Koji kombinovani frižider kupiti? Rešavamo sve nedoumice i predlažemo najbolji model za tvoju kuhinju

  0

Ako je pitanje koji kombinovani frižider kupiti ono što te muči ovih dana, na pravom si mestu.

Različite savremene tehnologije i termini mogu lako uneti zabunu i navesti te da se zapitaš šta je tebi zaista potrebno kada su ovi uređaji u pitanju i šta želiš od svog novog frižidera.

Kroz ovaj tekst rešavamo sve nedoumice i donosimo predloge odličnih modela sa različitim karakteristikama, tako da lako možeš da pronađeš kombinovani frižider baš po tvojoj meri.

Ali prvo da pođemo od osnovnog, a to je da li je baš ovaj uređaj ono što ti je potrebno.

Kada je kombinovani frižider, odnosno frižider sa zamrzivačem pravo rešenje?

Kako postoji više uređaja koje možeš odabrati za čuvanje hrane, nekada možeš da se zapitaš da li je bolje da uzmeš običan frižider bez zamrzivača, a hranu da zamrzavaš u odvojenom zamrzivaču ili da se odlučiš za kombinovanu varijantu.

Devojčica stoji na stolici i uzima osveženje sa gornje police kombinovanog frižidera

U zavisnosti od tvojih potreba i okolnosti u tvom stanu ili kući, odgovor može da se razlikuje. Kako bi ti bilo lakše da napraviš pravi izbor, u nastavku donosimo sutuacije u kojima su kombinovani frižideri najbolje rešenje:

  • Imaš malu kuhinju ili ograničeni prostor

U slučaju da nemaš prostora za frižider i za odvojen zamrzivač, kombinovani frižider je logičan izbor. I to prilično funkcionalan.

U jednom uređaju možeš čuvati sveže namirnice, ali i meso, voće, povrće, sladoled i sve ostalo što je potrebno da bude u zamrzivaču.

Možeš odabrati različite dimenzije kombinovanih frižidera u skladu sa svojim potrebama. Uglavnom su ovi uređaji standarne širine, dok visina može značajnije da varira u zavisnosti od toga koliki je kapacitet frižidera i zamrzivača.

binovani frižider odgovarajuće visine, uklopljen u raspored kuhinje

  • Ne čuvaš velike količine zamrznute hrane

Osim malog prostora u koji nemaš gde da smestiš klasičan zamrzivač, činjenica da ne čuvaš i ne koristiš mnogo zamrznute hrane takođe je jedan od argumenata da tvoj izbor budu kombinovani frižideri.

U vrelim letnjim mesecima potrebno je da imaš gde da napraviš led, sačiuvaš sladoled ili zamrzneš određenu količinu omiljenog svežeg voća ili povrća kada je u jeku sezone, pa zbog toga nije najidealnije rešenje da u potpunosti odustaneš od zamrzivača.

Činjenica da ćeš u sklopu svog frižidera sa zamrzivačem imati manji ili veći prostor u kome možeš skladištiti zamrznute namirnice po potrebi ili ga koristiti da brže ohladiš piće, odlično je rešenje.

  • Čuvaš velike količine zamrznute hrane

Isto kao što je čuvanje malih količina zamrznute hrane razlog da odabereš kombinovani frižider, isto važi i za obrnuto.

Ukoliko voliš da ređe ideš u nabavku i ostavljaš veće količine smrznute hrane spremne za upotrebu ili kuvanje, postoji mogućnost da ti zapremina zamrzivača nikada nije dovoljna.

Verovatno već imaš takozvani zamrzivač sandučar ili veliki horizontalni zamrzivač, ali ti dve do tri dodatne fioke za zamrzavanje hrane koje možeš dobiti u kombinovanom frižideru nekada zaista mogu biti pravi spas.

Zamrznute namirnice spakovane u zamrzivački deo kombinovanog frižidera

Nakon što smo utvrdili u kojim situacijama su kombinovani frižideri pametan izbor, dolazimo do sledeće nedoumice. 

Kombinovani frižider sa zamrzivačem dole ili gore – Koji odabrati? 

Kod kombinovanih frižidera postoje dve mogućnosti kada je položaj zamrzivača u pitanju – da se nalazi gore ili dole.

Kod većine modela, kada je zamrzivač dole to podrazumeva i da je nešto veća zapremina ovog dela u odnosu na modele kod kojih se zamrzivač nalazi gore. Naravno, ovo nije pravilo, ali je generalna smernica prilikom odabira.

Osim kapaciteta, da li ćeš odabrati frižider sa zamrzivačem dole ili gore najviše zavisi od tvojih navika i kako ti je lakše da skladištiš i svakodnevno uzimaš namirnice.

Devojka vadi namirnice iz kombinovanog frižidera sa zamrzivačem dole

Ukoliko ređe koristiš zamrzivač, preporuka je da bude dole. Manje ćeš se saginjati, a većina polica u frižideru biće ti na dohvat ruke. Još ukoliko želiš model sa sjajnom Adapt Tech tehnologijom koja se prilagođava navikama korisnika kako bi se održavala optimalna temperatura u uređaju, Gorenje NRK6191PW4 je odličan izbor.

