Zamrzavanje hrane: Kako da pravilno sačuvaš svežinu namirnica

  0

Omiljeno voće, veće količine mesa ili kuvani obroci za užurbane dane – zamrzivač je idealan uređaj koji će ti omogućiti da čuvaš namirnice mesecima bez da izgube ukus, svojstva i hranljive materije.

Međutim, koliko god da je zamrzavanje hrane fantastična mogućnost, nije dovoljno samo ubaciti hranu u zamrzivač. Postoje određena pravila koja mogu napraviti veliku razliku u kvalitetu i ukusu zamrznutih namirnica.

U nastavku donosimo praktične smernice kako da zamrzneš namirnice za maksimalno očuvanje ukusa i kvaliteta, informacije koliko voće, povrće i meso mogu da stoje u zamrzivaču, kao i o čemu je još potrebno da vodiš računa za bezbedno čuvanje različitih vrsta namirnica.

Pravilno zamrzavanje namirnica – Šta treba da znaš?

Kako zamrzavanje usporava sve procese u namirnicama koji bi inače doveli do njihovog kvarenja, nekada imamo utisak da nešto što je zamrznuto može tako ostati jako dugo, čak i godinama.

Međutim, to nije slučaj. Čak i namirnice u zamrznutom stanju imaju svoj rok trajanja ili period tokom kog ih je najbolje upotrebiti. To ne znači da nakon isteka navedenih perioda namirnice nisu bezbedne za upotrebu jer to ne mora biti slučaj, ali će svakako izgubiti na kvalitetu i ukusu, pa je zbog toga preporučljivo da se upotrebe pre nego što prođe određeno vreme.

Ovo vreme varira od namirnice do namirnice, a odgovore na pitanja poput koliko se može čuvati hrana u zamrzivaču, koliko meso može stajati u zamrzivaču, kao i savete za pravilnu pripremu i zamrzavanje različitih namirnica, pročitaj u nastavku.

Zamrzavanje voća i povrća – pravilna priprema je ključ očuvanja ukusa

Sezonsko voće i povrće idealni su kandidati za zamrzavanje i za uživanje tokom cele godine u omiljenim ukusima.

Bobičasto voće kao što su maline, borovnice, jagode u zamrzivaču mogu sačuvati svoj ukus i kvalitet mesecima, pa ih možeš jesti ili koristiti za smoothije, kolače, poslastice čak i van sezone.

Zamrznuto bobičasto voće u činiji

Najbolji način da zamrzneš ove plodove jeste da ih opereš, očistiš, poređaš u pleh kako bi bili lepo razdvojeni i tako ih staviš u zamrzivač. Kada se zalede, možeš ih spakovati u posebne kese ili posude jer se na ovaj način neće zalepiti. Za dodatno očuvanje ukusa, možeš ovo voće posuti šećerom, ali bez preterivanja.

Sveže povrće takođe je potrebno očistiti i oprati. Nakon toga ubaci ga u vrelu vodu na par minuta, a zatim u hladnu kako bi se zaustavio proces kuvanja. Kada se potpuno ohladi, ostaje ti samo da povrće zapakuješ i spremno je za zamrzavanje. Za uštedu vremena, možeš komade povrća pre zamrzavanja usitniti onako kako ti odgovara kako bi bilo odmah spremno za kuvanje.

Pravilno zamrznuto povrće i voće možeš čuvati u zamrzivaču od 6 meseci do godinu dana.

Razno povrće propremljeno za zamrzavanje, postavljeno na podlogu od leda

Zamrzavanje mesa i ribe – Koliko meso može stajati u zamrzivaču?

Meso je namirnica koja zbog svojih svojstava najbolje podnosi zamrzavanje, a može se relativno dugo čuvati u tom stanju.

Važno je da komadi mesa budu sveži, a preporučljivo je da ih iseckaš ili usitniš kako ti odgovara kako bi se brže smrzli, ali i radi kasnije jednostavnije upotrebe. Poželjno je da ih očistiš od kostiju i kože, ukoliko je primenljivo.

Koliko meso može da stoji u zamrzivaču zavisi od vrste mesa, ali i od oblika u kom se čuva. Tako svinjetinu i junetinu možeš čuvati od 6 do 9 meseci, a jagnetinu 9 meseci pre nego što počne da gubi na kvalitetu.

Pojedinačno spakovane i zamrznute šnicle

Živinsko meso u komadu kao što je celo pile, ćurka ili slično zadržava kvalitet do godinu dana u zamrzivaču, a ukoliko se čuva u delovima, najbolje je da se upotrebi u roku od 9 meseci. Mleveno meso ima najkraći rok trajanja, a u zamrzivaču se može čuvati 2 do 4 meseca.

