5 razloga zašto vam treba Smart TV

  8

Ako spadate u kategoriju ljudi, koja život ne može da zamisli bez serija i filmova, na pravom ste mestu jer je Smart TV postao vrhunski multimedijalni standard u poslednjih nekoliko godina.

Spremili smo vam pregled najboljih smart televizora koji će vaš omiljeni hobi podići na viši nivo – nivo pravog bioskopskog iskustva. A to je tek deo onog što ovi uređaji imaju da ponude.

Šta je to Smart TV?

Za početak, da ukratko objasnimo šta su smart televizori.

Smart TV, kao što im samo ime kaže, su „pametni” televizori koji pored svoje osnovne funkcije, pružaju mnogo više – praktično jednim klikom pristupate sadržaju koji imate i na telefonu i na tabletu, odnosno kompjuteru.

Muška ruka drži daljinski upravljač i pretražuje mogućnosti koje pruža smart TV
Foto: shutterstock

 

Za bolje razumevanje šta je Smart TV, važno je istaći da jedan takav televizor menja nekoliko drugih uređaja, a pritom donosi bolji kvalitet i veći komfor uživanja u omiljenom sadržaju na velikom ekranu.

Prednosti korišćenja Smart TV uređaja

Spisak prednosti smart TV-a u odnosu na bilo koji drugi tip televizora je dugačak.

Pored multifunkcionalnosti, smart TV moguće je lako povezati sa drugim uređajima u domu, a mogu da se pohvale i opcijama kao što su 4K rezolucija i HDR, tehnologija koja omogućava savršenu sliku.

4K UHD televizor postavljen na zid jedne moderne dnevne sobe
Foto: shutterstock

Šta su ključne razlike smart TV-a u odnosu na klasičan televizor?

  1. Android TV
   Sa Andrioid operativnim sistemima već ste se upoznali na Android telefonima, a danas je ovaj sistem dostupan i na velikom broju smart televizora. Važno je naglasiti da nije svaki smart TV i Android TV. Razliku čini operativni sistem na smart TV-u koji mora biti Android. Neke od prednosti Android operativnog sistema u odnosu na ostale operativne sisteme su, pre svega raspoloživost aplikacija koje se mogu koristiti na vašem televizoru. Dodatno, Android OS je najrasporstranjeniji operativni sistem na modernim smart televizorima. Televizori sa ovim operativnim sistemom imaju mogućnost povezivanja kroz tzv. Cast opciju, gde kroz Chrome možete povezati svoje periferne uređaje i gledati sadržaj na svom Android TV-u. Još jedna od prednosti upotrebe Android operativnog sistema na vašem televizoru je mogućnost korišćenja Google Assistant-a, opcije koja vam dozvoljava da koristite glasovne komande za pretragu sadržaja.
  2. Smart TV i streaming
   Smart televizori vam omogućavaju da istražujete televiziju i streaming usluge, odnosno korišćenje servisa poput Eon-a, Netflix-a, HBO Go-a, Rakuten TV-a, Disney+, Amazon Prime i drugih.
  3. Smart TV aplikacije
   Spisak aplikacija koje se mogu pronaći na smart TV-u gotovo da je beskonačan. Sve ono što možete da „skinete” sa Google Play prodavnice na Android telefone možete i na televizor. Dakle, aplikacije za smart TV idu od Fejsbuka ili Instagrama do različitih igara, muzičkih sadržaja, filmova, TV emisija, knjiga, časopisa…izbor je na vama.
Muška ruka drži daljinski upravljač i pretražuje mogućnosti koje pruža smart TV
Foto: shutterstock

 

 1. Daljinski i tastature za smart TV
  Za razliku od tradicionalnih televizora, smart TV ima nekoliko opcija za upravljanje.
  Daljinski za smart TV svakako dobijate uz televizor, ali pored njega na raspolaganju vam mogu biti drugi uređaji. Jedan od njih je vaš Android telefon, kao i miš i tastatura za smart TV.
  Ako već imate tastaturu i miš kod kuće, možete ih povezati na vaš pametni TV uređaj, ili putem kabla ili putem Wi-Fi konekcije. Pored pametnog telefona, tastature i miša, još jedan od uređaja koji možete povezati na svoj TV je i tablet.
 2. Smart TV i povezivanje na Internet
  Da biste mogli da koristite sve „smart” opcije, pametni televizor morate povezati sa vašom Internet kućnom konekcijom. To možete učiniti na dva načina – pomoću LAN kabla ili koristeći Wi-Fi.

