Šta je Smart TV? Sve što treba da znate o pametnim televizorima

  48

Smart TV nije više nepoznanica kakva je bio pre samo nekoliko godina. Ipak, sigurno je da i danas ima onih koji nisu sigurni kako se ovi televizori razlikuju u odnosu na klasične modele i šta je to što ih čini posebnim.

Zato vam u produžetku donosimo sve značajne informacije o Smart televizorima i njihovim sjajnim funkcionalnostima koje vam omogućavaju da uživate u najraznovrsnijim sadržajima sa različitih platformi i uređaja.

Saznajte kako vam je uz Smart TV dostupno još više filmova i serija, na koji način ih možete povezati sa telefonom, tabletom i drugim uređajima i kako vam pružaju više komfora i fleksibilnosti u svakom pogledu.

Dakle, šta je Smart TV?

Smart TV je televizor koji ima mogućnost da se poveže na internet, poseduje svoj operativni sistem i sopstveni servis za različite aplikacije, te vam omogućava da uživate u brojnim dodatnim sadržajima mimo redovnog TV programa.

On se povezuje na internet da bi pristupio online uslugama kao sto su video-striming, društvene mreže ili surfovanje internetom. Povezivanje je lako, samo vam treba dobra internet konekcija i daljinski upravljač. Pored toga, Smart televizor možete povezati sa vašim pametnim telefonom, tabletom ili laptopom za gledanje fotografija na velikom ekranu.

Uživanje možete podići na najviši nivo sa posebnim aplikacijama koje svi Smart televizori imaju, a to je sadržaj koji se svakodnevno obogaćuje. YouTube, Netflix, Hulu, HBO, ali i društvene mreže kao što su Facebook ili Twitter će dobiti drugu dimenziju na velikom ekranu.

Kako se upravlja Smart TV-om?

Koristi se daljinski upravljač koji je posebno prilagođen, te se može ponašati kao kursor. Kada je kucanje u pitanju, birate slova na samom ekranu ponovo pomoću daljinskog, a neki od njih imaju i celu tastaturu spakovanu na pozadini.

Kod nekih od modela postoji opcija da se mobilni telefon pretvori u upravljač. Naravno, i on će morati da bude pametan odnosno Smart telefon.

Osim toga, može postojati još jednostavnije rešenje – povezivanje USB tastature ili miša sa televizorom. Ubacite uređaje u predviđeni USB port i uživajte.

 

Ostale super karakteristike Smart televizora

Pored karakteristika i aplikacija koje smo pomenuli, nije na odmet reći da određeni modeli imaju aplikacije za instant slanje poruka kao sto je Skype, uz obavezni dodatak kao što je web kamera koju bi trebalo da nabavite posebno. Određeni skuplji modeli televizora omogućavaju i video-razgovore u velikoj rezoluciji.

Većina televizora danas dolazi sa brojnim aplikacijama koje su već instalirane kao što su BBC iPlayer, Spotify i ostale online aplikacije sa raznolikim internet sadržajem. Tu su i one koje naknadno možete preuzeti sa interneta po svojoj želji. Napomenućemo i da se neke od njih plaćaju, tj. njihove usluge, dok su neke besplatne.

Takođe, kako se tehnologije sve više razvijaju tako se razvijaju i platforme na kojima su proizvođači razvili svoje pametne televizore. LG koristi operativni sistem webOS, Samsung Smart Hub, Sony, Philips i Tesla Android i tako dalje.

Napredniji modeli nude i glasovne komande, a neki čak prepoznaju i gestove. Tehnologije uglavnom još nisu baš tip-top, ali je jasan pravac u kojem se krećemo.

Igrice mogu biti još jedna zanimljivost. Naravno, ovo nisu sofisticirane PC igre, ali nikada ne treba potceniti privlačnost i zabavu jednostavnih igrica na ovakvim proizvodima.

Ukratko, možemo raspisati dve pune strane A4 formata o svim mogućnostima i benefitima Smart televizora, i ulaziti u detalje karakteristika koje značajno umeju da variraju od proizvođača preko cenovnog ranga, ali ostavićemo to za neki od sledećih tekstova.

Dodatne karakteristike televizora na koje treba obratiti pažnju

Osim svih navedenih smart karakteristika, značajno spomenuti da pri kupovini Smart televizora, kao i kod kupovine svakog drugog, treba razmotriti i ostale značajne tehničke specifikacije.

