Koja je razlika između HD ready i Full HD televizora?

  5

Ako ovo čitate verovatno ste neko vreme u potrazi za pravim televizorom. Znamo da danas nije jednostavno odabrati odgovorajući TV a u prilog tome ide sve širi izbor marke televizora, zatim veličina, rezolucija kao i cena. Kako televizor ne kupujete svaki dan jasno je da morate biti pažljivi pri izboru i da svoju odluku donesete uzevši u obzir mnoge faktore. Mi ćemo pokušati da vam olakšamo proces izbora kroz objašnjenje popularnijih  pojmova HD Ready i Full HD televizori koje ste sigurno čuli sa svih strana otkad aktivno tražite televizore.

Sigurno ste naišli na gomilu nepoznatih izraza, uglavnom skraćenica poput LCD, LED, HD, Full HD, UHD, 4K. Šta uopšte znače ovi izrazi?

Hajde da počnemo od onoga što verovatno već znate ali valja ponoviti.

Piksel vs Rezolucija

 

Piksel je najmanji grafički element na slici, možemo slobodno reći tačkica na ekranu. Ovo ste sigurno znali ali možda niste da se svaki piksel sastoji od podpiksela – još manjih tačaka crvene, zelene i plave boje. Ove osnovne boje u kombinaciji prave spektar najrazličitih nijansi.

Rezolucija bilo kod uređaja predstavlja broj tačkica tj. broj piksela koji se prikazuju horizontalno i vertikalno na ekranu. Dakle, rezolucija pokazuje od koliko piksela se sastoji slika koju gledamo. Što je veći broj piksela u horizontali i vertikali jasno vam je da je rezolucija bolja a samim tim i slika.

Kada smo utvrdili osnovno znanje, hajde da pređemo na one komplikovanije izraze.

HD slika ili HD rezolucija su pojmovi koji se najčešće sreću kada je kupovina televizora u pitanju. HD (High Definition) kako nam i sam bukvalni prevod kaže “visoka definicija” znači veći kvalitet slike, oštrija slika, jasnije boje a u konačnom bolja rezolucija.

Sve iznad standardne rezolucije od 720×576 je visoka rezolucija, svima poznatija kao HD rezolucija, koja ima više varijanti, svoje standardne dimenzije to su 720p,1080i,1080p. Za nivo veća je Ultra HD rezolucija 3.840x 2.160 koji mnogi poistovećuju sa 4K rezolucijom.

Sigurno se sada pitate šta znače oznake “i” i “p”. Malo slovo “p”, od engleske reči, progressive označava napredniji sistem skreniranja slike. To znači da se prikazuje svaka horizontalna linija istovremeno pa je slika samim tim izoštrenija.  Rezolucija označena slovom “i” (interlacted) znači rezolucija koja prikazuje linije isprepletano, naizmenično i brzo se menjaju horizontalne linije da ljudsko oko čak ne može ni da primeti razilku. Da li to znači da je 720p bolje od 1080i? Sam način istovremenog prikazivanja slike nam sugeriše da je 720p sa progresivnim načinom skreniranja malo bolja opcija u odnosu na rezoluciju sa 1080i zbog interlaktilnog skeniranja ali valja napomenuti da krajnja slika koju mi vidimo može biti skoro ista ako su druge komponente na TV-u sa interlaktivnim skeniranjem naprednije. Evo i slike da bolje razumete o čemu pričamo:

 

Komponente koje utiču na kvalitet finalne slike su refresh rate odnosno koliko se ekran “osveži” u sekundi, zatim od kontrasta, osvetljenja, procesuiranje boja i ostalih komponenti. Svi navedeni pojmovi dopunjavaju jedni druge čineći krajnu sliku koju mi vidimo. Još jednom razlika između 1080i i 1080p je samo u načinu skreniranja takozvanih linija. Recimo kod progresivnog skeniranja za nijansu brže će se prikazati brzi potezi u sportu, filmovima, igricama.

HD Ready vs Full HD

 

Problem nastaje kada se susretnete sa pojmovima Full HD i HD Ready pa se još više zbunite i kupovinu uređaja odložite za koji dan jer niste sigurni koji TV kupiti. Ne brinite, niste jedini.

Verovatno ste već viđali oznake HD Ready, Full HD na raznim uređajima ali niste sigurni šta one zapravo označavaju.

