Šta vam nude kombinovani frižideri, a šta side by side frižideri?

  10

Nijedna kuhinja nije kompletna bez dobrog i kvalitetnog frižidera. Ako je šporet car, onda je frižider kralj kuhinje. Na tržištu je ponuda šarenolika, a trenutno su najpopularniji kombinovani frižideri i side by side frižideri.

Kako da znate koji frižideri su najbolji za vas?

Kupovina frižidera je odluka kojoj treba posvetiti vremena. Odluka će, naravno, zavisiti od toga koliko članova ima vaša porodica, da li, na primer, zamrzavate mnogo hrane ili volite da uvek imate spremne kockice leda za svoj parti, da li vam je bitno koliko struje frižider troši (a kome nije?), te da li vas mrzi da frižider otapate, pa ćete se u tom slučaju obavezno opredeliti za „no frost” tehnologiju.

Sveže i ukusne namirnice na policama frižidera
Foto: Shutterstock

 

Za početak, treba da imate na umu i koliko hrane ćete u frižideru odlagati, kao i koje namirnice ćete najčešće čuvati. Zatim, koliko prostora imate na raspolaganju, kolika vam je kuhinja? Koje dimenzije frižidera vam trebaju, standardna dubina od 60 cm ili, ako imate više prostora na raspolaganju, ona nestandardna – od 80 cm? Naravno, nije zanemarljiva ni namera koliko novca želite i možete da izdvojite za ovaj uređaj. Takođe, svima nam je bitno i kako frižider izgleda, ali ako samo to budete gledali, možda ćete da zanemarite prostor, pa ćete biti primorani da namirnice raspoređujete jednu preko druge, a to nije dobro. Pa, hajmo da vidimo koje sve to vrste frižidera postoje.

Vrste frižidera

Prva i osnovna stvar je da su danas u ponudi mahom prostrani frižideri u kojima ima sasvim dovoljno mesta za pravilno odlaganje velike količine namirnica. Naravno, ukoliko imate potrebu za frižiderom manjih dimenzija, i oni su zastupljeni, ali ono osnovno što se uglavnom danas od frižidera očekuje jeste da on bude optimalnog kapaciteta za namirnice. Tako će vaša hrana uvek biti sveža i ukusna. Na tržištu postoje različite vrste, ali najpopularniji su:

  • kombinovani frižideri
  • side by side frižideri

Kombinovani frižideri

Kombinovani frižideri su najčeši izbor kupaca, pre svega zato što su veoma praktični, ne zauzimaju mnogo prostora, a u jednom uređaju imate imate i frižider i zamrzivač.

Idealni su za male kuhinje, jer se lako uklapaju i kombinuju.

Srećna porodica sa detetom uzima namirnice sa vrata kombinovanog frižidera
Foto: Shutterstock

 

E sad, što se tiče veličine, kapacitet frižidera se lako određuje, po broju članova vaše porodice. Ako uzmemo u obzir prosečnu porodicu, od četvoro, potreban vam je frižider koji ima kapacitet od 390 do 420 litara, a na svakog novog člana vaše familje dodajte oko 50 litara.

Side by side frižideri

Side by side frižideri, kao što im i ime kaže, imaju, da tako kažemo, dva krila, kod nas ih još zovu i „dvokrilni frižideri”.

Idealni su za veće kuhinje, imaju veći prostor za odlaganje i zamrzavanje hrane, uz bolju uštedu energije i pouzdano čuvaju namirnice. Osim toga, jako je važno da uvek birate frižider A klase, jer tako štedite energiju, pa i u ovom slučaju važi zlatno pravilo – da se viša cena pri kupovini dugoročno isplati zbog uštede struje.

U kuhinji se nalazi otvoreni side by side frižider sive boje sa namirnicama smeštenim na policama i fiokama
Foto: Shutterstock

 

Takođe, važno je da precizno odredite veličinu frižidera koji vam treba. Ako kupite preveliki, on će trošiti previše struje, a ako pak kupite mali, zatrpavaćete ga namirnicama, pa će i potrošnja struje u tom slučaju biti mnogo veća.

Nove tehnologije i moderne funkcionalnosti za bolji kvalitet frižidera

Nema dileme da su nove tehnologije u ogromnoj meri poboljšale kvalitet svih uređaja, pa tako i frižidera. Navešćemo samo neke od njih.

Danas je u širokoj paleti ponude frižidera mnogo onih koji imaju „no frost” tehnologiju. Kako ona tačno radi i šta je njen benefit za vas?

