Vodič za kupovinu najbolje tastature za PC, laptop ili smart TV

  2

Na prvi pogled tastatura može biti komponenta računara koja nam je najmanje bitna i obično na nju trošimo najmanje novca.

Ali zapravo je njen kvalitet od presudnog značaja, naročito ako većinu vremena pred kompjuterom provodite kucajući ili pak igrajući igrice. U tom slučaju želećete da znate koje su to najbolje tastature za PC, koje su njihove prednosti i kako da se odlučite za onu pravu, koja će vam omogućiti udoban i efikasan rad ili zabavu.

Koje sve vrste tastatura postoje?

Mnogi već pri prvom pritiskanju tipki mogu da procene da li su pronašli onu pravu tastaturu iako je izbor ogroman. Ipak, nekima je potrebno da se detaljnije informišu o različitim modelima i karakteristikama ovih uređaja, kako bi odabrali odgovarajući.

Ukoliko je tastatura precizna, kvalitetna i „udobna” za naše prste, i posao ćemo završavati lakše i efikasnije. Zato, ako želite da budete sigurni da ste izabrali tastaturu koja će odgovoriti na sve vaše potrebe, onda vredi malo se detaljnije posvetiti ovoj temi.

Bilo da tražite tastaturu za kompjuter ili tastaturu za laptop, na raspolaganju su vam najrazličitiji modeli i vrste tastatura među kojima možete pronaći onu koja će vama najviše odgovarati. Ako idemo u detalje, postoji mnogo različitih podela, a mi ćemo izdvojiti najznačajnije. Tako ih možemo grupisati prema sledećim kriterijumima:

  • prema tipu tastera
  • prema načinu povezivanja
  • prema nameni

Pored svega navedenog, ne treba zaboraviti ni na to da se tastature mogu podeliti i na QWERTY i QWERTZ. Ne dozvolite da vas sva ova slova zbune – ona se odnose na raspored prvih šest slovnih tastera gledano odozgo.

QWERTY je američka verzija i njeni tasteri nemaju označena slova sa kvačicama. QWERTZ varijanta, pored razlike u položaju slova Y i Z, ima tastere sa slovima sa kvačicama što mnogima može biti značajno.

Tastature na osnovu vrste tastera

Zavisno od toga kako mehanički izgledaju i funkcionišu tipke koje su raspoređene po tastaturi, možemo izdvojiti dve osnovne vrste – mehaničke i membranske. Razlike među njima su u osećaju koji pružaju dok se koriste, kao i u tome koliku vam brzinu dozvoljavaju pri kucanju.

Mehaničke tastature uhvatiće svaki pritisnuti taster bez obzira na brzinu vaših prstiju

Mehanička tastatura je najprepoznatljivija po tome što prilikom dodira osećate reakciju samog tastera – to je neka vrsta „otpora” koji je ujedno i znak da će reagovati na svaki vaš dodir. Radi po principu prekidača sa oprugom koji registruje pritisak, a koji često prati i svojevrstan zvuk koji može da proizvede upravo samo ona.

Tinejdžerka u teksas jakni i beloj majici igra igrice koristeći mehaničku tastaturu sa osvetljenjem.
Foto: Shutterstock

Zbog visokog kvaliteta prekidača, mehanička tastatura je najčešće opcija za one koji su spremni da plate više, ali da dobiju najbolju verziju ovih uređaja. Obično traje duže, pouzdana je, a može da služi za laptop, PC i gaming.

Membranske tastature imaju silikonsku membranu ispod svakog tastera

Membranska tastatura je nešto češće prisutna na tržištu. Funkcioniše tako što se na donjoj strani tastera nalazi tanka silikonska membrana koja pritiska sloj ispod, a koji potom registruje dodir i izvršava „naredbu”.

One su obično lakše, jednostavnije za prenos, tiše tokom korišćenja jer nema taktilnih povratnih informacija, a uglavnom su i povoljnije nego mehaničke tastature. Kod njih gotovo da ne postoji razmak između tastera što doprinosi lakšem održavanju.

Membranska tastatura se pored uobičajene upotrebe i obavljanje posla može koristiti i za gaming.

Tastature prema vrsti povezivanja

Još jedna veoma važna stavka kod izbora je način na koji se povezuje. Uzimajući to u obzir, one mogu biti žične ili bežične, koje su veoma praktične jer nemaju nikakve kablove.

Žične tastature karakteriše visoka pouzdanost

Žične tastature se povezuju pomoću kabla, najčešće na USB port – otuda često i naziv USB tastatura. Najrasprostranjenije su među korisnicima jer su jednostavne za upotrebu. Dovoljno je da ih samo prikačite na uređaj i odmah su spremne za upotrebu, bez ikakvih dodatnih podešavanja. Pouzdane su i dugotrajne jer ne zahtevaju posebno napajanje preko baterija.

Bežične tastature pružaju komfor jer niste ograničeni dužinom kabla

Danas je mnogo uređaja koji funkcionišu na bežičnom principu i zašto bi najbolje tastature za PC ili laptop bile izuzetak. Ako ne želite da vidite još jedan kabl na svom stolu ili želite punu slobodu da je sa sobom pomerite gde vam je najzgodnije, onda je bežična tastatura najbolji izbor.

Devojka sa nalakiranim noktima koristi bežičnu belu tastaturu. Pored nje nalazi se cveće, bežične slušalice, miš i mobilni telefon
Foto: Shutterstock

Jedna od njihovih najvećih prednosti je to što ne služe samo kao tastature za kompjuter, već se neki modeli mogu povezati i sa tabletom, pametnim telefonom ili poslužiti kao Wi-Fi tastatura za smart TV.