Ovako stoje stvari.

Pošto rezolucija igra bitnu ulogu, sve oznake su raspoređene po kvalitetu rezolucije.

HD Ready televizor ima rezoluciju 1280X720p. Uređaji sa ovom oznakom prikazuju sliku visoke rezolucije ali ne i pune. TV sa HD Ready rezolucijom zbog oznake “p” skrenira sve linije bez izuzetaka što doprinosi boljoj slici tako da je svakako dobar izbor prilikom kupovine.

Full HD televizor je 1920X1080p rezolucije i prikazuju sliku pune rezolucije sa izuzetnim performansama. Kod Full HD televizora ne možete pogrešiti jer pružaju odličnu sliku i omogućavaju potpun doživljaj prilikom gledanja filmova, serija ali i igranja video igrica.

Evo razlike između standardne rezolucije (SD), visoke (HD) i pune rezolucije (Full HD):

Dakle Full HD televizori mogu prikazivati rezoluciju 1280x720p dok HD Ready ne mogu podržati rezoluciju od 1920X1080p. Ukoliko negde vidite oznaku HD Ready 1080p to u stvari znači Full HD. Rezolucija 1280x1080i ne znači da je Full HD zbog gorepomenutog načina skeniranja koji je golim okom kod novijih uređaja maltene neprimetna. Ako želite da kupite televizor veće dijagonale onda se vodite Full HD rezolucijom ili ukoliko imate veći budžet onda izbor može da bude i savremenija 4k rezolucija.

Za veću dijagonalu ekrana potrebna vam je logično i veća rezolucija kako bi svi pikseli bili lepo raspoređeni i najbitnije bili odgovarajućeg kvaliteta, jasnoće i oštrine. U suprotnom, veliki ekran sa manjom rezolucijom prouzrokovaće da slika bude mutna, pikselizovana, kako mi to volimo da nazovemo.

Šta je i šta znači UHD?

 

Kada se reč Ultra doda sada već poznatom pojmu HD dobijamo skraćenicu UHD (Ultra High Definition) što bi sve ukupno značilo još veća rezolucija. Tačnije rezolucija je 3840×2160. Postoje i Ultra Wide HD televizori rezolucije sa 5120 piksela po širini ali retko se mogu naći modeli sa ovakvom rezolucijom koja je, moramo reći, pravi izuzetak.

Televizori sa UHD rezolucijom prikazuju četiri puta više piksela u odnosu na Full HD i to je njihov najveći benefit. Uređaji sa UHD rezolucijom nam pružaju besprekornu sliku i sigurno je da će se proizvođači ubuduće okrenuti samo ka proizvodnji ovakvih uređaja sa ultra visokom rezolucijom kako bi zadovoljili potrebe svojih kupaca a to su pre svega jasna i kvalitetna slika.

Danas možete pronaći izvanredne UHD televizore koji vernije prikazuju boje, sa odličnim procesorima kao i ostalim specifikacijama koje golim okom nisu vidljive ali i do onih koje lako možemo primetiti a tiču se modernog dizajna, tankog ekrana tako da se uklapaju idealno uz vaš dnevni boravak ili spavaću sobu.

Da li je rezolucija presudna?

 

Rezolucija jeste jedna od odrednica prilikom kupovine ali pored nje postoje i drugi parametri poput brzine procesora, kontrasta, boja, pozadinskog osvetljena. Tako da više piksela ne mora da znači nužno i bolja slika. Slika koju gledate na bilo kom televizoru zavisiće i od kvaliteta video produkcije filma, serije ili emisije koja se emituje, čist primer su vam filomovi i serije 80tih ili ranijih godina gde se jasno uočava loš kvalitet slike ma na koliko god dobrom TVu da ih gledate.

Koju marku televizora da odaberem?

 

Najbolja marka televizora ne postoji, svaki brend proizvodi televizore različite kategorije, sa različitim performansama i za svačiji džep. Zavisi šta više preferitate i kojoj ste marki lojalni ali ne zaboravite da u eri tehnologije tržišnu utakmicu igraju svi proizvođači koji kvalitetom žele da nadmaše konkurente i očaraju kupce.

Svakako izdvajaju se oni najveći brendovi poput Samsunga, Philipsa, Sony, LG, FOX, VOX, Tesla, Toshiba.

