Koji su najbolji LED televizori u 2022. godini? Predstavljamo 3 sjajna modela za vrhunski prikaz sadržaja

  0

Ako želiš da saznaš koji su najbolji LED televizori i pronađeš vrhunski model za svoj dom, kancelariju ili neki drugi prostor, pogledaj predloge sjajnih modela koji će ti obezbediti vrhunski ugođaj kada je uživanje u slici u pitanju.

Jasne boje, izražen kontrast i odlična slika samo su neke od karakteristika ovih odličnih televizora koje će te osvojiti na prvu.

Ali pre nego što krenemo na konkretne modele koji su među najboljim LED televizorima, kratko ćemo se osvrnuti šta je to zapravo LED TV, koje vrste postoje i po čemu se razlikuju.

Karakteristike LED televizora

Ova skraćenica se odnosi na tehnologiju osvetljenja ekrana za koje se koristi LED (Light Emmiting Diode) osvetljenje. Ono što je zanimljivo i oko čega često nastaje zabuna jeste pitanje koja je razlika između LED i LCD televizora.

Ovo zapravo nisu različite vrste televizora, već su LED televizori podvrsta LCD TV-a, odnosno LED televizori su zapravo LCD televizori osvetljeni LED osvetljenjem.

Uzevši u obzir navedeno, možda bi pravilnije i tehnički ispravnije bilo da ove modele nazivamo LCD LED televizorima, ali kako se ustalio termin LED televizori,  njega ćemo i koristiti.

Razlika ozmeđu LCD panela koji je osvetljen LED osvetljenjem i onoga koji je osvetljen pomoću CCFL, odnosno katodnih fluorescentnih lampi, jeste u većoj mogućnosti kontrole osvetljenosti određenih zona ekrana sa LED osvetljenjem. Ovo rezultira većim kontrastom i izraženijim tamnim bojama što doprinosi kvalitetnijem prikazu slike. Takođe, LED paneli su ekonomičniji i štede energiju.

Devojka gleda TV u zatamljenoj sobi

Vrste LED osvetljenja televizora

Postoji više načina na koji se LED diode mogu upotrebiti za osvetljenje ekrana i u skladu sa tim i različiti nazivi i efekti ovih tehnologija.

Tako možemo razlikovati Direct LED, kada se za osvetljenje piksela koristi kompletan LED panel i Edge LED koje se odnose na postavljanje LED dioda na ivice ekrana. Između ove dve opcije, Edge LED je pristupačnija cenovno u odnosu na Direct LED, pa se može naći kod dosta modela na tržištu, a takođe obezbeđuje i izradu tanjih modela.

Direct LED, sa druge strane, obezbeđuje kvalitetniju sliku jer pruža bolju kontrolu osvetljenosti različitih segmenata ekrana. Pritom, većina dolazi sa mogućnošću lokalnog zatamljenja gde se određena područja mogu zatamneti nezavisno od ostatka ekrana što rezultira bojim kontrastom i vernijom crnom bojom što daje bolji kvalitete slike u odnosu na Edge LED osvetljenje.

Tehnologija novijeg datuma odnosi se na primenu takozane Mini LED tehnologije koja koristi veći broj LED dioda manjih dimenzija pružajući još veću preciznost u zatamljivanju određenih segmenata ekrana.

Takođe, postoji i Quantum Dot tehnologija gde pozadinsko osvetljenje LED lampicama mora da prođe kroz kvantne tačkice što rezultira živopisnijom slikom bogatom bojama.

Sada kada smo donekle razjasnili šta koja tehnologija znači i kako utiče na prikaz sadržaja, možemo da pređemo na konkretne modele koji ispunjavaju najviše kriterijume kada su kvalitet slike, ali i ostale karakteristike koje su važne kod televizora, u pitanju.

Prikaz fudbalske utakmice na TV-u

Koji su najbolji LED televizori?

Iako poznati brend nekada ne mora da bude merilo da je nešto najbolje u svojoj klasi, često je slučaj da to jeste tako. Slično je i kada se suočite sa dilemom koji je najbolji LED televizor.

Poznati proizvođači ovih uređaja godinama se utrkuju i osmišljavaju nove načine kako da svojim kupcima pruže vrhunski doživljaj sadržaja sa ekrana.

Tako dolazimo do toga da su brendovi kao što su Samsung, LG i Sony zaista među vodećima kada su u pitanju tehnologije ekrana i vrhunski prikaz sadržaja, pa samim tim i najkvalitetniji LED televizori.

Sony LED televizori za doživljaj boja kao u realnom svetu

Sony Smart televizor XR65X90JAEP je odličan model sa Direct LCD tehnologijom osvetljenja ekrana koja omogućava lokalizovano zatamljivanje pojedinih delova ekrana, pojačani kontrast i vernije boje jer ima diode koje emituju svetlost dorektno iza ekrana.