Najveća prednost je u tome što sa frižiderom koji ima „no frost” tehnologiju više ne morate da odleđujete zamrzivač, a vaše zaleđene namirnice zadržavaju ukus i strukturu. Dakle, uzmite u obzir činjenicu da ste nekada morali od pet do šest puta godišnje da odledite čitav frižider kako biste ga očistili i da uklonite sav led, a sada više to ne morate da radite. Znate kako u onim starim frižiderima zaleđena hrana ima kristalčiće leda po površini? Taj led utiče na ukus i miris namirnica. Sa „no frost” tehnologijom toga nema. Ona radi po principu intenzivne cirkulacije vazduha koja eliminiše vlažnost iz friza i frižidera. To sprečava da se na hrani i bočnim zidovima frižidera skuplja led. Takođe, ovi frižideri troše i manje struje. Saznajte više o ovoj tehnologiji, kao i koja je rezlika između No Frost i Neo Frost frižidera.

„Multi flow” je, takođe, nova tehnologija. Ona pomaže da se hrana u frižideru ravnomerno hladi. U frižideru sa ovom tehnologijom hrana će na svim policama biti podjednako ohlađena jer ona obezbeđuje cirkulaciju vazduha na konstantnoj temperaturi. Hladan vazduh dopire iz ventilatora na zadnjem delu frižidera, zasebno za svaku policu, garantujući da se hrana ohladi na istoj i optimalnoj temperaturi. Uz pomoć ove tehnologije vaše povrće u fioci na dnu frižidera biće jednako hladno kao i mleko na najvišoj polici u frižideru.

Pojedini frižider imaju i inteligentnu funkcionalnost, a to je samodijagnostika. U praksi to znači da ako dođe do kvara, vaš frižider će to sam znati jer ima sposobnost samodijagnostike.

Neki od uređaja imaju i adaptTec funkcionalnost koja prepoznaje vaše navike. Frižider jednostavno pamti kako ga koristite i reguliše temperaturu prema vašim afinitetima.

A za sve ljubitelje grickalica koji žele da im omiljena užina bude na dohvat ruke, tu je i „Door in door” funkcionalnost. Zahvaljujući njoj frižider je bolje organizovan i ima mnogo više prostora za sve kesice i sitnice.

Kombinovani frižideri – top 2 preporuke

Bosch kombinovani frižider KGN56XL30

Nova tehnologija Bosch kombinovanih frižidera omogućava malu potrošnju električne energije i velike uštede, pa i ne čudi što je ovaj aparat toliko tražen i kod nas.

Ovaj „No frost frižider” poseduje zamrzivač u donjem delu, ali i VitaFresh fioku.

Prednost VitaFresh fioke je očuvana svežina namirnica, naročito mesa, ribe, voća i povrća. Ova funkcionalnost se postiže time što se može podesiti vlažnost koja deluje na namirnice, a dodatni efekat na svežinu ima i niska temperatura.

Bosch kombinovani frižider sive boje
Foto: Bosch

 

Uz sve to, Bosch kombinovani frižider KGN56XL30 se savršeno uklapa, aparat može da se postavi pored bočnih zidova i nameštaja, a moguće je fleksibilno postavljanje. Ovaj uređaj poseduje i „EasyAccess” izvlačivu policu. „EasyAccess” sistem pruža vrhunsku preglednost sadržaja unutar police koja je staklena, pa možete bolje kontrolisati količinu i tip namirnica unutra. Mirisi se ne mogu preneti zato što ovde postoji dvostruka regulacija sistema za hlađenje. To se postiže tako što su regulacioni deo za zamrzavanje i rashladni deo odvojeni.

Gorenje kombinovani frižider NRK6202AXL4

Najpoznatija slovenačka firma bele tehnike i sa ovim proizvodom potvrdila je svoj kvalitet i opravdala popularnost na našem tržištu.

Gorenje kombinovani frižider NRK6202AXL4 se diči novom AdaptTech tehnologijom. Zahvaljući njoj, vaš frižider ima skoro pa neku formu veštačke inteligencije – može da prati kako ga koristite i da na osnovu tih podataka modifikuje svoj rad, na primer temperaturu, i prilagođava je vašim potrebama kako biste istovremeno očuvali svežinu u frižideru, ali i trošili manje struje.

Gorenje kombinovani frižider nalazi se u kuhinji
Foto: Gorenje

 

Takođe, zahvaljujući IonAir sa MultiFlow 360° sistemom imaćete mikro klimu na svakoj polici, a SuperSilent opcija snižava nivo buke na 38 dB.

Side by side frižideri – top 2 preporuke

LG Side by side frižider GSJ 761 PZXV Total No Frost

Kompanija LG ostala je verna svom prepoznatljivom i dobrom dizajnu, ali i, što je još važnije, odličnom odnosu cene i kvaliteta.

LG Side by side frižider GSJ 761 PZXV Total No Frost, ima 600 litara kapaciteta, pa omogućava bolju organizaciju prostora i pametnije čuvanje hrane. LINEARCooling™ – obezbeđuje 24 časa ujednačenog hlađenja, a Moist Balance Crispertm , poklopac za kutiju rešetkastog tipa, održava vlagu na optimalnom nivou. Zahvaljujući ThinQ™, imate mogućnost daljinskog podešavajte postavke frižidera uz kompatibilni pametni telefon i aplikaciju.

