7 stavki koje moraš da uzmeš u obzir pri kupovini veš mašine

  30

Da li znaš da u proseku svaka porodica godišnje opere 270 mašina za veš? Sa ovim podatkom sigurno ćeš želeti da tvoja nova veš mašina bude laka za rukovanje, da proces pranja bude što kraći, a da pritom malo i uštediš.

Međutim, kada si u potrazi za mašinom za pranje veša i želiš da nađeš idealnu za sebe i svoju porodicu, obično se potraga ogleda u tome da ideš iz radnje u radnju detaljno gledajući sve modele. Od silne potrage, u nekom trenutku ti više nije jasno šta zapravo tražiš i kakvu veš mašinu želiš?

Zato smo ti pripremili nekoliko važnih pitanja koja se često postavljaju pri kupovini veš mašine, a čiji odgovori ti mogu olakšati odabir mašine koja savršeno odgovara tvojim potrebama.

1. Koja veličina bubnja veš mašine mi je potrebna?

Veličina bubnja zavisi od tvojih potreba, koliko članova ima tvoja porodica, koliko često pereš veš, koliko pranja u toku nedelje odradi tvoja mašina, itd. U nekim slučajevima će biti važno i to koliko imaš prostora za smeštanje veš mašine.

Velicina bubnja za masinu za ves

 

Naravno, što je veća porodica potreban je i veći kapacitet bubnja, odnosno onaj koji može da podrži 8-9 kg veša. Ako pereš nekoliko peškira, odeću za posao i živiš samostalno ili sa još jednom osobom, za tebe je sasvim dovoljna mašina 5-7 kg.

Kada su u pitanju konkretni modeli, preporučujemo sledeće:

Ukoliko živiš u malom stanu, Gorenje veš mašina WNT 72122 sa otvaranjem na gore i dimenzijama 40 cm × 90 cm × 60 cm, je idealna jer ne zauzima mnogo prostora, a kapacitet od 7 kg je sasvim dovoljan za prosečne potrebe pranja manje porodice. Sjajno je što ima 18 programa prilagođenih različitim tkaninama i materijalima, te uvek možeš odabrati odgovarajući za veš koji je potrebno oprati.

Ako je ovo ipak malo za tvoje potrebe, i smatraš da ti je potrebna veš mašina koja u jednom pranju može da opere veću količinu veša, tvoja potraga može da se završi čim upoznaš sve prednosti mašine za pranje veša Candy RP 6106BWMR/1-S – ona poseduje bubanj kapaciteta 10 kg i brojne napredne funkcionalnosti, i definitivno je namenjena za veće porodice koje imaju potrebu za veoma čestim, nekad i svakodnevnim, pranjem veša. Ističe se kao posebno pogodno rešenje za porodice sa decom, kojima je dobra mašina pravi spas za borbu protiv različitih fleka, ona koja će sve to da podnese i pomogne ti u otklanjanju istih.

Mašina za pranje veša Candy sa prikazanim displejom

2. Da li mi je treba veš mašina sa više programa pranja?

Širok izbor programa za pranje ti pružaju mogućnost da sigurno pereš različite vrste materijala na različitim temperaturama, bez bojazni od oštećenja. Ovo za početnike može da bude zbunjujuće pa često dolazi i do grešaka pri biranju odgovarajuće temperature – ali uz praćenje uputstva za upotrebu ovaj problem se lako prevazilazi, pa priprema i uključivanje veš mašine prelazi u rutinski kućni posao.

Primer mašine za veš sa velikim izborom programa je Samsung WW70T552DAW1S7. Ova mašina ima sledeće programe za pranje: 15′ Quick Wash, posteljina, pamuk, džins, osetljivo rublje, Drain/Spin, Eco, Drum Clean, i mnoge druge. Kada je u pitanju lista opcija pranja, tu je pretpranje, intenzivno, nega odeće za aktivnosti na otvorenom, nega odeće za bebe, ispiranje + centrifuga, kao i posebne opcije za pranje sintetike i vune.

Posebno se izdvajaju program sa funkcijom Bubble soak za intenzivno čišćenje i funkcija Add Wash za naknadno dodavanje veša nakon uključivanja mašine. Uz ovu opciju ne moraš brinuti o tome da li je nešto od veša zaboravljeno jer to možeš dodati i nakon što je ciklus pranja počeo. Za razliku od toga Bubble soak (natapajući mehurići) će ti omogućiti da se otarasiš različitih tvrdokornih fleka, kao što su one od trave, šminke, vina, čaja.

programi na masini za ves

Ovi programi pored mogućnosti brzog pranja uštedeće ti vreme, a što je najbitnije, ne moraš da brineš da li se odlučuješ za odgovarajuću temperaturu pranja, već se ona automatski podešava prilikom izbora odgovarajućeg programa. Sjajno, zar ne.

