Koja je razlika između QLED i OLED televizora?

  3

Ako danas hoćete da kupite nešto od tehnike, najčešće ćete morati malo da učite i istražujete pre kupovine. To je možda malo više posla, ali je dobra stvar – i prirodno je da dolazi sa progresom, novim tehnologijama i rešenjima.

Televizori nisu izuzetak, a danas ćemo razmotriti razliku između dve moderne tehnologije koje biju bitku na tržištu – QLED i OLED.

Odmah na početku, istaknimo osnovnu razliku – QLED nije emisiona tehnologija, OLED jeste.

Šta to znači, znači da je QLED televizor u suštini LCD LED tip televizora, sa pozadinskim osvetljenjem koje daju klasične LED lampice. To osvetljenje onda prolazi kroz sloj „kvantnih tačaka“, (quantum dots, odatle Q u nazivu), koje čine svoju magiju i poboljšavaju performanse.

OLED sa druge strane, znači Organic Light Emitting Diode i kod ove tehnologije svaki piksel emituje svoje osvetljenje.

Sada ispitajmo situaciju dalje:

Preciznost pojedinačnih piksela

 

Činjenica da OLED televizori kontrolišu osvetljenje na nivou pojedinačnog piksela znači izuzetnu preciznost u tom zadatku, zapravo najveću moguću.

 

Šta ovo znači za korisnika? Znači da će crno biti tačno ono što treba da bude crno – i  da može biti potpuno crno.

 

Nivo crne je jedna od najbitnijih stvari za kvalitetnu sliku, umnogome zahvaljujući tome što omogućava izuzetan kontrast.

 

Televizori sa LED pozadinskim osvetljenjem, kojima kao što smo utvrdili pripadaju i QLED TV uređaji, ugrubo funkcionišu ovako: LED lampice šalju svetlo, koje onda prolazi određenu obradu, i ekran reguliše šta i koliko pušta na određenoj sekciji.

To u praksi ne funkcioniše savršeno, i moguće je prelivanje i probijanje osvetljenja tamo gde ne treba. Stoga se pribegava dodatnoj kontroli – regulisanju rada samih lampica.

 

Oled tehnologija

 

Lampice se dele u zone kojima se može podešavati nivo osvetljenja. Što više zona, veća preciznost i bolja slika. Međutim, to i dalje ne može da odgovori nivou preciznosti OLED TV-a. Vrhunski LED LCD ekrani imaju nekoliko stotina zona kontrole. OLED-u je svaki piksel lampica – pa ih u modelu 4K rezolucije ima nešto preko 8 miliona.

QLED televizori zaostaju po ovom pitanju, sa tim što najnoviji Samsungovi modeli postižu performanse bliske OLED-u.

 

Reprodukcija boja

 

OLED televizori pružaju odličan nastup i kada su u pitanju boje – međutim ovde bitne za razgovor postaju spomenute kvantne tačke, prisutne kod QLED modela.

Objasnimo sada ukratko kako ove stvarčice fizičarskog imena rade.

 

Običan LCD LED ekran funkcioniše tako što LED diode emituju belo svetlo sa kojim ekran zatim radi kroz svoje posebne filtere – pretvarajući ga u različite boje i nijanse.

Međutim, problem je što LED lampica zapravo ne emituje belo svetlo već plavo. Zato se ona obavija fosforom, i rezultat je specifično LED belo, kakvo znaju ljudi koji su koristili LED sijalice.

 

Ovaj kompromis nije savršen za rad i kasniju reprodukciju boja, te tu u priču ulaze kvantne tačke – sitni kristali koji sijaju određenom bojom kada bacite svetlo na njih. Sa njima fosfor izlazi iz jednačine, a plavo LED svetlo ide na tanak film gde se nalazi ogroman broj kvantnih tačaka.

 

One zatim emituju boje u zavisnosti od svoje veličine – sa ciljem da se iz te mešavine boja dobije savršenije belo, sa kojim ekran posle bolje radi.

Kao što je rečeno, i OLED televizori odlično reprodukuju boje, govorimo o dve premium tehnologije na kraju krajeva. Ipak, QLED ovde odnosi jasnu pobedu, sa svojim hirurški preciznim i životno toplim bojama.

 

Jačina osvetljenosti

 

Prisustvo LED panela možda predstavlja problem QLED uređajima u nekim drugim aspektima, ali ovde je prednost – OLED TV prosto ne može da postigne toliko jako osvetljenje kao njegov rival.