Gorenje kombinovani frižider sa zamrzivačem dole

Ako, pak, svakodnevno otvaraš zamrzivač, uz model ovog uređaja sa zamrzivačem gore biće ti lakše da dohvatiš i rasporediš namirnice u delu za zamrzavanje. U tom slučaju na donjim policama frižidera možeš da držiš proizvode koje ne koristiš svakodnevno.

Kao odličan primer ovakvog uređaja, sa izdržljivim staklenim policama i promenljivim smerom otvaranja vrata, možemo da pomenemo Beko RDSA 240K 30SN.

Beko kombinovani frižider sa zamrzivačem gore u sivoj boji

Na šta da obratiš pažnju kada kupuješ kombinovani frižider

Najbolji kombinovani frižider koji možeš kupiti je definitivno onaj koji ispunjava tvoje standarde, savršeno odgovara na tvoje potrebe i uklapa se u tvoj budžet.

U nastavku pročitaj par smernica koje će ti razjasniti eventualne nedoumice.

Tehnologija hlađenja

Jedna od važnijih stavki kada odlučuješ koji kombinovani frižider kupiti svakako je tehnologija hlađenja. Jednostavno rečeno, možeš odabrati između frižidera koji je samootapajući, dok ćeš deo sa zamrzivačem morati ručno da otapaš kada se nakupi određena količina leda.

Druga opcija je Low frost tehnologija koja značajno smanjuje proizvodnju leda u zamrzivačkom delu, pa je odmrzavanje ređe potrebno.

Unutrašnjost frižidera sa NeoFrost tehnologijom

Svakako preporuka je No frost tehnologija koja sprečava stvaranje leda u zamrzivaču i eliminiše potrebu da ga isključuješ i otapaš. Ovo je svakako odlična karakteristika, ali ne i jedina prednost ove tehnologije. Takođe omogućava stvaranje manje vlage u uređaju i održava namirnice svežim duže.

Ukoliko je No frost tvoj izbor, sjajan model je LG GBB61SWJMN koji čuva svežinu namirnica duže i sprečava stvaranje leda zahvaljujući Total No Frost tehnologiji.

LG No frost kombinovani frižider u beloj boji

U zavisnosti od brenda, ova tehnologija može imati različite nazive poput No Frost, Total No Frost, Neo Frost i slično, zbog toga je važno da kod modela koji ti se dopadne precizno utvrdiš šta koji naziv znači.

Za bolje razumevanje, pogledaj koje su i šta znače razlike između No Frost i Neo Frost tehnologije.

Dimenzije kombinovanih frižidera i njihova zapremina

Kako bi odabrani uređaj savršeno uklopio u tvoj prostor i njegov raspored, važno je da precizno utvrdiš koje ti dimenzije odgovaraju. Ova stavka je usko povezana sa kapacitetom uređaja, odnosno njegovom zapreminom, pa je najbolje da od starta odlučiš da li ti je dovoljan neki od manjih modela ili ti je ipak važno da imaš malo više prostora u frižideru i zamrzivaču.

Nasmejana porodica uzima osveženje iz kombinovanog frižidera

Ukoliko te prostor ne ograničava, radije se odluči za veći nego manji model. Čak i ako ne koristiš pun kapacitet stalno, za sve slave, rođendane i ostale proslave, biće ti drago što ipak imaš malo dodatnog prostora.

Ako je ovo često i stalno ti nedostaje mesta u frižideru, pod uslovom da imaš prostora u kuhinji, odličan izbor su side by side frižideri. Imaju značajno veći kapacitet, odlične opcije, superioran dizajn i svakako će doneti dašak luksuza u tvoju kuhinju. Neko od njih imaju i praktične aparate za vodu ili led, pa ćeš bez problema moći da se osvežiš u svakom trenutku.

Pojedini kombinovani frižideri takođe dolaze sa dispanzerom za vodu, a jedan od odličnih primera je Samsung model u srebrnoj boji.

Samsung kombinovani frižider sa dispanzerom za vodu

Pre nego što odlučiš, važno je da sagledaš koje su sve karakteristike i mogućnosti side by side i kombinovanih frižidera.

Kada smo kod prostorne organizacije, razmisli gde želiš da postaviš frižider i postaraj se da to ne bude pored izvora toplote, poput šporeta ili rerne, kao i da ne bude skroz pribijen uza zid, kako bi vazduh mogao da cirkuliše i omogući nesmetan rad uređaja.

Obrati pažnju u kom smeru se otvaraju vrata frižidera, a možeš potražiti i model koji ima mogućnost promene smera otvaranja vrata, ukoliko ti je to praktičnije.