Možemo reći da Samsung i Sony prednjače kada je u pitanju napredna tehnologija i najsavremeniji sistemi sa interaktivnim senzorima.  Sigurno ste čuli za zakrivljen Samsung TV koji je napravio potpuno oduševljenje kod ljubitelja tehnike. Ove godine tržište je postalo bogatije  za Samsung televizore sa Quantum dot tehnologijom koja omogućava prikazivanje milijardu boja sa stopostotnim volumenom.

 

 

Sony je početkom 2018.godine izbacio nove televizore sa 4K OLED tehnologijom što ih stavlja u poziciju vodećih televizora kada je najnovija tehnologija u pitanju.

LG uopšte ne zaostaje sa ovim brendovima, čak nudi televizore savremene tehnologije i  dizajna a opet različitog cenovnog ranga.

Pristupačniji televizori a opet zadovoljavajućih karakteristika su brenda, VOX, Tesla, Fox koji zasigurno mogu da vam pruže super sliku. Cene ovih brendova se kreću od čak 15.000 dinara pa naviše. Ne mora da brinete ni za veličinu ekrana ovih brednova jer ih možete pronaći sa dijagonalama od 32 inča i više.

Nismo sigurni koliko smo vam sada  pomogli ali verujem da će vam iskustva kupaca pomoći pa pitajte za savet, imate različite forume na tu temu.

Dodatni saveti za kupovinu televizora

 

Dodatni savet za kupovinu televizora je izbor veličine televizora. Veliki televizor ne znači da će vas zaseniti svojom slikom ako su njegove performance ispod proseka. Takođe, važno je da birate televizor u skladu sa prostorom u kome želite da ga postavite. Udaljenost ekrana od tačke gledanja treba da bude minimum nekoliko metara.

Ta udaljenost naravno zavisi od veličine ekrana, što je veći ekran treba se više udaljiti ali pitate se koliko tačno. Pomoću ove formule možete izračunati kolika je optimalna udaljenost vaših očiju od ekrana televizora ili monitora. Minimalnu udaljenost dobijate tako što veličinu ekrana tj.dijagonalu pomnožite sa 1,5. Evo i primera, ako je dijagonala vašeg ekrana recimo 140 cm, 140cm X 1,5 = 210 cm. Znači treba da budete udaljeni nešto više od 2m. Pored minimalne udaljenosti, postoji i maksimalna, ona koju lakše možete odrediti čim krene naprezanje očiju zbog udaljenosti ekrana.

Pored veličine ekrana, pozicioniranje samog uređaja takođe može da utiče na ukupan užitak. Pre kupovine razimislite koje je idealno mesto za postavku, i da li vam trebaju nosači ili police za televizor. Takođe sačuvajte i malo mesta za DVD ili Blu-ray plejer  ili set top box tjuner jer verujemo da ćete najbolje uživati uz neki dobar film. 

Nadamo se da sada razumete razliku između HD Ready i Full HD i da smo uspeli bar malo da vam olakšamo kupovinu televizora. Znamo da to nije mala odluka pa smo iz tog razloga objasnili deo po deo kako bi sve stavke obuhvatili i što bolje objasnili razliku između svih nepoznatih reči sa kojim se susrećete ovih dana.

Pored svega navedenog, pročitajte više informacija i o sjajnim Smart televizorima i njihovim značajnim karakteristikama i na osnovu svega toga odaberite model koji će na pravi način upotpuniti vaš dom.

Javite nam ako smo vam pomogli i pišite nam koju temu želite da obradimo u narednom periodu.

Pogledajte veliku ponudu TV/ AV na webshopu Tehnomanije.




  1. na dva metra i nema neke velike razlike izmedju tv od 1080 p i 720 p.I recimo kvalitet slike na mom hd ready Philipsu bude kvalitetnija nego na full hd monitoru


  2. Evo sta mene zanima. Sta kupiti
    SAMSUNG Televizor UE50MU6172UXXH LED, 50″
    Ili

    LG TV 49UJ635V.AEE ???
    Hvala…?


  3. Odlican tekst i objasnjenje!


  4. Hvala Vam puno na pomoci za detaljne informacije koje su neophodne pri kupovini televizora , molila bih vas za slicno poredjenje I vazne informacije koje su neophodne pri kupovini Inverter klima podelite sa nama .
    Unapred hvala

Ostavite komentar