Povezivanje smart TV na internet preko kabla

Da biste povezali smart TV sa internetom potreban vam je LAN kabl, kojim ćete povezati televizor i ruter. Ovaj način povezivanja daje sigurniju Internet vezu, i samim tim, kvalitetniji striming. Jedino o čemu morate da vodite računa je dužina kabla koji povezuje smart TV i ruter, ali i u slučaju da postojeći koji ste dobili od provajdera nije dovoljno dugačak može se dokupiti duži i ne košta mnogo.

Povezivanje smart TV-a na Wi-Fi

Povezivanje smart TV-a na Wi-Fi ima nekoliko prednosti.

Prvo, manjak kablova koji, priznaćete, mogu ružno da izgledaju u stanu. Drugo, konekcija preko Wi-Fi omogućava vam da televizor stavite gde god želite, jer vas dužina kabla ili pozicija rutera ne ograničavaju.

Treće, u ovom slučaju Internet možete podestiti pomoću daljinskog upravljača. Dakle, uz nekoliko klikova. Na daljinskim upravljačima postoji opcija Menu gde birate Network Settings potom Set up a wireless connection. Wi-Fi šifru kucate preko daljinskog upravljača.

Bitna napomena! Obratite pažnju da li smart TV koji kupujete ima ugrađen Wi-Fi ili morate posebno kupiti Wi-Fi USB priključak.

Najaktuelniji smart TV modeli

Kada je reč o aktulenim modelima na našem tržištu, naša preporuka su Philips i HiSense televizori. Prvo ime vam je verovatno dobro poznato, a za drugo možda još niste čuli, ali u godinama koje dolaze sigurni smo da će sve češće biti prisutno u dnevnim sobama širom sveta.

Philips smart televizori

Holandski gigant baš se potrudio sa serijom „The one”. Kupci mogu da biraju između nekoliko veličina Philips smart TV-a (dijagonale od 43 do 65 inča) u seriji „The one”, međutim, sve ostalo nije predmet kompromisa. Svaki od modela iz serije može da se pohvali sjajnim spiskom karateristika:

Android TV – Razgovarajte sa svojim televizorom

Phillips smart televizori nude najkompletniju platformu koja podržava sve VOD servise. Ukratko, VOD (skraćeno od „video on demand”) je sistem koji dozvoljava korisnicima da izaberu da slušaju ili gledaju različite sadržaje kada oni to žele, umesto u vreme kada je emitovanje zakazano. Ako zagubite daljinski, nema brige! Phillips smart TV omogućava da komandu televizoru zadate i glasom.

Muškarac u dnevnom boravku svojim glasom upravlja omiljenim kanalima na Philips smart televizoru
Foto: TP Vision

Ambilight – Napravite atmosferu

U prilog tome koliko su u kompaniji Phillips mislili na svaki detalj govori i ova funkcija. Reč je o jedinstvenoj Phillips tehnologiji koju nećete pronaći ni na jednom drugom sličnom uređaju, a koja omogućava da se boje sa ekrana u realnom vremenu pretvaraju u ambijentalno osvetljenje na zidovima zahvaljući inteligentnim LED diodama.

P5 – Savršen kvalitet slike uz novu generaciju procesora

Phillipsov procesor P5 možda je najbolji izbor u ovoj oblasti koji možete pronaći. Samo ime ovog višestruko nagrađivanog procesora ukazuje šta je bio fokus ljudi iz Phillipsa. P5 je skraćenica reči „processor” i pet ključnih stavki o kojima se vodilo računa:

 1. pokret
 2. boja
 3. oštrina
 4. kontrast
 5. prepoznavanje izvora

Sve skupa – savršen kvalitet slike.

Dolby Atmos i Vision – Bioskop u vašem domu

Prestižna tehnologija koja omogućava da jasno vidite i čujete svaki zvuk koji se reprodukuje na vašem ekranu. Zahvaljujući ovoj opciji Philips smart TV vašu sobu pretvara u mini bioskopsku salu u kojoj se svaka boja i ivica savršeno oslikavaju na ekranu, a svaki zvuk bilo da je šapat ili zvuk kapljice vode koja pada na pod savršeno čuje.

Evropski dizajn – Elegantan, tanak, funkcionalan

Phillips televizori svakom prostoru daju dozu elegancije zahvajući čistom, minimalističkom, a opet efektnom dizajnu. Dizajnersko rešenje dolazi i sa jednom izuzetno praktičnom funkcijom – tanki metalik okvir postavljen je na elegantno obrtno postolje što omogućava gledanje iz svih uglova.

