Šta ti je potrebno od baštenskog alata za jesenje sređivanje dvorišta?

  1

Da li ti sređivanje dvorišta u jesen predstavlja obavezu ili uživanje?

Verujemo da bez obzira na to koliko voliš slobodno vreme da provodiš u svom dvorištu, generalno sređivanje može da bude naporan posao, a tokom jeseni je potrebno uraditi baš jednu takvu generalku – skupljanje lišća, opalih plodova, orezivanje voća i drugih stabala, skupljanje suvih grančica sa travnjaka, priprema drva za ogrev.

Zato smo tu da sve poslove koji te očekuju u ovom periodu učinimo što je moguće lakšim. Poželimo dobrodošlicu jeseni i krenimo lagano na posao.

4 saveta da lakše središ svoje dvorište

Da bi se zima sačekala spremno i da bi tvoje dvorište u proleće bilo lakše pripremiti i urediti za novu sezonu, donosimo ti nekoliko ideja za organizaciju jesenjeg sređivanja.

  1. U zavisnosti od toga koliko te posla čeka, ne moraš sve odjednom završiti, te preporučujemo da podeliš obaveze oko dvorišta na nekoliko dana.
  2. Ukoliko je površina koju bi trebalo srediti velika, pozovi bliske prijatelje, rođake ili članove porodice koji ti mogu priskočiti u pomoć – u društvu je sve lakše.
    Porodica u dvorištu skuplja opalo lišće sa travnjaka
  3. Prati vremensku prognozu i ako je moguće isplaniraj neki sunčan dan za uređivanje dvorišta. Ne samo da ćeš posao brže završiti, već ćeš i lep jesenji dan provesti napolju, na svežem vazduhu i uživajući u sunčanom vremenu.
  4. Na posao koji treba da obaviš u bašti ili dvorištu gledaj kao na korisnu aktivnost za svoje telo. Zamisli samo koje sve vežbe i kakav trening menjaju neke od ovih aktivnosti.

Ipak, da bi se sve ovi poslovi obavili efikasno i što je moguće brže, neophodni su ti i uređaji koji će to i omogućiti. Pogledaj šta ti sve preporučujemo.

Sjajni uređaji za jesenje sređivanje dvorišta

Svaki red zahteva i trud, ali sigurni smo da oni koji imaju dvorišta, vikendice ili bašte ovo već veoma dobro znaju.

Zaboravi na ručno grabuljanje opalog lišća, sečenje drva sekirom i mukotrpno sakupljanje grančica sa tvog omiljenog travnjaka – opremi se odličnim alatima koji će maksimalno olakšati brojne jesenje poslove, a neki od njih su:

  • Usisivači za lišće
  • Seckalice za granje
  • Testere za drva
  • Cirkulari za drva

Spisak baštenskih alata kao i poslova koji te čekaju u dvorištu ili bašti može biti i duži, u zavisnosti od toga kakvo je tvoje dvorište i okućnica, koju površinu pokriva, ali ovoga puta ćemo se fokusirati na ono najvažnije.

Žuto opalo lišće skupljeno u kolica

Usisivač za lišće za uredno i lepo dvorište, travnjak i vrt

Kako efikasno i brzo srediti dvorište u jesen bez jednog kvalitetnog usisivača za lišće? Ovi baštenski uređaji su namenjeni čišćenju i održavanju dvorišta od opalog lišća, ali i drugih spoljnjih površina kao što su travnjaci, okućnice, sportski tereni i drugo.

I mada je njihova primena tokom jeseni posebno izražena, usisivači za lišće se koriste i u drugim periodima godine. Sa opalim lišćem se susrećemo i u kasno leto, ali i tokom prolećnih i letnjih meseci, nakon jakih kiša, oluja i nepogoda.

Sa ovim usisivačima ćeš mnogo lakše pokupiti na jedno mesto sve one sitne grančice, listove i druge ostatke sa travnjaka, i sve to dovesti u red nakon nevremena.