Bilo da vas muči nedoumica da li da se odlučite za OLED ili QLED ili neki još napredniji model poput 4K ili 8K, kako da pronađete idealan TV za svoj dom, koje dimenzije televizora su najbolje za vaš prostor, da li odabrati HD Ready ili Full HD rezoluciju i brojna druga pitanja na koja možete naići pri izboru.

Nekome će biti važna dijagonala, nekome rezolucija, vrsta ekrana ili neka druga stavka – sve detalje o tome pročitajte u našem vodiču za kupovinu televizora.

Da li možete računar potpuno zameniti Smart TV-om?

Smart televizori koriste različite operativne sisteme u zavisnosti od proizvođača, ali se najčešće baziraju na nekom obliku Linuxa. 

U principu, nema razloga za paniku, ili neku specijalnu brigu. Danas vam niko ne može reći za nešto što je u struji, a pogotovu na internetu, da je potpuno bezbedno. U skladu sa tim možemo reći da su ovi uređaji nešto ranjiviji od recimo kompjutera.

Osnovni razlog za to je što prosto nisu pravljeni da rade baš sve stvari koje se rade na kompjuteru. Malo zdravog razuma biće dovoljno da predupredite rizike – nemojte raditi stvari kao što su online banking i slično na pametnom televizoru. Internet na velikom ekranu jeste privlačan, ali ne toliko.

Osim ukoliko ne povežete vaš Smart TV i računar sa HDMI adapterom, onda možete uživati u velikom ekranu i uobičajenom surfovanju internetom. 

 

Koji brend Smart TV-a odabrati?

Gotovo svi veliki brendovi bave se proizvodnjom ovih uređaja. Tu su korejski giganti Samsung i LG, ali i Sony, Philips, Toshiba, VOX, Hisense, Alpha, kao i mnogi drugi.

Značajno je napomenuti da u zavisnosti od brenda i cene određenih modela, mogu zavisiti pojedine karakteristike Smart televizora – ima naprednijih modela, kao i onih koji nude neke najosnovnije stavke, te u zavisnosti od toga šta želite i koliko su vam važne određene karakteristike možete odabrati odgovarajući model.

Danas imate na raspolaganju zaista veliki izbor, a vremenom on postaje sve širi. Kao i kod svih novih tehnologija, cene opadaju sa vremenom i one postaju sve normalnija i uobičajenija stvar. Međutim, ovi proizvodi su i dalje najčešće u nešto višem delu cenovnog ranga. To znači da kod njih uz inteligenciju idu i fenomenalna slika, visoka rezolucija, upečatljiv zvuk i slično, što doprinosi da izborom nekog od Smart televizora u svoj dom unosite vrhunsku tehnologiju koja predstavlja komfor za svakoga od nas.

Budućnost Smart televizora

Ovo je korak koji su televizori morali da preduzmu kao kategorija – ne bi li ostali konkurentni na sve zahtevnijem tržištu. 4K rezolucija, HDR i slična dostignuća su sjajna stvar, ali je definitivno potrebno i nešto što će im dati dodatnu dimenziju i fleksibilnost.

Moderno vreme to zahteva, a sva je prilika da će se ići još dalje u tom pogledu.

Šuška se da nam budućnost donosi:

  1. Smart TV ekrane na dodir – Videocon, Hitachi i Samsung rade na tome već uveliko
  2. Smart TV ekrane za osećaj teksture – Mogu da se osete različite teksture dodirivanjem ekrana
  3. Hologram TV

Koncept „Smart TV” će definitivno istrpeti brojne promene. Svaka kompanija koja tretira jednogodišnji proizvod kao zastareo teško da može da stvori lojalnost korisnika prema proizvodu. U međuvremenu, klatno definitivno naginje više ka hardveru nego ka softveru u proizvodnji televizora.

Pravo pitanje je ko će kontrolisati korisnički interfejs TV-a u budućnosti?

Odaberite Smart TV i uživajte u velikom izboru filmova, serija i drugih sadržaja

Nema ništa lepše od toga da na dohvat ruke imate sve što poželite od sadržaja za gledanje na TV-u.

Bilo da imate vremena samo za jednu epizodu serije sa Netflixa, želite da pogledate nešto na internetu, YouTubu ili čitavo veče da provedete uz novi super HBO Go film, da slušate muziku sa Spotifya ili okupite prijatelje i porodicu da im pokažete svoje fotografije i snimke sa vašeg poslednjeg putovanja, sve je to moguće na velikom ekranu uz Smart televizor.

