Razlike između DLP i LCD projektora

  0

Konačno ste se odlučili da kupite projektor za kućni bioskop ili za unapređenje poslovne sale. Ali nakon što ste počeli da istražujete, pronašli ste jedno od najučestalijih pitanja: Da li izabrati DLP ili LCD projektor?

Ne brinite, rešićemo vaše nedoumice u par koraka. Predstavićemo vam razlike između DLP i LCD projektora, način njihovog rada i druge važne informacije koje treba da znate kako biste lakše započeli kupovinu.

Jedna stvar koju možemo da vam kažemo na samom početku jeste da LCD projektori imaju suprioran kvalitet slike. Dok DLP projektori imaju veću mobilnost. Ipak, razlike su mnogo složenije. Hajde da ih iznesemo i vidimo koji je najbolji projektor za vas.

Podela projektora prema tehnologiji projektovanja slike

U zavisnosti od tehnologije, projektor može prikazivati sliku na platnu za projektor ili zidu na dva načina: transmisono i reflektivno.

Transmisioni projektori – LCD projektori propuštaju svetlost kroz LCD matricu, omogućavajući vam prikaz slike na zavidnom nivou.

Reflektivni projektori – DLP projektori upotrebljavaju sistem ogledala za usmeravanje svetlosti i njeno dalje reflektovanje na sliku koja se prikazuje pred vama.

Potrudićemo se da vam detaljnije objasnimo na koji način rade pomenute tehnologije kako biste što lakše savladali i ovo naizgled teško gradivo.

Kako rade DLP projektori?

DLP projektor za kreiranje svoje slike koristi tehnologiju digitalne obrade svetlosti (DLPDigital Light Processing) iz čega i proističe njegov naziv.

DLP projektori zasnivaju svoj rad na DLP čipu, uređaju sa digitalnim mikro ogledalom (DMD) sačinjenim od 2 miliona minijaturnih ogledala. Pojedinačno možete pomerati ogledala, određivati njihov ugao, približavati ih ili odaljavati od izvora svetlosti kako biste dobili svetliji ili tamniji piksel.

Nakon toga svetlosni zrak se propušta kroz kolor točak koji se okreće. Osnovni kolor točak ima 3 boje – crvenu, zelenu i plavu (RGB), dok napredniji kolor točkovi mogu reprodukovati i nijanse žute, ljubičaste.

Tehnologija DLP projektora

Potom sinhronizacijom kolor točka i pokreta ogledala u DMD uređaju stvaraju se boje. Čim boja stigne u DMD uređaj, kreirana slika prolazi kroz glavno sočivo nakon čega se dalje projektuje na platno za projektor ili zid.

Životni vek lampe od koje je ceo proces projektovanja slike i počeo iznosi oko 2.000-5.000 sati, što je složićete se prilično pristojno.

Kako rade LCD projektori?

LCD projektor kao primarni izvor tehnologije za projektovanje svojih slika koristi ekran sa tečnim kristalima (LCDLiquid Crystal Display).

LCD projektori sadrže male prozirne LCD ekrane, koji rade baš kao oni u velikim televizorima sa ravnim ekranom. Bela svetlost se emituje iz izvora svetlosti i podeljena je na tri dela „prizmama za razdvajanje“.

Ponaosob ova tri svetlosna snopa prolaze kroz crveni, zeleni i plavi filter, a zatim kroz sopstvene male LCD ekrane. Potom pomenuta 3 snopa svetlosti nastavljaju svoj put kroz „kombinovanu prizmu” u kojoj se kombinuju i postaju 1 svetlosni snop.

Tehnologija LCD projektora

Dalje svetlost prolazi kroz sočivo i pred vama se na platnu za projektor ili zidu stvara slika koju ste sa ushićenjem očekivali.

Životni vek lampe kod LCD projektora je u znatno većem rasponu nego kod DLP-a, iznosi od 2.000 do 15.000 sati, u zavisnosti od stepena njegove upotrebe.

DLP i LCD projektori – Prednosti i nedostaci

Kao i svaki drugi uređaji projektori takođe imaju svoje prednosti i nedostatke u zavisnosti od modela, a posebno kada je u pitanju vrsta tehnologije koju koriste pri radu.

U nastavku ćemo vam predstaviti osnovne razlike između DLP i LCD projektora uzimajući u obzir njihove prednosti i mane.

Prednosti DLP projektora u odnosu na LCD projektore

DLP projektori ponudiće vam brojne benefite posebno u pogledu transporta i troškova održavanja koji su minimalni.

  • Prenosivost – kod DLP projektora je posebno izražena, kako su oni u odnosu na LCD projektore manji i lakši za transport jer koriste samo jedan čip u odnosu na 3 čipa koja su zastupljena kod LCD projektora.
  • Veći kontrast – doprinosi stvaranju duboke crne boje koja obezbeđuje savršen prikaz i najmanjih detalja na filmu.
  • Pouzdanost – se ističe zbog manjka delova koji DLP projektor ima. Nemaju filtere, koriste zatvorene čipove, tako da prašina ne može dopreti do njih i uzrokovati smetnje pri projekciji slike. Sve ovo ga čini jeftinijim za popravku.

