Nove veš mašine: Sve savremene inovacije koje nam donose

  2

O savremenom dobu u kome živimo svakako možemo reći i dobre i loše stvari, ali jedno je nedvosmisleno – ono je, na sreću svih nas, donelo inovativne tehnologije koje nam život čine jednostavnijim i lakšim. Jedna od tih sjajnih inovativnih stvari su i nove veš mašine, koje nam štede vreme i olakšavaju svakodnevicu.

Bilo da su u pitanju smart veš mašine ili ne, novija generacija ovih aparata za domaćinstvo svakako je višestruko naprednija od starih. I to će vam potvrditi svaka žena kojoj je u današnje vreme, kada treba da bude i zaposlena žena i dobra majka i domaćica, jedna od najvećih vrednosti upravo – vreme.

Poređenje – stare i nove veš mašine

Stare veš mašine su vam sigurno dobro poznate, znate im sve vrline i mane, i to je zaista velika prednost. Međutim, neke navike treba menjati, naročito ako olakšavaju život. Jedna smart mašina za veš to zaista može.

Ženska ruka okreće dugme za odabir programa na veš mašini
Foto: Shutterstock

 

I dok stare veš mašine pre pranja zahtevaju da izdvojite vreme za razvrstavanje materijala prema sastavu, odabir odgovarajućeg deterdženta, proučavanje uputstava mnogobrojnih programa, kod novih uređaja sve ovo je mnogo jednostavnije. Vaša pametna veš mašina o svim opcijama pranja razmišlja umesto vas. Zašto biste trošili toliko vremena na jedan kućni posao?

Nove veš mašine imaju brojne napredne karakteristike

Šta to nova mašina za veš može što ne može vaša dobro poznata stara mašina, pitate se? Odgovor je jednostavan. Nove veš mašine su efikasnije, brže i jednostavnije za upotrebu. Dakle, na njima izuzetno lako birate odgovarajući program pranja, one troše minimalno struje, vode, deterdženta, ukratko štede sve – od vremena do novca.

Smart veš mašine

Ljudi često misle da je previše komplikovano koristiti više od jednog, eventualno dva programa za pranje veša. Slobodno možemo da kažemo da su ovde u pitanju predrasude prema novim tehnologijama, jer stare, tradicionalne veš mašine sa kojima je većina naših generacija odrastala imaju programe imenovane samo prema temperaturi na kojoj se veš pere ili prema vrsti materijala.

To je svakako nedovoljno, jer šta kada bismo vam rekli da neke najnaprednije veš mašine imaju senzore koji mogu da detektuju koliko vam je veš prljav i da prema tome adaptiraju centrifugu, da dodaju brzo veću količinu deterdženta, izbeljivača fleka ili omekšivača?

Devojka putem aplikacije na telefonu podešava program pranja veš mašine
Foto: Shutterstock

 

Iako sam pojam smart veš mašine može da uplaši, one su krajnje jednostavne za upotrebu. S lakoćom će ih koristiti i prekaljene domaćice, ali i studenti koji su se prvi put otisnuli od roditeljskog doma i sada počinju sami da peru veš. U aplikaciji ispod svakog programa postoji mali opis čemu program služi, pa to olakašava izbor idealnog programa. Da bi pranje veša počelo, dovoljan je samo jedan klik telefona i veš mašine. Uz pomoć Wi-Fi mreže, pametne veš mašine možete da kontrolišete odakle god i kada god želite, kada ste na putu ka kući, na primer. Preko aplikacije za smart veš mašine naznačite koju vrstu veša perete, a ako želite da budete u toku sa tim dokle je vaša veš mašina stigla s pranjem, možete da dobijete notifikaciju na telefon.

Veš mašine sa inverter motorom

Iako „invertni motor” zvuči komplikovano, on je zapravo tu da vam olakša život. Zašto se za veš mašine sa inverter motorom kaže da su tiše, pouzdanije i dugotrajnije? Tajna se krije ne u tome šta imaju, već šta nemaju – a nemaju četkice u motoru.

Zbog toga nema ni rotacionog trenja, a samim tim se energija ne rasipa na buku i habanje. To za korisnika znači prijatniji, tiši rad veš mašine i, na kraju svakog meseca, više para u novčaniku zbog uštede struje. Invertni motori veš mašina su mnogo efikasniji od klasičnih motora i omogućavaju primetno brže pranje veša koje je sada i za četvrtinu kraće nego ranije. Život je prekratak da bi se arčio na nepotrebno predugo pranje veša. A i za same veš mašine sa inverter motorom to znači – duži život jer nema opasnosti od pregrevanja motora, što će na kraju omogućiti duži životni vek vašem uređaju.