Uživajte u svakom slobodnom trenutku onako kako vi želite, prepustite se svim čarima gledanja različitih sadržaja na velikom TV ekranu i uverite se u sve prednosti i brojne mogućnosti koje Smart televizor donosi u vaš dom.




  1. Da li na smart tv -u mogu da se gledaju sport kanali preko interneta, a ne preko kablovskog operatera? Da li sa tv mogu da pretražujem GOOGLE?

    • Tehnomanija


      Zdravo Vanja, moguće je pristupiti Google pretraživaču i gledati bilo koje kanale online.


  2. Da li smart TV ima poente za domaćinstva koja nemaju kablovski internet?

  3. Koji smart tv od 43 inča preporučuje te.


    Koji smart tv od 43 inča preporučuje. Pozdrav

    • Tehnomanija


      Poštovani, teško je izdvojiti jedan određeni televizor jer svaki od modela ima određene specifičnosti koje svakome od nas mogu biti manje ili više važne.
      Preporučujemo da na sledećem linku https://www.tehnomanija.rs/tv-i-video/televizori, pomoću filtera za dijagonalu i smart funkcionalnost, pogledate šta je sve u ponudi za zadate kriterijume kako biste odlučili koji od modela vam najviše odgovara.


  4. Pozdrav, zanima me da li je istina da softver zastareva kod smart televizora i da nije moguce update-ovati ga nakon 2-3 godine? Odnosno, da nakon nekog vremena ova opcija nije moguca. Hvala unapred.

    • Tehnomanija


      Zdravo Jovana, hvala na upitu.

      Tačno je da softver zastareva kod smart televizora, isto kao i u na svim drugim uređajima. Mogućnost update-ovanja nakon 2-3 godine zavisi isključivo od uređaja, pa je najbolje proveriti za svaki model ponaosob.

      Za sve dodatne informacije, na raspolaganju smo Vam putem live chat-a na sajtu, pozivom call centra na broj 011 3713713 i putem mejl prodaja@tehnomanija.rs.


  5. Da li preko smart tv-a povezivanjem na wifi mogu da se gledaju obicni tv programi?


  6. Poštovani, da li smem smart televizor nakon gledanja da isključim iz struje, pošto znam da za starije televizore važi da troše čak 20-30% struje kad su na stand by-u. Da li bi gašenje iz struje eventualno moglo da ošteti sam televizor ili njegov softver?Pozdrav!

    • Tehnomanija


      Zdravo Kristina, hvala na upitu.

      Ukoliko povremeno isključite uređaj iz struje, to mu neće škoditi. Svakako Vam savetujemo da to ne radite previše često.

      Srdačan pozdrav!


  7. da li na smart televizorima moze da se koristi bezicni internet,to jest kolika je potrebno dobar internet da ne bi dolazilo do kocenja slike i drugih problema

    • Tehnomanija


      Pozdrav Jovice,

      Veliki broj smart televizora nudi mogućnost povezivanja na internet bežičnim putem.

      Sve moderne internet konekcije pružaju dovoljno veliki protok za udobno iskustvo prilikom strimovanja video sadžaja.


  8. imam tv vox kad ga povezem na internet optika mts tv mi se sam od sebe pali gasi kad ga otkacim sa interneta radi normalno,jel neko zna sta mi je ciniti.pozdrav

    • Tehnomanija


      Pozdrav Zorane, kako biste dobili najpouzdanije informacije, savetujemo da se konsultujete sa Vox ovlašćenom serviserom na broj 022/408-799 ili sa Vašim operaterom.


  9. Zdravo da li na fox tw smart ima bluetooth?

    • Tehnomanija


      Zdravo Ružo, hvala na komentaru.

      Savetujemo Vam da nam pošaljete kompletan naziv modela za koji ste zainteresovani, kako bismo Vas detaljno informisali o njegovim specifikacijama. Našu ponudu Fox televizora možete pogledati ovde.

      To možete učiniti kontaktiranjem chat operatera na našem sajtu, privatnom porukom na našim stranicama na Facebook-u i Instagramu, kao i pozivom našeg Call centra na 011/3-713-713.


  10. Da li se može instalirati Rokkr ili Kosi na SMART TV-u? Pozdrav

    • Tehnomanija


      Zdravo, Igore. Hvala na postavljenom pitanju. Generalno na SMART TV-u je moguće instalirati te aplikacije, ali će instalacija zavisiti od modela ponaosob.

