Uvek vruć domaći hleb, poslastice i razni namazi pomoću mini pekare

  0

Ima li šta lepše od vrućeg vazdušastog hleba sa hrskavom koricom koji se puši pred vašim očima? Ako ste i vi ljubitelji domaćeg hleba, sa mini pekarom možete brzo i lako imati svež i hrskavi hleb u vašem domu kada god poželite.

Hleb iz mini pekare možete da napravite skroz po svom ukusu, od brašna koje volite, sa semenkama koje vam se sviđaju, a sve što spremite je zdravo i bez aditiva. Ono što je još bolje je to da hleb nije jedino što u mini pekari možete da napravite.

Kako da dobijete savršen hleb iz mini pekare?

Neće vam biti potrebno mnogo vremena da se uverite koliko se brzo i lako pravi domaći hleb u mini pekari. Čak i ako niste do sada bili vešti sa testom, ni sada o tome ne treba mnogo da razmišljate. Pri kupovini svake mini pekare dolazi i uputstvo kao i recept za pravljenje hleba.

Vaše je da odmerite potrebne sastojke, sipate ih u svoju pekaru i podesite odgovarajući program pečenja. U zavisnosti od toga da li želite hleb sa manje pečenom, hrskavom ili možda sa reš pečenom koricom, birate i program koji to omogućava.

Domaćica u bež kecelji sa cvetićima dodaje kašiku šečera iz keramičke posude u miksericu sa varjačom. Pored nje na radnom stolu je mini pekara i mnogobrojni drugi sastojci za pravljenje hleba (brašno, semenke, …)
Foto: Shutterstock

 

Pored klasičnog domaćeg hleba, u mini pekari možete spremati i razne druge slične vrste. Bezglutenski hleb iz mini pekare je, na primer, mnogo mekaniji i vazdušastiji, a brzi hleb je očas posla gotov. Ukoliko želite da se zasladite, možete praviti slatki hleb i dodati suvo voće ili neke druge sastojke po svom ukusu, a zanimljivi su i beskvasni hleb iz mini pekare, kao i hleb od mešavine brašna jer je baš svaki od njih neverovatno ukusan.

Vrlo brzo i lako se ulazi u štos oko pripreme, nakon čega možete da eksperimentišete sa sastojcima i isprobavate šta vam se sviđa. Razne vrste semenki, različita brašna, sve što želite da isprobate.

Mlada devojka dodaje sastojke drvenom varjačom iz jedne u drugu posudu. Ispred nje se na radnom stolu nalaze mini pekara, sveže ispečena dva hleba na drvenoj dasci za sečenje sa nožem, saksija sa cvećem i nekoliko staklenih tegli sa sastojcima
Foto: Shutterstock

Mini pekara će vam olakšati spremanje raznih ukusnih specijaliteta

Kada jednom probate mini pekaru, od nje nećete odustati. U početku ćete je i vi sigurno koristiti upravo samo za to. Hleb ispečen u pekarici je mekan, prozračan, a pritom ima hrskavu koricu. Oduševićete se, a onda ćete otkriti i druge njene sjajne mogućnosti. Omogućiće vam spremanje raznih ukusnih specijaliteta, od kiflica pa do jogurta. Zvuči neverovatno, ali je tako.

Krofne i kolače iz mini pekare mališani prosto obožavaju

U mini pekari se mogu pripremiti i krofne, pa i kolači. Stariji se sigurno rado sećaju čuvenog kolača sa višnjama koji su bake spremale unucima. Tradicija može da se nastavi, samo što je sada još lakše. Sipaju se svi sastojci, izabere se program za pečenje kolača i pritisne dugme. Mališani će uživati u ukusu kolača sa višnjama iz mini pekare, a roditelji će imati više vremena i za sebe i za njih. Uz mini pekaru, svoje vreme ćete koristiti mnogo kvalitetnije.

Ako deca izraze želju za krofnama i to je za mame lak zadatak jer ne moraju da se muče oko testa. Sve sastojke stave u mini pekaru, programiraju da kvasac odradi svoje, oblikuju testo, uključe i krofne iz mini pekare su spremne da ih mališani u slast pojedu.