Naravno, sve navedene efikasnosti inverter motora vam omogućavaju da sa ovim veš mašinama račun za struju bude osetno „tanji”, a vaš novčanik ostane deblji.

Na ekranu telefona ispred veš mašine prikazana je skala energetske efikasnosti
Foto: Shutterstock

Program pranja veša

Ne znate koji program pranja veša da odaberete za svoju novu fenomenalnu haljinu? To vaša mašina za veš može da odabere umesto vas, jer, verujte, ona to sigurno zna.

Stanite na put tome da vam muževljeva dukserica postane posle pogrešnog programa pranja toliko mala da može da je nosi vaš sin. Nove veš mašine imaju program pranja veša koji garantuje da se svaka vrsta materijala opere na najbolji mogući način, a da se uz to, naravno odabere optimalna kombinacija temperature, količine vode, vremena i brzine obrtanja.

Broj obrtaja veš mašine

Nove mašine se razlikuju od starih u kvalitetnijoj obradi i pranju veša, a tu je jedan od bitnih faktora i broj obrtaja veš mašine, odnosno centrifuga. Reč je o brzini obrtaja u minuti, koja najčešće varira od 400 do 1.600 obrtaja. Smart veš mašine imaju broj obrtaja koji uglavnom varira od 1.200 do 1.400 obrtaja u minuti.

Bubanj veš mašine sa vodom koji se okreće
Foto: Shutterstock

 

Prosečnom domaćinstvu mašina sa brzinom od 800 do 1.200 obrtaja zadovoljava sve potrebe pranja veša. Ako imate malo prostora za sušenje veša ili nemate mašinu za sušenje veša, dobro je da znate da veći broj obrtaja veš mašine podrazumeva i da će veš biti bolje isceđen, pa će se samim tim brže osušiti. Dakle, opet dolazimo do reči uštede, u ovom slučaju reč je o uštedi prostora.

Preporuka za veš mašine vrhunskih performansi

Tesla mašina za pranje veša WF71260M

Tesla veš mašine garantuju da će vam posle pranja veš biti izuzetno čist, a vrlo se lako koriste. Imaju program za dodatno ispiranje, koji je idealan za donji veš i drugu garderobu gde je izuzetno važno da nema tragova deterdženta. Savršeno za bebine stvari! Ako je potrebno nešto da operete brzo, tu je skraćeni program pranja, kada je veš malo prljav. Veš će vam biti opran za samo 15 minuta, a i to će uštedeti struju.

S druge strane, ukoliko je veš izrazito prljav, tu je program za pretpranje. Tu je i poseban program „child lock”. Specifičnost ovog programa je da ima mogućnost kontrole u slučaju da se vaše dete igra sa mašinom za pranje veša, ali takođe može sprečiti i slučajne greške koje kao korisnik možete napraviti na mašini. Cilj je da se, bez ometanja, završi proces pranja.

Dečak obučen kao vojnik drži mač i stoji pored Tesla veš mašine
Foto: Tesla

 

Takođe, Tesla mašina za pranje veša WF71260M pere veš vrlo nežno, jer ima tehnologiju protiv gužvanja, pa se veš kasnije i lakše pegla. Važno je istaći da imate opciju da odložite početak pranja do čak 24 časa unapred, kao i da postoji opcija čišćenja bubnja, koja omogućava sterilizaciju bubnja na temperaturu od 90 stepeni.

Kapacitet pranja Tesla veš mašine je do 7 kilograma, a broj obrtaja centrifuge u minuti je 1.200.

Nivo buke tokom pranja je 59 dB, a tokom centrifuge 76 dB.

LG Mašina za pranje veša F4WN609S1

Ako vam je pored funkcionalnosti važan i izgled mašine za veš, LG mašina za pranje veša F4WN609S1 je odličan izbor. Njena spoljašnja površina je izuzetno izdržljiva, a vrata su od kaljenog stakla koji joj daje eleganciju i lepu notu. Ima i izdržljivi podizač od nerđajućeg čelika.

Tehnologija LG steam uklanja gotovo 100% alergena koji mnogima mogu da zagorčaju život i da izazovu probleme s disajnim putevima. Neki od tih alergena su, recimo, grinje iz prašine koje su odgovorne za alergije. I opet smo na terenu uštede vremena, jer se LG mašine mogu pohvaliti tehnologijom TurboWash, koja čisti vašu odeću za 59 minuta.

