Šta je pametna kuća i na koji način će promeniti naše živote?

  1

Da li ste čuli za pametne kuće? Možda pametne zgrade? Da li vam je poznat termin Internet of Things? Nekada su te priče zvučale zanimljivo i futuristički i većina nas je bila ubeđena da je sve to moguće ostvariti u nekoj dalekoj budućnosti.

Ali, budućnost ne samo da nam je zakucala na vrata, nego je već među nama. Tehnologija rapidno napreduje i stvari se menjaju svakodnevno.

Upoznajte IoT (Internet of Things) – Povezivanje svega sa svim

Šta kad bi svi uređaji u vašem životu mogli da se povežu na internet? Ne samo kompjuteri i pametni telefoni, već bukvalno svi: satovi, zvučnici, svetla, zvona, prozori, kamere, bojleri, posuđe za kuvanje i drugi aparati. I šta kad bi svi ti aparati mogli da komuniciraju, šalju informacije i rade po vašim komandama.

Sve ovo nije naučna fantastika.

To je Internet of Things – IoT – ključna komponenta pametnih kuća i uopšte automatizacije doma. Čine ga svi uređaji koji se mogu povezati na mrežu i koji zahvaljujući senzorima prikupljaju, šalju i razmenjuju informacije, a sve u cilju automatizacije i integrisanog upravljanja koje se svodi na jedan klik.

Aplikacija na telefonu za upravljanje pametnim uređajima

 

Bez obzira da li govorimo o poslovnom objektu, kući ili drugom vidu stambenog prostora, pojam pametne kuće, Smart Home, je sve više zastupljen u modernom društvu. Iako mnogi još nisu ni čuli za sistem pametne kuće, pretpostavlja se da će ovaj oblik modernog upravljanja pametnim uređajima u kući tek zaživeti na našim prostorima.

Šta je pametna kuća?

To je kuća koja ima ugrađene različite vrste senzora koji su povezani sa pametnim uređajima u domaćinstvu u poseban sistem. Sistemom se može upravljati na različite načine, a sve u skladu sa potrebama i navikama korisnika.

Zamislite da stižete kući sa posla, vrata garaže se sama otvaraju, osvetljenje se uključuje pri ulasku, a klima uređaj se aktivirao nešto pre vašeg dolaska i temperatura u prostorijama je potpuno prijatna.

Važna karakteristika sistema je što se prilagođava korisnikovim navikama, aktivnostima, njegovom raspoloženju ili životnom stilu. Kako sisitem pametne kuće racionalno troši energiju i uopšte smanjuje potrebu za proizvodnjom električne energije, on aktivno doprinosi očuvanju okoline.

Kuća sa pametnim osvetljenjem, senzorima i pametnim sigurnosnim sistemom

Takođe, Smart Home sistem omogućava jednostavno upravljanje povezanim uređajima, ondosno celokupnim sistemom, a samim tim olakšava življenje i automatizuje određene aktivnosti i radnje o kojima svakodnevno brinemo.

Koji su to pametni uređaji?

Mnogima je poznato da oznaku „smart“ danas imaju telefoni, televizori i satovi. Pored ovih šire poznatih, postoji i mnogo drugih pametnih uređaja za domaćinstvo koji na razne načine mogu doprineti da pojednostavimo i olakšamo svakodnevno funkcionisanje.

Zar ne bi bilo idealno da imate frižider koji vam putem sistema javlja da su se potrošile zalihe određenih namirnica ili bojler koji će se uključiti svaki dan u određeno vreme kako bi vas dočekala topla voda, ili osvetljenje koje će se aktivirati čim počne da pada mrak.

Postoji mnogo kategorija pametnih uređaja za kuću, od svetla i termostata za temperaturu, preko malih kućnih aparata, pa sve do zaključavanja i sigurnosti u vašem domu. Tako su, bojler, grejalica, lampa, aparat za kafu, sigurnosna brava, samo neki od uređaja kojima se može upravljati na samo jedan klik putem tableta ili pametnog telefona. Ali kako?

Od čega se sastoji sistem pametne kuće i kako se njime upravlja?

Čine ga moduli, tj. bežične komponente, koji su nezavisni i omogućavaju korisnicima nadogradnju sistema po potrebi. Tako postoje:

 • Različite vrste senzora (senzor poktera, temperature)
 • Detektori za vrata, prozore, detektor vode, poplave
 • Moduli za upravljanje
 • Moduli za regulaciju rasvete
 • Centralni moduli
 • Alarmi i različiti paketi za sigurnost

Dnevna soba sa pametnim televizorom, lampom i termostatom, kojima se upravlja bežično, pomoću aplikacije

Njihova uloga je da reaguju i obezbeđuju optimalne uslove prema korisnikovim komandama, odnosno „scenarijima“. Tako će scenario „Odlazak na posao“ podrazumevati npr. aktiviranje grejanja u 6 h, uključivanje alarma u 06.30 h, otvaranje roletni, uključivanje aparata za kafu, možda šporeta i slično.

Scenariji mogu biti brojni i korisnici sami biraju i podešavaju vremenski raspored za svaki od modula, odnosno zadaju komande koje kasnije mogu aktivirati na jedan klik.

Odakle se i kako upravlja Smart Home sistemom?

Centralni kontroler je modul zadužen za kontrolu čitavog sistema. Takođe, njegova uloga je i automatizacija. On objedinjuje sve uređaje sistema koristeći bežičnu konekciju i „komunicira“ sa njima.