Ako se pitate kako radi bežična tastatura ako tu nema nikakvih kablova, odgovor je vrlo jednostavan. Pomoću baterije i jedne od tri tehnologije za povezivanje: infrared, 2.4 GHz Wi-Fi ili Bluetooth.

Najčešća opcija jeste Bluetooth tastatura koja daje pouzdanu vezu i jednostavna je za povezivanje. Dovoljno je uključiti Bluetooth i uz to, nema nikakvih dodatnih delova na koje biste morali da pazite. Prednost je i to što može lako da se konektuje na telefon, tablet ili bilo koji drugi uređaj koji podržava Bluetooth.

One se mogu povezati i preko Wi-Fi mreže. U tom slučaju se obično koristi i mali USB koji dolazi uz nju i koji ide direktno u uređaj. Konekcija je perfektna, bez ikakvih prekida, a reakcije na komande odmah rezultiraju na ekranu.

Pored standardnih, na domaćem tržištu se u ponudi može naći i bežična tastatura sa touchpadom, koja će sigurno oduševiti sve one koji se dobro snalaze sa touch panelom.

Vrste tastatura prema svojoj nameni

Najpouzdaniji kriterijum za odabir najbolje tastature jeste da u startu odlučite za šta ćete je koristiti.

Ako ste zaljubljenik u igrice, onda ćete želeti gejming tastature jer će vas najbolje ispratiti kada igrate, a ukoliko ste napredni korisnik koji provodi po nekoliko sati dnevno tipkajući, onda tražite dobru ergonomsku tastaturu koja će pomoći da što udobnije, brže i kvalitetnije obavljate svoje zadatke.

Gaming tastature za gejmere i napredne korisnike

Manje su od standardnih i dizajnirane su prvenstveno za igranje video-igara. Imaju manji broj tastera, a one su raspoređene tako da su igraču dostupnije ključne tipke poput slova W, A, S i D.

Korišćenje W, A, S i D tastera na gaming tastaturi sa zelenim pozadinskim osvetljenjem
Foto: Shutterstock

Najbolje gaming tastature razvijale su se kao i same video-igre i to pre svega klasične pucačine, igre koje se igraju iz trećeg lica, i multiplejer online varijante. Otuda su i po gabaritu manje, mogu imati i ergonomski dizajn kako bi višesatno korišćenje bilo što lagodnije, a opremljene su i sa brojnim dodacima poput kontrole zvuka, makro dugmićima, dodatnim USB portovima ili pak portom za slušalice. U isto vreme gejmerima su dostupne i druge opcije.

Vodootporna tastatura je podvrsta gaming uređaja koja je, kao što joj ime i kaže, otporna na oštećenja koja bi eventualno moglo da izazove prosipanje neke vrste tečnosti. Tu je i svetleća tastatura, idealna za noćno igranje jer se ispod dirki nalazi pozadinsko osvetljenje, koje pritom i doprinosi atmosferi i može biti u različitim bojama.

Mejnstrim tastature odlikuje jednostavnost upotrebe

Standardne ili mejnstrim tastature, kao što im ime i kaže, koriste se za svakodnevnu upotrebu. Klasičnog su oblika i dizajna, pokrivaju širok spektar funkcija i odgovoriće na bilo koje zahteve korisnika. One poseduju standardnu raspodelu tastera na: alfanumerički deo (slova i znakovi interpunkcije), deo sa funkcijskim tasterima (obično na vrhu tastature, svaki je označen slovom F i odgovarajućim brojem), tasteri za kontrolu kursora, numerički deo i tasteri sa posebnim namenama.

Mlada poslovna žena sedi za radnim stolom, radi na računaru koristeći standardnu, tzv. mejnstrim tastaturu
Foto: Shutterstock

Postoje i modeli mini tastatura, koji su nešto manji od standardnih u pogledu dimenzija. Uglavnom dolaze bez numeričkog dela – tasteri sa brojevima nisu izdvojeni sa strane, već stoje između dirki sa slovima i funkcijama, što se može videti i na tastaturama laptopova. Prostor između tipki je minimalan zbog uštede prostora. Kod većine ovakvih mini modela tu su dodatni tasteri, na primer, za kontrolisanje zvuka ili ako je u pitanju tastatura za kompjuter, može biti odvojen taster za Windows ili slično.

Kvalitetna tastatura može u velikoj meri da ubrza vaš rad kao i da smanji naprezanje šaka

Ljudi koji se bave kancelarijskim poslom u proseku za računarom provedu 1.700 sati godišnje. Najveći deo tog vremena koriste tastaturu i zato je neophodno da ona bude adekvatna i da omogućava udobno korišćenje. Na taj način se može ubrzati proces rada i doprineti efikasnijem korišćenju vremena, ali i manjem zamoru šaka zbog kucanja.

U Tehnomaniji se mogu naći različite vrste tastatura, a naš vodič je tu da pomogne da izaberete ne samo kvalitetne modele, već i one koji će po obliku i performansama najviše odgovarati vašim potrebama.
  1. Ove tastature su nesto najbolje

    • Tehnomanija


      Dobar dan, Marija. Hvala Vam na pozitivnom komentaru. Verujemo da će Vam tekst pomoći da odaberete model za sebe.

Ostavite komentar