Osim svežeg, možeš zamrznuti i pečeno meso kako bi se sprečilo bacanje hrane kada se pripreme velike količine. Okvirni rok trajanja pečenog mesa u zamrzivaču je od 4 do 9 meseci.

Suvo meso, slanina, kobasice i slične vrste sušenog mesa možeš čuvati u zamrzivaču ne više od mesec ili dva.

Ribu je najbolje zamrzavati svežu. Za izbegavanje neprijatnih mirisa, možeš je obložiti ledom prilikom zamrzavanja. Posnija riba, odnosno ona sa manje masnoće, pogodnija je za čuvanje na ovaj način jer može da stoji u zamrzivaču do 6 meseci, dok je masnije vrste preporučljivo čuvati do 3 meseca.

Mlečni proizvodi, testo i ostale namirnice – Šta još možeš zamrznuti?

Ukoliko želiš, možeš zamrznuti i određene mlečne proizvode, kao na primer puter, margarin, tvrdi sir, a preporučljivo je da ih upotrebiš u periodu od 3 do 6 meseci.

Zamrzni sirovo testo za ukusno posluženje kada nemaš vremena jer se brzo odmrzava, a najbolje je iskoristiti ga u roku od 6 meseci. Takođe, pečen hleb i različita peciva se mogu zamrznuti i upotrebiti u roku od najviše 6 meseci, a za očuvanje svežine najbolje je da ih čvrsto obmotaš folijom ili vakuumiraš.

Sjajna opcija je i da zamrzneš omiljene začine koje rado upotrebljavaš, najbolje u kalupu za led gde ćeš formirati male kockice sa puterom, uljem ili bujonom koje su idealne za začinjavanje supa ili soseva.

Zamrznuto začinsko bilje sa maslacem u posudi za led

Zamrzavanje kuvane hrane – Gotov obrok kao spas za užurbane dane

Kada skuvaš veću količinu hrane koja je pogodna za zamrzavanje, to ti može dosta olakšati svakodnevnu organizaciju i učiniti dane pune obaveza jednostavnijim.

Za bezbrižno uživanje u obrocima, važno je da hranu adekvatno pripremiš za zamrzavanje. Zamrzni sveže pripremljene obroke, ali tek kada se dobro ohlade i zapakuj ih u količinama koje su ti dovoljne za jednu upotrebu i koje ćeš lakše odmrznuti. Ne zaboravi da na nalepnici napišeš šta je u posudi.

Kuvana hrana u zamrzivaču može da stoji do 4 meseca, a ukoliko jela sadrže meso ili ribu, upotrebi ih u roku od 3 meseca. Supe i čorbe koje zamrzneš, najbolje je da iskoristiš u roku od 2 do 3 meseca.

Idaalne za zamrzavanje su i kašice za bebe. Skuvaj veću količinu povrća sa ili bez mesa za svoju bebu, podeli u manje porcije i zamrzni, najbolje u staklenim teglicama. Odmrzavaj u frižideru i kada se odledi zagrej na odgovarajuću temperaturu tako što ćeš smestiti teglicu u posudu sa vodom koju ćeš lagano zagrevati.

Takođe, super je praktično što možeš zamrznuti i gotovu smesu za omiljenje jutarnje palačinke, mafine ili sličan doručak.

Kašica za bebe u staklenoj tegli, spremna za zamrzavanje

Jednostavni koraci za pravilno zamrzavanje namirnica

Kako bi namirnice koje želiš da sačuvaš u zamrzivaču bile najboljeg kvaliteta, važno je da se pridržavaš par jednostavnih koraka koji će ti omogućiti da maksimalno iskoristiš prednosti ovog načina čuvanja hrane:

  • Zamrzavaj isključivo sveže namirnice

Važno je naglasiti da zamrzavanje čuva kvalitet i svojstva namirnica, ali ih ne poboljšava. Zato je najbolje da namirnice, bilo sirove ili termički obrađene, zamrzavaš sveže, a ne kada izgube na svežini ili počnu da propadaju jer zamrzavanje neće obrnuti ovaj proces.

  • Pravilna priprema je važna

Zavisno od vrste namirnice, potrebno je da ih pripremiš na odgovarajući način kako bi se najbolje očuvala njihova svojstva, ali i kako bi bile lakše za korišćenje. Temeljno ih očisti, obradi na neki od načina koje smo već opisali u tekstu i zapakuj onako kako ti je najpraktičnije.

Žena nosi u zamrzivač pripremljeno povrće spakovano u kese

  • Pakovanje

Preporučljivo je da zamrzavaš manje porcije, odnosno količine koje su ti dovoljne za jednu upotrebu. Jedno od važnih pravila koje će te poštedeti potencijalnih zdravstvenih problema jeste da nikada ne zamrzavaš hranu koja je već jednom bila odmrznuta.