Što se tiče korisničkog interfejsa, mogućnosti su brojne, pa se za upravljanje sistemom mogu koristiti univerzalni daljinski upravljač, telefon, tablet, PC, specijalni uređaj namenjen za smart home sisteme ili čak upravljanje glasom.

Da li su potrebna posebna znanja za upravljanje?

Upravljanje ovakvim sistemom je intuitivno i lako. Nisu potrebna bilo kakva posebna tehnička niti informatička znanja. Ukoliko se snalazite sa daljinskim upravljačem ili mobilnim telefonom to će biti sasvim dovoljno da možete da uživate u svim pogodnostima koje omogućava sistem pametne kuće.

Zapravo je potrebno naučiti samo način funkcionisanja jedne aplikacije na telefonu ili tabletu, putem koje se kontrolišu svi pametni uređaji koji su povezani na sistem.

Da li se Smart Home sistem može nadograditi?

Sistem pametne kuće se može vremenom nadograđivati i proširivati. U zavisnosti od želja i ineteresovanja, ovo može potrajati i godinama. Ukoliko u nekom momentu želite ili imate sredstava samo za neke od komponenti pametne kuće, nije problem sistem dopuniti novim modulima nešto kasnije.

Poenta je da elementi mogu samostalno funkcionisati, ali da se nadogradnjom ne remeti funkcionisnje prethodno ugrađenih delova.

I ne samo da je moguća nadogradnja, već i premeštanje kompletnog sistema u drugi objekat.

Da li se može uštedeti korišćenjem sistema pametne kuće?

Instalacija pametne kuće je za neke elemente relativno jeftina, ali ima i onih koji zahtevaju ozbiljnija ulaganja novca i vremena, kao što su npr. neke napredne nadzorne kamere.

Najveća ušteda u Smart Home sistemu se odnosi na upravljanje grejanjem i klimatizacijom. Bez obzira da li se odnosi na jedno ili drugo, aktiviranje sistema, odnosno njegovo isključivanje vršiće se onda kada vi to želite, nalazili se kod kuće ili ne.

Čovek u rukama drži tablet i putem aplikacije podešava sistem pametne kuće

Tako na jednostavan način uključujete, tj. isključujete grejanje, klimu ili bilo koji drugi uređaj povezan na sistem, čime se izbegava povećana potrošnja energije, što samim tim utiče i na visinu računa. Uštede su još veće kada su u pitanju veliki sistemi i objekti.

Kako pametne zgrade utiču na uštedu električne energije?

Tehnološki razvoj i moderno vreme su doneli velike promene u savremenom funkcionisanju i življenju, pa pored pametnih uređaja priča ide i dalje.

Sve češće čujemo vesti o izgradnji pametnih zgrada u Beogradu, a takvih primera će sigurno biti i šire. Pametne zgrade nisu samo objekti koji su određenim sistemima automatizovani za funkcionisanje. Zgrade su pametne samo onda kada se prilagođavaju trenutnim aktivnostima, navikama i životnom stilu onih koji tu provode vreme, a da pritom ostvaruju energetsku efikasnost.

Pametni sistem u zgradi će pratiti jačinu dnevnog svetla, spoljnu temperaturu, prisustvo ljudi u prostorijama, pa će u skladu sa tim formirati optimalne uslove za boravak i rad. Na taj način će se izbeći nepotrebno rasipanje energije.

Veliki hol u pametnoj zgradi sa tabletom za podešavanje karakteristika na zidu

Ovde je važno spomenuti i da ekonomičnost nije njihova jedina prednost. Bez obzira da li su u pitanju stambeni ili poslovni prostori, sistem pametne kuće koristi i napredne sisteme za obezbeđenje, sigurnosne brave, kamere, različite vrste senzora, kako bi prostor koji obuhvata učinio sigurnijim.

Internet stvari život čine jednostavnijim i lepšim

Smatra se da će sistem pametne kuće tek postići veliku popularnost jer povećava komfor i kvalitet života. Iako na početku zahteva određena ulaganja, jedan od najvažnijih benefita svakako je štednja energije i novca što se postiže pametnim i ekonomičnim korišćenjem uređaja u kući, a naročito velikim potrošačima.

Smart Home u Tehnomaniji – Pametni uređaji za celu kuću

Smart Home čini grupu pametnih uređaja koji na jednostavan i moderan način pomažu da vaša kuća, stan ili poslovni prostor bar delimično ili čak potpuno obezbede najugodnije uslove za život ili rad. Cilj je da ovi proizvodi maksimalno olakšaju život svojim korisnicima, a takođe i uštede električnu energiju.

U Tehnomaniji postoji posebna kategorija proizvoda u kojoj možete pronaći sve što vam je potrebno kako biste svoj dom učinili pametnim. Neki od Smart Home uređaja su:

 • Senzori za vrata i prozore
 • Kamere
 • Alarmi (kao i paketi alarma)
 • Senzori pokreta
 • Detektori dima
 • Sigurnosne brave
 • Smart WiFi utičnice, prekidači, produžni kablovi

Budite među prvima koji će isprobati sve prednosti sistema pametne kuće i učinite svoj dom mestom zadovoljstva i udobnosti. Tehnomanija vam u tome može pomoći. U narednom periodu asortiman kategorije Smart Home će se proširiti, pa vas očekuje još bogatija ponuda odličnih proizvoda.Ostavite komentar