Da li je kombinovana mašina za veš pravi izbor: Sve prednosti i mane mašina za pranje i sušenje veša

  0

Uživanje u mekom i suvom vešu, bez prostiranja i bez dugog čekanja, neprikosnovene su prednosti koje donose mašine za sušenje veša.

Međutim, nemaju svi budžet za ovaj uređaj, a često ni dovoljno prostora za još jednu mašinu, pored one za pranje veša. U ovim slučajevima, praktične, kompaktne i učinkovite – kombinovane mašine za veš mogu biti pravi izbor.

U nastavku objašnjavamo način rada, ali i sve prednosti i mane mašina za pranje i sušenja veša za lakšu odluku da li je ovaj uređaj pravi izbor za tebe i tvoju porodicu.

Zbog čega je sušenje veša u mašini dobra ideja?

Opcije kao što su sušenje na spoljašnjem vazduhu koji često ne miriše prijatno, posebno zimi, ili unutar prostorija nisu sjajne. Sušenje veša u zatvorenom prostoru osim što je nepraktično i zauzima ti prostor, utiče i na kvalitet vazduha u tvom domu. Pored toga, tek opran veš upija mirise, pa time izgubi svoju početnu svežinu koju je imao kada je izašao iz mašine.

Slično se dešava kada veš sušiš na otvorenom, u dvorištu ili na terasi. Spoljašnji vazduh može biti zagađen česticama čađi, dima i slično što posebno dolazi do izražaja u jesenjem periodu, a zimi često veš nije ni moguće osušiti napolju zbog niskih temperatura.

Šareni veš u pletenoj korpi za veš

Sušenje veša u mašini može ti višestruko olakšati obaveze i uštedeti vreme tako da je svakako pravi izbor ukoliko:

  • Želiš mek i mirisan veš ubrzo nakon pranja
  • Imaš veliku porodicu ili veće količine veša za pranje i sušenje
  • Nemaš dovoljno prostora za sušenje veša
  • Želiš da uštediš vreme i smanjiš obaveze oko kućnih poslova

Neprijatni mirisi, dugo čekanje zimi i dodatan posao oko prostiranja i skupljanja veša samo su neke od stvari koje možeš da izbegneš izborom odgovarajućeg uređaja.

Kako mašina za sušenje može biti samostalna ili u sklopu kombinovane mašine za veš koja služi i za pranje i za sušenje veša, donosimo ti praktične strane kombinovane mašine, ali i u kojim situacijama ona nije najbolje rešenje.

Prednosti kombinovane mašine za veš

Često se može čuti da mašina za pranje i sušenje veša nije idealna opcija, ali nekada je zaista najbolji izbor kada okolnosti tako diktiraju.

Postoji nekoliko razloga koji idu u prilog tome da izabereš ovu vrstu uređaja:

  • Zauzima manje prostora

Kombinovana mašina za veš koja u jednom bubnju i pere i suši veš uvek je prvi izbor kod nedostatka prostora. Jednostavno, opcija da u jednom uređaju koji izgleda gotovo isto i zauzima isto prostora kao mašina za veš, a pritom i pere i suši veš, često je neodoljiva za vlasnike malih stanova ili malih kupatila.

I to je više nego razumljivo. Nema zagušenja prostora, sve može ostati uredno, a pritom neće biti ni veša koji se suši po stanu i zauzima prostor. Zapravo, prostor uopšte ne mora biti mali, možda jednostavno ne želiš da ti dodatan komad bele tehnike zauzima mesto i utiče na funkcionalnost.

Ukoliko je prostor skučen, neki modeli poput LG kombinovane mašine za veš F2DV5S8S2E imaju manju dubinu od standardne koja obično iznosi 60 cm, pa spadaju u takozvane slim modele kombinovane mašine za veš za dodatnu uštedu prostora.

Mašina za pranje i sušenje veša u moderno uređenom kupatilu

  • Smanjiće ti obaveze oko veša

Pored uštede prostora, kombinovana mašina za veš štedi i tvoje vreme. Sva što je potrebno jeste da ubaciš veš u bubanj, postaviš odgovarajuće postavke i on će izaći čist, mirišljav i suv.

Naravno, ovo zavisi od vrste tkanina koje pereš, kao i programa koji odabereš. Kombinovane mašine obično imaju nekoliko nivoa sušenja odeće, a pojedini modeli imaju i opcije poput smanjenja nabora i slično koji će ti olakšati brigu o vešu i tvoje angažovanje svesti na minimum.

Jedna od prednosti kombinovane mašine za veš jeste to da nećeš morati da vodiš računa kada se završava ciklus pranja, pa da isti veš premestiš u mašinu za sušenje, a da ne pričamo o prostiranju istog i njegovom skupljanju kada se osuši. Kada uključiš mašinu možeš slobodno da se posvetiš drugim aktivnostima, a kada se ciklus završi, potrebno je samo da veš složiš i vratiš na police.