 

Sa druge strane, OLED to donekle balansira time što zahvaljujući svojim nivoima crne, ne mora da bude toliko svetao u nekim situacijama da bi postigao izuzetan utisak, a posebno se ističe kod gledanja filmova ili serija u mraku.

 

QLED jača osvetljenost se posebno primećuje kod gledanja u osvetljenoj prostoriji, preko dana recimo. Takođe, QLED televizori posebno dobro kombinuju osvetljenost i vernu boju, zadržavajući prezicnost i toplinu pri britkom nivou svetlosti.

 

Ugao gledanja

 

OLED ovde uzvraća udarac. Slično kao kod nivoa crne, zasada samo najbolji i najnoviji QLED modeli mogu da se približe OLED-u na ovom polju, ali i oni ostaju iza.

Ako ne gledate TV sami, a TV je i dalje veoma socijalan tehnički uređaj, koji ispred sebe okuplja porodice, društvo i slično – verovatno neće biti mesta za sve u centralnoj poziciji ispred ekrana.

 

Neko će morati da sedi na fotelji po strani, a ako je neka zaista velika zgoda neko će možda morati čak i na pod. Ako imate OLED televizor, te osobe će i tom slučaju uživati u jednakom kvalitetu slike, ako ne, uglavnom će morati da pristanu na određene kompromise.

 

OLED ovde ponovo koristi svoju prednost spuštanja na nivo piksela. To garantuje izuzetnu brzinu odziva, i samim tim sjajno realizovane brze sekvence na ekranu, poput akcionih scena u filmovima ili određenih sportova.

 

Još neki benefiti OLED i QLED tehnologije

 

Kako OLED ima mnogo jednostavniji sistem osvetljenja, može da bude osetno tanji, mada daleko od toga da i QLED aparati nisu tanki i elegantni. U vezi sa ovim je i to da OLED troši manje struje.

 

OLED u ekstremnim situacijama može trpeti od organskog propadanja materijala. Način njegovog produkovanja slike je takav da dugo stajanje istovetne slike na ekranu može na duge staze prouzrokovati probleme toj zoni ekrana. Poznati primeri su logotipi televizija.

 

OLED TV

 

Radi se o problemu koji nije baš realan da se iskusi, ali ipak treba istaći da QLED ne mora ni da razmišlja o tome.

I OLED i QLED su na visokom nivou tržišne skale, tako da je gotovo izvesno da će bilo koji model biti Smart televizor – sa internet konekcijom i ostalim dijapazanom pametnih opcija.

Ukoliko vas zanima više detalja o pametnim televizorima, pročitajte u tekstu Šta je Smart TV i šta sve treba da znate o ovim televizorima.

Korejsko nadmetanje

 

Ako pratite svetske vesti znate da odnosi Južne i Severne Koreje dugo nisu bili bolji.

Ne, ovde mislimo na nešto mnogo benignije – nadmetanje između Samsunga i LG oko ovih tehnologija.

 

LG je vođa tima OLED. Oni su uložili najviše u ovu tehnologiju i strateški joj se najviše posvetili. Danas i druge velike firme imaju OLED modele – Sony, Philips, Toshiba i drugi. Međutim, LG ima monopol na proizvodnju OLED panela i konkurenti ih kupuju od njega.

 

Na drugoj strani ringa je još jedan južnokorejski džin, Samsung.

 

Samsung je zapravo ušao u biznis sa OLED-om pre nekoliko godina, ali se povukao, odlučivši da se posveti QLED tehnologiji. Pokušavaju da izgrade svoj front i dosada su uspeli da u QLED frakciju privuku dve ozbiljne kineske kompanije, Hisense i TCL. Ovaj trio od skora čini „QLED alijansu.“

 

Preporučujemo

 

Od konkretnih QLED modela izdvojimo ovo prilikom SAMSUNG QE55Q7FNATXXH. Pored već opisanih benefita QLED  tehnologije, uživajte u oštroj i detaljnoj 4K rezoluciji i podršci za HDR 10+ standard slike – napredna obrada kontrasta, detalja i boja. Obično gledanje televizije biće upečatljivo sa ovim televizirom dijagonale 55 inča, ali uz njegove pametne opcije se možete otisnuti na internet, preslikati sadržaj sa mobilnog telefona i još mnogo toga. Priču zaokružuju stare dobre mogućnosti poput USB reprodukcije ili snimanja.