Otvaranje vrata kombinovanog frižidera

Takođe je važan i materijal od kojeg su izrađene police i ostali delovi kombinovanog frižidera. To može biti plastika ili izdržljivo staklo, a najčešće se police u frižideru mogu vaditi i postavljati onako kako tebi odgovara.

Sjajno je što kod pojedinih modela možeš pronaći i posebne pregrade ili prostor za odlaganje vina, kao i komoru za brzo zamrzavanje u delu sa zamrzivačem. Jedan od njih je i Bosch KGN49XIEA sa Vita Fresh tehnologijom, praktičnim LED osvetljenjem i dizajnom koji omogućava lak pristup namirnicama i sprečava mešanje mirisa.

Bosch kombinovani frižider u sivoj boji

Energetska efikasnost i potrošnja struje

Kada biraš uređaj po svojoj meri, važno je da izbor bude ekonomičan i omogućava manju potrošnju električne energije, posebno jer je frižider aparat koji je gotovo pa neprestalno uključen u struju.

Trenutno se najviši energetski razred, odnosno uređaji koji imaju najmanju potrošnju, obeležavaju slovom A na energetskoj nalepnici. Na ovoj nalepnici se nalazi i mnoštvo drugih podataka koji su važni za konkretan uređaj. Skeniranjem QR koda koji se nalazi na nalepnici možeš pogledati kokretne podatke koji se odnose na taj frižider i njegov energetski razred.

Kako je 2021. godine došlo do promena vezano za ocenjivanje i označavanje energetske efikasnosti kod određenih uređaja, između ostalog i frižidera, možeš pogledati detaljnije informacije o novim energeskim nalepnicama i šta sve možeš pročitati na njima.

Dizajn i funkcionalnost

Pri kupovini bilo kog uređaja bele tehnike, ali i ostalih, važno je da obratiš pažnju i na estetski momenat i uveriš se da će se model koji odabereš lepo uklopiti u tvoj prostor.

Osim dimenzija, jedan od važnih kriterijuma je i boja, ali i materijal, odnosno izgled frižidera.

Bela je klasika kada su kombinovani frižideri u pitanju i boja je sa kojom teško možeš da pogrešiš. Međutim, ukoliko voliš malo drugačiji izgled možeš odabrati i model u sivoj ili crnoj bolji koji ostavlja moćan utisak, kao što je Heinner HC-V268BKF+.

Heinner kombinovani frižider u elegantnoj crnoj boji

Kada su osnovne nedoumice rešene, možeš preći na finese i pronaći određene dodatne funkcije koje krase pojedine modele kombinovanih frižidera.

Neki dolaze sa praktičnim LED ili LCD ekranom na prednjoj strani koji ti omogućava jednostavan pregled podešavanja temperature i ostalih parametara, kao i njihovo fino podešavanje.

Tako možeš podesiti tačne temperature koje želiš da se održavaju u delu u kom je frižider ili zamrzivač, kao i odabrati posebne režime rada u skladu sa svojim potrebama. Možda ideš na odmor pa želiš da uređaj prebaciš na ekonomični način rada ili da ga pojačaš na maksimum kada želiš da brzo ohladiš određene namirnice.

Jedan od sjajnih modela sa Holiday funkcijom, ali i drugim odličnim karakteristikama je Haier kombinovani frižider CFE735CSJ.

Prikaz displeja sa podešavanjima Haier kombinovanog frižidera

Pojedini modeli imaju delove namenjene skladištenju određenih namirnica poput mesa, sireva, voća ili povrća u kojima vlada optimalna atmosfera za njihovo čuvanje. Dugi imaju određene zone u kojima možeš prilagoditi uslove pritiskom na taster ili pomeranjem prekidača, u zavisnosti od vrste namirnica koje želiš da čuvaš u njima.

Možeš čak i pronaći kombinovane frižidere sa visokim nivoom prilagodljivosti tvojim potrebama, kod kojih je moguće i deo za zamrzavanje pretvoriti u frižider jednostvanim prilagođavanjem temperature. Idealno za sve one svečane prilike kada ti je potrebno još mesta u frižideru.

Iskoristi praktičnost i fleksibilnost koju donose kombinovani frižideri

Ukoliko odlučiš da su kombinovani frižideri pravo rešenje za tvoju kuhinju, dobar izbor omogućiće ti da uživaš u svim prednostima izabranog modela.

Bilo da je to No frost tehnologija, dobar energetski razred, posebne zone za zamrzavanje ili čuvanje određenih namirnica ili mogućnost preciznog podešavanja temperature, sada znaš koje su sve mogućnosti kombinovanih frižidera i nadamo se da su ti jasniji kriterijumi za odabir.

Među predloženim modelima, ali i širokom asortimanu koji možeš pronaći u našoj online prodavnici, kao i u našim radnjama, nalaze se odlični kombinovani frižideri različitih karakteristika među kojima ćeš sa lakoćom pronaći baš onaj koji tebi odgovara.

Za detaljnije informacije kako obabrati frižider, pročitaj šta je sve potrebno da znaš kada kupuješ frižider.



Ostavite komentar