Da li postoji razlika između usisivača i duvača lišća?

Poznato je da ova dva uređaja imaju veoma sličnu namenu, ali ih ne treba mešati.

Usisivači za lišće su uređaji koji su namenjeni sakupljanju lišća i najčešće poseduju vreće u koje se usisano lišće skladišti do izbacivanja. Vrlo su zgodni jer omogućavaju efikasno i brzo prikupljanje velike količine opalog lišća i njegovo odlaganje, tj. izbacivanje na mesta koja su predviđena za to.

Za razliku od njih, duvači za lišće rade na principu duvanja – na taj način se lišće i sličan materijal sa površine zemlje prikuplja na gomilu čime se olakšava uređivanje različitih površina koje je potrebno očistiti i srediti.

Muškarac u farmericama duvačem za lišće skuplja opalo jesenje lišće na gomilu

Višefunkcionalni usisivač za lišće – Usisavanje, duvanje i seckanje u jednom

Ako želiš da za svoje dvorište imaš višefunkcionalni uređaj koji će ti biti od pomoći u borbi sa opalim lišćem, onda tvoj izbor definitivno treba da bude neki od sjajnih modela usisivača/duvača lišća. Oni objedinjuju ove dve izuzetne funkcije i tu su bilo da ti je potrebno usisavanje ili sakupljanje lišća na gomilu.

Osim toga, njihova dodatna funkcionalnost omogućava čak i seckanje sakupljenog materijala koji se, tako usitnjen, taloži u usisnu vreću. Na ovaj način se direktno stvara humusni treset koji se može koristiti za prihranu bilja.

Bilo da imaš baštu u kojoj gajiš voće, povrće, ukrasno žbunje, cveće, ova plodna mešavina će biti idealan dodatak biljkama u saksiji ili bašti.

Očisti dvorište od suvišnih grančica sa seckalicom za granje

Ne bismo se iznenadili da ti je prva asocijacija za ovaj uređaj velika industrijska mašina. Ipak, pored spomenute postoje isti uređaji namenjeni kućnoj upotrebi, koji su manji i zgodniji za korišćenje u dvorištu i bašti.

Seckalica i drobilica za granje u dvorištu na travnjaku

Seckalice za granje se koriste za seckanje i drobljenje svežeg i suvog granja i žbunja. Kada se one usitne, dobija se specifična biomasa koja može imati različitu namenu u domaćinstvima. Ovi uređaji omogućavaju lako i efikasno uklanjanje nepotrebnih grančica sa travnjaka, iz bašte i dvorišta, koji narušavaju estetski izgled terena koji želite da sredite.

Poseban značaj seckalica i drobilica grana se ogleda u situacijama nakon obavljenih poslova kao što su rezidba voćki ili skraćivanje granja. Zahvaljujući laganoj konstrukciji ovih uređaja i točkićima koje imaju, zgodne su za svakodnevno korišćenje i pomeranje sa mesta na mesto.

Kako se može korisno upotrebiti piljevina dobijena seckalicom za granje?

Ako se pitaš šta možeš uraditi sa usitnjenim sadržajem, na raspolaganju ti je više mogućnosti. Sitne grančice i piljevina se mogu koristiti kao prirodno đubrivo ili, kada je osušena, za loženje peći i šporeta.

Potrudi se da izbegneš bacanje i spaljivanje granja što je neekološki i nebezbedan način da se oslobodiš ovog otpada.

Odluči se za seckalicu za granje sa kojom se dobija koristan usitnjeni materijal pogodan za raznoliku upotrebu u domaćinstvima.

Testera za drva – Nezamenljivi alat u svakom dvorištu

Teško da se bilo koja jesen može zamisliti bez testere za drva. Iako se mnogi odlučuju da na vreme spreme ogrev, pa pripreme za novu grejnu sezonu započinju već u kasno leto, jesen je definitivno vreme kada se zvuk testere najčešće čuje iz okolnih dvorišta.