3. Da li mašina može da ima veliki broj ciklusa okretanja bez buke?

Niko ne voli da se veš mašina čuje kao da će avion upravo da sleti, pogotovo ako je uključena dok deca spavaju ili dok ti i članovi tvoje porodice odmarate. Nivo buke koji pravi veš mašina je nešto što velika većina ljudi ne može objektivno da proceni, pa često nismo sigurni koje su to vrednosti buke koje dolaze u obzir.

Ipak, postoje neke karakteristike ovih uređaja koje, ukoliko ih određena mašina ima, omogućavaju da se nivo buke svede na neke pristojne granice – to je inverter motor koji svojom tehnologijom rada proizvodi manje vibracija, a samim tim i manje buke.

Jedan od takvih modela veš mašina je LG F4J3TN5WE. Njen inverter motor sa direktnim pogonom je izuzetno pouzdan i zaista nečujan. Inverter Direct Drive tehnologija koristi manje pokretnih delova, čime se smanjuju vibracije i povećava izdržljivost. Osim toga, sjajno je što ovi motori rasipaju manje energije, čime se smanjuje potrošnja struje.

brzina okrtanja bubnja

Ova mašina i sa najvećim stepenom obrtaja ostaje manje bučna jer se zvuk neutrališe posebnim sistemom. Broj obrtaja definiše kvalitet pranja i što je veći broj, jasno je da je pranje detaljnije.

Zanimljivo je da novije mašine kao što je ova, pored klasičnog načina obrtaja bubnja, imaju i mogućnost pokretanja bubnja u različitim smerovima, koje za kraće vreme stvara iste rezultate pranja, ali i tkaninama pruža odgovarajuću nego čineći ih savršeno čistim.

4. Potrebno mi je otklanjanje tvrdokornih fleka – Da li to mogu da postignem sa nižom temperaturom?

Dobro je poznato da pranje na 30°C ili 40°C štedi novac – koliko se manje zagreva voda, toliko su manji i računi za struju. U ovom slučaju, troši se 40% manje energije nego na podešenu temperaturu od 60°. Pitanje koje se često postavlja je koliko smo sigurni da su sve prljavštine sa odeće skinute i da je ona potpuno čista pri pranju na nižim temperaturama?

Evo i konkretnog primera – Candy veš mašina CS44 128TXME/2-S je pravi primer da je to moguće.

Ova mašina poseduje Quick&Clean tehnologiju koja koncentrovanu mešavinu vode i deterdženta aplicira direktno na veš, čime pojačava efikasnost čak i kod pranja na nižim temperaturama. Takođe, tu je i i Active motion sistem koji pojačava efikasnost pranja tako što povećava brzinu okretanja u različitim intervalima pranja.

Ciscenje vesa po niskim temperaturama

Pored toga, brzi programi pranja skratiće vreme koje moraš da čekaš da veš bude opran. Ovaj model ima brze programe pranja počevši od minimalnih 14 minuta za osvežavanje jednom nošene odeće, do 59 minuta za klasično pranje zaprljane odeće. Zamisli samo da ti ne treba više od sat vremena da tvoja odeća bude oprana i čista.

Nove tehnologije omogućile su da mašine za pranje veša postignu iste performanse sa manjim utroškom električne energije – to su takozvane eko-veš mašine sa istom moći izvanrednog pranja na manjim temperaturama. Odlična stvar za tvoju odeću, ali i za budžet.

5. Šta ako je moj garderober pun skupocene/dizajnerske garderobe?

Džemperi od kašmira, svilene haljine, pamučne majice i košulje, zahtevaju poseban tretman, naročito ako je odvojen veći budžet za njihovu kupovinu. Tvoja omiljena odeća treba da izgleda dobro baš kao i prvog dana kada je kupljena i za to ti je potrebna kvalitetna veš mašina sa tehnologijom koja otklanja kamenac iz vode pre nego što uđe u bubanj, čineći je čistijom a samim tim i mekšom. Sa ovom tehnologijom, mala crna haljina oprana 50 puta neće izgubiti prvobitnu boju ,a ni vremenom krenuti da bledi. Isto važi i za odeću u boji, naravno uz adekvatan deterdžent.