Prilikom pakovanja u kesice ili posude za zamrzavanje, potrudi se da izbaciš vazduh kako ne bi došlo do oksidativnih procesa, kao i da ih dobro zatvoriš kako bi se sprečilo sušenje hrane. Iz kesa istisni vazduh, a ukoliko zamrzavaš u posudama, bilo bi idealno da to budu vakuum posude iz kojih možeš izvući vazduh.

Takođe, nikada nemoj da napuniš kesu ili posudu do vrha, pošto zamrznuta hrana može imati malo veću zapreminu, te dovesti do pucanja ili deformisanja posude.

Prilikom pakovanja i zamrzavanja hrane, potrudi se da ostaviš dovoljno prostora između pakovanja kako se ne bi zalepila međusobno. Sa druge strane, idealno bi bilo da zamrzivač ne bude prazan jer je ovaj uređaj najekonomičniji kada je napunjen. Naravno, ovo podrazumeva da između paketa zamrznute hrane ima dovoljno prostora, a ne da je zamrzivač pretrpan međusobno zalepljenim paketima.

Uredno poređane posude u zamrzivaču, sa odgovarajućim nalepnicama

  • Obeležavanje paketa zamrznute hrane

Za lakše planiranje i upotrebu namirnica u odgovarajućem roku, idealno bi bilo da ih obeležiš nalepnicama na kojima ćeš napisati datum zamrzavanja i vrstu namirnica jer ih je u smrznutom stanju teže prepoznati. Ukoliko ti je lakše, možeš na nalepnici napisati datum do koga bi trebalo da upotrebiš određeni paket.

  • Pravilno odmrzavanje

Pored pripreme koja prethodi zamrzavanju, važno je i da namirnice pravilno odmrzneš. Najbolje je da hranu odmrzavaš u frižideru, za šta će ti trebati nekoliko sati, zavisno od veličine porcije.

Izbegavaj odmrzavanje u toploj vodi jer ćeš time pospešiti razvoj bakterija, a ukoliko ti je potrebno da nešto brzo odmrzneš, napuni sud hladnom vodom u koju ćeš staviti zamrzutu hranu upakovanu u kesu. Vodu menjaj nekoliko puta vodeći računa da uvek bude hladna.

Ukoliko imaš mirkrotalasnu ili rernu sa funkcijom odmrzavanja, stvari postaju daleko jednostavnije. Sve što treba da uradiš jeste da uključiš odgovarajući program.

Osoba stavlja činiju zamrznutog mesa u mikrotalasnu rernu

Koje namirnice ne zamrzavati

Kada planiraš svoje obroke i nabavku namirnica, imaj na umu da nisu sve vrste hrane pogodne za zamrzavanje. Pojedine nemirnice gube svoj ukus i teksturu prilikom zamrzavanja, pa nećeš uživati ako ih na ovaj način čuvaš za kasnije.

Ovo su uglavnom namirnice sa velikim postotkom vode u svom sastavu kao što su zelena salata, krastavci, lubenica, jabuke, ali ni krompir, jaja, majonez, sosevi na bazi jaja, testenina, paradajz, kiselo mleko, jogurt, kajmak, nemasni krem sirevi nisu idealan izbor za zamrzavanje.

Pravilnim zamrzavanjem sačuvaćeš kvalitet i ukus omiljenim namirnicama

Sledeći jednostavne korake i praktične savete možeš lakše ogranizovati svoje obroke, nabavku namirnica i uštedeti vreme i novac.

Pravilno zamrznute namirnice sačuvaće svoj ukus i kvalitet, a ti i tvoja porodica ćete moći da uživate u omiljenim ukusima tokom cele godine. Obrati pažnju na to koliko hrana može da stoji u zamrzivaču i isplaniraj njenu upotrebu tako da je iskoristiš dok su joj ukus i kvalitet na vrhuncu.

Za manje posla oko čišćenja, kao i za efikasno i brzo zamrzavanje hrane, obrati pažnju na zamrzivače ili kombinovane frižidere sa No Frost tehnologijom koji će ti omogućiti da sa lakoćom zamrzavaš hranu, a da ne moraš da brineš o naslagama leda koje su česta pojava u ovim uređajima.

Zahvaljujući vrhunskoj tehnologiji, No Frost zamrzivači ne stvaraju naslage leda, pa možeš da zaboraviš na isključivanje zamrzivača iz struje, sklanjanje hrane na drugo mesto što je posebno teško izvesti u letnjim mesecima, bez da većina počne da se odmrzava.

Kod No Frost modela, sve što je potrebno jeste da redovno održavaš higijenu, prebrišeš police i očistiš delove zamrzivača ako se desi da se nešto od hrane prospe.

Sada kada su ti poznata sva pravila i saveti koji se odnose na zamrzavanje hrane, nema razloga da ne uživaš u svim prednostima koje ovaj način čuvanja namirnica donosi.



Ostavite komentar