Vrste mašina za sušenje veša – šta morate znati pre kupovine?

  8

Nemate gde da prostrete veš. Na terasi je zabranjeno, zgrada nema vešernicu, u vašem mestu veliki je smog. Ili možda imate malu decu, jedva stignete da operete sve ono što mališani isprljaju. A tek koliko vremena treba da se sve to osuši. Ne očajavajte. Postoji rešenje. Mašina za sušenje veša je spas.

Ali koju da odaberete? Koja je najbolje za vaše domaćinstvo, a koja najisplativija? Postoje različite vrste mašina za sušenje veša, a vi treba da izaberete onu pravu. Pripremili smo vam vodič za kupovinu ovog uređaja koji će vam olakšati život.

Momak u roze majici sa kragnom i devojka u plavoj majici razgledaju u prodavnici mašine za sušenje veša. Devojka proverava unutrašnjost mašine otvarajući njena vrata
Foto: Shutterstock

Mašine za sušenje veša – kondenzacione, kondezacione sa toplotnom pumpom i mašine sa odvodom

Danas na tržištu postoji veliki izbor mašina za sušenje veša. Svakim danom konstruktori ih usavršavaju, dovode ih do perfekcije. Sve to da bi bile i efikasnije i jednostavnije za korišćenje. Pri odabiru mašine prvo treba imati nekoliko stvari na umu. Vrlo je bitno gde ćete je smestiti, jer od toga zavisi da li ćete uzeti mašinu za sušenje veša sa odvodom ili kondenzacionu. Ako vas brine utrošak struje, onda se odlučite za onu sa toplotnom pumpom. Naravno, zavisi i šta hoćete od programa, ali danas skoro sve mašine za sušenje veša imaju veliki izbor programa, tako da ne treba da brinete.

Kondenzacione veš mašine za sušenje veša – idealne ako u kupatilu nemate mesta

Hodnik, ostava ili kuhinja su vam prostraniji nego kupatilo, onda se opredelite za kondenzacionu veš mašinu za sušenje veša. Zašto? Zato što nećete morati da radite dodatnu instalaciju za odvod vode. Ova vrsta mašine, naime, nema odvodnu cev. Umesto nje tu je posuda u kojoj se sakuplja voda. Vlaga iz veša se kondenzuje i skuplja u posebnoj posudi. Otuda i naziv – kondenzaciona mašina za sušenje veša. Po završetku sušenja, posudu samo treba isprazniti. Lak i jednostavan postupak.

Kondenzacione mašine sa toplotnom pumpom troše najmanje struje

Drugi, među potrošačima veoma cenjen model mašine je onaj sa toplotnom pumpom. To je tek odlična pomoć u kući. Ona nema električne grejače, kod nje topao vazduh završava posao. Sušilica sa toplotnom pumpom sprovodi vrući vazduh preko odeće i tako pokupi vlagu. Taj isti vazduh zatim prolazi kroz isparivač u kome se kondenzuje, a voda se potom skuplja u posebnoj posudi. Preostali suvi topao vazduh se pumpa natrag kroz bubanj i ponovo se upotrebljava za efikasnije sušenje odeće.

Mašina za sušenje veša sa toplotnom pumpom sve radi sama – jedan te isti vazduh se naizmenično hladi i greje i tako suši veš, a ne gužva. Veš se suši pod ujednačenom temperaturom i veoma su pogodne za osetljive materijale. U njima je temperatura niža nego u drugim mašinama za sušenje veša, a možete ih držati i u kuhinji, na primer, jer i za njih ne treba odvod. Jedino o čemu morate voditi računa je da temperatura prostorije u kojoj je držite bude iznad nule.