Kada su u pitanju debeli vuneni džemperi, možeš biti bez brige uz mašine koje poseduju Woolmark approval tehnologiju – ona obezbeđuje da ne dođe do oštećenja prilikom pranja.

Ručno pranje ovakvih tkanina ume da bude zamarajuće, pogotovo kod onih debljih koje natopljene vodom postaju i teške, a u isto vreme i komplikovane za pranje i sušenje. Uz veš mašinu sa ovim programom, pranje vunene odeće biće potpuno isto kao kada pereš pamučne stvari, a ove osetljive tkanine će ostati mekane na dodir i ugodne za nošenje dugi niz godina.

6. Da li ti je potrebna mašina za veš sa naprednim funkcionalnostima?

Kako su telefoni, televizori, ali i ostala tehnika sada „pametni”, tako i veš mašine postaju uređaji koji poseduju različite napredne tehnologije koje omogućavaju njihovo lakše korišćenje.

pranje vesa u masini za ves

To ne znači da mogu baš sve same da urade, ali imaš mogućnost da ih kontrolišeš veoma lako putem aplikacije. Na primer, možeš pauzirati pranje ako kasno dolaziš kući ili podesiti da pranje bude završeno ili da se startuje baš onda kada tebi odgovara. Pored toga, neke aplikacije pokazuju i koliko vremena je ostalo do završetka pranja, koliko energije je utrošeno, itd.

Samsung mašina za pranje veša WW80T684DLH/S7 prepoznata je kao mašina kojoj je potrebno manje vremena za pranje zahvaljujući brzim programima. Čitavih 59 minuta će biti dovoljno za celokupan ciklus uz koji će tvoj veš ponovo biti svež i čist. Na ovoj mašini mnogi će voleti dupla (AddWash) vrata koja se mogu otvoriti nakon pokretanja ciklusa pranja – idealno da naknadno ubaciš izgubljenu čarapu ili odeću koja je prvobitno zaboravljena da se stavi na pranje. Pored odeće, dozvoljeno je dodavanje deterdženta i omekšivača.

Ova mašina, pored vremena, štedi i energiju bez smanjivanja kvaliteta i efikasnosti pranja. Zahvaljujući Digital Inverter tehnologiji, ona omogućava još snažnije performanse, ali i troši manje energije. Eco Bubble omogućava da se deterdžent bolje rastvori, da se napravi pena koja će ti omogućiti nežnije i detaljnije pranje tkanina što je svakako dodatni plus.

7. Mašina za sušenje veša – potreba ili luksuz?

Brz način života od tehnologije zahteva da se prilagođava novim trendovima i ide u korak sa njima, pa čak i ispred njih. Mašina za sušenje veša nije novina, ali za mnoge je još nepoznanica. Mnogi ih izbegavaju misleći da im nisu neophodne i da iziskuju dodatnu investiciju. Njihova efikasnost se ogleda u kratkom vremenu za sušenje veša, a to vreme može biti i do nekoliko puta manje nego kada se veš suši prirodnim putem.

Mašine za sušenje veša su za one koji nemaju mnogo vremena za čekanje, prostiranje veša, itd. Mogu da budu idealne kada tvoj stan ili kuća nemaju terasu, pa ti je mesto za sušenje u stvari uglavnom spavaća soba ili kupatilo, što svakako nije dobro. U ovom slučaju, napravi malo mesta za ovakvu mašinu i sušionica unutar stana ti neće biti potrebna.

Alternativa za prirodno sušenje oprane garderobe je Gorenje mašina za sušenje veša DP7B, kondenzaciona, koja ima nekoliko programa sušenja, za različite stepene vlažnosti i vrste tkanina. Kapacitet bubnja je 7 kg, pa se ovaj model preporučuje svima onima sa prosečnim potrebama. Ukoliko, na primer, imaš malu decu ili tvoja porodica broji dosta članova, te će i tvoje potrebe oko pranja i sušenja biti češće, onda je bolje da se opredeliš za veći model.

Za sve one koji žive u malom stanu, još bolja opcija su kombinovane veš mašine, koje će zauzeti isto prostora kao jedna mašina. Jedna od takvih mašina koja radi oba posla je Hisense mašina za pranje i sušenje veša WDQY901418VJM sa čak 1400 obrtaja u minuti, 9 kg kapaciteta bubnja za pranje i 6 kg za sušenje.

