Kako povezati projektor sa laptopom?

  0

Nakon kupovine projektora na red dolazi i njegovo povezivanje sa uređajem koji će poslužiti kao izvor za projektovanje željenog sadržaja. Ukoliko igrom slučaja već znaš kako da povežeš projektor sa laptopom to je odlična vest.

Za sve koji imaju manjka iskustva sa povezivanjem projektora, odlučili smo da pripremimo kratko upustvo koje će im ovaj proces olakšati. Dodatno ćemo pojasniti koje se to kontrolne komande najčešće mogu pronaći na projektoru i pratećem daljinskom upravljaču.

Nastojimo da putem predstojećeg upustva otklonimo svaki mogući stres koji može nastati zbog manjka znanja o povezivanju pre same prezentacije ili usled želje da gledaš film što pre.

Koji uređaji se mogu povezati sa projektorom?

Mogućnosti za povezivanje projektora su izuzetno velike i to zahvaljujući tehnologiji koja konstantno napreduje. Iz tog napretka prostiče činjenica da projektor možeš povezati sa:

  • laptopom
  • desktop računarom
  • mobilnim telefonom
  • tabletom
  • DVD plejerom
  • Blu-ray plejerom
  • Xbox konzolom
  • PlayStation konzolom

ili drugim uređajima koji poseduju adekvatan kabl za povezivanje.

Složićeš se da sa ovakvim izborom uređaja, za tebe neće postojati granice. Moći ćeš da uživaš u gledanju filmova, igranju igrica, prezentovanju na najvišem mogućem nivou koristeći svoj LCD ili DLP projektor.

Kako povezati projektor sa kompjuterom kroz 10 koraka?

Projektori se najčešće povezuju žično, dok postoji mogućnost i bežičnog povezivanja. Bežično povezivanje je zastupljenije kod nešto skupljih projektora gde je potrebno koristiti znatno manje dodatne opreme, jer kabl za povezivanje nije neophodan.

Kada je reč o žičnom povezivanju, pored projektora i laptopa za njihovo adekvatno konektovanje potrebno ti je još nekoliko važnih stvari. Strujni adapter za laptop, strujni adapter za projektor, VGA kabl ili HDMI kabl za njhovo međusobno povezivanje.

Pojedini projektori u svom pakovanju nemaju adekvatan kabl za povezivanje, pa je zato važno da proveriš da li sve navedeno imaš pri ruci.

Nakon pribavljanja adekvatne opreme spremi se da otkriješ odgovor na pitanje kako povezati projektor i laptop kroz 10 koraka. I ne samo to saznaćeš i kako da projektor nakon korišćenja pravilo isključiš i odložiš za narednu upotrebu.

Korak 1. – Povezivanje različitih kablova

Kako povezati projektor s ’ laptopom? Prvo poveži laptop sa projektorom koristeći VGA kabl ili HDMI kabl. Ukoliko imaš nešto stariji laptop ili projektor povezuješ na desktop računar prilikom povezivanja VGA kabla imaćeš dodatni korak da zašrafiš dva mala bočna šrafa.

Poleđina projektora sa prikazom VGA kabla i strujngo adaptera

Dok kod korišćenja HDMI kabla dovoljno je da kabl ubaciš u adekvatan port na kome je obično jasno ispisano HDMI.

Nakon toga prvo poveži laptop sa strujnim adapterom (adapter za bateriju), a zatim projektor možeš uključiti u struju, odnosno spojiti sa njegovim adapterom.

Korak 2. – Pokretanje projektora i laptopa

Pošto si prethodno pravilno projektor i laptop međusobno povezao, možeš krenuti na drugi korak. Uključi prvo projektor koristeći dugme „Power”, a potom pokreni i laptop na standardno dugme za uključivanje kako bi usledila projekcija.

Devojka uključuje projektor

Korak 3. – Detektovanje izvora

Projektor bi nakon prethodnog uključivanja na taster „Power” trebao automatski da detektuje ulazni signal i da prikaže sliku sa laptopa. Međutim, ukoliko se to ne desi pokušaj pritisnuti taster Source Search na njegovoj kontrolnoj tabli ili na daljinskom upravljaču projektora.

Nakon toga sinhronizuj njihov rad koristeći kombinaciju tastera FN + F8 (funkcijski taster na kome se vizuelno vidi ikonica projektorskog platna). U nekim slučajevima dovoljno je pritisnuti samo F8, pa pokušaj obe opcije.

