Kupovina novog frižidera – Šta sve treba da znaš?

  0

Ako je kupovina novog frižidera na tvom rasporedu ovih dana, znati na koje sve karakteristike da obratiš pažnju može ti višestruko olakšati odabir i sam proces kupovine. Ali takođe i sprečiti neke od čestih grešaka koje mogu dovesti do pogrešne odluke prilikom odabira frižidera.

U nastavku pročitaj šta bi sve trebalo da uzmeš u obzir kada je kupovina frižidera u pitanju i kako da odrediš koji je model najbolji za tvoje potrebe.

Koja vrsta frižidera ti najviše odgovara?

Jedno od najvažnijih pitanja kada kupuješ frižider jeste koja od dostupnih varijanti ovog proizvoda će se najbolje uklopiti u tvoje želje, potrebe i prostor.

  • Kombinovani frižideri

Idealan izbor ukoliko želiš da frižider i zamrzivač spojiš u jedan uređaj.

Odlični ako nemaš zamrzivač, a par polica na kojima možeš čuvati zamrznutu hranu ti je sasvim dovoljno. Takođe, ako imaš poseban zamrzivač u kom čuvaš veće količine namirnica, dodatan prostor za zamrzavanje koji donose frižideri sa zamrzivačem učiniće da ti sladoled, smrznuto povrće i ostale namirnice budu nadohvat ruke.

Kombinovani frižider sa zamrzivačem dole, otvorenih vrata u kuhinji

Kombinovani frižideri mogu doći u različitim dimenzijama i zapreminama, a položaj zamrzivača može biti gore ili dole. Uglavnom se odlično uklapaju u različite stilove kuhinja, praktični su i funkcionalni, tako da lako možeš odabrati model za sebe. Pročitaj naše praktične savete koji će ti pomoći da odabereš koji kombinovani frižider kupiti.

  • Frižideri sa jednim vratima

Ukoliko ti nije potreban zamrzivač u sklopu frižidera, frižider sa jednim vratima će biti odgovarajući izbor. Sastavljan je uglavnom samo od polica za hlađenje i eventualno komore u kojoj je temperatura nešto niža, za slučaj da želiš da nešto brzo ohladiš.

Frižider sa jednim vratima logičan je izbor ukoliko već imaš zamrzivač odgovarajućeg kapaciteta, te nemaš potrebu za kombinovanim frižiderom.

Frižider sa jednim vratima u kuhinji sa otvorenim vratima i policama punim voća

  • Mini frižideri

Za male kuhinje, jednočlano ili dvočlano domaćinstvo, vikendice i ostale manje prostore gde ne postoji potreba za skladištenjem velike količine hrane odjednom, mini frižideri su sjajno rešenje.

Dolaze sa ili bez komore za zamrzavanje, pa zavisno od toga da li ti je ona potrebna ili ne možeš suziti izbor.

  • Side by side frižideri

Prostrani i upečatljivi, donose komforan prostora za skladištenje hrane koji je idealan za višečlane porodice ili ukoliko namirnice nabavljaš u većim količinama i voliš da ti je sve nadohvat ruke.

Odlični su za prostranije kuhinje ili otvorenije prostore u koje će se savršeno uklopiti i doneti dašak luksuza.

Side by side frižider u beloj boji u enterijeru prirodnih nijansi

Samostojeći ili ugradni frižider?

Kada oceniš koja je to vrsta frižidera koja najviše odgovara tvojim potrebama i željama, možeš odabrati da li želiš takozvani samostojeći frižider koji je samostalan uređaj koji možeš postaviti na mesto koje ti odgovara ili ugradni koji se neprimetno uklapa u tvoju definiciju savršene kuhinje.

Ako uređuješ celu kuhinju i praviš je baš onakvom kakva ti odgovara, ugradni frižider može biti idealno rešenje koje će se savršeno uklopiti u estetiku i izgled tvoje kuhinje. Takođe, može biti i logičan izbor ukoliko želiš da zameniš dotrajali ugradni frižider, pa će se neprimetno uklopiti u dimenzije i dizajn.

Možeš odabrati ugradni kombinovani frižider sa zamrzivačem gore ili dole, ali i mini frižider koji ćeš sa lakoćom uklopiti u manju kuhinju.

Ugradni kombinovani frižider idealno uklopljen u kuhinju bele boje

Izaberi odgovarajuću tehnologiju hlađenja

Tehnologija hlađenja dosta utiče na količinu posla koju ćeš imati oko održavanja frižidera, ali i na očuvanje namirnica, pa je važno da pravilno odabereš.