Prednosti LCD projektora u odnosu na DLP projektore

LCD projektori imaju dve osnovne prednosti u odnosu na DLP projektore koje se posebno odnose na kvalitet slike koja je izuzetno važna osobina kada se bira projektor za kućni bioskop.

  • Bolji kvalitet slike – zapazićete kod LCD projektora u poređenju sa DLP projektorima. Njegove boje su preciznije kako nema točka boja, pokreti na video projekcijama su tečniji, animacije prirodnije. Takođe, pri jednakim rezolucijama na LCD projektorima oštrija je slika u odnosu na DLP projektore.
  • Efikasnija svetlost – biće na LCD projektoru, bez obzira što koristi istu lampu kao DLP.

Porodica uživa gledajući film na projektorskom platnu koristeći svoj projektor za kućni bioskop

Nedostaci DLP i LCD projektora

Zbog velike želje proizvođača za povećanjem prednosti projektora mogu se javiti i nedostaci pri njihovoj izradi, koji vam možda neće ni zasmetati u tolikoj meri.

Nedostaci DLP projektora:

  • Efekat duge – se dešava kod DLP projektora sa sporijim kolor točkom. Efekat duge je u stvari treperenje boja koja se mogu prikazivati tokom projekcije, a posebno se može uočiti kod brzih akcionih video scena, gde je broj frejmova veći. Javili bi se talasasti efekti na crvenoj, zelenoj i plavoj boji. Glavni uzrok ove pojave jeste bliskost mikroogledala.
  • Propuštanje svetlosti – tj. reflektovanje zalutalog svetla sa ivica ogledala na DLP čipu se može izbeći postavljanjem crnih ivica oko starijeg ekrana DLP projektora, dok kod novijih modela ovog nedostatka neće ni biti.

Nedostaci LCD projektora:

  • Efekat vrata ekrana – se može desiti usled oštrenja slike, jer fokusiranje do detalja čini pikselaciju uočljivijom.
  • Kontrast – je nešto lošiji kod nekih starijih LCD modela gde je teško proizvesti potpuno crne slike, dok kod novijih modela to nije slučaj.
  • Gabaritnost – tj. povećan broj delova LCD projektor čini glomaznijim i težim za prenošenje u odnosu na DLP projektor.
  • Mrtvi pikseli – se pojavljuju usled trajnog uključenja ili isključenja piksela kod LCD projektora. Te grupe pogođenih piksela mogu ometati kvalitet slike i kompletan doživljaj.

Upotreba DLP i LCD projektora

Kada je u pitanju namena DLP i LCD projektora zajedničko im je korišćenje. I jedan i drugi se generalno mogu koristiti za kućni bioskop, sale za sastanke, učionice, koncerte i druge potrebe.

Međutim, postoji važna razlika između DLP-a i LCD-a u pogledu mobilnosti, cene i udaljenosti na kojoj se slika projektuje.

LCD projektori se zbog svoje težine prvashodno koriste za zatvorene prostore u kancelarijama, školama, kućama jer dodatno zahtevaju korišćenje veće količine kablova. DLP projektori zbog svoje prirode tehnologije mikro ogledala i prenosivosti, omogućavaju često pomeranje iz prostorije u prostoriju, upotrebu na otvorenom prostoru, na primer za gledanje filmova ili utakmica u dvorištima.

Kako je većina LCD projektora kompatibilna sa sočivima za uvećanje mogu se koristiti za projektovanje sa veće udaljenosti. Dok te kompatibilnosti kod DLP projektora nema, pa je zato preporuka da ih koristite za prikaz sa manje udaljenosti.

Zaposleni sede u sali za sastanke i gledaju u prezentaciju prikazanu pomoću projektora na projektorskom platnu

Na samom kraju možda i presudan faktor u vašem slučaju bude njihova cena. DLP projektori se kreću u velikom rasponu cena, mogu biti pristupačni, ali i izuzetno skupi. Dok su LCD projektori generalno pristupačniji.

Nakon što ste saznali pojedinačne prednosti DLP i LCD projektora i u zavisnosti od vašeg tolerisanja pomenutih nedostataka, sigurno ćete lakše pronaći adekvatan projektor za vaše potrebe.

Izaberite projektor po vašem ukusu

DLP i LCD projektori imaju mnogo zajedničkih stvari, ali se i razlikuju međusobno prema određenim karakteristikama sa kojima ste se prethodno upoznali.

Ali koji je idealan projektor za vas? Da li je to DLP ili LCD projektor? Zavisi od vaših potreba, budžeta i tolerancija u pogledu mogućih nedostataka.

Preostaje vam samo da na papir ispišete vaše želje, mogućnosti i da sebi skratite put do pronalaska savršenog projektora za vas.

Ukoliko vam zatreba dodatna pomoć na usluzi vam je i naš detaljniji vodič za kupovinu projektora.



Ostavite komentar