Zašto je DVD player i danas dobar izbor? – Vodič za kupovinu

  0

Možda živimo u vremenu kada su serije, filmovi, muzika i brojni drugi sadržaji dostupni sa različitih strana, a striming platforme nešto što se podrazumeva da imamo. U ovakvom okruženju nije retkost da se DVD player smatra već davno prevaziđenim uređajem, međutim, njihovo postojanje na tržištu upravo potvrđuje da još uvek ima onih koji baš njih žele u svom domu.

Mnogo je razloga za to – Ukoliko si među onima koji imaju kolekciju filmova u ovom formatu, ovo je samo jedan od njih. Uz DVD player nema potrebe da razmišljaš o tome da li postoji mogućnost da određeni filmovi u nekom trenutku nestanu sa striming servisa koje koristiš. Pored toga, omogućavaju ti i da svoju filmsku kolekciju naslova gledaš kada god poželiš, nezavisno od interneta i platformi koje se plaćaju.

Disk u DVD otvorenom plejeru

Bilo da želiš da zameniš stari plejer novim ili planiraš prvi put da kupiš ovaj uređaj, u produžetku saznaj koje su to karakteristike na koje je važno da obratiš pažnju pri izboru.

Kako odabrati DVD player?

Iako brojni brendovi u svojoj ponudi imaju plejere, neki od njih neće moći da obezbede dugotrajnost i kvalitet kao drugi.

To se najviše odnosi na njihove tehničke karakteristike – one se mogu dosta razlikovati, što donosi i velike razlike u performansama različitih modela. Kada je u pitanju spoljašnjost i dizajn ovih uređaja, tu nema nekih značajnijih odstupanja među modelima.

Pre nego što se upustiš u odabir, važno je da znaš da je ponuda takva da nudi nekoliko vrsta DVD playera koji svojim karakteristikama i specifičnostima mogu da ti obezbede upravo ono što tražiš. U produžetku pročitaj više informacija.

Muška ruka drži u ruci DVD disk koji je upravo izvađen iz svoje kutije

Vrste DVD plejera koje možeš kupiti u Tehnomaniji

  • Klasičan DVD player – Karakterističan je po tome što može da očita samo jedan disk i najčešće nema neke značajnije funkcije već je namenjen samo gledanju DVD sadržaja.

Neki od modela iz ove kategorije mogu imati i naprednije funkcije, pa su u mogućnosti i da snimaju filmove sa TV-a ili emisije koje želite da imate, ili ti omogućavaju da kopiraš sadržaj sa CD-a na USB.

Iako ih ne smatramo posebnom vrstom, Multi disc DVD player, na primer, je varijanta ovog uređaja koja omogućava smeštanje više diskova unutar plejera, ali samo jedan može da pusti.

  • Blu-ray plejer – Namenjen je gledanju Blu-ray filmova, ali i onih u DVD formatu. Neki od njih poseduju 3D funkciju i mogućnost povezivanja na internet – ipak, i ovaj tip proizvoda može posedovati različite karakteristike, što sve zavisi od modela do modela.

Ako bismo hteli najjednostavnije da napravimo razliku između ove dve vrste plejera, to su tehnologija rada samih uređaja, kao kvalitet snimanja i prikazivanja sadržaja koji se nalazi na disku. Da saznaš više informacija na ovu temu, pročitaj naš tekst Razlike između DVD i Blu-ray plejera.

Koji su važni kriterijumi za odabir odgovarajućeg DVD plejera?

Plejeri danas su nikad jeftiniji, a tehnologija koju koriste već proverena i pouzdana. Razlike između određenih modela i brendova postoje, pa je samo pitanje šta je ono što još želiš od ovih uređaja pored puštanja DVD filmova.

Da li želiš da imaš mogućnost povezivanja na internet, povezivanja plejera sa eksternim hard diskom ili možda sa surround sistemom za savršen zvuk? Sve ovo mogu biti moguće razlike između modela, što utiče i na tvoj konačni odabir.

Kada se sve to sumira, navešćemo 3 najvažnija kriteriju koji će ti pomoći da napraviš izbor:

1. Za šta ćeš koristiti DVD plejer?

Iako se čini da je danas, pored Netfixa, Amazon Primea i drugih servisa, teško opravdati potrebu za ovakvim jednim uređajem, ako malo bolje razmisliš, plejeri ipak nude nešto što sa striming servisima ne možeš da imaš.

Ukoliko si među onima koji imaju kolekciju filmskih, serijskih i audio naslova, kao i uspomena u video-formi kojima voliš da se vratiš s vremena na vreme, onda nema razloga da se ne obezbediš jedan ovakav uređaj koji će ti priuštiti da svemu tome imaš pristup kada god poželiš.

2. Koje su dodatne karakteristike koje su ti potrebne?

Kao što smo već naveli, određeni modeli playera imaju dodatne funkcije osim jednostavne reprodukcije DVD sadržaja. Možeš svoj TV pretvoriti u Smart TV, kopirati DVD-ove i CD-ove, pa čak i igrati PlayStation na modelima koji to podržavaju.