Mašine za sušenje veša sa odvodom su ekonomski isplative

Ovom modelu je najčešće mesto u kupatilu jer za njega morate da imate odvodnu cev. Koristi električne grejače za zagrevanje vazduha, na taj način izvlači vlagu iz veša i izbacuje je kroz odvodnu cev. Zbog jednostavne upotrebe ovaj model je veoma popularan. Ima i veliki izbor programa, tako da u tom pogledu ne zaostaje za prethodno opisanim modelima. Ipak, ima jednu manu. Upoređujući ih sa ostalim, mašine za sušenje veša sa odvodom su malo veći potrošači električne energije.

Kombinovana mašina za pranje i sušenje veša štedi vaš životni prostor

Za one koji žive u malim stanovima ili imaju mala kupatila preporuka je da se opredele za kombinovanu mašinu za pranje i sušenje veša. Mašina za sušenja veša koju mogu da postave na onu za pranje može da bude rešenje, ali u malom kupatilu to ne izgleda baš najbolje – vizuelno zatvara prostor. Za one koji žive u potkrovlju i nemaju dovoljnu visinu plafona, tek to predstavlja probem. Zato je za njih rešenje kombinovana mašina za pranje i sušenje veša. Rečnikom običnog čoveka rečeno, tu imate dva u jednom. Nekada su ove modele kupci kritikovali, žalili su se da slabo suši veš, pa onda da je veš osušen, ali mnogo izgužvan, pa da „šeta” po kupatilu. S godinama, ovaj model se, može se slobodno reći, najviše usavršio. Danas kombinovane mašine za pranje i sušenja veša rade „kao sat”. Peru i suše perfektno, tihe su, imaju veliki broj programa. I što je najvažnije, smanjena im je i potrošnja struje.

Malo kupatilo sa pločicama, kadom i policama bele boje. Ispod polica smeštena je mašina za sušenje i pranje veša. Na zidovima su postavljene male police sa raznim sredstvima za higijenu kao i veliko ogledalo
Foto: Shutterstock

Kako radi mašina za sušenje veša i koliko struje troši?

Kada je reč o utrošku struje, najčešća dilema pri kupovini mašine za sušenje veša je da li je veliki potrošač. I tu ima razlike. Kao što smo već pomenuli, mašina za sušenje veša sa odvodom je najveći potrošač, dok su one kondenzacione ili sa toplotnom pumpom, manji.

Na svakoj mašini postoji podatak o energetkoj klasi. Kategorije su od C, preko B do A, A+, A++, A+++. Što više pluseva, to manja potrošnja. Treba voditi računa da mašina uvek bude napunjena onoliko koliko je to predviđeno uputstvom. Ako radi poluprazna, trošiće više struje. Ako imate mašinu u A klasi i u nju stavite količinu veša prema uputstvu, ciklus sušenja će koštati manje od 60 dinara. Danas su proizvođači usavršili pojedine modele tako da mašine same na osnovu težine veša regulišu i potrošnju električne energije, što znači da ne morate da napunite mašinu za sušenje veša „do vrha” da biste manje trošili struju. Biće koliko veša – toliko utroška. To se zove pametna tehnologija.

Uobičajen ciklus sušenja veša traje dva sata. Kod kombinovanih mašina za pranje i sušenje veša, na primer, moguće je odabrati kratak program koji sa pranjem i sušenjem traje 40 minuta. Današnje kombinovane mašine za pranje i sušenje veša, na primer, sve mogu da obave za sat i po, i to kada je u pitanju pamučni veš, za koji je po pravilu najduži ciklus.

Kako izabrati mašinu za sušenje veša?

I na kraju, da rezimiramo. Da li sada znamo na šta treba obratiti pažnju prilikom kupovine? Da li znamo kako odabrati mašinu za sušenje veša? Imamo mnogo novih saznanja, ali ono što je najbitnije da znamo jeste da pri kupovini treba da vodimo računa o prostoru kao i potrebama. Tuđa iskustva su dragocena, ali mi najbolje znamo šta nam treba.