Dijagonala mu je impozantnih 65”, a ima i podesivo postolje koje će ti omogućiti da ga po potrebi postaviš i na užu policu.

Sony smart LED televizor dijagonale 65 inča

Rezolucija ekrana je 4K, pa nema sumnje da ćeš zaista imati vrhunski doživljaj kada je slika u pitanju. Ovo je dopunjeno Dolby Vision tehnologijom, sjajnim izborom režima za različite sadržaje, uključujući i kalibrisani Netflix režim za gledanje tvojih omiljenih serija uz fantastičan kvalitet slike.

Osim kvaliteta slike, koji je nesporan, ovaj model donosi i napredne tehnologije zvuka koji će zahvaljujući posebnoj ambijentalnoj tehnologiji omogućiti da imaš utisak da zvuk dolazi svuda oko tebe, za potpuni ugođaj uz koji ćeš imati osećaj kao da si u bisokopu.

Cognitive Processor XR je procesor slike koji Sony koristi kako bi, između ostalog, doprineo realnom prikazu široke palete boja i njihovoj raznolikosti, kao i isticanju čak i malih razlika u nijansama koje su vidljive u realnom svetu.

Ono što ovaj model Sony televizora čini odličnim izborom za svaku prostoriju jeste i činjenica da, među brojnim funkcijama i finesama koje služe da uživaš u zaista impresivnoj slici, ima i senzor boja. Ovo omogućava da se osvetljenost ekrana prilagođava svetlosnim prilikama u prostoriji čineći sliku svetlijom u osvetljenim prostorijama i manje svetlom ukoliko je u prostoriji tamno, za gledanje najboljeg prikaza, svaki put.

Ovaj model je takođe smart tv, pa na velikom ekranu možeš uživati u sadržajima sa popularnih streaming platformi, Youtube-a i ostalih aplikacija. Pored toga, postoji mogućnost da ovaj uređaj povežeš sa ostalim pametnim uređajima u tvom domu i jednostavno upravljaš svojim sistemom.

Takođe postoji opcija povezivanja sa drugim uređajem putem Bluetooth tehnologije.

Ukoliko su sve sjajne karakteristike ovog uređaja i odličan kvalitete slike baš ono što želiš, ali za tvoj prostor je 65” ipak prevelika dijagonala, možeš pronaći alternativu u različitim dimenzijama.

Tako možeš odabrati Sony televizor od 55”, ali i model koji ima dijagonalu 50”. Oba dolaze sa 4K rezolucijom, kao i opisani model veće dijagonale.

Takođe, imaju Dolby Atmos i Dolby Vision tehnologije za gledanje vrhunskog kvaliteta. Obe opcije sa manjim dijagonalama su smart TV, pa donose iste sjajne funkcije kao i veći model.

Sony LED televizor dijagonale 55 inča

Samsung QLED televizori idu korak dalje u unapređenju LED tehnologije

Kao bi svoje odliične LED televizore učinio još boljim, Samsung je uveo takozvanu QLED tehnologiju koja je posebna vrsta LED osvetljenja ekrana koja koristi kvantne tačkice (Quantum Dot) što objašnjava naziv.

QLED tehnologija znači da je ekrano svetljen LED pozadinskim osvetljenjem, ali osvetljenje prolazi kroz sloj kvantnih tačkica čineći sliku živopisnijom i emitujući jarke boje.

Samsung donosi sve to i više u Neo QLED modelima u kojima koristi Mini LED tehnologiju koja obezbeđuje još preciznije zatamljivanje određenih delova ekrana, dublje boje, kao i veću preciznost kod kontrole osvetljenja i boje pojedinačnih piksela.

Samsung QE65QN95AATXXH smart televizor predstavnik je sjajne Neo QLED tehnologije u kombinaciji sa smart funkcijama i dijagonalom od 65” za upečatljive boje i vrhunske detalje.

Samsung NEO QLED smart TV

Ekran je takođe opremljen i antirefleks zaštitom, tako da odsjaj iz bilo kog izvora neće ometati tvoje iskustvo i kvalitet slike iz ma kog ugla da gledaš.

A ako si ljubitelj gaminga, ovaj televizor ćeš obožavati. Sjajan mode za gaming avanture, bez koćenja, seckanja i mutnih delova u 4K rezoluciji otvoriće ti novo iskustvo uživanja u omiljenim igricama na velikom ekranu. Za fantastičan doživljaj na još većem ekranu, Samsung QE75QN900 dijagonale 75” je vrhunski izbor.

