DVD ili Blu-ray player, koje su razlike i koji je bolji?

  0

Često pitanje, šta je bolje, da li se odlučiti za Blu-ray ili DVD player, koje su prednosti jednih ili drugih uređaja i kako odabrati pravi?

Mnogo je onih koje interesuju odgovori na sva ova pitanja, a posebno one koji i pored napretka tehnologije i postojanje brojnih striming platformi za pristup najrazličitijim sadržajima i dalje žele da kupe neki od ovih uređaja – po svemu sudeći, plejerima definitivno nije prošlo vreme.

Zato u produžetku donosimo sve njihove glavne karakteristike – pročitaj po čemu su slični, kako se razlikuju i šta je to što ih čini nezamenljivim i dan danas.

Zašto su Blu-ray i DVD playeri i danas aktuelni?

Iako poslednjih godina njihova ponuda nije preterano velika, ili bar ne onolika kolika je bila u prošlosti i u vreme kada su ovi kompaktni uređaji počeli da zamenjuju klasične video-rekordere, evidentno je da i danas postoji interesovanje za njih.

Posebno su zanimljivi pasioniranim kolekcionarima filmova koji brojne naslove čuvaju na diskovima i uživaju da se s vremena na vreme vrate omiljenim kadrovima i delovima. I iako se mnogi od njih danas mogu pronaći na popularnim striming platformama, DVD i Blu-ray player nude potpunu nezavisnost od interneta, kao i platformi koje se najčešće plaćaju na mesečnom nivou.

DVD disk u kutiji na kauču, a pored je činija sa kokicama

Ukoliko planiraš da kupiš Blu-ray ili DVD player ili da zameniš stari uređaj novim i imaš nedoumice koji od njih je bolji, u produžetku pročitaj šta ih to razlikuje i kako da odabereš odgovarajući model za sebe.

Kapacitet skladištenja kod Blu-ray diskova i DVD diskova se razlikuje

Kao što znaš, DVD i Blu-ray su dve vrste optičkih diskova za skladištenje, koji se obično koriste za čuvanje filmova i drugog video zapisa. Blu-ray diskovi imaju mnogo veći kapacitet za skladištenje podataka. Standardni DVD ima 4,7 GB podataka, što je dovoljno za jedan film ukoliko on nije duži od dva sata. Ako je njegovo trajanje duže, onda će ti biti potrebno dva DVD-a ili dvoslojni DVD koji može da skladišti do 9 GB.

Za razliku od njih, Blu-ray disk može da sadrži i do 50 GB podataka, što u stvari znači da na njemu možeš imati i do desetak filmova uobičajene dužine. Ukoliko filmovi ili drugi sadržaji možda imaju viši kvalitet slike, onda ovakav format zauzima i nešto više prostora, tako da u zavisnosti od svih tih parametara, zavisi i količina sadržaja koje možeš da smestiš na jedan Blu-ray disk.

Nekoliko Blu-ray diskova

Razlike u rezoluciji slike kod Blue-ray i DVD plejera

Ova stavka odnosi se na to kako vidiš sadržaj koji gledaš sa diska, tj. koja je rezolucija slike koju vidiš na ekranu. Kada bolje razmislimo, ovo je najčešće i jedino što je zaista važno kad gledaš film, seriju, TV šou ili bilo koji drugi sadržaj sa diska.

Slika koju pruža DVD je standardne definicije i to najčešće znači da nećeš moći da gledaš npr. filmove koji imaju veći i bolji kvalitet slike. Za razliku od njega, Blu-ray player je kreiran za HD i sa njim ćeš dobiti maksimalno što je moguće od kvaliteta – dakle, ukoliko je film na disku FHD rezolucije, takva će biti i reprodukcija.

U skladu sa tim, ako posebno uživaš u kvalitetnoj slici, Blu-ray treba da bude tvoj izbor. Ipak, ne zaboravite da kod ove stavke može da ima veze i to kakav televizor imaš, da li on podržava UHD rezoluciju i slično. Džabe je što tvoj Blu-ray player podržava reprodukciju sadržaja većeg vizuelnog kvaliteta, ako tvoj TV nema mogućnost da to i prikaže.

2016. godine je kreiran Ultra HD Blu-ray koji omogućava programerima da kodiraju više informacija na diskovima u 4K rezoluciji. Ako imaš noviji plejer koji može da reprodukuje Ultra HD Blu-ray diskove i kompatibilan 4K Ultra HD televizor, ova tehnologija ti može pružiti još bolju sliku koja će te očarati.

Kvalitet zvuka

Ukoliko je jasan i kvalitetan zvuk važan deo tvog iskustva gledanja, Blu-ray može biti pobednik.

Blu-ray diskovi mogu da sadrže audio-formate kao što su DTS:Ks, Dolbi Atmos, DTS-HD Master Audio i Dolbi TrueHD. Ako u svom domu već imaš postavku kućnog bioskopa i neke od poznatih sistema zvučnika koji su kompatibilni sa nekim od ovih formata, možeš imati zvuk poput onog bioskopskog.