Korak 4. – Pozicioniranje projektora

Ukoliko projektor postaviš na radni sto moraš se posebno pozabaviti njegovim pozicioniranjem. Ispod samog projektora trebalo bi da se nalaze jedna ili više nogica. Njih možeš ručno nameštati, podizanjem i spuštanjem projektora kako bi slika bila projektovana na željenu poziciju.

Projekcija slike koristeći projektor

Ukoliko si projektor u kancelariji postavio na plafon, tada nećeš imati klasično povezivanje nogica projektora, već ćeš podešavati sam nosač za projektor. Kako ćeš za postavku na nosač verovatno koristiti merdevine potrudi se da nakon što odradiš njegovo pozicioniranje projektor obavezno testiraš i samim tim izbegneš dodatni posao.

Korak 5. – Testiranje zvuka

Projektori obično imaju ugrađen zvučnik, pa dodatnih problema oko zvuka ne bi trebalo da bude. Međutim, ukoliko ih bude bilo proverite na laptopu kroz podešavanja za zvuk, da li ste adekvatno odabrali izvor zvuka. Ukoliko koristite zvučnike sa laptopa, proverite da nisu slučajno isključeni.

Korak 6. – Uklanjanje poklopca sa objektiva

Projektori obično u samom pakovanju dolaze sa zaštićenim objektivom. Zato uvek proveri pre same upotrebe, da li na projektoru postoji poklopac. Ukoliko postoji, skini poklopac i odloži ga sa strane.

Korak 7. – Izoštravanje slike

Na projektorima možeš sliku izoštriti (fokusirati) ili zumirati koristeći točkić na projektoru koji se obično nalazi iznad objektiva. Jednostavno možeš pomerati točak na levo ili desno da biste najbolje fokusirali sliku.

Muškarac fokusira projektor na nosaču za projektor

Pored modela koji imaju ručni način fokusiranja postoje i noviji modeli gde se često fokusiranje može odraditi automatski ili korišćenjem adekvatnih tastera na daljinskom upravljaču.

Korak 8. – Podešavanje režima rada

Kada završiš sa prethodnim osnovnim podešavanjima, na red dolazi i odabir adekvatnog režima rada koji će poboljšati efekat projekcije. Izaberi u skladu sa potrebama režim prezentacije, bioskopski režim ili drugi režim koji tvoj projektor poseduje.

Korak 9. – Završne finese

Ukoliko želiš još nešto dodatno da popraviš na samoj slici, izaberi u meniju podešavanja koja ti odgovaraju. Podešavanja koja ćeš u meniju pronaći se razlikuju od modela do modela, pa ćemo ti prepustiti da samostalno istražiš dodatne mogućnosti.

Korak 10. – Isključivanje projektora

Nakon što završiš svoju prezentaciju ili odgledaš film preostaje ti da projektor isključiš i ostaviš ga da bude spreman za narednu upotrebu. Ali nemoj žuriti sa kompletnim isključivanjem projektora. Izgasi ga putem OFF dugmeta, ali sačekaj da se oprema ohladi pre nego što ga isključiš sa napajanja.

Najčešći problemi prilikom povezivanja projektora sa laptopom

Ukoliko si povezao projektor na laptop, a projektor i dalje ne prikazuje sliku, moguće je da nešto nisi pravilo uradio. U ovom slučaju neophodno je da prođeš još jednom kroz prethodni proces povezivanja, da vidiš da li si sve korake ispratio adekvatnim redosledom.

U nastavku proćićemo kroz nekoliko uobičajnih problema sa kojima se korisnici susreću svakodevno i ponuditi njihova rešenja. Ako imaš dodatnih problema sa povezivanjem projektora i laptopa, nije na odmet da prođeš ove učestale probleme, sa instant rešenjima.

Muškarac rešava pitanja

Novi hardver se ne prikazuje

Ako se na laptopu ne prikazuje novi hardver, to znači da možda trebaš da restartuješ laptop, kako bi laptop pokušao ponovo sa detektovanjem novog uređaja.

Zvuk izostaje u potpunosti

Prvo pokušaj da pojačaš zvuk na daljinskom upravljaču ili projektoru. Takođe, pokušaj da pritisneš dugme za izvor zvuka i odaberi drugi ulaz za zvuk. Ako koristiš Bluetooth, proveri da li je na izvornom uređaju pojačan zvuk, često se dešava da nehotice bude isključen.