Postoje različite tehnologije, kao i različiti nazivi za iste, zavisno od proizvođača. Ono na šta je potrebno da obratiš pažnju jeste da li je frižider samootapajući i da li se u zamrzivačkom delu, ukoliko je u pitanju kombinovana varijanta, stvara led, kao i u kojoj količini.

Kod samootapajućih frižidera deo sa zamrzivačem je uglavnom potrebno otapati kada se nakupi određena količina leda koja smanjuje njegov kapacitet.

Ukoliko želiš da izbegneš ovu obavezu, preporuka je da se opredeliš za neki od modela sa No Frost tehnologijom koja omogućava da u zamrzivačkom delu nema leda, pa tako nema ni otapanja, kao ni smanjenja njegove funkcije ili kapaciteta.

Prikaz unutrašnjosti zamrzivača bez leda

Low Frost varijante znače da je stvaranje leda u zamrzivačkom delu smanjeno, pa je potreba za otapanjem ređa, što je takođe dobar izbor ukoliko No frost nije opcija.

Kada je u pitanju tehnologija hlađenja, ukoliko ti budžet dozvoljava, preporuka je da odabereš neku od tehnologija kao što su No Frost, Total No Frost, Neo Frost, Frost free ili slično. Ovo će ti olakšati održavanje ovog uređaja, uštedeti vreme, a i obezbediti odlične karakteristike kada je čuvanje namirnica i njihove svežine u pitanju.

Pored odabira tehnologije i vrste frižidera koji ti je potreban, jedna od važnih stavki jeste i kapacitet frižidera koji će biti dovoljan da možeš da skladištiš svoje omiljene namirnice.

Kako da odabereš odgovarajući kapacitet frižidera?

Frižideri su dostupni u različitim kapacitetima, dimenzijama i sa različitim rasporedom polica kako bi se unutrašnjost što više optimizovala za pregledno čuvanje namirnica.

Kod odabira ovog uređaja, polazna osnova bi trebalo da bude broj članova domaćinstva kako bi se odredila optimalna zapremina frižidera koja će zadovoljiti tvoje i potrebe tvoje porodice.

Generalna preporuka jeste da je za jednu osobu dovoljan frižider kapaciteta do 100 l. Za dvočlana domaćinstva je optimalno oko 150 l, dok se za tročlane porodice preporučuje da zapremina frižidera bude približno 200 l. Za svakog dodatnog člana, nepisano pravilo je da je potrebno dodati još 50 l zapremine.

Nasmejani tata, mama i devojčica uzimaju namirnice iz side by side frižidera u sivoj boji

Naravno, ovi podaci su orijentacioni i kapacitet koji ti je potreban može varirati u odnosu na to koliko hrane čuvaš i na koji način, koliko često jedeš napolju, kao i koliko često ideš u nabavku. Tako višečlanim porodicama koje idu ćešće u nabavku može biti dovoljan i frižider kapaciteta manjeg od preporučenog, dok će pojedincima koji idu u velike nabavke, planiraju i unapred pripremaju obroke verovatno biti potreban veći kapacitet frižidera od navedenog.

Oznake na frižiderima i šta ti one govore

U suštini, sve ono što je bitno da znaš o uređaju ispisano je na njemu, odnosno u pratećoj dokumentaciji. Važno je samo da znaš pravilno da pročitaš i protumačiš oznake koje se tu nalaze.

Saznaj šta znači energetska klasa, klimatska klasa, kao i šta predstavljaju posebne oznake na delu za zamrzavanje.

Koji je značaj energetske klase frižidera?

Tema koja je uvek aktuelna jeste optimizacija potrošnje energije, prelazak na ekološki prihvatljivije i ekonomičnije opcije. Ovo se u domaćinstvu najbolje može postići odabirom odgovarajućih klasa kućnih aparata koji zadovoljavaju postavljene standarde kada su ušteda električne energije i racionalno trošenje u pitanju.

Frižider, kao uređaj koji je skoro stalno, ako ne i stalno uključen u struju, jedan je od uređaja na koji je posebno potrebno obratiti pažnju kada govorimo o klasi energetske efikasnosti. Manja potrošnja omogućiće racionalnije trošenje energije, ali i manje račune za struju što zaista može predstavljati dobru investiciju.

Gospodin proučava elektronsku nalepnicu na vratima frižidera u prodavnici

Od 2021. godine je promenjeno označavanje energetskih klasa i ukinute su oznake A+, A++ i A+++ klase. Najefikasniji uređaji se sada označavaju slovom A, a klase idu do G koja predstavlja najmanje efikasne uređaje kada su potrošnja električne energije, ali i drugi aspekti u pitanju.

Osim klase energetske efikasnosti, kod frižidera postoje i takozvane klimatske klase koje su takođe značajne kada je kupovina frižidera u pitanju, zbog toga objašnjavamo osnovne pojmove vezane za ovaj podatak.