Odličnu sliku prati i fantastičan zvuk sa tehnologijom prilagođavanja prostoru i efektom kao da zvuk dolazi svuda oko tebe.

Ukoliko imaš Samsung pametni telefon, možeš jednim dodirom da preneseš sadržaj na veliki ekran svog TV-a i uživaš u punom prikazu svakog detalja. Ovo važi za Android 8.1 i novije operativne sisteme, kao i za određene modele televizora, uključujući i pomenuti, kao i verziju ovog Samsung televizora dijagonale 55”.

Samsung NEO QLED TV u dnevnoj sobi

LG OLED donosi drugačiju tehnologiju i pandan LED ekranima koji oduzimaju dah

Kako govorimo o vrhunskim televizorima koji će ti obezbediti sliku koja oduzima dah, ne možemo da se ne osvrnemo na LG OLED televizore.

Međutim, važno je da napomenemo da se OLED (Organic light-emitting diode) tehnologija zapravo prilično razlikuje od LED koja podrazumeva pozadinsko osvetljenje ekrana. U tekstu na temu kako se razlikuju OLED i QLED tehnologija možeš pročitati više o tome, kao i šta to znači za prikaz sadržaja.

Kod OLED televizora, svaki piksel je posebno osvetljen što omogućava superioran kontrast i savršenu crnu u odnosu na LED tehnologiju jer pojedini pikseli mogu po potrebi potpuno da se isključe.

Ovo rezultira savršenim prikazom tamnih scena, koji je posebno idealan za tamnije prostorije. Takođe, ova tehnologija omogućava proizvodnju izuzetno tankih ekrana za superioran estetski momenat.

LG OLED55C11LB televizor sa svojih 55” dijagonale donosi savršen prikaz boja, pokreta i omogućava svakoj sceni da oživi baš onako kako je autor zamislio. Takođe je i smart TV sa odličnim funkcijama.

LG OLED TV sa samosvetlećim pikselima

Bez obzira da li uživaš u dobrom filmu, omiljenoj seriji, sportskoj utakmici ili igranju igrica, OLED ekran je sjajan način da doživiš zaista izvanredno iskustvo.

Boje su realne, crna je zaista crna, a zahvaljujući brzom odzivu ekrana nema zamućenja, gubitka u kvalitetu slike čak ni pri najdimaničnijim pokretima, a igranje igrica je neprikosnoveno.

AI procesor 4K na osnovu velikog broja parametara analizira i optimizuje sliku i zvuk za najbolji doživljaj različitih scena, zavisno od žanra. I ovaj model dolazi sa Dolby Atmos i Dolby Vision tehnologijama koje dodatno doprinose vrhunskom utisku.

Zahvaljujući brzom odzivu i velikoj brzini osvežavanja, OLED je sjajna opcija i za gaming. Poseduje opcije posebnog podešavanja, za doživljaj igranja u kome se prepušta svakom potezu. Kvalitet slike i dinamika promena scena bez kašnjenja doprineće odličnom gaming iskustvu.

Sve ovo je možeš imati i u manjoj ili većoj dijagonali, pa tako za sveobuhvatniji doživljaj OLED ekrana možeš odabrati LG OLED65C11LB koji dolazi sa ekranom od 65”, a ukoliko imaš manji prostor i odgovara ti dijagonala manja od navedenih, uzmi u obzir LG televizor sa OLED ekranom od 48”.

LG OLED televizor u dnevnoj sobi

Oba ova modela su smart TV, sa 4K rezolucijom, gaming opcijama, Dolby Atmos i Dolby Vision, kao što je i model dijagonale 55”.

Osim što donose tehnologiju koja je neprikosnovena kada je prikaz sadržaja u pitanju, LG OLED ekrani imaju smanjenu emisiju plavog svetla, što znači da je i gledanje u njih je manje naporno za oči. Takođe, ekološki su prihvatljiviji u odnosu na LED televizore.

Najbolji LED televizori po tvojoj meri

Nakon što smo objasnili lšta LED televizor zapravo znači i kakve sve razlike postoje među njima, izbor najboljeg modela za tvoje potrebe će biti jednostavniji.

Ipak, tehnologija osvetljenja ekrana, iako vrlo bitna za gledanje i sam kvalitet slike, daleko da je jedina stavka na kojoj bi trebalo da se zasniva tvoj izbor televizora.

Na našem blogu možeš pronaći detaljan vodič za kupovinu televizora u kojem možeš pronaći sve važne stavke koje treba da uzmeš u obzir prilikom izbora, kao što su rezolucija, zvuk, ulazi za povezivanje sa drugim uređajima i druge karakteristike, kao i to kako će one uticati na tvoje iskustvo gledanja.



Ostavite komentar