U svojoj mini pekari možete spremiti ajvar, džem pa čak i jogurt

Najveće iznenađenje kada je reč o mini pekarama jeste to što u njima može da se pripremi i testo za picu, ali čak i džem, ajvar i jogurt.

Džem iz mini pekare može da se napravi i od svežeg i od smrznutog voća. Koraci su stvarno jednostavni. Ako, na primer, želite da napravite džem od narandži, biće vam potrebno iseckano voće i šećer. Po ukusu se mogu dodati i određeni začini, a ukoliko volite čvršći džem, možete dodati džem-fiks ili jednostavno još jednom uključiti program za pripremu džema. Nema mešanja i stajanja kod šerpe jer se mini pekara programira i sama radi ono što odabrani program podrazumeva.

Ako želite da spremite ajvar, za to je potrebno nešto više vremena. Paprike prvo treba ispeći i oljuštiti, a onda iseckane ubaciti u pekaru. Dodati ulje, so, malo šećera (sve po receptu), uključiti i to je to. Mini pekara će spremati vašu omiljenu zimnicu umesto vas. Po završetku programa ajvar će biti ukusan kao i onaj koji pripremaju bake.

Jogurt iz mini pekare? Jednostavno i bez velike muke – potrebno je bukvalno dva sastojka i tri koraka. U mini pekaru sipati mleko (količina zavisi od kapaciteta uređaja), dodati kašiku pavlake ili šolju jogurta ili kiselog mleka, nakon čega se uključi program za jogurt. Mini pekara će odraditi svoje, a ono što vama preostaje jeste da uživate u ukusu.

Kako radi mini pekara i koliko struje troši?

Nema sumnje u to koliko je ovaj uređaj koristan i od kolike je pomoći u svakoj kuhinji. Iako postoje različiti modeli, sa različitim mogućnostima i programima, njihova prednost se ogleda upravo u jednostavnosti upotrebe i korišćenja. Neke od pekara imaju moderne funkcije kao što je odloženi start koje će vam pomoći u onim situacijama kada želite da vas ujutru za doručak sačeka svež i topao hleb. Podesite dugme za odložen start i ujutru doručkujte na tenane, uz divan miris toplog hleba ili peciva koji se širi po čitavom stanu.

Devojka u beloj majici sa dugim rukavima i bež kecelji podešava mini pekaru pomoću tastera. Oko mini pekare na radnom stolu nalazi se sveže ispečen crni hleb i nekoliko sastojaka u staklenim teglama (brašno, semenke, …)
Foto: Shutterstock

 

Napomenućemo još da mini pekara ne spada u velike potrošače struje. Kada je uključite, njen rad je većim delom u fazi mirovanja, jer blago greje testo da bi ono naraslo. Samo mešanje i pečenje ne traje dugo i ne troši mnogo struje. Naravno, utrošak električne energije zavisi i od kapaciteta mini pekare.

Koju mini pekaru kupiti?

Na kraju, ako imate dilemu za koju pekaru da se odlučite, treba imati na umu da je najbolja mini pekara ona koja najviše odgovara potrebama vaše porodice.

Osim funkcionalnosti koje poseduju, pri izboru mini pekare treba obratiti pažnju na njihov oblik i kapacitet. Postoje one koje peku četvrtasti hleb, ali i one u kojima se hleb peče kao vekna. Oblik pekare je važan jedino zbog prostora u kuhinji. Uspravne su za manji prostor, a one u kojima se hleb peče u horizontalnom položaju su za veće prostore.

Kada je reč o kapacitetu, za mnogobrojne porodice postoje modeli koje peku odjednom po dva hleba, dok je za one sa dva ili tri člana dovoljna ona u kojoj se peče samo jedan hleb.

Pored svega navedenog ne treba zaboraviti ni finansijski aspekt – ukoliko volite različite vrste zdravog hleba, znate i da oni nisu uopšte jeftini kada ih kupujete. Iz tog razloga veoma je isplativo u kući imati jedan ovakav uređaj. Zašto biste trošili toliko novca na skupa peciva i hleb kada možete sve to da napravite u svojoj mini pekari i da sve to uvek bude vruće, sveže, zdravo i preukusno.

Kada u skladu sa svojim potrebama odaberete onu pravu mini pekaru, ostaje vam samo da uživate u svim đakonijama koje ćete pomoću nje brzo i lako spremiti.



Ostavite komentar