Šta znače klimatske klase kod frižidera?

Frižideri su konstruisani tako da imaju optimalne radne performanse u određenim klimatskim uslovima. Ovo se najviše odnosi na opseg spoljašnje temperature, pa se tako frižideri označavaju različitim klimatskim klasama.

Klimatske klase se obeležavaju slovima i predstavljaju opseg spoljašnje temperature na kojima frižider može nesmetano da radi:

  • SN – od 10° do 32° C
  • N – od 16° do 32° C
  • ST – od 18° do 38° C
  • T – od 16° do 43° C

Često su frižideri u dve klimatske klase, pa mogu raditi na većem opsegu temperature. Ovaj podatak je značajan posebno ukoliko frižider želiš da postaviš u neku drugu prostoriju, poput podruma, izdvojene ostave ili možda kupuješ frižider za vikendicu.

Šta predstavljaju zvezdice na delu frižidera koji služi za zamrzavanje?

Kada su kombinovani frižideri, odnosno frižideri sa zamrzivačem u pitanju, važno je da znaš koju temperaturu može da dostigne deo za zamrzavanje. Ovo određuje koliko vremenski možeš čuvati namirnice u njemu i označava se zvezdicama.

  • Jedna zvezdica (*) označava da temperatura dela za zamrzavanje dostiže -6° C i da je preporučljivo na namirnice u ovom delu čuvaš namirnice do nedelju dana;
  • Dve zvezdice (**) označavaju da temperatura dostiže do -12° C i možeš čuvati namirnice do mesec dana;
  • Tri zvezdice (***) na delu za zamrzavanje znače da temperatura ide do -18° C;
  • Jedna velika i tri male zvezdice u ovalnom obliku označavaju da zamrzivački deo dostiže do -24° C.

Delovi za zamrzavanje koji dostižu -18° i -24° C, odnosno oni sa tri ili četiri zvezdice, namenjeni su čuvanju namirnica do nekoliko meseci.

Uredno složeno zamrznuto povrće u komori za zamrzavanje kombinovanog frižidera

Kupovina novog frižidera koji će se savršeno uklopiti u tvoj prostor

Pored nesumnjivo važnih elemenata koje su navedeni, takođe je bitno i da se frižider uklopi u estetiku i stil tvog prostora.

Evo na šta treba da obratiš pažnju:

  • Dimenzije frižidera

Pre svega, izmeri širinu i visinu prostora koji je namenjen za frižider. Na raspolaganju su ti frižideri različite visine – mini frižideri koji su oko 80 cm, frižideri sa jednim vratima od oko 120 cm, ali i kombinovani čija visina može ići i do 200 cm, pa i više.

Osim visine, važna je i širina. Standardni frižideri uglavnom su široki 60 cm, ali postoje i XL varijante od 70 cm, dok side by side frižideri mogu biti široki i 90 cm, pa i više.

  • Materijali i dizajn

Materijali od kojih je izrađen frižider su isto stavka koja će ti pomoći da odabereš. Kvalitet korišćenih materijala i njihova izdržljivost uglavnom rastu sa cenom frižidera, pa ukoliko ti budžet dozvoljava, radije odaberi kvalitetniju plastiku, kaljeno staklo ili nerđajući čelik koji uglavnom znače veću otpornost i dugotrajnost uređaja, ali i upečatljiviji dizajn.

Veliki side by side frižider u tamno sivoj boji u kuhinji otvorenog tipa

Ukoliko želiš, možeš istražiti frižidere čija je unutrašnjost posebno organizovana ili opremljena određenim dodacima, kao što su police i držači za flaše, koji osim što doprinose vizualnom momentu, omogućavaju da se namirnice lakše rasporede i da se do njih lakše dođe.

Osim ovoga, frižideri mogu imati i praktična vrata u vratima koja omogućavaju da uzmeš namirnice koje često koristiš, poput vode i sokova, bez otvaranja celih vrata i nepotrebnog trošenja energije.

Pored klasične bele boje, možeš odabrati frižider u inox, sivoj ili crnoj boji, pa čak i u nekoj od pastelnih ili jarkih nijansi koja će dati tvojoj kuhinji poseban šarm.

  • Smer otvaranja vrata

Zavisno od toga gde želiš da postaviš svoj novi frižider i da li je u blizini zida ili vrata, važno je da proveriš koji je smer otvaranja vrata. Deo ovih uređaja ima i mogućnost promene smera otvaranja vrata, pa ako se odlučiš za neki od ovih modela nema razloga da brineš čak i ako nakon nekog vremena odlučiš da promeniš raspored u kuhinji.