  11. Aleksandar


    Dali na smart tv mozemo da gledamo sve programe sa d3 resivera posto imam kablovsku, a jedan d3 resiver i tri tv. Pa me zanima dali mogu da se glrdaju svi programi na smart tv, ako nemamo d3 resiver. Hvala

    • Tehnomanija


      Dobro jutro, Aleksandre. Zavisi i od paketa kablovskog operatera. Ako imate EON nalog, možete ga instalirati na LG ili Samsung smart televizore novije generacije, kao i na Sony i Philips Android televizore i na taj način možete da izbegnete upotrebu još jednog D3 uređaja.


  12. Poštovani,
    Imam kućni net WiFi A1.
    Ako uzmem smart tv da li moram kablovsku neku da uzimam npr eon ili mogu na neki drugi način da imam tv kanale? Uz pomoć neke bežične antene?
    Hvala!

    • Tehnomanija


      Dobar dan, Majo. Potrebno je da na TV-u imate opciju WiFi povezivanja, da bi se internet “pojavio u TV-u”, a onda ćete moći da “hvatate” TV kanale koji svoj program nude dostupnim na internetu. Nije garantovano da ćete imati sve kanale koje bi nudio kablovski operater.


  13. Da li se na smart tv moze proveriti koliko radnih sati ima i da li ih ima uopste, odnosno da li je tv nov ili je bio izlozen i ulljucen u radnji?

    • Tehnomanija


      Dobar dan, Miroslave. Hvala Vam na postavljenom pitanju. Na većini televizora se može ući u servisni meni i proveriti broj radnih sati. Sa druge strane, to se ne preporučuje licima koja nisu stručna za to, tj licima koja nisu serviseri. Kod nekih brendova je ulazak u servisni meni zabranjen, tj tv beleži svaki ulazak u isti i kupac, u slučaju kvara, može doći u situaciju da izgubi garanciju.


  14. Meni je nestao smart tv. Jel ikako moguce da se nade dal ima neki GPS?

    • Tehnomanija


      Dobar dan, Želimire. Hvala Vam na postavljenom pitanju. Žao nam je zbog neprilike u kojoj ste se našli. Model nema GPS.


  15. Dobar dan
    Zanima me da li je 400gb interneta mesecno dovoljno za smart tv? Naravno gledanje eon aplikacije,youtube,google. Maximalno koriscenje kao da je neogranicen

    • Tehnomanija


      Dobar dan, Katarina. 400 GB je dovoljno za 24-ovno gledanje online klipova u FullHD rezoluciji 19 dana (da ne isključujete TV). Ukoliko dnevno koristite program polovinu ovog vremena (dakle, 12 sati), pomenutu količinu od 400 GB, moći ćete trošiti 38 dana, što prekoračuje 1 mesec, pa će 400 GB biti kao neograničeno.


  16. posle povratka ovog mog 43UK6500MLA tv uredjaja iz servisa,primetio sam da je tv izgubio informacije o kanalima. Sad ne znam da li se ta opcija negde podesava tj ukljucuje/iskljucuje ili to ima veze sa provajderom.Napominjem da druga dva tv a u kuci imaju ove informacije o kanalima,takodje ova 2 tv a nisu iste marke kao ovaj LG.

    • Tehnomanija


      Dobar dan, Rajko. Hvala Vam na postavljeom pitanju. Potrebno je da u meniju TV-a izabererte podešavanja, a onda selektujete onaj ulaz preko koga Vam dolazi signal od kablovskog operatera (HDMI, USB, eventualno RF) i kanali će se pojaviti. Kada izvršite ovo povezivanje, restartujte TV, za svaki slučaj (isključite, sačkajte nekoliko trenutaka, pa ponovo uklučite – između isključivanja i ponovnog uključivanja napravite kratku pauzu), da bi sistem registroavao nove ulaze/izlaze.


  17. Posedujem Fox be smart televizor 32 inča. Kad pustim film sa fleške, slova prevoda su jako mala. Mogu li ih i kako povećati i eventualno im promeniti boju (sada su vela i često se ne vide dobro zbog pozadine).
    Unapred zahvalan
    Slobodan

    • Tehnomanija


      Dobar dan, Slobodane. Hvala vam na postavljenom pitanju, Kod Fox televizora generalno postoji mogućnost biranja fonta kao i kod većine drugih televizora. Da bismo Vam dali precizan odgovor, portebno je da znamo o kom modelu je reč, što bi nam pomoglo da budemo precizniji u odgovoru na Vaše pitanje.