Ako živite samo sa partnerom, na primer, za vas je preporuka mašina kapaciteta do 7 kilograma. Ukoliko ste pak višečlana porodica sjajan izbor bio bi kombinovana mašina za pranje i sušenje veša većeg kapaciteta. Imajte samo na umu da u svakoj takvoj mašini uvek možete da operete više veša nego što možete da osušite. Ako želite da vam mašina odradi i jedno i drugo, onda uvek stavite toliko veša koliko je predviđeno za sušenje. U protivnom, veš će vam biti poluvlažan i izgužvan.

Majka i mala beba sede ispred mašine za sušenje veša sa otvorenim vratima. Oko njih nalazi se razbacan veš i korpa za skladištenje veša
Foto: Shutterstock

Još jedan savet. Iako sve novije mašine za sušenje veša imaju raznorazne programe, uzmite onu koja će vama da završi posao. Ne morate da preterujete kada je izbor programa u pitanju. Ako se ne bavite sportom, ne nosite patike i spadate u one čiji je stil odevanja elegantan, sigurno vam ne treba program za pranje i sušenje patika. Antialergijski program vam je bitan samo u slučaju da je neko iz vaše porodice podložan alergijama. Sve ovo vam je veoma bitno, jer od broja programa, pored vrste i brenda, zavisi i cena mašine za sušenje veša.

Dilema oko toga da li ove mašine uništavaju garderobu ne treba da vas muči. Samo vodite računa da izaberete pravi program. Vuneni džemper ili svilenu košulju nemojte prati na programu za pamuk, uključite onaj predviđen za garderobu od takvog materijala. Tako će sve biti u redu i vaš vuneni džemper neće izgledati kao da ste ga pozajmili od mlađeg člana vaše porodice.

Mašina za sušenje veša, bilo ona sa toplotnom pumpom, sa odvodom ili kombinovana zaista će vam biti velika pomoć u kući. Za koju god da se opredelite, nećete pogrešiti, svaka će vam olakšati život.



  1. Ivan Novko


    Hvala , otvorili ste mi spoznaju. Nisam znao za razlike između tih mašina , a spemam se kupiti.
    Živim sa zenom , penzioneri smo, sinovi su riješili svoje sušenje , a nisam se ništ s njima konzultiral.
    Mogu je spojiti na odvod pokraj perilice i rađe bi takvu nego kondenzacijsku.
    Iz Varaždina sam , što mi možete preporučiti?
    Hvala.
    Pozdrav.
    Ivan Novko

    • Tehnomanija


      Dobar dan. Hvala Vam na postavlejnom pitanju. Pozivamo Vas da nas kontaktirate na kanalima korinisčke podrške na društvenim mrežama Facebook i Instagram, da biste, u “živoj komunikaciji” sa našim kolegama pronašli najbolje rešenje i dali Vam najbolji savet.


  2. Poštovani/a,
    Da li je mašina za sušenje veša BOSCH WTB84200BY sa grejačima ili toplotnom pumpom?
    Hvala unapred


  3. Jel moze savet u vezi montiranja masine za susenje vesa na ves masinu.
    Pozzz

    • Tehnomanija


      Dobar dan, Katarina. Hvala Vam na postavljenom pitanju. Saveti vezani za montažu su najbolji ukoliko se ima direktan uvid “u situaciju na terenu”. Savet ovim putem, opet, iziskuje što direktniju komunikaciju. Ona se, “elektronskim putem”, najbolje ostvaruje u čet-varijanti. Zato Vas pozivamo da posetite naše kanale komunikacije na društvenim mrežama “Facebook” i “Instagram”, gde ćete, verujemo, naći odgovore na sva svoja pitanja evzana za montiranje mašine.


  4. Pozdrav,da li sve masine mogu da rade normalno i na monofaznoj struji bez da dodje do kvara ili greske?

    • Tehnomanija


      Dobar dan, Karolina. Hvala Vam na postavljenom pitanju. Ne rade se mašine za sušenje veša “u trofaznoj varijanti” – sa pogonom na trofaznu struju.

Ostavite komentar