Majka i sin su otvorili vrata veš mašine i ubacuju veš
Foto: LG

 

LG veš mašine imaju ekrane sa znatno preglednijim prikazima, a okrugla drška s metalnom završnom obradom je uvećana.
Ova veš mašina je kapaciteta od 9 kilograma, a brzina centrifuge je do 1.400 obrtaja u minuti.

Poseduje 14 programa pranja, 10 dodatnih opcija, Steam i TurboWash tehnologiju, kao i Wi-Fi funkciju. Ovo je veš mašina sa inverter motorom, pa radi baš tiho, a Steam+ tehnologija podrazumeva korišćenje vodene pare pri pranju. Ova veš mašina opremljena je i LG 6 Motion Direct Drive tehnologijom, te kombinuje posebno prilagođenih šest pokreta, i tako različitim tipovima veša pruža idealne uslove pranja.

BOSCH Mašina za pranje veša WAT 28690BY

BOSCH mašine za veš su vrlo omiljene i cenjene. Pouzdane su, inovativne, pristupačne. Ukoliko se odlučite za kupovinu ove veš mašine, dobijate mogućnost inteligentnog sistema automatskog doziranja, nazvanom i-DOS. U praksi ovo znači da mašina vrlo precizno dozira vodu i deteržent tako da dobijate najbolji rezultat pranja veša.

Bela Bosh veš mašina sa srebrnim okvirom vrata
Foto: Bosch

 

Zar nije sjajna stvar kada znate da će zavisno od toga koliko je veš prljav ova BOSCH mašina za veš automatski podesiti pranje? Još jedna od dobrih karakteristika koje imaju ove veš mašine jeste EcoSilence Drive, koji omogućava izuzetno energetski efikasno i tiho delovanje BOSCH veš mašine sa vrlo dugim životnim vekom. AllergyPlus je idealan za one koji imaju problema sa alergijama kao i za sve ljude sa osetljivom kožom. Korišćenjem opcije SpeedPerfect vaš veš će biti savršeno čist, a ovaj mod uštedeće vam vreme pranja do 65%.

Kapacitet pranja koji BOSCH mašina za pranje veša WAT 28690BY poseduje je 9 kilograma, a broj obrtaja centrifuge u minuti je 1.400. Nivo buke iznosi 48 dB.

Gorenje Mašina za pranje veša WA 744

Sada smo na terenu kultnog brenda u našoj zemlji. Gorenje veš mašine su dugo bile pojam za mašinu za veš kod nas. Nije ni čudo s obzirom na kvalitet i pouzdanost, a po tome nije izuzetak ni ova Gorenje veš mašina. Karakteriše je izuzetno jednostavno rukovanje sa programatorom koji ima centralnu poziciju, a zahvaljujući kojem u samo tri koraka pranje veša može da počne. Naime, sve što je potrebno jeste da mašinu za pranje veša uključite, zatim odaberete program i najzad pritisnete start dugme.

Gorenje veš mašina se nalazi u prostoriji
Foto: Gorenje

 

Gorenje mašina za pranje veša WA 744 koristi Inverter PowerDrive motor sa kojim možete da zaboravite na buku, a koji je izuzetno efikasan. Ovaj motor će vašoj veš mašini omogućiti dugovečnost, a sa svakim pranjem doprineće i uštedi električne energije.

Kapacitet pranja Gorenje mašine za veš je 7 kilograma, a broj obrtaja centrifuge u minuti je 1400.

Nivo buke iznosi 52 dB.

Candy Mašina za pranje veša RapidÓ RO 1486 DWHC7

Ako vam je prioritet da uvek imate čist veš, a da na to ne trošite mnogo vremena, Candy smart veš mašina je pravi izbor za vas. Ova veš mašina odlikuje se brzim programima, ima čak devet njih, a svi će vaš veš učiniti čistim u rasponu od 14 do 59 minuta trajanja programa.

Tu je, recimo, svakodnevni program Candy smart veš mašine, koji će za svega 39 minuta dati savršene rezultate pranja kada bubanj napunite stvarima do polovine. Mix 59 minuta je program zahvaljujući kojem ćete veš brzo oprati na 40°C, dok Perfect pamuk 59 minuta omogućava da izuzetno zaprljani pamuk postane čist za manje od sat vremena. Higijenski 59 minuta program Candy smart mašine za veš pruža antibakterijski efekat na 60°C.

Za sportsku odeću odmah nakon treninga idealan je sportski program koji traje svega 29 minuta. Kada perete pamučne stvari koje mogu biti jako osetljive, komade odeće čiji većinski sastav čini sintetika ili veš različitog materijala, birajte delikatni 59 minuta program.

