem, čine ga super izborom za one koji planiraju redovnu vožnju. Takođe, u ponudi su i mnogi drugi modeli električnih trotineta među kojima ćete sigurno pronaći idealan izbor za sebe.

Uštedite vreme i novac vozeći električni trotinet

Ono što je sigurno je da se broj električnih trotineta svakodnevno povećava, a kako bi njihovo kretanje bilo bezbedno potrebno je urediti određena pravila. Neosporno je da svojim vlasnicima štede vreme i novac na putu do posla i nazad, a svim rekreativcima pružaju zabavu i relaksaciju. Svi oni koji ih svakodnevno koriste izbegavaju saobraćajne gužve, brže stižu sa jedne tačke grada na drugu i ne brinu o parkingu.

Električni trotineti predstavljaju odličnu alternativu automobilima, dok ekološki momenat još dodatno doprinosi važnosti cele priče.

Zato, svi ljubitelji električnih trotineta, kacigu na glavu, trotinet pod noge, oprez i uživajte u vožnji.



Ostavite komentar