 

QLED samsung tv

 

Prilično sličnom paletom opcija barata i SAMSUNG QE55Q7CAMTXXH 55″ – sa jednom bitnom razlikom, ovo je TV zakrivljenog ekrana. Iskusite povećanu percepciju dubine  i osećaj uronjenosti u ono što gledate, uz neprevaziđen dizajn.

 

Iskusite duboko crno uz LG OLED55C8PLA. Naravno, tu je 4K rezolucija, podrška za većinu HDR formata u opticaju i niz pametnih opcija kao što su slika u slici ili Miracast. Celu mašineriju pokreće i9 procesor, a za softverski deo je zadužen LG-jev operativni sistem webOS 4.0 – za glatku plovidbu internetom i aplikacijama.

Spomenimo još jednog azijskog velikana – SONY KD 65A1BAEP nudi fantastičnu sliku na impresivnih 65 inča dijagonale (163,9 cm). Za njegove “inteligentne” opcije zadužen je Android operativni sistem, a izlišno je spominjati prisustvo podrške za 4K i HDR.

 

Zaključak

 

Kada je kupac u pitanju, izbor između OLED i QLED televizora spada u ono što se naziva slatkim mukama.

 

OLED-ov bastion su neverovatni kontrasti i realističnost slike koje može da postigne zbog svoje vrhunske kontrole osvetljenja i potencijala za apsolutno crno. Tu je i fantastičan odziv koji garantuje tečnost u svakom trenutku, kao i ugao gledanja koji će Vas načiniti popularnim domaćinom za gledanje finale Mundijala. Dizajn može biti tanak do mere ekstravagancije.

 

QLED će vas sa druge strane očarati prelepim bojama, sa kojima sve izgleda bolje i življe. I prosti informativni programi će imati dodatnu dozu vizuelne privlačnosti, a scene bogate bojama kao što su prirodnjačke emisije – ostaviće bez daha. Jačina osvetljenosti je još jedan aspekt gde QLED briljira. Njegova slika je “glasna” i ne da da propustite ništa, držeći Vas zakovanim za fotelju. Preciznost boja se zadržava i pri veoma svetlim sekvencama.

 

Naravno, veoma je bitno shvatiti sve ovo sa dozom relativnosti. I jedna i druga tehnologija predstavljaju krem TV tehnike trenutno. Daleko od toga da QLED ima loš kontrast, ili OLED isprane boje. Ovo su izuzetni uređaji, kompletni, ispraćeni sa najboljim aspektima koji nisu vezani za ove konkretne tehnologije – rezolucija ili softver.

Velike svetske kompanije nikada ne staju sa progresom i tehnološkom trkom, tako da će biti veoma zanimljivo videti dalji razvoj obe tehnologije, uz pitanje vremena kada će se na sceni nametnuti nešto treće, potpuno novo.

 

Za sve ljubitelje uživanja u kućnom televizijskom programu možete pogledati neki od dodatnih uređaja iz Tehnomanijine ponude plejera, kućnih bioskopa ili set-top box tjunera i filmski maratoni i sportske emisije mogu da počnu u potpuno jedinstvenom ruhu.
  1. Znam jedno sigurno, da polovan aparat koji je došao iz Švajcarske, i koji je stari do pet godina, gde pripadaju i TV aparati, je bolji od svakog aparata koji je kupljen NOV u našim prodavnicama, bez obzira na ime prodavnice, a koje nam samo prodaju maglu, i petorazredne aparate, veoma sumnjivog kvaliteta! Skoro mi je stigao desk top iz Švajcarske star tri godine. Radi savršenije 10 puta od bilo kog desk topa istih perfomansi, kupljenog kod nas. Kupio sam frižider opet polovan sa zamrzivačem, ne znam da li radi ili ne , ne čuje se, i evo tako već treća godina. Samo je brend kod nas isti kao na zapadu, a kvalitet je pet razreda niži, siguran sam u to. A što se tiće razlike između QLEO i OLED aparata, zahvaljujem se na informacijama, ali više bih voleo kada bih ono što kupujemo u srbskim prodavnicama odgovaralo malo više zapadnim standardima kvaliteta, hvala!


  2. Imam OLED TV stvarno je nesto nevjerovatno za gledanje i uzivanje

    • Tehnomanija


      Pozdrav Nasko,

      Drago nam je da ste zadovoljni izborom i hvala što ste sa nama podelili svoje iskustvo.?

Ostavite komentar