Dečko i devojka sede na kauču sa spremljenim kokicama i puštaju film na Blu-ray plejeru pomoću daljinskog

Sve ovo nije baš izvodljivo sa DVD playerima, jer kvalitet zvuka na samom DVD disku nije takav kao što je slučaj kod Blu-ray-a.

Ovo ipak ne znači da DVD playeri automatski ispadaju iz igre jer ima onih kojima ova stavka nije od preteranog značaja, pa ovi uređaji koji su inače i jeftiniji, predstavljaju savršen izbor.

Laserska tehnologija i način funkcionisanja

I DVD i Blu-Ray plejer koriste lasere za čitanje diskova. Razlika je u tome što se za DVD koristi crveni laser koji radi na talasnoj dužini od 650 nm, a Blu-Ray laser je plave boje i radi na kraćim talasnim dužinama od 405 nm – to znači da mogu bliže i preciznije da čitaju informacije.

Zato Blu Ray player ima neke prednosti koje DVD plejeri nemaju. Većina modernih Blu ray plejera može da reprodukuje strimovanje sadržaja sa interneta, kao i sadržaja sa drugih uređaja, uključujući fleš diskove. Čak i ako imaš običan DVD sa filmom i ako ga pustiš na Blu ray plejeru, može poboljšati kvalitet audio i video-zapisa, zahvaljujući funkcijama za povećanje kvaliteta reprodukcije koju imaju Blu-ray plejeri.

Otvoren DVD player sa diskom

Tokom 2013. godine analogne veze su uklonjene sa Blu-ray plejera, što je rezultiralo time da moderni plejeri sada imaju HDMI vezu.

Konstrukcija diska

I mada DVD i Blu ray diskovi izgledaju gotovo identično na prvi pogled, žlebovi koje ima Blu-ray su mnogo bliži i tanji jer plavi laser može da čita preciznije podatke.

To je ono što omogućava Blu-ray diskovima da čuva i sadrži mnogo više informacija. Pored toga, oni su otporniji na ogrebotine od DVD-a, pa i u tom slučaju imaju prednost na svojoj strani.

Razlozi zašto treba da zadržiš svoju DVD kolekciju ukoliko je imaš

Ako razmišljaš o tome da li je vreme da izbaciš sve svoje DVD diskove i zameniš ih, razmisli još jednom – možda još uvek nije vreme za to. A ukoliko se pitaš zašto, evo i odgovora.

  • Svaki Blu-ray player može da čita i pušta DVD filmove, tako da ne moraš, ukoliko to iz posebnih razloga ne želiš, da kupuješ isti film dva puta samo da bi on bio u Blu-ray formatu. Međutim, ako imaš DVD player, on neće moći da pušta Blu-ray diskove jer DVD laser prevelik za čitanje ovih diskova – u tom slučaju, samo je važno da ne kupuješ Blue-ray diskove, već klasične DVD.
    DVD i Blu-ray diskovi obmotani crvenom mašnom
  • Drugo, DVD su jeftiniji od Blu-ray modela, tako da ako ne želiš da potrošite dodatni novac i ne brineš toliko o kvalitetu slike, i dalje možeš kupovati DVD-eve. Takođe, može da se desi i da ne možeš da pronađeš željeni film u Blu Ray formatu.
  • Još jedan razlog da zadržite svoju DVD kolekciju je da su mnoge vizuelne prednosti Blu-ray-a vidljive na HDTV-u. Ako imaš stariji ili manji televizor, možda nećeš videti ogromnu razliku u kvalitetu, bilo da su video ili audio u pitanju, te je u ovakvim situacijama jednostavno neisplativo ulagati u Blu-ray.

Mnogi ljudi pak vole da uživaju u retro uređajima kao što su gramofoni, pa i DVD playeri, što potvrđuje činjenicu da vam uvek potrebna najnovija tehnologija da biste uživali u dobrom filmu i muzici.

DVD player ili Blu-ray player, izbor je samo tvoj

Na kraju, važno je da spomenemo da uprkos ovim razlikama, prednostima i manama jednog ili drugog uređaja, ono što je najvažnije jesu tvoje potrebe.

Ukoliko jedan klasičan DVD player zadovoljava sve ono što tebi treba, nema razloga da rasipaš novac i odlučuješ se za skuplju varijantu koju predstavlja Blu-ray. Sa druge strane, ako ti je važno sve ono što nudi Blu-ray, onda je baš on tvoj idealan izbor.

Bez obzira na to koji od ovih uređaja je tvoj favorit, u Tehnomaniji te očekuje ponuda playera za sve tvoje potrebe – pronađi model u skladu sa svojim željama i uživaj u svojoj kolekciji filmova, serija i muzike kada god da poželiš.



Ostavite komentar