Muškarac testerom za drva seče grane drveća

Bilo da će ti biti potrebna za uređivanje drveća, uklanjanje suvih grana ili za pripremanje ogreva, ovaj uređaj će ti maksimalno olakšati svaki od spomenutih poslova.

Kakvu testeru za drva možeš odabrati?

Izbor i vrste testera za drvo je zaista veliki, a koja od njih će biti tvoj odabir zavisi od namene koju će imati. Različite potrebe zahtevaju modele različitih mogućnosti i karakteristika – nije isto ukoliko tražiš onu koja će se isključivo koristiti u dvorištu ili bašti i model čija će namena biti seča masivnih stabala.

Tako su u ponudi raznovrsni modeli motornih i električnih testera, ručne testere, cirkulari. Glavna razlika jeste što motorne rade na benzin i imaju veću autonomiju pri korišćenju. Za električne testere je karakteristično da rade na struju, pa zato nisu uvek zgodno rešenje, posebno ukoliko planiraš rad na placu ili voćnjaku gde nema struje.

Bez obzira na to da li se odlučiš za električnu ili motornu testeru, obrati pažnju na njihovu snagu – Ne znači uvek da je veća testera i bolja. Za obavljanje poslova u dvorištu kao što su odstranjivanje suvog granja sa drveća, njihovo skraćivanje, orezivanje, pripremanje drva za ogrev, dovoljno je da motorna testera ima jačinu do 3 KS. Kada su u pitanju ozbiljniji poslovi, seča velikih stabala ili rad u šumi, obično se preporučuje testera sa jačim motorom.

Muške ruke drže testeru za drva kojom seku deblo

Ukoliko te očekuje jesenje sređivanje dvorišta, nema sumnje da je jedan ovakav uređaj neophodan dodatak tvojoj kolekciji alata za lakše i brže sređivanje dvorišta.

Sigurnost kao značajan faktor za izbor testere za drvo

Pre same kupovine preporučujemo da se informišeš o sigurnosnim sistemima koje bi trebalo da poseduju ovi uređaji.

Važno je naglasiti da ukoliko prvi put kupuješ i koristiš testeru, pročitaš i korisničko uputstvo jer ovi uređaji potencijalno mogu biti opasni. Uz adekvatnu primenu i pravilno rukovanje biće izuzetno korisni za različite radove u dvorištu.

Cirkulari za sečenje drva

Generalno gledano, postoji više modela cirkulara koji mogu da se koriste za sečenje drva, brojnih drugih materijala kao što su aluminijum i metal, ali i za njihovu finu obradu u radionicama.

Kada pričamo o modelima koji se koriste za sečenje drva za ogrev, cirkulari se najčešće upotrebljavaju za seču debala, posebno kada su u pitanju velike količine. Korisni su zbog svoje efikasnosti i mogu da biti od pomoći onima koji kupuju drva za ogrev koja nisu sečena.

Sredi dvorište u jesen brzo i efikasno uz baštenski alat po svojoj meri

Reši se sitnih grančica, suvog opalog lišća i ne dozvoli da tokom kišnih jesenjih dana sve ovo narušava izgled tvog dvorišta ili bašte. I ne samo to. Dočekaj spremno novo proleće i novu sezonu ozelenjavanja.

Jesen ume da bude tmurna i žuta, ali uz sjajne uređaje koji će ti olakšati sređivanje travnjaka, okućnice i čitavog dvorišta, možeš da uživaš u svim jesenjim čarima.




  1. Hvala vam za ovaj tekst, prvi put imam priliku to da radim, jer sam ove godine kupila vikendicu, pa mi sad svašta treba. Konačno smo završili popločavanje staza nekim ‘behatoning bau’ pločama, pa sad gledam šta bih sa ostatkom, a lišća na sve strane. Moraću da obiđem neku od vaših radnji u što skorije vreme. 🙂

Ostavite komentar