Striming servisi – na klik do omiljenog sadržaja

Phillips smart televizori omogućavaju lak pristup platformama poput Eon-a, Netflix-a, HBO Go, Rakuten TV, Disney+, Amazon Prime. Svega nekoliko klikova do željene serije.

HiSense televizori

HiSense je kineska firma koja postoji već 51 godinu, ali poslednjih nekoliko gotovo brzinom svetlosti preuzima tržište. To nije nimalo slučajno. Zapravo, dva su razloga – kvalitet i razumna cena za sve ono što HiSense televizori pružaju.

Mladi par u svojoj dnevnoj sobi uživa u popodnevnom odmoru uz HiSense Smart TV
Foto: Hisense

Iz ponude se izdvajaju dva modela – HiSense B7300 i HiSense 7500.

Model HiSense B7300 dolazi u tri veličine. Možete birati između dijagonale 43, 50 i 65 inča. Bez obzira na veličinu koju odaberete, jedinstvene karakteristike koje krase ovaj model su:

VIDAA U3.0 – jednostavno SMART TV!

VIDAA U3.0 je pametna i intuitivna platforma koja pruža i personalizovan sadržaj sa najpopularnijih aplikacija, kao i lokalnih programa. Takođe, laka pretraga omogućava optimalno korisničko iskustvo.

High Dynamic Range – Slika u punom sjaju

High Dynamic Range ili na srpskom promenljivi opseg slikanja je tehnologija koja omogućava prikaz većeg opsega osvetljenja nego klasične digitalne fotografije. To znači više detalja u tamnijim scenama i bolje definisani svetli oblici koji pružaju jasniju sliku. Savršen izbor za aplikacije poput poput Netflix, Prime Video, YouTube ili video igrica.
Sve nabrojano poseduje i model HiSense 7500, s tim da bi se još jedna funkcija koja poseduje mogla posebno naglasiti. Reč je o Dolby Vision™ tehnologiji koja je inspirisana bioskopskom tehnologijom.

Ako vam kažemo da Dolby Vision™ omogućava da su osvetljeni detalji i do 40 puta svetliji, a crna boja i do 10 puta tamnija u odnosu na standard, možete li da zamislite koliko je oštra i čista slika na HiSense smart TV-u?

Smart TV – Najnovije inovacije i sadržaj koji vi birate

Za kraj, mogli bismo da zaključimo da je pametni televizor pametna investicija. Smart TV je uređaj koji i gledanje vesti podiže na viši nivo, pritom vi birate kada ćete gledati sadržaj koji želite, a možete se i prosto opustiti uz surfovanje na internetu iz vaše udobne fotelje…

Takođe, smart TV omogućava da dnevnu sobu pretvorite u igraonicu ili bioskop.

Šta vam preostaje? Da napravite kokice i odaberete film.
 1. Ja želim da kupim tv od 65″ ali da nije smart. Ne želim smart TV! Da li imate tako nešto u ponudi?

  • Tehnomanija


   Zdravo Miroslave, na našem sajtu možete na vrlo jednostavan način filtrirati i pogledati kompletnu ponudu televizora od 65″. U okviru pretrage ćete videti šta je sve u ponudi.
   Nadamo se da ćete pronaći neki model za sebe.


 2. procitaj ovaj tekst. poz miroslav


 3. Imam smart Grunding 50 I jako sam zadovoljna osim što kad gledam program ne mogu naći kako pogledati što je sljedeće što se prikazuje… na starom Gru dingu “običnom” lijepo se vidjelo kad pritisnete što je sljedeće na programi… Lp


 4. Pošto planiram kupovinu nekog smart tv od 65 incha. A koristim sbb provajdera. I imam taj njihov ruter i eon box. Sta je meni pametnije samo smart ili smart android. I kakva su iskustva sa Hisense tv od 65 incha

  • Tehnomanija


   Dobar dan, Zorane. Hvala Vam na postavljenom pitanju. Na ovom linku se nalazi izbor napravljen prema Vašim kriterijumima. Na nekim modelima kupci su ostavljeli komentare, koji će Vam, verujemo, bii dobar putokaz pri izboru modela.


 5. Kupila sam Philips TV model
  43PUS7555.
  Da li sam napravila gresku pri kupovini, posto ne mogu da na njemu instaliram EON, tj. da ovaj model ne podržava EON

  • Tehnomanija


   Dobar dan, Vera. Hvala Vam na postavljenom pitanju. Na ovom linku nalazi se adresa dokumenta u kome su naznačeni tehnički uslovi koje TV mora da zadovolji da bi mogao da podrži aplikaciju EON (strana 3 član 5, pa naniže). Verujemo da će ovaj dokument biti od pomoći.

Ostavite komentar