Nasmejana žena otvara vrata frižidera

Pored promenljivog smera otvaranja vrata, savremeni frižideri osim odličnih tehnologija hlađenja, posebnih mehanizama koji štede energiju i osiguravaju maksimum svežine tvojih namirnica, mogu imati i niz posebnih karakteristika.

Funkcije koje su savršeno prilagođene tvojim potrebama

Pojedini modeli frižidera dolaze sa posebnim karakteristikama koje su usmerene pre svega na potrebe korisnika. One čine da se ovaj uređaj u potpunosti prilagodi tvojim potrebama i učini ti svakodnevne obaveze daleko lakšim ili donese posebnu dozu udobnosti u tvoj dom.

Kod nekih modela možeš odabrati željeni režim rada, za optimalne performanse. Praktični Holiday mod, koji možete nositi različite nazive zavisno od proizvođača, pruža ti mogućnost da podesiš frižider na optimalne postavke kada si na putu ili odmoru, kako bi se smanjio utrošak energije, a sačuvale namirnice koje želiš da te sačekaju sa puta.

Mogućnost podešavanja željene temperature u odvojenim odeljcima frižidera, kao na primer u frižiderskom i delu za zamrzavanje, odlična je za optimalno čuvanje određenih namirnica, ali i prilagođavanje tvojim potrebama u slučaju da voliš da piće ili nešto od hrane bude određene temperature.

Ukoliko voliš da u svakom trenutku imaš osvežavajuće hladnu vodu, bez potrebe da skladištiš flaše u frižider, odaberi neki od modela sa dispanzerom za vodu. Posebno će ti prijati u letnjim danima.

Osoba sipa hladnu vodu iz frižidera sa dispanzerom za vodu

Posebne zone za čuvanje određenih namirnica

Kako u frižideru najčešće čuvamo različite grupe namirnica, logično je da svakoj od njih odgovaraju različiti uslovi. Pa tako voće će se bolje očuvati u sredini gde ima više vlage, dok sveže meso ili riba zahtevaju prilično nisku temperaturu kako bi zadržali svoju ispravnost i kvalitet.

Zbog ovoga mnogi modeli frižidera dolaze sa posebnim zonama namenjenim čuvanju određene grupe namirnica. Pa tako možeš pronaći fioku za voće i povrće, odeljak za sveže meso, ribu, sireve i ostalo. Određene zone su i prilagodljive, pa jednostavnim podešavanjem prekidača možeš prilagoditi uslove u skladu sa grupom namirnica koju želiš da skladištiš u navedenom delu.

Ovo ne samo da obezbeđuje veću svežinu i bolje očuvanje ukusa i kvaliteta namirnica, već je i sjajan način da se smanji bacanje hrane jer ona na ovaj način traje duže, pa možeš jednostavno isplanirati svoje obroke čak i ako voliš da ređe ideš u nabavku.

Sjajne mogućnosti koje donose smart frižideri

Smart frižideri su uređaji koje možeš povezati putem interneta sa tvojim mobilnim telefonom ili drugim pametnim uređajima u tvom domu, omogućavajući ti da imaš kontrolu nad temperaturom odeljaka ili celog frižidera čak i kada nisu kod kuće. Takođe, možeš i da proveriš količinu sastojaka koja se u njemu nalazi kako bi na putu do kuće obavio kupovinu namirnica koje nedostaju.

Nismo se šalili kada smo rekli da će ti neke od karakteristika zaista pojednostaviti obaveze i obezbediti veći komfor.

Kupovina frižidera je lakša uz sve potrebne informacije

Kada kreneš u kupovinu sa svim informacijama koje su ti potrebne kako bi napravio pravi izbor, sve je mnogo lakše i jasnije.

Osim kapaciteta frižidera, položaja zamrzivača, tehnologije hlađenja i ostalih bitnih karakteristika, obrati pažnju i na praktične stvari koje ti korišćenje uređaja mogu učiniti bezbrižnijim.

Dobra pokrivenost i dostupnost servisne mreže, stručni serviseri, dobra korisnička podrška i brzo dostupni zamenski delovi ukoliko zatreba mogu biti pravi spas ukoliko dođe do problema. Takođe, period garancije koji obezbeđuju proizvođači se može razlikovati, pa sa nekim modelima možeš dobiti određene dodatne benefite.

Svakako da ne treba da unapred zamišljaš najgori mogući scenario i da uzimaš ove informacije kao jedan od glavnih kriterijuma pri odabiru frižidera, ali ukoliko se dvoumiš između dva proizvođača, na primer, ovo može biti detalj koji će ti pomoći da konačno prelomiš.



Ostavite komentar