Ukoliko su ti važne neke od ovih funkcionalnosti, onda vredi izdvojiti više novca za naprednije modele koji će ti pružiti sve što želiš od ovog uređaja. Neki čak imaju i mogućnost povezivanja na internet putem ugrađenog Wi-Fi sistema.

Srećna porodica na kauču, otac putem daljinskog pušta DVD player

Pored svega toga, dobro je da obratiš pažnju da li poseduju HDMI izlaz, mogućnost da reprodukuje sadržaje sa USB-a i da li generalno podržavaju multimedijalnu reprodukciju. Uz sve to možeš da pustiš MP3, WMA ili JPEG snimke i uživaš u sadržajima različitih formata.

Postoji čak i opcija i da tvoj plejer postane deo kućnog bioskopa – ako ti je to značajno, biće potrebno da izabereš model koji će moći da se poveže sa odgovarajućim sistemom zvučnika. Tu je važno da obratiš pažnju na mogućnost prebacivanja zvuka iz digitalne u analognu formu, kapacitet konverzije, Surround sound funkcije i audio izlaze.

3. Dizajn DVD playera

Kada je u pitanju estetika samog uređaja, nekima ovo neće biti od neke preterane važnosti, dok ima i onih kojima će i izgled uređaja biti značajna stavka, tj. da DVD plejer lepo izgleda na polici.

Generalno gledajući, veoma su sličnog dizajna, sa manjim odstupanjima, pa verujemo da nećeš imati mnogo razloga za premišljanje kada je ovaj kriterijum u pitanju. Obično se razlike tiču da li ima mat ili sjajnu završnicu prednjeg dela, da li poseduje neko dugme sa te strane ili su ona sakrivena na nekim drugim mestima.

Kada je boja u pitanju, obično su na raspolaganju crna, siva, srebrna, ili kombinacija istih, pa je okvirno ovo neki opseg mogućnosti kada je u pitanju ova stavka.

Otvoren DVD player sa diskom

Predlažemo da se fokusiraš na sve ono što ti je važno od funkcionalnosti, dok kod samog izgleda i dizajna nekad možemo napraviti i određene kompromise, ukoliko je to uopšte potrebno. Ukoliko imaš kolekciju filmova ili drugih sadržaja na diskovima različitih formata, zbog čega se i upuštaš u kupovinu ovog uređaja, obavezno pogledaj koje formate očitava model koji ti se dopada kako bi u tom smislu odabir bio odgovarajući.

Kakvi su DVD plejeri nekada postojali?

U vreme kada streaming platforme nisu bile tako rasprostranjene i kada su DVD playeri zamenili one stare i glomazne VHS video-rekordere, bilo je i više varijanti DVD playera.

O starndardnim modelima možda nema potrebe da širimo priču jer se uglavnom oslanja na gore pomenuti opis klasičnih modela koji su i danas u opticaju – jedino što su oni današnji ipak sa malo istančanijom tehnologijom koja se unapredila godinama u odnosu na prve modle.

Kako su i tada oni bili neka osnovna varijanta, bez nekih drugih funkcija, njihova cena je i tada bila niža u odnosu na druge modele.

Za razliku od njih, postojale su dve drugačije vrste ovih uređaja koje su nudile i neke dodatne funkcionalnosti.

Portable DVD plejer – Specifičan po tome što je imao manje dimenzije, podsećao je na laptop, i bio je idealan i zgodan za poneti gde god da kreneš.

Od ostalih ga izdvaja to što poseduje ugrađeni ekran na kome možeš gledati sve što želiš. Veoma je praktičan za putovanja, a kada si kod kuće, možeš ga povezati sa TV-om i gledati filmove na velikom ekranu.

Portable DVD plejer na beloj pozadini, fotografisan sa strane

VCR+DVD tip plejera – Kupovina ovakvog modela ranije je značila da imaš mogućnost puštanja i VHS kaseta i diskova. Ovaj model je bio poznat po tome što je imao dva čitača, jedan za VHS kasete, a drugi za diskove (DVD/CD) i bio je savršen ukoliko ste među onima koji imaju dosta starih kaseta sa venčanja, proslava dečijih rođendana ili filmova od kojih vam je teško da se rastanete.

Uz DVD player uživaj u tvojoj omiljenoj kolekciji DVD sadržaja uvek kada poželiš

Danas ponuda nije toliko velika da imate na raspolaganju ogroman broj modela, ali je u skladu sa trenutnim okolnostima i vremenom u kome živimo, u potpunosti zadovoljavajuća jer svako može da nađe nešto za svoj ukus.

Poren toga, DVD plejeri su povoljni, pa cena ni onih „naprednijih” nije preterano visoka. Na raspolaganju imaš više brendova koji nude raznovrsne modele, a neki od njih su LG, Panasonic, Sony.

I najvažniji savet – kada biraš player, možda je najvažnije da obratiš nažnju na ono šta želiš od njega – kada to znaš, lako ćeš napraviti odabir odgovarajućeg modela.



Ostavite komentar