Žena nosi meke i suve, uredno složene peškire

  • Može se koristiti i samo za pranje i samo za sušenje

Osim kompletnog cilkusa kombinovanih mašina koji uključuje i pranje i sušenje, ovaj uređaj možeš koristiti i samo za pranje i samo za sušenje.

Ukoliko ne želiš da veš sušiš u mašini svaki put, ne moraš. Jednostavno podesi da ciklus uključuje samo pranje i osuši opran veš onako kako ti najviše odgovara.

Takođe, možeš staviti i opran veš i uključiti samo ciklus sušenja.

  • Uglavnom ima povoljniju cenu

Cena kombinovanih mašina za veš uglavnom je niža nego da kupiš odvojene uređaje za pranje i sušenje veša. Naravno, ovo zavisi od modela koji izabereš, broja i vrste programa, kapaciteta bubnja, tehnologije rada, energetske klase i ostalih karakteristika koje utiču na cenu ovih uređaja.

Tako možemo doći i do računice da za model kombinovane mašine određenih karakteristika moraš da izdvojiš više novca nego za odvojene mašine za pranje i sušenje veša, ali ako bismo posmatrali modele sličnih karakteristika, onda je kombinovana mašina uglavnom povoljnija opcija.

Koje su mane kombinovane mašine za veš?

Manje praktične strane kombinovane mašine za veš ogledaju se u kompromisima koji su postignuti kako bi se funkcije dve mašine smestile u kompaktne dimenzije jedne.

  • Razlika u kapacitetu

Možda i najveća zamerka kombinovanim mašinama za veš jeste da, kako se oba procesa obavljaju u istom bubnju, a za sušenje je potrebno malo više prostora, ovi uređaji ne mogu osušiti istu količinu veša koju mogu oprati.

Zbog toga su i na samim mašinama navedena dva kapaciteta od kojih veći pokazuje koliko veša mašina može oprati, dok se manji kapacitet odnosi na sušenje veša. Na primer, ukoliko opereš 8 kg veša, možeš osušiti samo 5 kg.

Nasmejana devojka vadi veš iz mašine za pranje i sušenje veša

Ovo se rešava tako što opran veš podeliš na dva dela i osušiš ga odvojeno, tako što ručno izvadiš veš nakon završetka pranja i osušiš ga u dva ciklusa. A ukoliko želiš da odjednom podesiš i pranje i sušenje i ne moraš da intervenišeš dok veš ne bude spreman za pakovanje, jednostavno nemoj koristiti pun kapacitet bubnja već stavi onu količinu veša koja odgovara kapacitetu sušenja.

Kako bi se izbegla nepotrebna potrošnja energije, možeš odabrati i neki od modela koji imaju poseban senzor koji detektuje količinu veša u bubnju i tome prilagođava potrošnju resursa (energije, vode, ali i trajanje ciklusa pranja).

Primeri mašina sa navedenim senzorima su sjajni modeli Candy CSOW 4965TWE 1S i Haier HWD80-B14979S.

  • U slučaju kvara, ostaješ bez mogućnosti i pranja i sušenja veša

Jedna od lošijih strana ovih uređaja jeste da u slučaju kvara, ostaješ i bez mašine za pranje i bez mašine za sušenje veša. Takođe, kako ovaj uređaj ima jedan motor koji vremenski duže radi prilikom ciklusa u odnosu na motore odvojenih uređaja za pranje i sušenje, vek trajanja ovih uređaja jeste kraći nego što bi trajala mašina samo sa jednom funkcijom.

Naravno, poređenje se odnosi na ispravne uređaje koji se koriste po uputstvu i ne uključuje nepredviđene okolnosti poput iznenadnih kvarova ili kvarova usled neadekvatne upotrebe.

Kombinovane mašine za veš sa inverter motorom su odlična opcija ukoliko te brine izdržljivost i dugotrajnost ovog uređaja. Inverter motor je motor bez četkica i kaiševa, lakše se pokreće, zaustavlja, izdržljiviji je, njegov rad proizvodi manje buke, a takođe je ekonomičniji kada je potrošnja energije u pitanju.

Tako je Beko HTV 8746 XF zahvaljujući svom inverter motoru odličan model za uštedu energije i dugotrajne performanse.

Muškarac bira program i uključuje kombinovanu mašinu za veš

  • Trajanje ciklusa pranja i sušenja

Koliko traje ciklus kod mašine za pranje i sušenje veša zavisi od modela mašine, izabranih programa, količine veša. Tako da može trajati od 2-3 sata do više od 6 sati.

Iako ovo može zvučati zaista dugo, zapravo je očekivano. Ukupan ciklus pranja i ciklus sušenja u odvojenim mašinama uglavnom traje nešto kraće, mada ni to nije pravilo, a i po najlepšem vremenu, teško da veš može da bude suv za 2-3 sata. Tako da ovo zapravo nije mana, ali je svakako nešto na šta treba da se pripremiš kako ne bi bilo iznenađenja.