Mnogobrojni programi pranja i sušenja veša daju ti više opcija za prilagođavanje tvojoj odeći i osiguravaju visok nivo kvaliteta, kako pranja tako i sušenja bilo kog veša. Ovo je, složićeš se, najbolja opcija, 2 u 1 koja štedi novac, prostor, kao i tvoje vreme.

Izaberi veš mašinu u skladu sa svojim potrebama

Nadamo se da posle ovog teksta imaš jasniju sliku o tome šta ti je sve važno pri izboru nove veš mašine, a koje od navedenih stavki možeš zanemariti.

Izbor dostupnih modela je veliki, još veći je raspon programa i funkcionalnosti koje savremene veš mašine nude, pa sve to pruža mogućnost da odabereš model koji će savršeno odgovarati tvojim potrebama i zahtevima.

Piši nam koja veš mašina je tvoj favorit, šta je ono što ti je najvažnije kod ovih uređaja i da li za sušenje veša radije biraš posebnu mašinu, kombinovani model ili je pak tvoj izbor ipak tradicionalna varijanta sušenja na prirodan način.




  1. Prilikom zamene veš mašine želeli smo 2 u 1 kako bi imali opciju sušenja tokom zime a i inače kada nam je brzo potreban neki komad garderobe.Savetovali smo se sa našim majstorom a takodje smo prodavce pitali šta preporučuju cenom i kvalitetom,šta se kupuje,na koje mašine nema puno reklamacija,koje imaju pouzdanu elektroniku,koliki su garantni rokovi, kakvi su programi pranja itd itd.Zadovoljni smo pro smart invetrer motorom mašine jer je jako ,jako tih i ima 10 god garancije.Mi tako obavismo kupovinu i za ovih godinu i nešto dana smo zadovoljni.


  2. Meni je potrebna masina za pranje gde se vrata otvaraju na suprotnu stranu od savremenih masina.Takav nacin otvaranja su imale stariji tipovi masina.Postoji li mogucnost promene strane otvaranja?Pozdrav


  3. Ja zelimo ovakvu masinu zaves: zapremine 9 kg., da ima programe za pranje sa visokim nivoom vode, da se centrihuga ne ukljucuje posle svakog ciklusa ispiranja( to strsno guzva ves), da ima programe pranja na temperaturama 30, 35,40,45,50,55,60,65,70,75,80,85,90,95. E akopostoji takva masina kod vas, javite mi ili makar slicna. Vel. pozdrav i hvala.


  4. Da li kapacitet od 8 kg znaci 8kg suvog vesa ili ves plus voda u masini?
    Hvala

    • Tehnomanija


      Zdravo Bela, kapacitet određuje količinu suvog veša za koju je određena veš mašina predviđena.


  5. Molim za savet.interesuje me mala masina 90x40x60 od 7 kg.koja je vasa prepiruka marke te masine i da li su kvalitetnije od klasicnih masina.

    • Tehnomanija


      Zdravo Mia, izbor je zaista ogroman, ne samo kada su u pitanju brendovi, već i njihove karakteristike, dodatne funkcionalnosti, cene. Kako biste olakšali pretragu preporučujemo da među filterima kod veš mašina izaberete baš ono što vas zanima, a to su mašini kapaciteta od 7 kg.
      Na taj način ćete moći lakše i efikasnije da sagledate sve ono što je važno kod različitih modela i shvatite šta vam je od karakteristika značajno, šta ne, i koji modeli vam dolaze u obzir.


  6. Molim vas,kolika je ukupna masa(težina) veš mašine za pranje i sušenje…

    • Tehnomanija


      Zdravo Saša, ukupna težina nije ista za sve mašine za pranje i sušenje veša i razlikuje se od modela do modela.


  7. Poštovani,
    Da li postoji mašina i za pranje i sušenje veša sa više programa sa manjim bubnjem – za jednog člana u domaćinstvu?

    • Tehnomanija


      Pozdrav Senade,

      Mašina sa najmanjin kapacitetom pranja i sušenja je 6 odnosno 4 kg.

      Kako bi smo Vam bliže predstavili uređaj možete se javiti putem chat-a na našem sajtu odnosno pozivom na 011 3 713 713.

    • Posalji te mi odgovor


      Da li je tacno da veš mašina Hisennse,162369, sa 76 db pri radu mnogo lupa?