Daljinski ne funkcioniše

Pre nego što pokušaš da obaviš bilo kakva podešvanja, prvo odaberi ispravan izvor koristeći dugme Source Search. Nakon toga smanji udaljenost između projektora i daljinskog upravljača.

Proveri da li je baterija postavljena u skladu sa polaritetima (+/-). Zameni bateriju, ako daljinski i dalje ne funkcioniše. I na samom kraju ne zaboravi da daljinski okreneš ispravno, direktno ka senzoru na prednjoj strani projektora.

Izgled kontrolne table projektora

Na samom projektoru pronaćićeš kontrolnu tablu sa dugmićima, koju ćeš često koristiti ukoliko si projektor postavio na sto ili policu. Dok ukoliko si projektor postavio na plafonski nosač, korisniji će ti biti daljinski upravljač.

Kako bi lakše ovladao kontrolnim podešavanjima pojasnićemo neke od osnovnih tastera koji se mogu pronaći na kućištu projektora.

  • Power Button – je dugme za uključivanje, isključivanje projektora sa lampicom koja sija obično zelenom bojom ukoliko je projektor uključen.
  • Home – taster vraća te na početnu stranu, ukoliko si prethodno obavljao neke konfiguracije kroz meni.
  • Source Search – taster će ti pomoći da pronađeš koji su izvori povezani sa projektorom.
  • Menu – omogućava pristup različitim podešavanjima.
  • Esc – se koristi za vraćanje korak unazad u podešavanjima.
  • Navigatori – su strelice za navigaciju kroz podešavanja.

Prikaz kontrolne table projektora iz ptičje perspektive

Naravno prethodno navedena podešavanja se mogu razlikovati od modela do modela u zavisnosti od njihovih dodatnih funkcija.

Daljinski upravljač za projektor zlata vredi

Kao što daljinski upravljač olakšava korišćenje televizora, za projektor je to isto slučaj. Koristeći daljinski za projektor moćićeš lakše da ga povežeš, da manipulišeš sa njegovim radom, a da pri tome uštediš na koracima.

U zavisnosti od modela projektora postoje i različiti modeli daljinskih upravljača. Određeni modeli sadrže nešto manje standardnih funkcija, dok ih neki imaju u izobilju.

Pojasnićemo ti značenje nekih od funkcija koje možeš pronaći možda baš na tvom daljinskom upravljaču za projektor.

  • Power Button – je dugme za isključivanje, uključivanje projektora, obično je izdvojeno od ostalih drugom bojom i nalazi se na samom vrhu daljinskog.
  • Source Search – taster omogućava pronalazak svih izvora koji su konektovani sa projektorom.
  • Computer – prikazuje ekran laptopa.
  • Video – prikazuje DVD ekran (ako je konektovan).
  • USB – prikazuje eksterne uređaje (ukoliko su konektovani).
  • A/V Mute – isključuje sliku, zvuk ali ne i sam projektor.
  • Freeze – pauzira projekciju.
  • Aspect – menja odnos stranica od normalnog ka širem.
  • Color mode – ažurira boje.
  • E-Zoom (+) – taster za zumiranje.
  • E-Zoom (-) – taster za odzumiranje.
  • Pointer – prikazuje pointer miša na ekranu, koristeći strelice na daljinskom moćićeš da pomeraš kursor miša.
  • Volume – podešava jačinu zvuka.
  • Menu – nudi različita podešavanja na projektoru.
  • Enter – se koristi obično za potvrdu izabrane opcije u meniju.

Daljinski za projektor

Ono što dodatno treba napomenuti, iako je naizgled očigledno, jeste da daljinski koristi baterije za napajanje. Tako da ukoliko ti se u nekom trenutku desi da te iz nekog razloga daljinski „ne sluša” proveri da li treba zameniti baterije.

Povezivanje projektora sa laptopom i nije toliko teško

Upustva koja se dobijaju uz projektor često usled obimnog razlaganja mogu biti preduga za čitanje, što često može izazvati demotivaciju prilikom povezivanja projektora sa laptopom.

Zato smo se prethodno potrudili da kroz nekoliko koraka pojednostavimo proces povezivanja projektora sa laptopom i objasnimo neke osnovne komande.

Nadamo se da smo u našoj misiji uspeli i da je iz našeg upustva proisteklo uspešno povezivanje projektora sa laptopom.



Ostavite komentar