Određeni modeli imaju brze programe koji značajno skraćuju vreme pranja, a nekad i sušenja. Ono što je važno napomenuti jeste da se uvek pridržavaš uputstva jer kraći programi uglavnom nisu namenjeni za korišćenje pri punom kapacitetu bubnja.
Ovi kraći programi su svakako vrlo praktični, pa tako jedan kilogram odabrane odeće možeš oprati i osušiti za svega sat vremena uz određene modele, kao na primer što je Hisense mašina za pranje i sušenje veša WDQY901418VJM.

Devojka pored kombinovane mašine za veš

Rešavamo tvoje nedoumice o kombinovanim mašinama za veš

Kako smo se potrudili da objasnimo koje su to dobre, a koje manje dobre strane ovog 2-u-1 uređaja, nadamo se da si sada bliže rešavanju nedoumice da li je kombinovana mašina za veš pravi izbor.

Određena dodatna pitanja koja se odnose na način funkcionisanja i performanse ovih uređaja se svakako javljaju prilikom odlučivanja, pa u nastavku donosimo odgovore na neke od njih.

Da li kombinovane mašine za veš troše mnogo struje?

Potrošnja energije se razlikuje od modela do modela i zavisi od više faktora. Kako je svakako preporuka da prilikom kupovine uređaja, biraš oni energetski efikasnije, obavezno obrati pažnju na klasu energetske efikasnosti, ali i samu energetsku oznaku jer se na njoj nalaze podaci o količinama vode i energije koju konkretan model troši prilikom rada.

Mašine u višoj energetskoj klasi svakako troše manje energije u odnosu na one koje nisu tako visoko ocenjene.

Kako je 2021. godine promenjen kriterijum za ocenjivanje energetske efikasnosti ovih uređaja, ali i za njihovo označavanje, na stranici sa slikovitim prikazom energetskih nalepnica možeš videti kako izgleda energetska nalepnica za mašine za pranje i sušenje veša i šta je sve na njoj prikazano.

Da li kombinovane mašine za veš uništavaju tkaninu?

Ukoliko se brineš šta će kombinovana mašina za veš učiniti tvojoj garderobi, nemaš razloga za brigu. Važno je samo da biraš odgovarajuće programe u odnosu na vrstu materijala, kao i da pratiš uputstva kako za upotrebu mašine, tako i smernice za održavanje koje se nalaze na garderobi.

Takođe, među mašinama za pranje i sušenje veša možeš pronaći modele sa specijalno dizajniranim bubnjem koji je dodatno nežan prema vešu. Tako Samsung kombinovana mašina WD80T4046CE/LE ima moćnu Buble tehnologiju i bubanj koji je nežan prema tkanini dok istovremeno obezbeđuje temeljno čišćenje. Pored toga, ovaj model ima i funkciju dezinfekcije odeće parom, idealno za sve one komade veša koji nisu prljavi, ali im je potrebno osveženje.

Neki modeli, poput Bosch WKD28542EU imaju AutoDry program koji pomoću senzora detektuje nivo vlage u odeći i suši je tačno do nivoa koji odabereš, bilo da želiš da bude potpuno suvo ili spremno za peglanje, dok istovremeno štiti odeću od previsoke temperature i preteranog isušivanja.

Složen veš u velikoj pletenoj korpi

Da li kombinovane mašine za veš gužvaju veš?

Ne nužno. Ponovo, zavisi od materijala i od programa koji odabereš i to ne samo prilikom sušenja, već i prilikom pranja. Veći broj obrtaja centrifuge znači i bolje isceđen veš, ali i izgužvaniju tkaninu.

Postoje i pojedini programi koji manje gužvaju i olakšavaju peglanje, a za garderobu koju je neophodno peglati, odaberi nivo sušenja veša koji odgovara toj nameni.

Pronađi model kombinovane mašine za veš po svojim merilima

Ukoliko želiš da izbegneš sušenje veša na vazduhu, u prostorijama svog doma ili jednostavno želiš da sebi pojednostaviš obaveze i višestruko skratiš vreme čekanja da ti se garderoba, posteljina i ostali veš osuše, mašina za sušenje veša je odlično rešenje.

Uz sjajne opcije i tehnologije koje su implementirane u kombinovane mašine za veš kako bi se prevazišla sva eventualna ograničenja ovog tipa uređaja, nema razloga da zbog manjka prostora ne uživaš u svim blagodetima mekog veša osušenog u mašini. Naprotiv, manjak prostora je dodatan razlog da svoj dom oslobodiš veša koji se suši i podiže nivo vlage u vazduhu izazivajući pritom razne druge probleme.

Kombinovane mašine za veš su odlično rešenje koje će ti uštedeti prostor, vreme i olakšati organizaciju jer sušenje veša više neće zavisiti od vremenskih prilika, pa tvoj omiljeni komad garderobe može da bude spreman za nošenje kad god ti je potreban.



Ostavite komentar