  18. Pozdrav, da li Samsung ue 55 tu7022kxxh ima integrisan Wi-Fi?

    • Tehnomanija


      Dobar dan, Ljubice. Hvala Vam na intresovanju za ovaj TV. Prema podacima sa zvaničnog sajta proizvođača, ovaj model TV-a ima ugrađen WI-FI.


  19. Zanima me posle koliko vremena se kod ovog modela televizora – VIVAX Televizori 32S61T2S2SM SMART – radi apdejt softvera. Takodje, da li je zanjegovo koriscenje dovoljan bezicni wi-fi? Hvala na odgovorima.

    • Tehnomanija


      Dobro jutro, Vesna. Hvala Vam na upitu. Update softvera nije vremenski određen, tj ne znamo kada će neku update izaći. Isto kao na telefonu. Što se tice wifi-a – da, dovoljno je.


  20. Poštovani,
    Zanima me da li mogu internet pretragu (kucanje slova) na LG tv, da vrsim putem mobilnog tel. ili isklucivo preko magicnog daljinskog, kao i da li imate resenje zasto ne mogu da menjam kanale preko mobilnog, aplikacije lg, a sve druge funkcije su omogucene? Imam MTS kablovsku. Hvala vam. Srdacan pozdrav.

    • Tehnomanija


      Dobro jutro, Ana. Hvala Vam na postavljenom pitanju. Moguće su obe opcije za internet pretragu tj i preko magičnog daljinskog i preko mobilnog telena ali je naša preporuka kupovina K400 PLUS WIFI YU BK tastature (link) preko koje sve ide mnogo brže.
      Promena kanala preko aplikacije verovatno ne funcioniše jer je tv povezan na riciver. Ukoliko želite da Vam i to bude omogućeno, potrebno je da od kablovske televizije tražite CI karticu, koja je generalno bolje rešenje, ali u tom slučaju nećete moći da vraća program unazad.


  21. trenutno koristim neki stariji model tv-a od 32 inca i koji nema digitalni tjuner a imam kablovsku televiziju pa me zanima jer hocu da kupim nov tv HISENSE 50A6BG koji ima digitalni i analogni tjuner: DVB-T2/T/C/S2/S i zanima me da li je meni posle toga potrebna neka dodatna oprema kao sto je set box ili jednostavno prikljucim kabal od kablovske u tv i to je to?! hvala unapred na odgovoru jer bi mi dosta pomoglo!

    • Tehnomanija


      Dobar dan. Hvala Vam na postavljenom pitanju. Ako je kablovska televizija funkcionisala na analognom TV-u, na TV-u sa ugrađenim digitalnim tjunerom funkcionisaće još pre. Pošto je prijemnik digitalnog signala već ugrađen u TV koji nameraavte da kupite (tjuner ima oznaku DVB-T2), osim opreme koju ste dobili od kablovskog operatera, ništa drugo Vam nije potrebno. Baš kao što ste sami rekli – samo priključite.


  22. Imam Metu TV , ali neću da zaključam ugovor za kablovsku.
    Da li mogu da kupim neku antenu npr.Logo i da gledam kanale na DVB t .
    Hvala

    • Tehnomanija


      Dobar dan. Hvala Vam na postavljenom pitanju. Ukoliko na kutiji ili u uputstvu piše dvb-t2 moguće je.


  23. Pozdrav.
    Imam Volt Smart Tv 32 inča. Internet je A1 100Gb. Kada hocu da pustim neki film ili seriju preko pretraživača izbacuje grešku i piše da format nije podržan. Šta mi je činiti? Da li je možda internet preslab ili se može instalirati neka aplikacija da mogu nesmetano da reprodukujem filmove i serije?
    Unapred hvala.

    • Tehnomanija


      Dobro jutro, Jelena. Hvala Vam na upitu. Da bismo Vam odgovorili na pitanje, potrebno je da znamo oznaku modela TV-a.


  24. Molim vas treba mi pomoc imam JVC TELEVIZOR SMART 55VUL3100
    Nerazumem kako uci na google nigde ga nema nerazumem. Molim vas treba mi pomoc

    • Tehnomanija


      Dobar dan, Mišel. Hvala Vam na postavljenom pitanju. Model JVC LT-55VUL3100 kao operativni sistem koristi Linux i nema direktno pristup google servisima, kao kod Android modela iz VA serije. Naravno, uvek se može instalirati web browser preko app stora i samim tim pristupiti google pretraživaču.

Ostavite komentar