      • Tehnomanija


        Pozdrav, Gordana. Hvala Vam na postavljenom pitanju. otoje preduslovi koji moraju biti ispunjeni da bi mašina dala svoj puni učinak uz minimalno neželjenih efekata, među koje spada i buka. Potrebno je, najpre, da bude postavljena u vodoravan položaj u maksimalno mogućoj meri, da bude ravnomerno popunjena (bez zavežljaja veša, koji će veš bacati s kraja na kraj bubnja), kako bi njen rad bio što tiši.


  8. Moj prostor za masimu je mali. Sirina 55cm dunina otvora u zidu 45 I do lavaboa jos 33cm…..ima li masina tih dimenzija a da su 2 u 1 kombinacija sa susenjem?
    Hvala

    • Tehnomanija


      Dobar dan. Hvala Vam na interesovanju za naše proizvode. Nažalost, u ponudi nemamo mašinu prema kriterijumima koje ste naveli.


  9. Postovani,da li imate ves masinu cija je sirina do 55cm?
    Pozdrav

  10. branislava


    Postovani, interesuje me masina za pranje vesa ili 2u 1 ali dubina mora biti 40-50 cm.Molim vas za savet.

    • Tehnomanija


      Dobar dan, Branislava. Zahvaljujemo Vam na postavljenom pitanju. Na ovom linku nalazi se izbor iz našeg asortimana, prema kriterijumu koji ste želeli. Verujemo da će jedan od modela biti i Vaš izbor


  11. Dobar dan !
    Kupila sam gorenje masinu za ves,2 u 1 .Pokusavam da pronadjem opciju da skratim program,ali ne ide mi..
    Ne zelim ciklus pranja od 2h:20min ,kada stvari nisu prljave toliko..Na obicnoj ves masini gorenje bilo je dugme da moze da se skrati program(npr ako je trajanje mix programa 2h:10 ,kada skratim traje 1h:15).
    Ako neko moze da mi pomogne i zna odgovor bila bih zahvalna .
    Pozdrav

    • Tehnomanija


      Dobar dan, Ivana. Hvala Vam na postavljenom pitanju. Ukoliko Vaša mašina ima mogućnost skraćivanja vremena trajanja operacija, to mora bit naglašeno i opisano u korinsičkom uputstvu. Savetujemo Vam da ga proučite. Takođe, od pomoći mogu biti i iskustva koriniska Vašeg modela mašine.

  12. Rada Petronijević


    Intetesujeme mašina gorenje za pranje i sušenje veša normalnih dimenzija.
    Koliko je veš suv posle pranja?
    Koliko traje najkraći program?
    I koja bi to mašina bila?
    I naravno povoljna cena.

    • Tehnomanija


      Dobar dan, Rado. Hvala Vam na postavljenim pitanjima. Sa željom da Vam pružimo najpreciznije informacije i tako Vaš izbor učinimo idealnim, prema Vašim kriterijumima, upućujemo Vas na naše online kanale komunikacije na društvenim mrežama Facebook i Instagram, gde možete, u formi dijaloga, sa našim kolegama pronaći idealan model za sebe.

  13. Marija Vučić


    Mene zanima koju robnu marku ves masine preporucujete… ostalo cu vec videti sama. Candy, Gorenje, electrolux.. tu se dvoumim.. najrealnija cena naspram kvaliteta

    • Tehnomanija


      Dobar dan, Marija. Hvala Vam na postavljenom pitanju. Brenovi ma koji brend izabrali, nećete pogrešiti. U izboru mogu presuditi detalji koji zavise od Vaših potreba, a u odabiru prema tim detaljima, mogu Vam pomoći iskustva korisnika. Pozivamo Vas da posetite naše kanale komunikacije na društvenim mrežama Facebook, ili Instagram gde ćete, sigurni smo, pronaći mnoštvo korisnih informacija od samih korisnika, i tako svoj izbor učiniti lakšim.

  14. Marija Milosevic


    Molim Vas da mi kazete koliko suvog vesa mogu da stavim u CANDY masinu kapaciteta 7 kg.

    • Tehnomanija


      Dobar dan, Marija. Hvala Vam na postavljenom pitanju. Precizasn odgovor na pitanje nije jednostavano dati. Kapacitet i sva merenja odnose se na laboratorijska testiranja mašina za EU energetske nalepnice, tako da ih zasigurno nije lako reprodukovati u kući, nevezano od modela masine… Svi nominalni kapaciteti se, u principu, odnose na suv veš, s tim da se toleriše prisustvo određenog procenta vlaznosti.

Ostavite komentar