Momak putem aplikacije na telefonu bira program pranja na Candy mašini za veš
Foto: Candy Hoover d.o.o.

 

Ova Candy mašina za pranje veša ima i tri štedljiva ECO programa, za veš koji nije mnogo isprljan. EASY IRON tretmani čija je tajna vodena para, rastresaju veš nakon centrifuge, što doprinosi tome da se odeća čak 80% manje gužva pri korišćenju ovog tretmana. Takođe, Candy mašina za pranje veša RapidÓ RO 1486 DWHC7 poseduje i mogućnost kontrole putem Wi-Fi i Bluetooth mreže – SIMPLY-FI.

Kapacitet pranja veš mašine Candy smart je 8 kilograma, a broj obrtaja centrifuge u minuti 1400.

Oznake za održavanje odeće, izbeljivanje veša, sušenje veša i peglanje veša

Svima nam se desi da kada kupimo novu stvar, odmah isečemo etiketu s instrukcijama koje sadrže oznake za održavanje odeće. Većina nema strpljenja ni da pročita uputstvo ili ga makar ne pročita pažljivo, pa se kasnije pitamo koji program za pranje da izaberemo za tu stvar te čak i da li se ona uopšte pere u mašini. Zato ćemo ovde rešiti sve te nedoumice i navesti šta oznake za održavanje odeće na etiketama znače kao i u kakvoj su vezi sa programima za pranje.

Simbolima na etiketi daju se informacije o najboljim metodama, ali i fazama pranja. Ovo su osnovni simboli, odnosno oznake za održavanje odeće:

  • Bazen: Pranje sa vodom
  • Krug: Suvo čišćenje
  • Trougao: Beljenje
  • Kvadrat: Sušenje
  • Pegla: Peglanje

Simboli pranja veša

Navedeni simboli ukazuju da veš može da se pere i ručno i u veš mašini. Važno je naglasiti da linija uvek ukazuje na to da je potrebno veš prati na nežan način.

  • Bazen sa X: Ne perite sa vodom
  • Bazen: Ručno pranje, ali i pranje u veš mašini
  • Bazen + linija: Linija ukazuje na pranje koje koristi nežne programe i manju brzinu
  • Bazen sa rukom: Ruka ukazuje na ručno pranje sa normalnim ispiranjem uz nežno centrifugiranje
  • Bazen sa + N°: Može se prati u veš mašini; broj pored oznake za stepen pokazuje koja je minimalna temperatura vode

Simboli za izbeljivanje veša

  • Trougao sa X: Ne koristite izbeljivač
  • Trougao: Možete koristiti bilo koji izbeljivač
  • Trougao + CI: Moguće je izbeljivanje odeće sa proizvodima koji su na bazi hlora

Simboli za sušenje veša

Ovi simboli su precizirani korišćenjem tačaka, a one se mogu pojaviti i unutar kruga. Tačka pokazuje da se za sušenje veša preporučuje korišćenje nežnijeg programa, dok dve tačke ukazuju na normalno sušenje.

  • Kvadrat: Možete sušiti odeću u mašini za sušenje veša
  • Kvadrat sa X: Ne smete sušiti odeću u mašini za sušenje veša

Simboli za peglanje veša

Ovi simboli su iskazani korišćenjem tačaka, a one se mogu pojaviti unutar oznake za peglu.

  • Pegla: veš se može peglati.
  • Pegla + 1 tačka: 110°C je maksimalna temperatura, a peglanje se preporučuje bez korišćenja pare
  • Pegla + 2 tačke: 150°C je maksimalna temperatura
  • Pegla + 3 tačke: 200°C je maksimalna temperatura
  • Pegla sa X: Ne peglajte

Spremili smo vam detaljni grafički prikaz koji pokazuje o čemu treba voditi računa prilikom pranja veša:

Infografik na kome su prikazani različiti simboli za pranje, sušenje i održavanje veša




  1. Zbog čega moraju modeli da se pojavljuju na slikama sa mašinom???
    Kakve veze ima devojka koja sluša muziku sa mašinom za pranje veša, ili neko derle obučeno kao u vitešku odeću?
    Prestanite da nas pravite debilima.

    • Tehnomanija


      Zdravo Miko, žao nam je što su fotografije u tekstu izazvale negativan utisak. Cilj ovog teksta jeste da objasnimo čitaocima kakve su prednosti novih modela mašina prisutnih na tržištu, i fotografije su tu da ilustruju kako se one uklapaju u svakodnevicu naših domova. Nadamo se da Vam je tekst bio koristan!

Ostavite komentar