LG side by side frižider sive boje sa otvorenim vratima na kojima se nalaze namirnice
Foto: LG

 

Potpuno novi sistem ledomata koji je ugrađen u vrata frižidera, omogućava vam mnogo veći prostor za police, a u isto vreme omogućava i bolje i obimnije čuvanje namirnica u vratima frižidera.

Volt Side by side frižider SS180X

Iako su poznati po sjajnim klima uređajima, kompanija Volt na tržište je plasirala i veoma kvalitetne frižidere.

Volt Side by side frižider SS180X poseduje Child Lock funkciju zaključavanja koja sprečava slučajne promene podešavanja na kontrolnoj tabli frižidera. Osim toga tu su i ECO funkcija koja obezbeđuje optimalnu temperaturu uz dodatnu uštedu energije, Super Freeze funkcija koja ubrzava zamrzavanje sveže hrane i Holiday Mode koji smanjuje količinu energije koju uređaj koristi.

Volt side by side frižider srebrne boje sa otvorenim vratima prikazuje prostrane police i fioke
Foto: Tehnomanija

Kako da izaberete frižider?

Sada kada imate sve informacije koje su vam potrebne za kupovinu frižidera, pre svega na šta treba da obratite pažnju kada ga birate, verujemo da znate koji odgovara baš vašim potrebama.

Ipak, ono što je najvažnije jeste da ako imate veću kuhinju, za vas su idealni side by side frižideri, a ako vam je kuhinja manja, onda su definitivno kombinovani frižideri dobra odluka. Sve ostale karakteristike birajte po sopstvenim potrebama i afinitetima.

Ukoliko želite bešuman frižider, koji ne pravi buku, onda je Gorenje kombinovani frižider NRK6202AXL4 pravi izbor za vas.

Ako želite veliki frižider sa velikim kapacitetom za odlaganje hrane, onda birajte LG Side by side frižider GSJ 761 PZXV.

Ako želite frižider koji brzo zamrzava hranu, onda izaberite Volt Side by side frižider SS180X.

Ukoliko vam je važno da se mirisi hrane ne mešaju u frižideru, onda je Bosch kombinovani frižider KGN56XL30 pravi izbor za vas.



  1. Djordje Ostojic


    Treba mi kombinovani frižider da je visine 155, Sirine 55 i dubine standard oko 57. Da ima kapacitet oko 225 l 180 + 45. Otprilike to ali da je visi od 143 a niti od 158
    Pozz Djordje

    • Tehnomanija


      Dobar dan, Đorđe. Hvala Vam na postavljenom pitanju. Na ovom linku nalazi se nekoliko predloga koji se uklapaju u kriterijume koje ste postavili.

      • Snezana Kragujevac


        Dobro vece, molim za pomoc u izboru kombinovanog frizidera. Dimenzije su ‘ visina 155sm, dubina 60 i sirina 60 sm.. Hvala za pomoc.

        • Tehnomanija


          Dobar dan, Snežana. Hvala Vam na postavljenom pitanju. Na ovom linku se nalaze modeli iz naše ponude, među kojima će se, sigurni smo, naći model koji će Vam odgovarati. Što se preporuke modela tiče, najbolju Vam mogu dati korisnici. Zato Vas pozivamo da posetite i naše kanale na društvenim mrežama Facebook i Instagram gde možete razmeniti iskustva sa korisnicima i tako lakše odabrati model.


  2. Postovani, hteli bi da kupimo frizider LG, Bosch, whirlpool… Dimenzije su sledece
    Visina 188, sirina 60, dubina 60.
    Molim za predloge?
    Hvala

    • Tehnomanija


      Dobar dan. Hvala Vam na postavljenom pitanju, Na ovom linku se nalazi naša kompletna ponuda kombinovanih frižidera. Pomoću filtera sa leve strane moći ćete da suzite izbor, koji će Vam, verujemo, dati frižider kakav ste želeli.


  3. Postovani,

    Molim vas za predlog kombinovanog frizdera
    dubina je 60 cm
    sirina 116 cm
    visina moze bilo koja
    cena nije bitna
    hvala unapred

    • Tehnomanija


      Dobar dan, Dijana. Hvala Vam na postavljenom pitanju. Na ovom linku se nalaze kombinovani frižideri, filtrirani prema Vašimm kriterijumima. Nadamo se da ćete među njima naći frižider po svojoj želji.


  4. Sta kod kombinovanih frizidera Samsung znaci oznaka na kraju /EK ?

    • Tehnomanija


      Dobro jutro, Zorane. Hvala Vam na postavljenom pitanju. EK predstavlja regionalnu odrednicu, odnosno, oznaku za naše tržište (South East Europe).

Ostavite komentar